Βαγγέλης Κασάπη: «Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Τρίδατα Λιβαδιών, προσφέρει πολλά στην κοινωνία»
Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Τρίδατα, στα Λιβάδια, κλείνει φέτος δέκα χρόνια «ζωής» και έντονης δράσης. Ο Πρόεδρος του Ομίλου κ. Βαγγέλης Κασάπης μιλάει στο SkalaTimes για την πλούσια δράση, όραμα και σκοπούς του Ομίλου και χωρίς δισταγμούς τονίζει πως «το κράτος και οι τοπικές αρχές οφείλουν να αξιολογήσουν το Όμιλο μας μέσα από το έργο που επιτελεί και αναλόγως να τον στηρίξουν».
SkalaTimes
Φέτος κλείνουν δέκα χρόνια από την δημιουργία του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου Λιβαδιών «Τρίδατα», εσύ Βαγγέλη ως πρόεδρος, πες μας λίγο πως ξεκίνησε η ιδέα και η πρωτοβουλία για τη δημιουργία του Ομίλου.
Η πρωτοβουλία ήταν κάποιων ανθρώπων που πιστεύαμε πως χρειαζόταν η ίδρυση ενός τέτοιου ομίλου που θα προσέφερε πολιτισμό, ψυχαγωγία και υγιή απασχόληση σε παιδιά, εφήβους και ενήλικες. Όλοι μαζί, άνθρωποι που αγαπούσαν είτε τα πολιτιστικά, είτε τα Λιβάδια, είτε την ιδέα ενός τέτοιου ομίλου, ξεκινήσαμε δειλά δειλά να περνάμε από την ιδέα στην υλοποίηση. Ο πρώτος πρόεδρος του Ομίλου, ο Χάρης Κίτσιου, νυν δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Λιβαδιών, αλλά και μια ομάδα ανθρώπων, πιστέψαμε σε ένα όραμα και έτσι ξεκινήσαμε πριν από δέκα χρόνια. Φέτος, το 2020, κλείνουμε δέκα χρόνια «ζωής».
Ποιο ήταν το όραμα;
Να προσφέρουμε αρχικά στα πολιτιστικά, με μια κλίση και αγάπη προς την παράδοση του τόπου μας. Να μπορούν οι κάτοικοι Λιβαδιών, αλλά και των γύρω περιοχών με χαμηλά δίδακτρα να ασχοληθούν με χορό, θέατρο, να προσφέρουμε στην κοινωνία μέσω του ομίλου, μέσα από διάφορες δραστηριότητες, φιλανθρωπικές, ακτιβιστικές και άλλες.
Το όνομα «Τρίδατα» από πού βγαίνει;
Το όνομά είναι από την παλιά ονομασία που είχαν τα Λιβάδια. Παλιότερα το χωριό ονομαζόταν Τρίδατα γιατί το διαπερνούσαν τρεις ποταμοί- τρία ύδατα. Ήταν οι τρεις ποταμοί Παρτενίτης, Ρινιώτης, Αραδιπιώτης. Τα Λιβάδια υπάρχουν σε αρχαίους χάρτες της περιοχής με το όνομα Τρίδατο.
Που στεγάζεται σήμερα ο Όμιλος; Στεγάζεται στην παλιά συνεργατική των Λιβαδιών, την οποία ανακαινίσαμε με έξοδα δικά μας (του Ομίλου) και της δώσαμε ένα παραδοσιακό σχεδιασμό.
Με πόσα μέλη ξεκίνησε ο Όμιλος;
Με πενήντα περίπου μέλη, ενώ σήμερα είμαστε γύρω στα 110 μέλη.
Πώς ξεκινήσατε;
Αρχικά με το κυπριακό συγκρότημα χορού, στην πορεία εντάξαμε και το λαϊκό, ελληνικό, μετά από 2-3 χρόνια προσθέσαμε την θεατρική ομάδα. Αρχικά χωρίς καμία υποδομή, από αγάπη για το θέατρο και τον πολιτισμό, για να καταλάβετε, ούτε κουστούμια είχαμε, ούτε σκηνικά. Στη συνέχεια όμως φέραμε επαγγελματίες σκηνοθέτες, ηθοποιούς, κτλ και στήθηκαν τα θεμέλια και μπήκαν οι υποδομές. Από το θέατρο για ενήλικες περάσαμε και στο παιδικό/εφηβικό, φέραμε επαγγελματίες να διδάσκουν και με περηφάνια ο όμιλος μπορεί σήμερα να λέει πως έχει ανεβάσει αξιόλογες παραστάσεις, πάντα με γνώμονα να προσφέρουν στην κοινωνία.
