Search
Close this search box.

Πώς να διαχειριστούμε την περίοδο πανδημίας

Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος(Αρ. μητρώου:495)
Τηλ:97736810 – Λάρνακα

Τις τελευταίες μέρες η Κύπρος ζει μια πανδημία, μια κατάσταση πρωτόγνωρη για τη γενιά μας. Οι αλλαγές που έχουν γίνει και τα μέτρα που έχουν παρθεί μέσα σε λίγες μέρες για την προστασία μας από τον κωρονοϊό, έχουν προκαλέσει πανικό και σύγχυση σε πολλά άτομα, με αποτέλεσμα να κατακλύζονται από αρνητικές σκέψεις ή να προβλέπουν τα χειρότερα σενάρια για το μέλλον τους και για το μέλλον του τόπου μας.

Είναι λογικό, αυτή την περίοδο κρίσης, να βιώνουμε θλίψη, άγχος, φόβο ή και θυμό για το τι μέλλει γενέσθαι και πως θα εξελιχθεί η κατάσταση αλλά καλούμαστε όλοι να συμμορφωθούμε και να ακολουθήσουμε τους κανόνες που έχουν τεθεί από το κράτος, για τον περιορισμό της πανδημίας.  

Αυτή την περίοδο που η Κύπρος μας περνάει μία κρίση, καλό είναι να έχουμε υπόψη μας, ότι ΟΛΟΙ περνάμε αυτήν την κρίση, για ΟΛΟΥΣ μας είναι μεγάλη και άγνωστη αυτή η αλλαγή, αλλά παράλληλα είμαστε ΟΛΟΙ υπεύθυνοι για τον περιορισμό της, μηδενός εξαιρουμένου. Αυτοί οι οποίοι δεν θα λάβουν υπόψη τους τα περιοριστικά μέτρα θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο τον εαυτό τους αλλά και τις ευπαθείς ομάδες.

Αυτή την περίοδο καλούμαστε όλοι να μείνουμε σπίτι, φροντίζοντας τη σωματική και ψυχική μας υγεία.

  • Αναγνωρίστε τα συναισθήματα σας και προσπαθήστε να τα διαχειριστείτε.
  • Μπορείτε να μιλήστε με άτομα που εμπιστεύεστε, εξωτερικεύοντας τις ανησυχίες σας. Καλό είναι αυτά τα άτομα, να είναι πιο ψύχραιμα από εσάς, ώστε να μπορέσουν να σας καθησυχάσουν.
  • Διατηρήστε ένα πλάνο υγιεινής διατροφής, άσκησης και καλού ύπνου, αφού μια αντίθετη κατάσταση, δηλαδή κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλκοόλ και ζάχαρης, υπερφαγίας, αϋπνίας κλπ, αυξάνει τα επίπεδα θλίψης και άγχους.
  • Μπορείτε να αποστασιοποιηθείτε από ειδήσεις, ή εικόνες ή από άρθρα τα οποία πιθανόν να προκαλούν αναστάτωση αντί ενημέρωση.
  • Αν δεν μπορείτε γενικά να παρακολουθείτε ειδήσεις, επειδή αυξάνουν τα επίπεδα άγχους σας ή σας οδηγούν σε σενάρια καταστροφολογίας είναι εντάξει να αποστασιοποιηθείτε. Είναι καλύτερο να κάνετε κάτι που σας χαλαρώνει ή σας ευχαριστεί.
  • Οι διαφραγματικές αναπνοές μπορούν να σας βοηθήσουν να χαλαρώσετε.
  •  Αν παρουσιάσετε οποιοδήποτε σύμπτωμα που φαίνεται να εμπίπτει στην κατηγορία του ιού ή έχετε έλθει σε επαφή με άτομα τα οποία έχουν εκδηλώσει τον ιό επικοινωνήστε στο 1420. Η αποφυγή περαιτέρω εξάπλωσης του ιού είναι ευθύνη όλων μας.
  • Αν θεωρείται ότι η ψυχική σας υγεία έχει επηρεαστεί επικοινωνήστε με κάποιον ειδικό.

