Search
Close this search box.

Τάλια Ευαγγέλου: «Η ψυχολογία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο κομμάτι της διατροφής»

Είναι μόλις 28 ετών αλλά η επαγγελματική της πορεία είναι ήδη πλούσια. Η διατροφολόγος Τάλια Ευαγγέλου,διατηρεί δικό της γραφείο (Nutrition Balance CY) στη Λάρνακα προσφέροντας υπηρεσίες σε άτομα που χρειάζονται διατροφική υποστήριξη και καθοδήγηση, εργάζεται ως καθηγήτρια στο The Limassol College διδάσκοντας στο προπτυχιακό τμήμα της Διατροφής και Διαιτολογίας, συνεργάζεται με τη ποδοσφαιρική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας και σύντομα ξεκινάει τη δική της στήλη για διατροφή στο SkalaTimes. Mε όλα αυτά ως δεδομένα, εμείς αδράξαμε την ευκαιρία για κουβέντα μαζί της.

SkalaTimes

Τάλια που έχεις σπουδάσει και γιατί επέλεξες αυτές τις σπουδές και αυτό το επάγγελμα;
Ξεκίνησα τις σπουδές μου το 2009 στη Θεσσαλονίκη όπου φοίτησα στο τμήμα της Διατροφής και Διαιτολογίας στο ΑΤΕΙ. Στη συνέχεια, σπούδασα στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας για τα επόμενα δυο χρόνια όπου ολοκλήρωσα με επιτυχία το μεταπτυχιακό τίτλο της Κλινικής Διατροφής. Τέλος, το ενδιαφέρον μου για την αθλητική διατροφή με οδήγησε να συνεχίσω για δεύτερη φορά σε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επέλεξα αυτό το επάγγελμα γιατί πιστεύω πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη ζωή μας καθώς μπορεί να θεωρηθεί ως παράγοντας κινδύνου για διάφορες ασθένειες, έτσι είχα ως στόχο να προσφέρω βοήθεια και σχετικές πληροφορίες σε άτομα που θέλουν να κάνουν την υγιεινή διατροφή τρόπο ζωής.

Πότε επέστρεψες στη Κύπρο και που εργάστηκες μόλις επέστρεψες;
Στην Κύπρο επέστρεψα το 2018, όπου εργάστηκα για περίπου 2 χρόνια στη ολιστική κλινική Ανδρέας Ζαχαρίου ως Κλινική και Αθλητική Διαιτολόγος.

Που σε βρίσκουμε σήμερα επαγγελματικά;
Σήμερα διατηρώ το δικό μου ιδιωτικό γραφείο (Nutrition Balance CY) στη Λάρνακα προσφέροντας υπηρεσίες σε άτομα που χρειάζονται διατροφική υποστήριξη και καθοδήγηση. Επίσης εργάζομαι ως καθηγήτρια στο The Limassol College διδάσκοντας στο προπτυχιακό τμήμα της Διατροφής και Διαιτολογίας. Τέλος, συνεργάζομαι με τη ποδοσφαιρική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας.

Πως είναι να διδάσκεις σε ηλικία μόλις 28 ετών;
Η αλήθεια ήταν μια πρόκληση για μένα αλλά επειδή αγαπώ αυτό που κάνω και θέλω όσο το δυνατό περισσότερο να βοηθώ άτομα με το ίδιο επαγγελματικό πάθος με εμένα κατάφερα να βρω τις ισορροπίες και να μάθω και εγώ πολλά πράγματα μέσα από την εμπειρία αυτή.

Εργάζεσαι και με ποδοσφαιρικές ομάδες; Ποιος ο ρόλος σου εκεί;
Όπως αναφέρθηκα και πιο πάνω συνεργάζομαι με την ποδοσφαιρική ομάδα της Νέας Σαλαμίνας όπου ρόλος μου ως αθλητική διατροφολόγος είναι η διατροφική αξιολόγηση, παρέμβαση αλλά και καθοδήγηση των αθλητών.