Για να εγγραφεί ένα παιδί στη θεατρική ομάδα του Ομίλου και να παρακολουθεί μαθήματα από επαγγελματία θεατρολόγο, να λαμβάνει μέρος στις παραστάσεις κτλ, ποιο είναι το κόστος;
Είναι 20ευρώ το μήνα. Ένα πολύ χαμηλό ποσό για να μπορεί ο όμιλος να καλύπτει τα έξοδα του, να πληρώνει τους επαγγελματίες που διδάσκουν. Φέτος διδάσκει η θεατρολόγος Λαμπριάνα Καυκαλιά.
Για τους ενήλικες του ερασιτεχνικού θεάτρου, η συμμετοχή είναι δωρεάν και έχουμε μια πολύ καλή ομάδα σήμερα, που μπορεί και ανεβάζει αξιόλογες παραστάσεις. Οι ενήλικες που λαμβάνουν μέρος προσφέρουν αρκετό από τον προσωπικό τους χρόνο για τον όμιλο.
Επίσης δωρεάν είναι και η συμμετοχή στο κυπριακό συγκρότημα χορού.
Για όσους θέλουν να παρακολουθήσουν μαθήματα ελληνικών χορών, σύγχρονου χορού, Λάτιν, υπάρχουν χαμηλά δίδακτρα (20ευρώ) και τα μαθήματα γίνονται από επαγγελματίες.
Μάριος Σιουκρή (Λάτιν και Κυπριακούς στα παιδιά)
Κλαίρη Χριστοδούλου (Λαϊκό, Κρητικούς στα παιδιά)
Κίρι Κλεοβόλου (Σύγχρονο και Χιπ Χόπ)
Γεωργία Κωνσταντίνου (Belly dance)
Eπίσης στους ενήλικες διδάσκουν λαϊκά ο Μάριος Σιουκρή και η Κλαίρη Χριστοδούλου
Κυπριακούς χορούς διδάσκουν ο Χρίστος Σιουκρή μαζί με την Εμμανουέλα Σιάρκουλα.
Έχουν αγκαλιαστεί τα μαθήματα από την κοινότητα των Λιβαδιών;
Ναι, έχουν αγκαλιαστεί όχι μόνο από την κοινότητα των Λιβαδιών αλλά και από τις γύρω περιοχές και την Λάρνακα. Σήμερα γύρω στα 100 άτομα είναι ενεργά στο θέατρο, μουσική, χορούς του Ομίλου μας. Επιπλέον έχουμε τα 110 περίπου μέλη του Ομίλου.
Έχετε και μουσικό σχήμα με παραδοσιακά τραγούδια…
Ναι, έχουμε ένα μουσικό σχήμα με βιολί, λαούτο, τραγουδιστή κ.α το οποίο πρόσφατα έχει δημιουργηθεί και θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε διάφορες εκδηλώσεις εντός και εκτός Κύπρου. Θα είμαστε ανοικτοί σε προσκλήσεις, καλέσματα κτλ. Επίσης πρόσφατα κυκλοφόρησε ο πρώτος ψηφιακός δίσκος του Ομίλου μας, με τίτλο «Στα γνάρκα των Τριδάτων» σε στίχους και μουσική του Αδάμου Κατσιαντώνη και στο τραγούδι ο Κυριάκος Σιουκρή.
Κοίταξετε, ο βασικός σκοπός του ομίλου ανάμεσα σε άλλα, είναι η αγάπη και η προώθηση της παράδοσης μας. Πιστεύω πως σε μεγάλο βαθμό έχει πετύχει το σκοπό του ο Όμιλος μας στα δέκα χρόνια «ζωής» και δράσης. Και όταν λέμε «αγάπη προς την παράδοση» δεν εννοούμε μόνο τους παραδοσιακούς χορούς και μουσική, αλλά μέσα από πολλές δράσεις μαθαίνουμε στα παιδιά τις ρίζες και την παράδοση μας. Το Πάσχα τους είχαμε δείξει πως γίνονται οι φλαούνες, το παραδοσιακό ψωμί και άλλα πολλά που μας ενώνουν με την παράδοση και κουλτούρα του τόπου μας.
Μέσα στους σκοπούς και δράσεις μας δεν είναι μόνο το πολιτιστικό κομμάτι και η προώθηση της παράδοσης μας, αλλά και το κοινωνικό κομμάτι.
