Search
Close this search box.

Άρθρο για την Γρίπη, από την παιδίατρο Μόνικα Μιχαηλίδου

Γράφει η Παιδίατρος Μόνικα Μιχαηλίδου

Η γρίπη είναι μια ιογενής λοίμωξη που προσβάλλει το αναπνευστικό μας σύστημα – τη μύτη, το λαιμό και τους πνεύμονες.

Για τους περισσότερους ανθρώπους, η γρίπη υποχωρεί από μόνη της. Αλλά μερικές φορές, η γρίπη και οι επιπλοκές της, μπορεί να είναι θανατηφόρα. Οι άνθρωποι που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης περιλαμβάνουν:

  • Τα μικρά παιδιά κάτω των 5 ετών, και ειδικά εκείνα κάτω του έτους

  • Οι ενήλικες ηλικίας άνω των 65 ετών

  • Οι υπερήλικες σε οίκους ευγηρίας

  • Οι έγκυες γυναίκες και οι λεχώνες μέχρι δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό

  • Τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα

  • Οι άνθρωποι που έχουν χρόνιες ασθένειες, όπως το άσθμα, καρδιακή νόσο, νεφρική νόσο, ηπατική νόσο και σακχαρώδη διαβήτη.

  • Οι άνθρωποι που είναι πολύ παχύσαρκοι, με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 40 ή υψηλότερο

Αν και το εποχιακό εμβόλιο της γρίπης δεν είναι 100 % αποτελεσματικό, παραμένει η  καλύτερη άμυνα κατά της γρίπης για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Χορηγείται κατά την έναρξη του φθινοπώρου κάθε χρόνο.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Αρχικά, η γρίπη μπορεί να φαίνεται σαν ένα κοινό κρυολόγημα με ρινική καταρροή, φτάρνισμα και πονόλαιμο. Ενώ το κρυολόγημα συνήθως αναπτύσσεται αργά, η γρίπη έχει την τάση να εξελίσσεται ραγδαία.

  • Πυρετός πάνω από 380C

  • Μυαλγίες

  • Ρίγος και εφίδρωση

  • Πονοκέφαλο

  • Ξηρό, επίμονο βήχα

  • Κόπωση και αδυναμία

  • Ρινική συμφόρηση

  • Πονόλαιμο

Οι περισσότεροι άνθρωποι που νοσούν από γρίπη μπορούν να τη περάσουν συντηρητικά στο σπίτι και συνήθως  δεν χρειάζεται να επισκεφτούν  γιατρό.

Οι ιοί της γρίπης ταξιδεύουν μέσω του αέρα με σταγονίδια όταν κάποιος με βήχα φταρνίζεται ή συνομιλεί μαζί σας. Μπορείτε να εισπνεύσετε  τα σταγονίδια άμεσα  ή μπορείτε να έρθετε σε επαφή με τα μικρόβια από ένα αντικείμενο – όπως ένα τηλέφωνο ή το πληκτρολόγιο του  υπολογιστή και στη συνέχεια να τα μεταφέρετε στα μάτια σας, τη μύτη ή το στόμα.

Όσοι νοσούν με γρίπη,  την μεταδίδουν περίπου πέντε ημέρες  πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Τα παιδιά και τα άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι μεταδοτικά  για ελαφρώς μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι ιοί της γρίπης αλλάζουν συνεχώς, και νέα στελέχη εμφανίζονται τακτικά. Αν αρρωστήσατε με γρίπη στο παρελθόν, το σώμα σας έχει ήδη δημιουργήσει  αντισώματα για την καταπολέμηση αυτού  του συγκεκριμένου στελέχους του ιού. Αν οι επόμενοι ιοί της γρίπης είναι παρόμοιοι με αυτούς  που έχετε συναντήσει  πριν, είτε με τη νόσο ή με τον εμβολιασμό, αυτά τα αντισώματα μπορούν να αποτρέψουν τη μόλυνση ή να περιορίσουν τη βαρύτητα της.

Τα αντισώματα κατά των ιών της γρίπης, που έχετε αντιμετωπίσει κατά το παρελθόν δεν μπορεί να σας προστατεύσουν από τα νέα στελέχη της γρίπης που είναι ανοσολογικά πολύ διαφορετικά .