Πόσο συνδέεται η ψυχολογία του ατόμου με τα περιττά κιλά του; (Emotional eating κτλ.)
Η ψυχολογία είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στο κομμάτι της διατροφής και παίζει καθοριστικό ρόλο στην απώλεια βάρους. Ο διαιτολόγος οφείλει να κατανοεί και να ακούει τον πελάτη και να δίνει μεγάλη έμφαση στο κομμάτι της ψυχολογίας αλλιώς η οποιαδήποτε διατροφική προσέγγιση θα είναι αποτυχημένη.

Υπάρχουν πολλές δίαιτες στο διαδίκτυο. Πόσο σωστό είναι ή όχι να τις χρησιμοποιεί κάποιος;
Δυστυχώς στις μέρες μας το διαδίκτυο κατακλύζεται από πολλές δίαιτες που υπόσχονται θαύματα. Η πραγματικότητα όμως είναι ότι χωρίς την καθοδήγηση κάποιου εγγεγραμμένου διαιτολόγου η οποιαδήποτε ‘’μαγική ‘’ δίαιτα μπορεί να είναι επικίνδυνή για την υγεία καθώς απευθύνεται στο ευρύ κοινό και δεν είναι εξατομικευμένη με βάση τις ανάγκες του κάθε ατόμου.

Υπάρχει εύκολος τρόπος να χάσει κανείς κιλά;
Καταρχήν, να ξεκαθαρίσουμε πως δεν υπάρχουν καλά ή κακά φαγητά, αλλά καλές ή κακές διατροφικές συνήθειες. Σκοπός του Nutrition Balance  CY είναι να περάσει το μήνυμα ότι ο εύκολος τρόπος να χάσεις αλλά και να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος είναι να υιοθετήσεις ένα σωστό τρόπο ζωής μέσω μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής αλλά και άσκησης.

Υπάρχει ένα είδος διατροφής που υποστηρίζεις ιδιαίτερα;
Θεωρώ πως η Μεσογειακή διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής που εξασφαλίζει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ένας οργανισμός. Πολλές επιστημονικές έρευνες δείχνουν πως ο μεσογειακός τρόπος διατροφής έχει συσχετιστεί με πολλά οφέλη στη υγεία όπως μείωση καρδιαγγειακών ασθενειών. 

Ποια η γνώμη σου για την Παλαιολιθική Δίαιτα (Paleo Diet) ή Δίαιτα των Σπηλαίων, όπως αλλιώς είναι γνωστή, η οποία έχει γίνει διάσημη τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα στο εξωτερικό;
Πρόκειται για μία δίαιτα που μας προτείνει να τρώμε όσα «θεωρητικά» έτρωγαν οι άνθρωποι των σπηλαίων και βασίζεται σε τρόφιμα φυτικής και ζωικής προέλευσης που δεν έχουν υποστεί κάποια επεξεργασία. Από την μια ενθαρρύνει την κατανάλωση μη επεξεργασμένων τροφίμων, φρούτων και λαχανικών αλλά από την άλλη δεν επιτρέπει την κατανάλωση αμυλούχων (υδατάνθρακες) και οσπρίων που είναι ιδιαίτερα σημαντικά σε ένα ισορροπημένο τρόπο διατροφής. Επίσης ενθαρρύνει την κατανάλωση κυρίως τροφίμων ζωικής προέλευσης παρά φυτικής με αποτέλεσμα την αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, τα οποία έχουν συσχετιστεί με αρνητικές συνέπιες για την υγεία του ανθρώπου.

Σχετικά με την β12 ποια είναι η άποψή σου; Μπορεί κάποιος vegan να καλυφθεί ή χρειάζεται συμπλήρωμα;
Οι περισσότερες πηγές της βιταμίνης Β-12, είναι ζωικής προέλευσης έτσι είναι η μόνη βιταμίνη που οι vegans δεν μπορούν να πάρουν χωρίς συγκεκριμένα συμπληρώματα ή εμπλουτισμένα τρόφιμα. Ως αποτέλεσμα όταν παρουσιάζεται κάποια διατροφική έλλειψη καλό θα ήταν να υπάρχει συμπληρωματική χορήγηση.

Ποια είναι η γνώμη σου για τη γλουτένη; Έχει κάποια σύνδεση με τις ασθένειες και το έντερο;
Η γλουτένη είναι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται κυρίως στο σιτάρι και σε άλλα συναφή δημητριακά, όπως το κριθάρι και η σίκαλη. Η γλουτένη είναι «κακή» μόνο για τα άτομα που έχουν κάποια ευαισθησία ή δυσανεξία στη γλουτένη κατά τη διάρκεια της πέψης. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός τους παράγει ανώμαλη ανοσολογική απάντηση όταν διασπάται η γλουτένη των τροφών που προσλαμβάνουν. Η πιο γνωστή μορφή δυσανεξίας στη γλουτένη είναι η νόσος κοιλιοκάκη. Σε ασθενής με κοιλιοκάκη ή κάποια ευαισθησία στη γλουτένη συστήνεται ο πλήρης αποκλεισμός της.

Ποια είναι η γνώμη σου για τα συμπληρώματα διατροφής;
Όπως το λέει και το όνομα του ένα συμπλήρωμα διατροφής πρέπει να δρα συμπληρωματικάκαι όχι να αντικαθιστά οποιοδήποτε τρόφιμο ή θρεπτικό συστατικό σε μια διατροφή. Όταν ένα άτομο ακολουθά μια ισορροπημένη διατροφή μπορεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά άρα η χρήση συμπληρωμάτων διατροφής δεν είναι αναγκαία. Εάν όμως κάποιο άτομο παρουσιάζει κάποια διατροφική έλλειψη για παράδειγμα λόγω κάποιας ασθένειας, και μέσω της διατροφής δεν μπορεί να καλυφτεί, τότε συστήνεται η κατανάλωση κάποιου εγγεγραμμένου ασφαλή συμπληρώματος διατροφής.

Ο Ιπποκράτης έλεγε «η τροφή να είναι το φάρμακό μας, και το φάρμακό μας η τροφή μας». Πιστεύεις πως η σωστή διατροφή μπορεί να ωφελήσει σε ζητήματα υγείας;
Ακράδαντα! Πολλές μελέτες έχουν συσχετίσει την διατροφή με την εμφάνιση πολλών νοσημάτων όπως καρδιαγγειακά, καρκίνος, διαβήτης τύπου 2, αρτηριακή πίεση κλπ. Άρα όπως καταλαβαίνουμε η διατροφή μπορεί να δράσει προληπτικά αλλά και προστατευτικά στην εμφάνιση κάποιων ασθενειών.

Το Γραφείο σου βρίσκεται στη Λάρνακα, σύντομα ξεκινάς δική σου στήλη στο SkalaΤimes, το διαδικτυακό περιοδικό της πόλης και επαρχίας Λάρνακας. Τι θα διαβάζουν οι αναγνώστες μας μέσα από τη στήλη σου;
Μέσα από την διατροφική μου στήλη στο SkalaTimes θα ενημερώνω τους αναγνώστες για διάφορα επίκαιρα διατροφικά θέματα που ίσως τους απασχολούν αλλά κύριο μέλημα μου είναι να τους περάσω το μήνυμα πως με μικρές αλλαγές η σωστή διατροφή μπορεί να γίνει τρόπος ζωής και όχι αγγαρεία!

Τέλος, Τάλια για να έχουμε λεπτά σώματα πρέπει να πεινάμε, ή απλά να μάθουμε να τρώμε σωστά;
Θα χρησιμοποιήσω τον όρο υγειές σώματα και όχι λεπτά και θα πω πως όλα ξεκινούν από την υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών ως μέρος της ζωής μας!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

error: Content is protected !!