Δηλαδή;
Πέρα από την επιλογή των θεατρικών μας παραστάσεων που πάντα έχουν ένα κοινωνικό μήνυμα, ο Όμιλος μας διοργανώνει συχνά διαλέξεις και εκδηλώσεις με ψυχολόγους και άλλους (επιστήμονες, ακαδημαϊκούς) για τον σχολικό εκφοβισμό, την ξενοφοβία, τον ρατσισμό και για διάφορα άλλα προβλήματα και ζητήματα που αφορούν την κοινωνία μας. Κρατάμε κοντά μας τους νέους και προσπαθούμε να τους διαπαιδαγωγούμε σωστά, μακριά από διάφορες άσχημες προκλήσεις.
Πέρα από αυτά, μέσα στο έργο που επιτελούν τα Τρίδατα είναι και η δειγματοληψία σε συνεργασία με το Καραϊσκάκειο, η αιμοδοσία σε συνεργασία με το νοσοκομείο Λάρνακας, επίσης συνεργαζόμαστε με τον Σύνδεσμο ΕυΖω, με τον Σύνδεσμο Παιδικό Χαμόγελο, με τον Σύνδεσμο κατά των ναρκωτικών, επιπλέον διοργανώνουμε αθλητικές εκδηλώσεις με μηνύματα κατά των εξαρτήσεων. Τα τελευταία χρόνια διοργανώνουμε εκδήλωση στα πλαίσια του Movember, για την ενημέρωση γύρω από τον καρκίνο του προστάτη.
Ο Όμιλος διοργανώνει εκδρομές στο πλαίσιο του τρίπτυχου Πολιτισμός-Πατρίδα-Ψυχαγωγία.
Επίσης, έχουμε κινηματογραφική λέσχη για παιδιά 1-2 φορές τον χρόνο και παραστάσεις Καραγκιόζη και ό,τι άλλο θεωρούμε ότι προσφέρει στην κοινωνία μας. Πλούσια η δράση του Λαογραφικού Πολιτιστικού Ομίλου «Τρίδατα».
Ναι, ελπίζω να μην έχω ξεχάσει κάτι σημαντικό….(Γέλια)
Δέχεστε (ως όμιλος) κάποια βοήθεια από τις τοπικές αρχές ή από το κράτος για το έργο που επιτελεί ο Όμιλος;
Από τις τοπικές αρχές ναι, λαμβάνουμε μια οικονομική στήριξη, αλλά κατά τη δική μου εκτίμηση, αυτή η στήριξη είναι πολύ μικρή. Το ποσό είναι ένα ενδεικτικό ποσό. Αν σκεφτεί κανείς τι προσφέρει ο όμιλος στην κοινωνία και ότι δεν είναι «επιχείρηση», δεν πάνε λεφτά στη τσέπη κανενός «επιχειρηματία», τότε η στήριξη θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη….Κατά τη δική μου άποψη δεν μπορεί ένας ιδιωτικός όμιλος του οποίου τα κέρδη πάνε σε κάποιον ιδιώτη να δέχεται την ίδια στήριξη που δέχονται τα Τρίδατα τα οποία επιτελούν σοβαρό κοινωνικο έργο, όχι μόνο για το Δήμο Λιβαδιών αλλά και για τις γύρω περιοχές. Μάλιστα να αναφέρω ότι έχουμε κάνει επίσημη πρόταση στο Δήμο Λιβαδιών όπως μπαίνουν κριτήρια για το πώς και πόσο στηρίζεται οικονομικά ένας όμιλος. Ανάλογα με τις δράσεις του, την προσφορά του στην κοινωνία, τα κέρδη του, κτλ. Δεν μπορεί ένας Πολιτιστικός Όμιλος που ανήκει σε ιδιώτη να αξιολογείται με τα ίδια κριτήρια ενός ομίλου που δεν ανήκει σε κανένα ιδιώτη αλλά έχει μέλη κτλ. Όλα τα έσοδα των Τριδάτων είναι από τα μέλη του, τις εκδηλώσεις του και τους πολύτιμους χορηγούς μας τους οποίους υπερ ευχαριστούμε. Κέρδη δεν πάνε στην τσέπη κανενός, πάνε στον Όμιλο.
Ξερετε, εδώ και χρόνια άνθρωποι οικογενειάρχες και άλλοι ξοδεύουν ώρες από τον πολύτιμο χρόνο τους γιατί πίστεψαν και πιστεύουν στην αξία και σημασία όχι μόνο του πολιτισμού και της προσφοράς, αλλά και της αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας. Θεωρώ, πάντοτε σύμφωνα με τη δική μου εκτίμηση, πως η στήριξη προς τον Λαογραφικό Πολιτιστικό Όμιλο Τρίδατα θα έπρεπε να ήταν μεγαλύτερη. Γενικά και από τις τοπικές αρχές και από το κράτος. Αν αξιολογήσει κάποιος την δράση του Ομίλου, είμαι βέβαιος πως θα συμφωνήσει μαζί μου.
