Search
Close this search box.

Σπουδές στο εξωτερικό, όλα όσα πρέπει να ξέρει κάθε μαθητής αλλά και γονιός

Σπουδές στο εξωτερικό ή στη Κύπρο; Ποιες είναι οι επιλογές για το εξωτερικό; Με ποια κριτήρια πρέπει να επιλέγουν οι νέοι; Τι πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς; Ένα πάντα επίκαιρο θέμα και εμείς συζητάμε γι αυτό με τον κ. Μιχάλης Θεοχάρους, Σύμβουλο Σπουδών της Bright Futures, στη Λάρνακα (Αραδίπου), ο οποίος μιλά αποκλειστικά στο SkalaTimes για τις σπουδές στο εξωτερικό και τα δεδομένα που υπάρχουν σήμερα για τους νέους μας.

SkalaTimes

Ποιο ποσοστό των Κύπριων φοιτητών επιλέγει το εξωτερικό για σπουδές και ποιο παραμένει στη Κύπρο;
Ένα μεγάλο ποσοστό φοιτητών επιλέγουν να σπουδάσουν στο εξωτερικό. Την σχολική χρονιά 2018/2019 περίπου 24 χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές επέλεξαν την Κύπρο για τις σπουδές τους. Ένας αντίστοιχος αριθμός φοιτητών υπολογίζεται ότι φοιτούν στο εξωτερικό. Περίπου δέκα χιλιάδες φοιτούν στην Ελλάδα, οκτώμιση χιλιάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο κα τρεισήμισι σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες και οι υπόλοιπο σε χώρες εκτός της Ε.Ε.

Γιατί ένας μαθητής να επιλέξει το εξωτερικό για σπουδές;
Αν και όπως έχω αναφέρει, τα τελευταία χρόνια έχει αναπτυχθεί ραγδαίως η τριτοβάθμια εκπαίδευση στο νησί μας, (κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια και κολέγια) εντούτοις είναι γεγονός πως κάποιες σπουδές προς το παρόν δεν προσφέρονται καθόλου στη Κύπρο. Για παράδειγμα η Κτηνιατρική, οι Αναλογιστικές Επιστήμες, οι Δικανικές Επιστήμες, κάποιες ειδικότητες των Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, κ.α.  Οι επιλογές του εξωτερικού προσελκύουν αρκετούς γονείς και μαθητές, και κάθε χρόνο πάρα πολλοί τελειόφοιτοι υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και στο εξωτερικό έτσι ώστε να έχουν περισσότερες επιλογές. Τα καλύτερα πανεπιστήμια και προγράμματα σπουδών είναι αυτά που ικανοποιούν όλες τις ανάγκες κάποιου φοιτητή άρα πρέπει να γίνει μια ενδελεχής ανάλυση όλων των επιλογών πριν να επιλέξει κάποιος τη χώρα των σπουδών του. Επίσης, το εξωτερικό προσφέρει κατά πολλούς ποιοτικότερες επιλογές σπουδών και υπάρχει πάντα και η τριβή των φοιτητών με την βιομηχανία και την οικονομία της χώρας που σπουδάζουν, όπου πολλές προσφέρουν και καλύτερες ευκαιρίες εργόδότησης σε σχέση με την Κύπρο!
Στη  Bright Futures θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε μαθητές για σπουδές στην Κύπρο, στην Ελλάδα, στο Ηνωμένο Βασίλειο και στην Αμερική.

Ποιες χώρες του εξωτερικού προσφέρουν σπουδές δωρεάν;
Προς το παρων, δωρεάν δίδακτρα για Κύπριους φοιτητές προσφέρει η Ελλάδα, η Σκωτία και μερικές Ευρωπαϊκές χώρες, νοουμένου ότι οι φοιτητές θα διδάσκονται στην επίσημη γλώσσα της χώρας αυτής. Κάποιες άλλες Ευρωπαϊκές χώρες χρεώνουν χαμηλά/συμβολικά δίδακτρα και λόγω αυτού κατατάσσονται ψηλά στις προτιμήσεις των Φοιτητών.

