Search
Close this search box.

Μιχάλης Θεοχάρους: Ένα μεγάλο ποσοστό Κύπριων φοιτητών επιλέγει να σπουδάσει στην Κύπρο

Ο Μάρτιος θα είναι «κρίσιμος» για πολλούς γονείς και παιδιά, αφού οι τελικές ίσως αποφάσεις για τις σπουδές και το μέλλον τους θα πρέπει να παρθούν, έτσι ώστε να μπορέσουν να συμπληρώσουν τις σχετικές αιτήσεις. Το θέμα «σπουδές» είναι ένα σημαντικό κομμάτι για τους νέους μας, αφού σε μεγάλο βαθμό καθορίζει το μέλλον και τις ζωές τους. Τι γίνεται με τις σπουδές εντός Κύπρου; Ποιες επιλογές έχουν μπροστά τους οι μαθητές σήμερα και ποια τα νέα δεδομένα; Ο κ. Μιχάλης Θεοχάρους, Σύμβουλος Σπουδών της Bright Futures, μιλά αποκλειστικά στο SkalaTimes για τις σπουδές στην Κύπρο και τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα για τους νέους.  

SkalaTimes

Πόσοι Κύπριοι φοιτητές επιλέγουν την Κύπρο για σπουδές;
Ένα μεγάλο ποσοστό Κύπριων φοιτητών επιλέγει να σπουδάσει στην Κύπρο, σε δημόσια και ιδιωτικά πανεπιστήμια. Να τονίσουμε επίσης ότι πάρα πολλοί φοιτητές άλλων χωρών επιλέγουν την Κύπρο – κυρίως ιδιωτικά πανεπιστήμια – για τις σπουδές τους. Η χώρα μας έχει αναπτυχθεί ραγδαίως σε αυτό το τομέα και μετά τη μετεξέλιξη αρκετών κολεγίων σε Πανεπιστήμια, ο αριθμός των Κύπριων φοιτητών που επιλέγουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε Κυπριακές σχολές και πανεπιστήμια τριτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι αρκετά μεγάλος. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι έχει υπερδιπλασιαστεί αυτός ο αριθμός τα τελευταία χρόνια με την ίδρυση των περισσότερων επιλογών στη χώρα μας, όπως τα ιδιωτικά κολέγια, πανεπιστήμια και πανεπιστήμια εξωτερικού με δικαιοχρήση από κολέγια που λειτουργούν στην Κύπρο. Το έτος 2018-2019 περίπου 24,000 Κύπριοι φοιτητές και περίπου 25,000 μη Κύπριοι φοιτητές (Ευρωπαίοι και τρίτων χωρών) σπούδαζαν στην χώρα μας. Τα στοιχεία αυτά πηγάζουν από την Διεύθυνση Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΔΑΑΕ) του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού, που προχώρησε στην Χαρτογράφηση του Εκπαιδευτικού Πεδίου της Ανώτερης και Ανώτατης Εκπαίδευσης της Κύπρου για το ακαδημαϊκό έτος 2018-2019.

Ποιες είναι οι προτιμήσεις σπουδών των φοιτητών;
Οι προτιμήσεις των φοιτητών σε σχέση με τους Κλάδους Σπουδών που επιλέγουν, φαίνεται ότι ο πρώτος Κλάδος στις προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών των Πανεπιστημίων είναι ο Κλάδος των Ιατρικών και Παραϊατρικών Επιστημών. Ακολουθούν οι Κλάδοι των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και των Πολυτεχνικών Επιστημών.

Ποιες είναι οι προτιμήσεις των φοιτητών που παρακολουθούν Προγράμματα Σπουδών στις Σχολές Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τα οποία οδηγούν στην απόκτηση Πιστοποιητικού, Διπλώματος και Ανώτερου Διπλώματος;
Αυτές επικεντρώνονται στους Κλάδους των Ξενοδοχειακών/ Τουριστικών και της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών, ενώ ακολουθούν οι Κλάδοι των Επισιτιστικών Τεχνών και των Υπηρεσιών Ασφαλείας. Αναφορικά με τις προτιμήσεις των Προπτυχιακών φοιτητών των Σχολών Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η πρώτη προτίμηση αφορά στον Κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι Κλάδοι των Ξενοδοχειακών/Τουριστικών, ο Κλάδος της Αισθητικής και ο Κλάδος της Πληροφορικής.

Τι επιλέγουν οι φοιτητές Μεταπτυχιακού Επιπέδου;
Οι μεταπτυχιακοί φοιτητές έχουν ως πρώτη προτίμηση τον Κλάδο της Διοίκησης Επιχειρήσεων και Οικονομικών και ακολουθούν οι Κλάδοι των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών, των Τεχνών (Ηθοποιία, Μουσική, Τέχνη, Φωτογραφία) και της Εκπαίδευσης. Σε Διδακτορικό επίπεδο, πρώτος στην προτίμηση των φοιτητών είναι ο Κλάδος των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών, ενώ ακολουθούν οι Κλάδοι της Πληροφορικής, της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και ο Κλάδος των Περιβαλλοντικών Επιστημών.