Πως μιλάμε στα παιδιά για τον κορωνοϊό

  • Λέμε την αλήθεια στα παιδιά ανάλογα με την ηλικία και την γνωστική τους ωριμότητα. Δεν μπορούμε να δώσουμε την ίδια εξήγηση σε ένα 5χρονο και ένα 12χρονο, γιατί διαφέρει η γνωστική τους ωριμότητα.
  • Δεν είναι απαραίτητο να βλέπουν ή να ακούν κάθε δελτίο ειδήσεων. Καλύτερα να τους εξηγήσετε εσείς παρά να βλέπουν τις εικόνες και αναφορές των ειδήσεων.
  • Τα παιδιά μιμούνται τους γονείς τους, όποτε ανάλογα με το πώς θα αντιμετωπίσετε εσείς την κρίση, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά σας. Π.χ. Αν πανικοβληθείτε εσείς, το ίδιο θα κάνουν και τα παιδιά, γεγονός π ου θα προκαλέσει μεγαλύτερες εντάσεις
  • Καθησυχάστε τα όσον αφορά τις ανησυχίες τους σχετικά με εσάς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, λέγοντας τους ότι θα κάνετε το καλύτερο δυνατό για να προστατέψετε τους εαυτούς σας.
  • Εξηγήστε τους πως βήχουμε και φταρνιζόμαστε σωστά, δηλαδή στον κλειστό αγκώνα ή σε χαρτί. Επίσης, εξηγήστε τους πως πλενόμαστε σωστά και ακολουθήστε μαζί τους, τους κανόνες υγιεινής.
  • Αν είστε μαζί τους στο σπίτι, αρπάξτε την ευκαιρία που σας δίνετε και περάστε ποιοτικό χρόνο μαζί τους. Μπορείτε να παίξετε διάφορα παιχνίδια, να ασχοληθείτε με τη μαγειρική, να δείτε μια ευχάριστη ταινία, να καθαρίσετε μαζί το σπίτι, κλπ.
  • Αν κάποιος από την οικογένεια σας νοσήσει ή χρειαστεί να μπει σε καραντίνα μιλήστε τους και μην κρατάτε μυστικά.
  • Τα παιδιά μπορεί να μην ξέρουν να μιλήσουν για το άγχος τους και να το εκδηλώσουν με άλλους τρόπους ή σημάδια, όπως επιθετικότητα, ψυχαναγκασμοί με τα μικρόβια, φοβίες και πανικός για το άγνωστο κλπ. Καθησυχάστε τα, ότι ακολουθώντας τους κανόνες υγιεινής και μένοντας στο σπίτι είναι ασφαλής.

Η περίοδος πανδημίας είναι δύσκολη και κρίσιμη για όλους μας. Ο πανικός και η υπερβολή δεν θα ωφελήσει κανένα μας. ΟΛΟΙ έχουμε ευθύνη για τον περιορισμό της πανδημίας, με ψυχραιμία, υπομονή και ακολουθώντας τα μέτρα που έχει εξαγγείλει το κράτος. Μετά από κάθε καταιγίδα ξεπροβάλλει ένα ουράνιο τόξο. Μετά από κάθε μπόρα, ξεπροβάλει η ελπίδα. Μετά από κάθε δυσκολία έρχεται η ανάσα. ΟΛΟΙ μαζί θα τα καταφέρουμε, έχε πίστη!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Οι βουλευτές Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσα από το SkalaTimes, για τη Λάρνακα και όλο το κόσμο!

SkalaTimes Το SkalaTimes ζήτησε από τους Βουλευτές Λάρνακας Πρόδρομο Αλαμπρίτη (ΔΗΣΥ), Ανδρέα Πασιουρτίδη (ΑΚΕΛ), Σωτήρη Ιωάννου (ΕΛΑΜ), Χρίστο Ορφανίδη (ΔΗΚΟ) και Ανδρέα Αποστόλου (ΕΔΕΚ), να

Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, Κοινοτάρχες, Επαρχίας Λάρνακας στέλνουν τις δικές τους ευχές μέσω του SkalaTimes

Από τους Τρούλλους μέχρι τη Δρομολαξιά, από Δημάρχους, Αντιδημάρχους, μέχρι κοινοτάρχες, το SkalaTimes ζήτησε να μας στείλουν τις δικές τους Χριστουγεννιάτικες ευχές μέσω του SkalaTimes!

Ο Πάτερ Λάζαρος μιλά στο SkalaTimes με αφορμή τα Χριστούγεννα αλλά και τα εγκάινια του εκκλησιαστικού μουσείου στην Παρεκκλησιά

“Να πλησιάσουμε όσο μπορούμε τον Χριστό. Να γιορτάσουμε Χριστούγεννα με τον Χριστό, όχι Χριστούγεννα χωρίς Χριστό. Πέρα από τα μελομακάρονα, τα πάρτι και τα δείπνα,

error: Content is protected !!