Για παράδειγμα;
Ολλανδία, Γερμανία και άλλες.  

Υπάρχουν κλάδοι σπουδών που είναι καλύτερα να τους επιλέξει κανείς σε συγκεκριμένες χώρες;
Η αλήθεια είναι ότι όλες οι χώρες έχουν τα υψηλού επιπέδου αλλά και χαμηλού επιπέδου πανεπιστήμια και σχολές. Οι φοιτητές πρέπει να είναι προσεκτικοί και να επιλέξουν σχολές που να είναι ακαδημαϊκά και επαγγελματικά αναγνωρισμένες από τα διάφορα αρμόδια σώματα (ΚΥΣΑΤΣ, ΔΙΠΑΕ, ΣΕΚΑΠ, ΕΤΕΚ, κ.α). Έτσι, θα εξασφαλίσουν την πιστοποίηση που απαιτείται για την εξάσκηση κάποιου επαγγέλματος.

Τα φοιτητικά δάνεια ισχύουν και για χώρες όπου τα δίδακτρα είναι δωρεάν;
Το Ευρωπαϊκό Φοιτητικό Δάνειο χορηγείται από την Κυβέρνηση της Αγγλίας και Ουαλίας για σπουδές σε αυτές τις χώρες όπου υπάρχουν δίδακτρα (9000-9250 Λίρες). Δεν προσφέρονται συνήθως φοιτητικά δάνειοα αυτού του τύπου για σπουδές που δεν έχουν δίδακτρα.

Σε ποιες χώρες ο χρόνος φοίτησης για το πτυχίο είναι τρία χρόνια και σε ποιες τέσσερα;
Προπτυχιακές σπουδές με διάρκεια τριών ετών προσφέρει η Αγγλία, η Ουαλία, η Β. Ιρλανδία και η Ολλανδία. Η Ελλάδα και η Σκωτία ακολουθούν το Αμερικανικό σύστημα που είναι τουλάχιστον 4 έτη. Οι σπουδές στην Αμερική έχουν επίσης διάρκεια 4 ετών, αλλά οι φοιτητές μπορούν να επισπεύσουν την ολοκλήρωση των σπουδών τους με καλοκαιρινές σπουδές οι οποίες είναι συνηθισμένο φαινόμενο για αυτή τη χώρα.

Η χώρα σπουδών παίζει ρόλο στην αργότερα εργοδότηση του φοιτητή;
Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, η χώρα που σπουδάζει κανείς παίζει κάποιο μικρό ρόλο, αλλά το πιο σημαντικό κομμάτι είναι οι επιδόσεις του φοιτητή, τι έμαθε και τι μπορεί να προσφέρει σε έναν εργοδότη.
Επιτυχία θεωρείται ένας νέος να μπορέσει να αποκομίσει τα μέγιστα από τις σπουδές του και με αυτοπεποίθηση, σιγουριά, όρεξη και δεξιότητες να αναζητήσει τις καλύτερες επαγγελματικές ευκαιρίες.
Κάποιοι μαθητές επιλέγουν να σπουδάσουν σε χώρες που τους αρέσουν και το κριτήριο τους είναι αν τους αρέσει η χώρα. Ποια η άποψη σας γι αυτό;
Το περιβάλλον που θα σπουδάσει κάποιος φοιτητής πρέπει να τον εμπνέει, να περνά καλά και να νιώθει ψυχολογικά έτοιμος να δουλέψει σκληρά. Σε αντίθετη περίπτωση, η επιλογή μιας χώρας που δεν θα υποκινήσει ψυχικά και πνευματικά ένα φοιτητή, τότε πολύ πιθανόν να μην έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Γι αυτό το λόγο απαιτείται πάρα πολύ έρευνα στις διάφορες χώρες σπουδών.
Από την άλλη βέβαια, αν το μόνο κριτήριο κάποιου νέου είναι να του αρέσει η χώρα που θα επιλέξει για τις σπουδές του και δεν εστιάσει σε άλλους παράγοντες (επίπεδο σπουδών, γλώσσα διδασκαλίας, εκπαιδευτικό σύστημα, κριτήρια εισδοχής, κόστος διαβίωσης, ασφάλεια, συγκοινωνίας, κουλτούρα, κ.α), τότε σίγουρα η ανάλυση είναι επιδερμική και ριψοκίνδυνη!