Πόσοι φοιτητές στην Κύπρο σπουδάζουν Εξ αποστάσεως;
Γύρω στους 14.418 φοιτητές (4.282 άντρες και 10.136 γυναίκες) σπουδάζουν με τη μέθοδο των «Σπουδών εξ Αποστάσεως», ποσοστό 37%. Οι προτιμήσεις των προπτυχιακών φοιτητών σε εξ Αποστάσεως Προγράμματα Σπουδών των Πανεπιστήμιων, εστιάζονται στον Κλάδο των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης και ακολουθούν οι κλάδοι των Ανθρωπιστικών Επιστημών, των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και των Ιατρικών/Παραϊατρικών Σπουδών. Όσον αφορά τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των εξ Αποστάσεως Προγραμμάτων Σπουδών, αυτοί επιλέγουν σπουδές σε Κλάδους των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και ακολουθούν οι Κλάδοι των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, των Ανθρωπιστικών Επιστημών και των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. Σε Διδακτορικό επίπεδο σπουδών πρώτος στις προτιμήσεις των πιο πάνω φοιτητών είναι ο Κλάδος των Ανθρωπιστικών Επιστημών, ενώ ακολουθούν οι Κλάδοι των Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης, των Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών της Αγωγής και των Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών. 

Υπάρχουν σπουδές και επαγγέλματα που είναι καλύτερα να τα ακολουθήσει ο φοιτητής εκτός Κύπρου ή όλα προσφέρονται επάξια και στην Κύπρο;
Αν και όπως ανέφερα, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαίως η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νησί μας, (κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια) εντούτοις ναι, είναι γεγονός πως κάποιες σπουδές προς το παρόν δεν προσφέρονται καθόλου στη Κύπρο.

Όπως;
Για παράδειγμα η Κτηνιατρική, οι Αναλογιστικές Επιστήμες, οι Δικανικές Επιστήμες, κάποιες ειδικότητες των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, κ.α.  Οι επιλογές του εξωτερικού προσελκύουν αρκετούς γονείς και μαθητές, και κάθε χρόνο πάρα πολλοί τελειόφοιτοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και στο εξωτερικό έτσι ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές. Τα καλύτερα πανεπιστήμια και προγράμματα σπουδών είναι αυτά που ικανοποιούν όλες τις ανάγκες κάποιου φοιτητή άρα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση όλων των επιλογών πριν να επιλέξει κάποιος τη χώρα των σπουδών του. Στη  Bright Futures μπορούμε και βοηθάμε μαθητές για σπουδές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική.

Με ποιο τρόπο γίνεται η εισδοχή σε δημόσια πανεπιστήμια και σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο;
Η εισδοχή γίνεται κυρίως μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων όπου οι τελειόφοιτοι μαθητές και απόφοιτοι δημοσίων και ιδιωτικών σχολών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν θέση σε δημόσια πανεπιστήμια και δημόσιες σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Η υποβολή αιτήσεων για τη σχολική χρονιά 2020/2021 έχει οριστεί από το Υπουργείο Παιδείας από τις 4 μέχρι τις 12 Μαρτίου 2020. Έχουν ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας οι Οδηγοί Παγκύπριων Εξετάσεων οι οποίοι περιέχουν πάρα πολλές πληροφορίες για τους υποψήφιους.

Ποιος είναι ο δικός σας ρόλος ως Bright Futures;
Η Bright Futures εδώ και δώδεκα ολόκληρα χρόνια στέκεται δίπλα σε όλους τους υποψήφιους από την πρώτη μέρα της διαδικασίας μέχρι και την τελευταία, με απώτερο σκοπό την υποστήριξη και καθοδήγηση τους για να επιτύχουν τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα. Αναλαμβάνουμε τη σωστή συμπλήρωση των αιτήσεων (Παγκύπριων, Πανελλαδικών, Στρατιωτικών Σχολών), την κράτηση θέσεων στο Πανεπιστήμιο, τις αιτήσεις Δεύτερης και Τρίτης Κατανομής, των αιτήσεων για τα Ειδικά Κριτήρια, την αίτηση για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια και τέλος την προετοιμασία των απαραίτητων πιστοποιητικών για την εγγραφή στα Ελληνικά Πανεπιστήμια.
Παράλληλα ενημερώνουμε καθημερινώς τους υποψήφιους και τους γονείς τους μέσω γραπτών μηνυμάτων για όλες τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας και των Πανεπιστημίων.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Μουσική, χορός, Μαζορέτες, δωρεάν κρασί και ξυλοπόδαροι σήμερα στο κέντρο της Λάρνακας!

Τραγούδι με τις μοναδικές φωνές της Γεωργίας Καϊμακλιώτη και του Γιώργου Μιχαηλίδη. Δωρεάν κρασί και Ζιβανία.Κάθοδος Ξυλοπόδαρων με μαγευτικό show φωτιάς.Μαζορέτες της Αιμιλίας Σαλούτα.Τυμπανιστές Λάρνακας.Σχολή

Η Ιουλία Καλλιμάνη έρχεται στη Κύπρο, ποια είναι αυτή η Ελληνίδα τραγουδίστρια φαινόμενο, με την ξεχωριστή λαϊκή χροιά;

Οι εμφανίσεις της έχουν γίνει ο βασικός λόγος που πολλοί λάτρεις της νυχτερινής ζωής αποφασίζουν ξανά και ξανά να επισκέπτονται τα νυχτερινά κέντρα που εμφανιζεται.

error: Content is protected !!