Παράγοντες που μπορεί να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης της γρίπης ή των επιπλοκών του περιλαμβάνουν:

  • Ηλικία. Εποχική γρίπη τη βλέπουμε σε παιδιά κάτω του έτους και ενήλικες 65 ετών και άνω.

  • Σπίτι και εργασία. Οι άνθρωποι που ζουν ή εργάζονται σε εγκαταστάσεις με συγχρωτισμό, όπως γηροκομεία ή στρατώνες, σχολεία κ.α είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν γρίπη. Οι άνθρωποι που νοσηλεύονται βρίσκονται επίσης σε υψηλότερο κίνδυνο.

  • Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Θεραπείες για τον καρκίνο, η μακροχρόνια χρήση στεροειδών, μεταμόσχευση οργάνων, καρκίνος του αίματος ή του HIV / AIDS .Αυτά μπορούν να αποδυναμώσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και αυτό μπορεί να το καταστήσει ευκολότερο για να νοσήσει με  γρίπη και μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

  • Χρόνιες ασθένειες. Χρόνιες καταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων ασθενειών των πνευμόνων όπως το άσθμα, ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, νευρολογικές ή νευροαναπτυξιακές πάθησεις, ανωμαλίες των  νεφρών, του ήπατος ή ασθένεια του αίματος, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο επιπλοκών της γρίπης.

  • Η χρήση ασπιρίνης κάτω από την ηλικία 19. Τα άτομα που είναι ηλικίας κάτω των 19 ετών και λαμβάνουν μακροχρόνια θεραπεία με ασπιρίνη είναι σε κίνδυνο να αναπτύξουν το σύνδρομο Reye εάν έχουν προσβληθεί από τη γρίπη.

  • Εγκυμοσύνη. Οι έγκυες γυναίκες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν επιπλοκές της γρίπης, ιδιαίτερα κατά το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο. Οι λεχώνες που είναι έως και δύο εβδομάδες μετά τον τοκετό, επίσης, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν επιπλοκές σχετιζόμενες με τη γρίπη.

  • Η παχυσαρκία. Τα άτομα με δείκτη μάζας σώματος (ΒΜΙ) 40 και άνω έχουν αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών από τη γρίπη.

Εάν είστε νέοι και υγιείς, η εποχικής γρίπης συνήθως δεν είναι σοβαρή. Αν και μπορείτε να αισθανθείτε μεγάλη κακουχία, η γρίπη συνήθως υποχωρεί σε μια εβδομάδα ή δύο, χωρίς μόνιμα προβλήματα.

 Όμως, τα παιδιά και οι ενήλικες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να αναπτύξουν επιπλοκές, όπως:

  • Πνευμονία

  • Εμφύσημα

  • Βρογχίτιδα

  • Άσθμα

  • Καρδιολογικά Προβλήματα

  • Ωτίτιδα

Η πνευμονία είναι η πιο σοβαρή επιπλοκή. Για ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας και τα άτομα με χρόνιες ασθένειες, η πνευμονία μπορεί να είναι θανατηφόρα.

ΠΡΟΛΗΨΗ

Το ετήσιο εποχιακό εμβόλιο για την εποχική γρίπη κάθε χρόνο αποτελεί  την μόνη πρόληψη για τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.  Το εμβόλιο αυτό περιλαμβάνει τρεις ή τέσσερις ιούς της γρίπης από τους οποίους ο ένας  αναμένεται να προκαλέσει επιδημία τον επόμενο χειμώνα.

Οι περισσότεροι τύποι εμβολίων της γρίπης περιέχει μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης αυγού. Εάν έχετε μια ήπια αλλεργία αυγό  μπορείτε να λάβετε το εμβόλιο της γρίπης  χωρίς καμία επιπλέον προφύλαξη.

Αν έχετε μια σοβαρή αλλεργία στο αυγό, θα πρέπει να εμβολιαστείτε σε  ένα ιατρικό περιβάλλον και να επιβλέπεται ο εμβολιασμός από γιατρό ο οποίος είναι σε θέση να αναγνωρίσει και να διαχειριστεί  μια ενδεχόμενη αλλεργική αντίδραση.

ΜΕΤΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΗΣ ΓΡΙΠΗΣ

Το εμβόλιο της γρίπης δεν είναι  100% αποτελεσματικό, γι ‘αυτό είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνονται  μέτρα όπως αυτά για τη μείωση της εξάπλωσης της μόλυνσης:

  • Πλύνετε τα χέρια σας. Το σχολαστικό και συχνό πλύσιμο των χεριών είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη ή η χρήση αντισηπτικών για τα χέρια  , αν το σαπούνι και το νερό δεν είναι άμεσα διαθέσιμα.

  • Περιορίστε το βήχα και το φτάρνισμα σας. Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας όταν φταρνίζεστε ή βήχετε με χαρτομάντηλο και μετά πλυθείτε.

  • Αποφύγετε την πολυκοσμία. Η γρίπη μεταδίδεται εύκολα, όπου οι άνθρωποι μαζεύονται – σε κέντρα παιδικής φροντίδας, σχολεία, κτίρια γραφείων, αμφιθέατρα και τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Αποφεύγοντας τα πλήθη κατά την περίοδο αιχμής της γρίπης, θα μειώσει την πιθανότητα μόλυνσης. Και αν είστε άρρωστοι εσείες ή το παιδί σας, να περιοριστείτε στο σπίτι μέχρι και 24 ώρες μετά που θα υποχωρήσει ο πυρετό σας, ώστε να μην μολύνετε άλλους.

Ο γιατρός σας θα προβεί σε φυσική εξέταση και συνήθως ο γιατρός σας μπορεί να σας διαγνώσει με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα σας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδεχομένως ο γιατρός να ζητήσει τη διενέργεια ενός τεστ που ανιχνεύει τους ιούς της γρίπης. Η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (PCR) γίνεται όλο και πιο κοινή σε πολλά νοσοκομεία και εργαστήρια. Η PCR είναι περισσότερο ευαίσθητη από άλλες δοκιμές και μπορεί να είναι σε θέση να προσδιορίσει το στέλεχος της γρίπης.

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Συνήθως, ΔΕΝ θα χρειαστείτε τίποτα περισσότερο από ξεκούραση στο κρεβάτι και άφθονα υγρά για τη θεραπεία της γρίπης.

Αλλά εάν έχετε σοβαρή λοίμωξη ή ανοίκετε σε ομάδα υψηλού κινδύνου ο γιατρός σας μπορεί να συνταγογραφήσει ένα αντιικό φάρμακο, όπως το oseltamivir (Tamiflu).  Αυτά τα φάρμακα μπορεί να περιορίσουν την ασθένειά σας και να βοηθήσουν στην πρόληψη σοβαρών επιπλοκών. Το oseltamivir είναι φαρμακευτική αγωγή από του στόματος.

Αν νομίζετε ότι αρρωστήσατε με τη γρίπη, τα πιο κάτω μέτρα μπορούν  να συμβάλουν στη μείωση των συμπτωμάτων σας:

  • Πίνετε άφθονα υγρά. Επιλέξτε το νερό, το χυμό και τις ζεστές σούπες για να αποφύγετε την αφυδάτωση.

  • Ξεκούραση. Κοιμηθείτε περισσότερο για να βοηθήσετε το ανοσοποιητικό να καταπολεμήσει τη λοίμωξη σας. Μπορεί να χρειαστεί να αλλάξετε το επίπεδο δραστηριότητάς σας, ανάλογα με τα συμπτώματά σας.

  • Να πάρετε αναλγητικά. Χρησιμοποιήστε ένα παυσίπονο-αντιπυρετικό, όπως η παρακεταμόλη (remedol, calpol, depon, κ.ά.) ή ιβουπροφαίνη (nurofen) για την καταπολέμηση της.

 Τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από τη γρίπη δεν πρέπει να λαμβάνουν ασπιρίνη λόγω του κινδύνου του συνδρόμου του Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά θανατηφόρο κατάσταση.

Για τον έλεγχο της εξάπλωσης της γρίπης στην κοινότητα, περιοριστείτε όσοι είναι άρρωστοι(και τα παιδιά)  στο σπίτι μέχρι και  24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!