Search
Close this search box.

Διαχείριση άγχους κατά τη διάρκεια της καραντίνας

Γράφει η Ελένη Δανιήλ
Εγγ. Συμβουλευτική ψυχολόγος(Αρ. μητρώου:495)
Τηλ:97736810 – Λάρνακα

Το άγχος, ο φόβος  και η ανησυχία εν καιρώ πανδημίας αποτελούν φυσιολογικά συναισθήματα για πολλούς από εμάς. Επίσης, αποτελούν προστατευτικούς μηχανισμούς απέναντι στην απειλή της μετάδοσης του ιού, αλλά και της ενεργοποίηση υπαρξιακών φόβων που αφορούν θέματα απώλειας και θανάτου.

Μερικές συμβουλές και τρόποι για διαχείριση του άγχους μας:

  • Μυοχαλαρωτικές αναπνοές: Η καλύτερη τεχνική για να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων και σκέψεων μας και βοηθάμε το σώμα μας να χαλαρώσει, ειδικά όταν νιώθουμε στρεσαρισμένοι.
    • Πάρτε μια βαθιά εισπνοή από τη μύτη μετρώντας μέχρι το τέσσερα.
    • Κρατήστε την αναπνοή σας μετρώντας μέχρι το τέσσερα.
    • Βγάλτε τον αέρα αργά από το στόμα μετρώντας μέχρι το τέσσερα.

Επαναλάβετε 3-5 φορές.

  • Ασκήσεις ενσυνειδητότητας: Μας βοηθούν να μην καταβαλλόμαστε από δυσάρεστα συναισθήματα και σκέψεις και να ζούμε στο εδώ και τώρα, χωρίς κριτική.
  • Δηλαδή, συνεχίστε να κάνετε αυτά που κάνετε κάθε μέρα, αλλά αρχίστε να δίνετε περισσότερη προσοχή και να επικεντρώνεστε σε αυτό που κάνετε εκείνη στιγμή. Για παράδειγμα, την στιγμή που τρώτε επικεντρωθείτε σε αυτό, δηλαδή στην γεύση του φαγητού, στην μυρωδιά του, στον τρόπο μασάτε και μην ασχολείστε με σκέψεις που αφορούν το χθες ή το αύριο. Όταν αντιληφθείτε  ότι το μυαλό σας σκέφτεται άλλα πράγματα από αυτό που κάνετε εκείνη τη στιγμή, δεν πειράζει. Αποδεχθείτε το και επαναφέρετε το μυαλό σας  στο εδώ και τώρα.

Αυτή η άσκηση δεν είναι εύκολη, αλλά είναι σίγουρα αποτελεσματική όταν την εξασκείτε σε καθημερινή βάση και σε διάφορες φάσεις της μέρας.

  • Δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αλλαγές που υπάρχουν στη ζωή μας αυτή την περίοδο, ούτε την κατάσταση με τον κωρονοϊό, ούτε αν οι άλλοι ακολουθούν τα μέτρα που έχει αναγγείλει η κυβέρνηση. Ο καθένας χρειάζεται να έχει την ευθύνη και την συνείδηση να κάνει το σωστό. Ας έχουμε υπόψη πως πλέον υπάρχουν έλεγχοι από τον αστυνομία και όσοι δεν ακολουθούν τα περιοριστικά μέτρα έχουν συνέπειες.
  • Αφιερώστε τουλάχιστον 20 λεπτά την μέρα, ακολουθώντας κάποιο πρόγραμμα γυμναστικής που μπορείτε να βρείτε στο διαδίχτυο. Επίσης, προσπαθήστε να ακολουθείτε σωστή και υγιεινή διατροφή και αποφεύγετε τη συχνή χρήση αλκοόλ. Η φροντίδα του σώματος μας κάνει να νιώθουμε καλύτερα, αυξάνει τη ζωτικότητα και την ενέργεια μας, που αποτελούν σημαντικούς παράγοντες για την βελτίωση της ψυχικής μας υγείας.
  • Μπορείτε να αφιερώσετε χρόνο διαβάζοντας βιβλία που σας αρέσουν ή βιβλία αυτό-βελτίωσης. Αν έχετε υπόψη βιβλία τα οποία δεν έχετε στο σπίτι μπορείτε να τα παραγγείλετε διαδικτυακά και σας τα φέρνουν στο σπίτι. Κάποια βιβλία που σας συστήνω είναι: «Ο πιο πλούσιος άνθρωπος του κόσμου» του Rafael Vidac, «Η επιτυχία κρυβόταν στο κομοδίνο μου» του Νικόλα Σμυρνάκη και «20 Βήματα μπροστά» του Χόρχε Μπουκάι.
  • Αποφεύγετε να ενημερώνεστε συνεχώς από την τηλεόραση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αφού προκαλούν έντονο άγχος και ανησυχία. Δε χρειάζεται να γνωρίζουμε όλα όσα συμβαίνουν γύρω από την πανδημία, κυρίως αν αντιλαμβανόμαστε ότι μας προκαλούν περισσότερο άγχος.
  • Υπενθυμίζω ότι αυτές τις συνθήκες πανδημίας και καραντίνας, τις περνάμε όλοι και όλοι νιώθουμε ανησυχία. Αποδεχόμαστε τα συναισθήματα μας και δεν τα αφήνουμε να μας καταβάλουν.
  • Λένε ότι κάθε δυσκολία στη ζωή, έρχεται για να μας διδάξει κάτι, να μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι, πιο ανθεκτικοί και ψυχικά δυνατοί. Αναλογίσου και κατέγραφε όλα τα θετικά που έχεις αποκομίσει μέχρι στιγμής και όσα θα έχεις αποκομίσει μέχρι το τέλος. Αφιέρωσε χρόνο στα θετικά.

Ωστόσο, άτομα που βίωναν από  πριν έντονα συναισθήματα άγχους και ανησυχίας, μετά την εμφάνιση του κορωνοϊού (COVID-19), μπορεί να παρουσιάζουν πιο έντονη συμπτωματολογία όπως είναι οι κρίσεις πανικού, η μετάφραση της «πεσμένης» διάθεσής τους και αθώων καθημερινών συμπτωμάτων σε συμπτώματα από το πρίσμα του κορωνοϊού (π.χ. κόπωση, κούραση, φτέρνισμα), έντονοι ψυχαναγκασμοί (π.χ. πλύσιμο των χεριών, συνεχής χρήση αντισηπτικού, κλπ), φόβος της απώλειας αγαπημένου προσώπου και καταστροφικές σκέψεις οι οποίες εντείνουν το αίσθημα της απελπισίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις συστήνω άμεσα την επικοινωνία με κάποιον ειδικό για διαχείριση της κατάστασης. Αυτές τις μέρες οι ειδικοί στο χώρο της ψυχικής υγείας, συνεχίζουν να παρέχουν υπηρεσίες μέσω Διαδιχτύου. Αυτό που προβληματίζει πολλούς ανθρώπους να αναζητήσουν κάποιον ειδικό ή να συνεχίσουν τις συναντήσεις τους μέσω Διαδιχτύου είναι το γεγονός ότι δεν είναι μόνοι στο σπίτι. Θα σας παρότρυνα να ζητήσετε από τα δικά σας πρόσωπα να σας δώσουν τον απαιτούμενο χώρο για μια ώρα, γιατί η φροντίδα του εαυτού αποτελεί προτεραιότητα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ): Αν και πλήρης η σχετική Νομοθεσία, στην πράξη κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα που ίσως έχουν ελαττωματικούς αερόσακους

Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!