Υπάρχουν κλάδοι σπουδών που δεν προσφέρονται σε κάποιες χώρες; (Πχ νομικά στην Αμερική γιατί είναι άλλο το νομικό σύστημα εκεί κοκ)
Όλες οι χώρες του κόσμου προσφέρουν σχεδόν όλους τους κλάδους σπουδών. Οι φοιτητές καλούνται να είναι προσεκτικοί και να ελέγχουν την αναγνωσιμότητα του οργανισμού και του κλάδου σπουδών που τους ενδιαφέρουν. Έτσι θα μπορούν να ξέρουν πριν αρχίσουν τις σπουδές του τι θα αντιμετωπίσουν. Τα ιδιάζουσα χαρακτηριστικά κάποιου συστήματος και κλάδου σπουδών θα πρέπει να τα συζητήσουν μαζί με το πανεπιστήμιο και τον Σύμβουλο τους οι φοιτητές πριν πάρουν οριστικές αποφάσεις. Να αναλύσουν τα θετικά και τα αρνητικά σημεία.

Πότε πρέπει να γίνονται οι αιτήσεις για τα κολλέγια/πανεπιστήμια του εξωτερικού;
Οι χρόνοι ποικίλλουν ανάλογα με τη χώρα, παρόλ’ αυτά πρέπει να γίνονται το λιγότερο 12-18 μήνες πριν από το έτος έναρξης των σπουδών. Για το Ην.Βασίλειο, οι αιτήσεις γίνονται μέσω του UCAS. Η επίσημη προθεσμία για υποβολή της αίτησης για φοιτητές της Ε.Ε.είναι η 15η Ιανουαρίου κάθε έτους. Συνεπώς, η όλη διαδικασία πρέπει να ξεκινήσει 4 μήνες πριν αυτή την ημερομηνία (Αύγουστο/Σεπτέμβριο κάθε έτους). Για Ιατρικές Σχολές η διορία ειναι 15 του Οκτώβρη. Για τις Η.Π.Α., η τελευταία προθεσμία είναι ο Δεκέμβριος του προηγούμενου έτους. Τα αμερικανικά πανεπιστήμια απαιτούν περισσότερο χρόνο για τη διεκπεραίωση των αιτήσεων φοιτητών του εξωτερικού. Το ίδιο ισχύει και για τις χώρες της Ε.Ε.και της Αυστραλίας (12-18 μήνες), έτσι συνιστάται να επισκεφθείς το Σύμβουλό σου το συντομότερο δυνατόν.

Χρειάζεται  φοιτητική βίζα για να σπουδάσει κανείς στο εξωτερικό;
Δεν χρειάζεται προς το παρόν φοιτητική  βίζα για το Ην. Βασίλειο ή οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Φοιτητική βίζα απαιτείται για τα αμερικανικά πανεπιστήμια. Χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για έκδοση βίζας από την αμερικανική πρεσβεία. Για σπουδές στην Αυστραλία, επίσης απαιτείται βίζα.

Πόσο εύκολη είναι η εξασφάλιση φοιτητικής βίζας;
Όταν όλα τα απαραίτητα έγγραφα είναι διαθέσιμα, πρόκειται για μια τυπική διαδικασία. Μπορείς να κάνεις αίτηση για φοιτητική βίζα μέχρι 120 μέρες πριν την έναρξη των μαθημάτων.