Σε αυτό το σημείο, αφού μου δίνετε την ευκαιρία για συνέντευξη, να πω ότι όσες μεγάλες ή μικρές επιχειρήσεις επιθυμούν να στηρίξουν το έργο μας μπορούν να επικοινωνήσουν με τον Όμιλο μας. Η συμβολή των χορηγών είναι πολύτιμη. Μας βοηθούν να βοηθήσουμε την κοινωνία μας.
Τι κερδίζουν;
Πέρα από το κοινωνικό έργο στο οποίο συμβάλουν, τα λογότυπα τους μπαίνουν στις αφίσες, προσκλήσεις, δελτία τύπου, πανό, που ετοιμάζονται για την εκάστοτε εκδήλωση και έτσι «διαφημίζουν» όχι μόνο το όνομα τους αλλά και το κοινωνικό τους πρόσωπο.
Το κράτος δεν σας βοηθά;
Καθόλου! Έχουμε αποταθεί πολλές φορές και στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, αλλά δυστυχώς, τίποτα. Το κράτος και οι τοπικές αρχές οφείλουν να αξιολογήσουν το Όμιλο μέσα από το έργο που επιτελεί και αναλόγως να τον στηρίξουν. Ίσως να φταίμε κι εμείς, ίσως να μην έχουμε γνωστοποιήσει όσο θα έπρεπε το έργο που επιτελεί ο Όμιλος.
Ο Πολιτιστικός Όμιλος Τρίδατα είναι και μέλος του Παγκόσμια Συνομοσπονδίας Χορευτικών Συγκροτημάτων.
Ναι, είμαστε.
Για το 2020 ποια τα σχέδια του Ομίλου;
Λόγω του ότι φέτος κλείνουμε δέκα χρόνια «ζωής», ετοιμάζουμε πολλές εκδηλώσεις πολιτιστικού, ενημερωτικού, φιλανθρωπικού, αθλητικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα. Όλες οι εκδηλώσεις θα είναι κάτω από την ομπρέλα των δέκα χρόνων ύπαρξης του Ομίλου.
Τέλος, Πρόεδρε νιώθεις ικανοποιημένος από την πορεία του Ομίλου μέχρι σήμερα;
Ο Λαογραφικός Πολιτιστικός Όμιλος Τρίδατα Λιβαδιών, προσφέρει στην κοινωνία μέσα από πολλούς τρόπους, με κόστος τον προσωπικό χρόνο και κόπο κάποιων ανθρώπων, ανθρώπων που όμως τους ενώνει η ίδια αγάπη για τον συνάνθρωπο, τους ενώνει η προθυμία να προσφέρουν με αλληλεγγύη, τους ενώνει η αγάπη για τον πολιτισμό και την παράδοση. Θεωρώ πως για όλα πάντοτε υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, παρόλα αυτά, νιώθω ικανοποιημένος ναι και οραματίζομαι καλύτερες μέρες για τον Όμιλο και περισσότερη αναγνώριση του σημαντικού έργου που επιτελεί.
Δεν είμαστε εδώ για εμάς, είμαστε εδώ για τις επόμενες γενιές. Όσα παιδιά μεγαλώσουν και νιώσουν ότι «πήραν» σωστές βάσεις και γνώσεις από τον Όμιλο, για εμάς θα είναι η καλύτερη «ανταμοιβή» στο έργο που επιτελούμε εδώ και δέκα χρόνια, στο έργο που σκοπεύουμε να επιτελούμε για πολλά χρόνια ακόμη. Ξέρετε, οι άνθρωποι και οι πρόεδροι θα αλλάζουν στον Όμιλο, αλλά ευελπιστούμε πως ο Όμιλος θα είναι εκεί να επιτελεί έργο μέσα στην κοινωνία και να είναι ένας φάρος με πολλαπλούς ρόλους.
Η Κύπρος, θα μπορούσε να πει κάποιος χαριτολογώντας, γίνεται η 51η πολιτεία των ΗΠΑ χάρις στις προσπάθειες του ΠτΔ, Νίκου Χριστοδουλίδη, προσπάθειες που ξεκίνησαν όταν
Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα
Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο
Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού