Search
Close this search box.

Γιατί ιοί όπως τον Κορωνοϊό εξαπλώνονται ραγδαία, και πώς μπορούμε να “ισοπεδώσουμε την γραμμή πορείας”

Mετάφραση άρθρου στο SkalaTimes από την Washington post*

Όταν το πρώτο κρούσμα Covid-19, η ασθένεια που προκλήθηκε από ένα νέο έιδος Κορωνοϊού, ανακοινώθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, αναφορές για περισσότερες μεταδόσεις του ιού άρχισαν να έρχονται στην επιφάνεια.

Η λεγόμενη ευθεία εκθετικού ρυθμού ανησύχησε τους ειδικούς. Εάν ο αριθμός των κρουσμάτων συνεχίσουν να διπλασιάζονται κάθε τρεις μέρες, προβλέπεται να υπάρχουν περίπου 100 εκατομμύρια κρούσματα στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι το Μάιο.

Αυτή είναι η μαθηματική πρόβλεψη, και όχι προφητεία. Η εξάπλωση μπορεί να επιβραδυνθεί, όπως λένε οι ειδικοί υγείας, εάν εξασκήσουμε την πρακτική της “κοινωνικής αποστασιοποίησης”, αποφεύγοντας δημόσιους χώρους και γενικά περιορίζοντας τις κινήσεις μας.

Χωρίς μέτρα για επιβράδυνση, ο νέος κορωνοϊός θα συνεχίσει να εξαπλώνεται ραγδαία για μήνες. Για να κατανοήσουμε γιατί, μπορούμε να πάρουμε παράδειγμα της εξάπλωσης μίας φανταστικής ασθένειας σε ένα πληθυσμό.

Ας ονομάσουμε αυτή την φανταστική ασθένεια simulitis. Εξαπλώνεται ακόμη πιο εύκολα από τον κορωνοϊό covid-19: όποτε ένα υγιές άτομο έρθει σε επαφή με ένα ασθενή, το υγιές άτομο νοσεί επίσης.

Σε ένα πληθυσμό με μόνο πέντε άτομα, δεν πήρε πολύ χρόνο για όλους να νοσήσουν με simulitis.

Στην πραγματικότητα, φυσικά, τα άτομα τελικά αναρρώνουν. Ένα άτομο που ανάρρωσσε δεν μπορεί να μεταδόσει simulitis σε ένα υγιές άτομο και ούτε να νοσήσει ξανά αν έρθει σε επαφή με φορέα της ασθένειας.

Ας δούμε τι συμβαίνει όταν η ασθένεια simulitis εξαπλώνεται σε μία πόλη των 200 κατοίκων. Θα αρχίσουμε από ένα τυχαίο αριθμό και κινούμενη σε μία τυχαία κατεύθυνση, προκαλώντας ένα άτομο να νοσήσει.

Προσέξτε πώς η κατεύθυνση της κόκκινης γραμμής, που αντιπροσωπεύει τον αριθμό των νοσούντων, (δείτε τα γραφικά στο αυθεντικό άρθρο, το λινκ στο τέλος του κειμένου ),  αυξάνεται ραγδαία όσο η ασθένεια εξαπλώνεται και μετά επιβραδύνεται όσο αρχίζει η ίαση.

Η πόλη-δείγμα είναι μικρή – περίπου το μέγεθος της πόλης Whittier στην Αλάσκα – άρα η ασθένεια simulitis εξαπλώθηκε σε ολόκληρο τον πληθυσμό. Σε μία χώρα όπως τις Ηνωμένες Πολιτείες, με πληθυσμό 330 εκατομμυρίων, η καμπύλη μπορεί να εκτοξευθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα πριν να αρχίσει να επιβραδύνεται.

Όσον αφορά τον πραγματικό Κορωνοϊό covid-19, θα προτιμούσαμε να σταματήσουμε την ταχεία εξάπλωση πριν επηρεάσει ένα μεγάλο μέρος του Αμερικανικού πληθυσμού. Για να επιβραδύνουμε την ασθένεια simulitis ας προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε εξ’αναγκασμού απομόνωση, όπως αυτή που έχει επιβάλει η Κινεζική κυβέρνηση στην επαρχία Χουμπέι.

Όπως οι ειδικοί υγείας θα ανέμεναν, αποδείχθηκε αδύνατο να αποκλειστεί εντελώς ο κόσμος που ασθενεί από τις υγιείς ομάδες.

H Leana Wen, πρώην εκπρόσωπος υγείας της Βαλτιμόρης, εξήγησε τις δυσκολίες εξαναγκαστικής απομόνωσης τον Ιανουάριο “Πολλοί άνθρωποι δουλεύουν στην πόλη και ζούνε σε γειτονικές επαρχίες, και το αντίθετο. Θα χώριζαν οι άνθρωποι από τις οικογένειες τους;  Πως θα μπλοκαριζόταν ο κάθε δρόμος; Πώς θα έφταναν οι προμήθειες στους κατοίκους;”

Όπως το έθεσε ο Lawrence O. Gostin, καθηγητής νομικής για παγκόσμια υγεία “Η αλήθεια είναι ότι αυτού του είδους περιορισμοί είναι πολύ σπάνιοι και ποτέ αποτελεσματικοί”.