Τι ισχύει όσον αφορά την αναγνώριση και διαπίστευση πτυχίων;
Το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ. είναι το επίσημο σώμα στην Κύπρο, το οποίο διερευνά και παρέχει αναγνώριση σε πτυχία ξένων πανεπιστημίων. Στην Bright Futures αναλαμβάνουμε να διενεργήσουμε τη δική μας έρευνα για την αναγνώριση πτυχίων και προτείνουμε πανεπιστήμια και προγράμματα, τα οποία είναι πλήρως αναγνωρισμένα και διαπιστευμένα. Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα πανεπιστήμια της Κύπρου και της Ελλάδας είναι αναγνωρισμένα από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.  Όλα τα προγράμματα σπουδών που προσφέρονται από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια της Κύπρου είναι, επίσης, αναγνωρισμένα από το ΚΥ.Σ.Α.Τ.Σ.

Τι θα συμβεί μετά την αποφοίτησή;
Υπάρχουν πολλές εναλλακτικές λύσεις όταν φθάσει ο φοιτητής σ’ αυτό το στάδιο. Οι περισσότεροι από τους σπουδαστές μας, οι οποίοι επιθυμούν να ενισχύσουν τις γνώσεις τους, συνεχίζουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Εμείς, παρέχουμε βοήθεια σε πτυχιούχους να βρουν τα κατάλληλα γι’ αυτούς προγράμματα σε μεταπτυχιακό (Master’s), διδακτορικό (PhD) ή PGCE επίπεδο, τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Παρέχουμε βοήθεια σε θέματα αντίστοιχα μ’ αυτά των προπτυχιακών φοιτητών. Μερικοί πτυχιούχοι επιλέγουν να εργάζονται και, παράλληλα, να συνεχίζουν τις σπουδές τους. Μπορούν να συνεχίσουν τις σπουδές παρακολουθώντας προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης (on-line courses). Τέλος, είναι αυτοί που είναι έτοιμοι να ξεκινήσουν την επαγγελματική τους σταδιοδρομία. Μπορούμε να τους βοηθήσουμε όσον αφορά την προετοιμασία του βιογραφικού σημειώματός τους, της αίτησης, να τους προετοιμάσουμε για τη συνέντευξη και, γενικότερα, παρέχουμε καθοδήγηση στον τομέα της Προσωπικής Ανάπτυξης.

Τέλος, αν το δίλημμα ενός γονιού είναι αν θα στείλει το παιδί του στο εξωτερικό ή αν θα το αφήσει στη Κύπρο τι θα του λέγατε; 
Εκτός από επιλογές σπουδών που δεν προσφέρονται ακόμη στη Κύπρο (Δημόσια και Ιδιωτικά πανεπιστήμια), όπου το εξωτερικό αποτελεί τη μόνη οδό, τότε οι σπουδές στη Κύπρο ή στο εξωτερικό δεν θα πρέπει αν είναι πονοκέφαλος για τους γονείς, αλλά μια διαδικασία ανάλυσης των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία θα προσφέρουμε στους νεαρούς μαθητές την επιλογή και την ευθύνη των αποφάσεων τους όσον αφορά στο μέλλον τους. Πάρα πολλοί φοιτητές που επιλέγουν την Κύπρο για τις Προπτυχιακές τους σπουδές τείνουν να προχωρούν με μεταπτυχιακά προγράμματα τύπου Μάστερ και Διδακτορικού, στο εξωτερικό.

Που μπορεί κανείς να σας βρει;
Περισσότερα μπορεί να βρει κανείς και στην ιστοσελίδα μας www.brightfutures.com.cy
Στην Λάρνακα, στην Αραδίππου. Η διεύθυνση μας εiναι: Ομήρου 12, Γρ. 202, 7102 Αραδίππου – Απέναντι απο το Γυμνάσιο Αραδίππου και τον Ι.Ν. Αγίου Φανουρίου.
Τηλ: 24102504, 99326211
Φαξ: 24102629
info@brightfutures.com.cy
mmt1778@yahoo.com
Facebook: Bright Futures Educational Services
Μην διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας, για να μοιραστείτε τις σκέψεις και τις ανησυχίες σας. Μπορούμε να διευθετήσουμε μια δωρεάν και χωρίς καμιά δέσμευση συνάντηση, για να γνωριστούμε και να συζητήσουμε σ’ ένα πιο προσωπικό επίπεδο τις υποθέσεις που σας αφορούν

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!