Search
Close this search box.

Όλα του γονιού…

Γράφει η εκπαιδευτικός και βραβευμένη συγγραφέας Αναστασία Ξενοφώντος Γαϊτάνου

Είχα ακούσει κάποτε ότι το να είσαι γονιός είναι το πιο δύσκολο επάγγελμα ή όπως το έθεσε καλύτερα ένας αρχαίος ποιητής «Μετά τον Θεό είναι μόνο οι γονείς».

Γονείς ταλαιπωρημένοι μα και περήφανοι, βασανισμένοι μα και χαρούμενοι, απελπισμένοι μα ως τα μπούνια κολλημένοι στον αγώνα για το μεγάλωμα των τέκνων σας συσπειρωθείτε. Εδώ, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε  για όλα αυτά που μας καίνε, για όλα αυτά που μας προβληματίζουν, για όλες εκείνες τις στιγμές που μας χαρίζουν τα παιδιά μας και σβήνουν μεμιάς όλη την κούραση και την ταλαιπωρία. Ας τα μοιραστούμε όλα αυτά, όχι μόνο για να ανακουφιστούμε, μα για να μάθουμε ο ένας από τον άλλον.

Είστε ελεύθεροι να πείτε την άποψή σας, να μοιραστείτε μαζί μας τις σκέψεις σας και στιγμές που ίσως να είναι συγκινητικές, αστείες, σοβαρές.

Σας περιμένω…

Πότε; Μετά από μια εξαντλητική μέρα που τα παιδιά μου με οδήγησαν στην τρέλα.

Κοιτάζω το ρολόι. Περασμένες οι εννιά και γύρω μου ο χώρος θυμίζει τους στάβλους του Αυγεία. Αρχίζω να μαζεύω παιγνίδια, παπούτσια, τσάντες και οι σκέψεις έρχονται απρόσκλητες στο μυαλό μου.

Αν μια γυναίκα σκέφτεται να γίνει γονιός την έχει βάψει! Γιατί; Ακολουθήστε τον ειρμό των σκέψεων μου. Πρώτα απ’ όλα πρέπει να ακολουθήσει ένα  πρόγραμμα σωματικής και ψυχολογικής εξυγίανσης. Τέρμα οι καταχρήσεις! Λέει αντίο στα φάρμακα. Κι αν έχει την ατυχία να αρρωστήσει, τότε η μόνη της λύση είναι τα βότανα.

Και όταν επιτέλους η περιβόητη σύλληψη γίνει πραγματικότητα, τότε αρχίζει και διαβάζει ένα σωρό βιβλία των οποίων ο στόχος είναι να τη φλομώσουν στις συμβουλές και να αυξήσουν το άγχος της. Για παράδειγμα:

«Το παιδί ακούει ακόμη κι όταν βρίσκεται στην κοιλιά της μαμάς του». Την πιάνει τότε μια ακατάπαυστη λογοδιάρροια πιστεύοντας ότι έτσι το παιδί της θα γίνει πιο έξυπνο και σοφό.

«Οι έρευνες έδειξαν ότι η μουσική ηρεμεί και γαληνεύει το παιδί». Τρέχει κι αυτή να αγοράσει όχι κάποια τυχαία μουσική αλλά κλασική. Γίνεται το παιδί να μεγαλώνει μέσα της χωρίς να ακούσει Μότσαρτ ή Μπετόβεν; Απαράδεκτο!

«Αυτά που σκέφτεται και νιώθει η μητέρα μεταφέρονται στο παιδί». Αν αυτή η άποψη ισχύει τότε το παιδί θα βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση από γεννησιμιού του, αφού είναι γνωστό ότι οι σκέψεις και τα συναισθήματα της γυναίκας εναλλάσσονται συνεχώς. 

Επιτέλους, το μωρό της έρχεται στο φως. Αν θέλει να συγκαταλέγεται στην κατηγορία των «καλών» και «προοδευτικών» γονιών τότε θα πρέπει να ενδιαφέρεται εξίσου και για το σώμα αλλά και για το πνεύμα του. Μ’ αυτό το σκεπτικό επιβάλλεται το φαγητό του να είναι σπιτικό. Το έτοιμο φαγητό πρέπει να περιοριστεί το πολύ δύο φορές την εβδομάδα.

Και εκεί που περιμένει το παιδί της να μεγαλώσει και να γίνει πιο ανεξάρτητο, για να αποκτήσει επιτέλους κι εκείνη λίγη προσωπική ζωή, αναλώνεται σε μια προσπάθεια μεταμόρφωσης του σε ένα πολυτάλαντο ον. Χορός, ζωγραφική, κολύμπι, ποδόσφαιρο, τένις, ηλεκτρονικοί υπολογιστές, μια τουλάχιστον ξένη γλώσσα και η λίστα δεν έχει τέλος. Έτσι εκτός από την οικονομική  αφαίμαξη της οικογένειας  αποκτά μια δεύτερη εργασία, αυτή του ταξιτζή, χωρίς όμως να πληρώνεται.

Μ’ αυτά τις σκέψεις και μ’ άλλες τόσες να μου ανεβάζουν την πίεση καταφέρνω να φέρω το σπίτι στα συγκαλά του. Αποφασίζω να πάω στα δωμάτιά τους για τον τελευταίο έλεγχο. Μπαίνω στις μύτες των ποδιών μου, δεν με παίρνει να τα ξυπνήσω. Πλησιάζω τα κρεβάτια τους. Δύο αγγελούδια!  Ανίσχυρα, αθώα. «Αυτά είναι τα παιδιά μου. Τα δικά μου παιδιά», μονολογώ και οι υποχρεώσεις εξαφανίζονται δια μαγείας, το άγχος εξουδετερώνεται και μένει μόνη ατόφια και πανίσχυρη η ανάγκη μου να τα προστατεύσω. «Χαλάλι!», ψιθυρίζω και τους φιλάω στο μέτωπο ευχαριστώντας τον Θεό που τα έχω στη ζωή μου. 

Τι πρέπει να θυμόμαστε:

«Σε κάθε εκατό χρόνια από τώρα δεν θα έχει καμιά σημασία τι αυτοκίνητο έχεις, σε τι σπίτι ζούσες, πόσα λεφτά είχες στην τράπεζα ή πώς ήταν τα ρούχα σου. Όμως ο κόσμος μπορεί να είναι λίγο καλύτερος, επειδή έπαιξες πρωτεύοντα ρόλο στη ζωή ενός παιδιού…»

Margaret Power

*Mέσα από αυτή τη νέα στήλη καλώ όλους τους γονείς που θέλουν να μοιραστούν μαζί μας κάποια προβλήματα, εισηγήσεις, θέματα, να επικοινωνήσουν μαζί μου στο : gai.loui@cablenet.com.cy
έτσι ώστε  να ασχοληθώ με αυτά μέσω της στήλης μας. Εκτός από εκπαιδευτικός δημοτικής εκπαίδευσης είμαι και μητέρα δύο παιδιών. Όλοι οι γονείς έχουμε, πιστεύω, πολλά κοινά σημεία μεταξύ μας.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!