Ευτυχώς υπάρχουν τρόποι να επιβραδύνουμε την εξάπλωση του ιού. Πρωτίστως, οι ειδικού παροτρύνουν τον κόσμο να αποφεύγει μέρη με πολυκοσμία, να μένουν σπίτι πιο συχνά και να κρατούν απόσταση από τους υπόλοιπους. Εάν οι άνθρωποι είναι λιγότερο κινητικοί και μειώσουν τις προσωπικές επαφές, ο ιός έχει λιγότερες ευκαιρίες να εξαπλωθεί.

Μερικοί άνθρωποι θα συνεχίσουν τις εξόδους. Ίσως δεν μπορούν να μείνουν σπίτι λόγω εργασίας ή άλλων υποχρεώσεων, ή απλά αρνούνται να υπακούσουν στις δημόσιες προειδοποιήσεις υγείας. Αυτοί οι άνθρωποι δεν τείνουν μόνο να νοσήσουν οι ίδιοι, όμως πολύ πιθανόν να μεταφέρουν την ασθένεια επίσης.

Ας δούμε τι συμβαίνει όταν το ένα τέταρτο του πληθυσμού συνεχίσει να διακινείται ενώ τα άλλα τρία τέταρτα εφαρμόζουν στρατηγική την οποία η ειδικοί αποκαλούν “κοινωνική αποσταστιοποίηση”

Η μεγαλύτερη κοινωνική αποστασιοποίηση κρατάει ακόμη περισσότερα άτομα υγιή.

“Ελέγχουμε την επιθυμία να βρισκόμαστε σε δημόσιους χώρους κλείνοντας όλους τους δημόσιους χώρους. Η Ιταλία κλείνει όλα τα εστιατόρια της. Η Κίνα κλείνει τα πάντα, και κλείνουμε κι εμείς μέρη τώρα” ανέφερε o Drew Harris, ερευνητής δημόσιας υγείας και βοηθός καθηγητής στο Thomas Jefferson University College of Public Health. “Μειώνοντας τις ευκαιρίες σύναξης βοηθά την αποστασιοποίηση”

Για να προσομοιώσουμε περισσότερη κοινωνική αποστασιοποίηση, αντί να επιτρέπουμε ένα τέταρτο του πληθυσμού να μετακινηθεί, θα δούμε τι γίνεται αν αφήσουμε ένα στους οκτώ ανθρώπους να διακινηθούν.

Οι τέσσερεις προσoμοιώσεις που μόλις είδατε – μια ελεύθερη για όλους, μία προσπάθεια για απομόνωση, μετρίου ελέγχου κοινωνική αποστασιοποίηση και εκτενές κοινωνική αποστασιοποίηση – ήταν τυχαίες. Αυτό σημαίνει ότι τα αποτελέσματα της κάθε μίας ήταν μοναδικά σε εσάς τους αναγνώστες αυτού του άρθρου. Αν ξαναγυρίσετε πίσω σε αυτή τη σελίδα και ξαναδιαβάσετε αυτά τα σενάρια, τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά.

Ακόμη και με διαφορετικά αποτελέσματα, κοινωνική αποστασιοποίηση μεσαίου βαθμού θα έχει καλύτερο αποτέλεσμα από την προσπάθεια απομόνωσης, και η εκτενής κοινωνική αποστασιοποίηση συνήθως δουλεύει καλύτερα από όλες τις μεθόδους.

Η simulitis δεν είναι Κορωνοϊός, και αυτές οι προσομοιώσεις υπεραπλοποιούν την πολυπλοκότητα της πραγματικής ζωής. Όπως η ασθένεια simulitis εξαπλώνεται μέσω διαφόρων μέσων, έτσι και ο Κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω του προσωπικού μας δικτύου – μέσω των χωρών, πόλεων, χώρων εργασίας, της οικογένειας μας.

Και όπως μία μπάλα μετακινείται πάνω σε μία οθόνη, η συμπεριφορά ενός μόνο ατόμου μπορεί να προκαλέσει αλυσιδωτές συνέπειες που να επηρεάσουν άτομα πολύ μακριά του.

Ένα σημαντικό σημείο όμως, είναι ότι αυτές οι προσομοιώσεις δεν μοιάζουν καθόλου με την πραγματικότητα. Αντιθέτως με την υποθετική ασθένεια Simulitis, ο Κορωνοϊός μπορεί να σκοτώσει. Αν και το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι ακόμη ακριβές, είναι ξεκάθαρο ότι τα ηλικιωμένα άτομα της κοινότητας μας είναι σε μεγαλύτερο ρίσκο να πεθάνουν από τον κορωνοϊό.


*Πηγή άρθρου: https://www.washingtonpost.com/graphics/2020/world/corona-simulator/?utm_source=reddit.com

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ιάσων Τριανταφυλλίδης: Έφυγε ο Έλληνας δημοσιογράφος και κριτικός κινηματογράφου και τηλεόρασης

Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης έφυγε από την ζωή σε ηλικία 61 ετών Ο Ιάσων Τριανταφυλλίδης, ο γνωστός δημοσιογράφος, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου και τηλεόρασης, έφυγε από τη

error: Content is protected !!