Search
Close this search box.

Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο πολιτικοκοινωνικό όραμα και το χρειαζόμαστε επείγον!

Γράφει η Γιώτα Δημητρίου
(Αρχισυντάκτρια SkalaTimes)

H κρίση του κορωνοϊου που επηρέασε τραγικά ολόκληρο σχεδόν τον πλανήτη δεν είναι θέμα ιατρικό. Είναι θέμα πολιτικό.
(Λυπάμαι αν απογοητεύω τους «απολιτίκ»).  

Η κρίση του κορωνοϊου είναι εδώ για να μας υποδείξει πως το υφιστάμενο πολιτικοκοινωνικό σύστημα έχει αποτύχει παταγωδώς. Ένα σύστημα που θυσιάζει τα πάντα (βλέπε υγεία, παιδεία, περιβάλλον) για χάριν του χρήματος και των κερδών των πολυεθνικών, δεν μπορεί παρά κάποια στιγμή να οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν δισεκατομμύρια κάθε χρόνο για «εξοπλισμό πολέμου», αλλά βρέθηκαν να καταρρέουν από μια πανδημία που δεν είχαν την δύναμη να της αντισταθούν με το κατάλληλο ιατρικό εξοπλισμό, νοσοκομεία κτλ. Ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του Υπουργείου Άμυνας της Αμερικής για το 2019 ήταν €686,1 δισ. Έχει επίσης περιγραφεί  αναλυτικότερα ως «617 δισεκατομμύρια δολάρια για τον προϋπολογισμό βάσης και άλλα 69 δισεκατομμύρια για τη χρηματοδότηση πολέμου».
Η «υπερδύναμη» που ξοδεύει 686 δισεκατομμύρια για πολεμικό εξοπλισμό ετησίως, αδυνατεί να κερδίσει τη μάχη με τον κορωνοϊο και μετατρέπεται “σε κέντρο Πανδημίας”. Η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου με τα κρούσματα να ξεπερνούν τις 310 χιλιάδες, ενώ οι άνθρωποι που έχουν χάσει τις ζωές τους είναι 8454! Θα ήταν άραγε στην ίδια μοίρα σήμερα αν εκείνα τα λεφτά του “πολεμικού εξοπλισμού” πήγαιναν σε έρευνες, νοσοκομεία και ιατρικό εξοπλισμό; Δε νομίζω.

Το Περιβάλλον που ουρλιάζει εδώ και χρόνια ότι το καταστρέφουμε, (ναι και πάλι, για χάριν του κέρδους, των χρημάτων), βρήκε την ησυχία του με το pause της ανθρωπότητας.
Συγκεκριμένα: τα ψάρια ξαναφάνηκαν στα κανάλια της Βενετίας, δελφίνα εμφανίστηκαν σε περιοχές από τις οποίες είχαν εξαφανιστεί, είχαμε μέχρι και 50% μείωση στους ρύπους στην Ευρώπη και πολλά άλλα περιβαλλοντικά οφέλη λόγω του pause (καραντίνας). Αξίζει να αναφέρω ότι σύμφωνα με τον Παγκύπριο Οργανισμό Υγείας γύρω στα 7 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας.  

Η κρίση του κορωνοϊου ξεγυμνώνει το υφιστάμενο παγκόσμιο σύστημα και όσες χώρες το ακολουθούν βρίσκονται σε τραγικό αδιέξοδο, ενώ όσες χώρες «δεν το ακολουθούν και τόσο» φαίνεται να βγαίνουν λιγότερο λαβωμένες.

Αυτό που θέλω να πω και είναι η δική μου προσωπική εκτίμηση, είναι πως η ανθρωπότητα έχει μπροστά της μια καλή ευκαιρία για να αναθεωρήσει το υφιστάμενο σύστημα, έστω και τώρα την ύστατη στιγμή.

Να οραματιστεί ένα άλλο καλύτερο, πιο ανθρώπινο, πιο αλληλέγγυο σύστημα που θα επενδύει πρωτίστως στην υγεία, στην παιδεία και στο περιβάλλον.
Χρειαζόμαστε ένα παγκόσμιο πολιτικοκοινωνικό όραμα και το χρειαζόμαστε επείγον!
Η επανάσταση την ανθρωπότητας δεν θα γίνει ξεχωριστά στη μία ή στην άλλη χώρα, θα γίνει συντονισμένα, από όλους τους ανθρώπους για όλους τους ανθρώπους, σε κάθε γωνιά της γης.
Δεν μπορεί να γίνει άμεσα η αλλαγή για ένα καλύτερο σύστημα, ένα καλύτερο κόσμο, πρέπει να προηγηθεί ένα παγκόσμιο πολιτικοκοινωνικό όραμα.
Δεν έχουμε αλήθεια άλλη επιλογή. Αν δεν αφανίσει το ανθρώπινο είδος ο κορωνοϊος ή κάποια άλλη πανδημία, θα το αφανίσει το περιβάλλον και η μητέρα Γη, αν συνεχίσουμε με τα ίδια μυαλά.

Αν δεν το κάνουμε τώρα, να οραματιστούμε και να εργαστούμε για ένα άλλο καλύτερο σύστημα, τώρα που ο Covid 19 μας έβαλε στην γωνιά, μας έδειξε τις τραγικές αδυναμίες του συστήματος και μας κλείδωσε φυλακισμένους στα σπίτια μας να τρέμουμε μια «θανατηφόρα γρίπη», αν δεν το κάνουμε τώρα, πότε θα το κάνουμε;

Υ.Γ Όταν πριν λίγες μέρες ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) μιλούσε για την παγκόσμια έλλειψη σε προστατευτικό εξοπλισμό και φαινόμενα αισχροκέρδειας στη μάχη για την καταπολέμηση του κορωνοϊού δεν ήταν κάτι «περίεργο» για το υφιστάμενο σύστημα που ζούμε, αφού συνηθίζεται οι αγορές να βάζουν τα κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων .
Εν καιρώ πανδημίας με τις ζωές να χάνονται καθημερινά σε κάθε γωνιά του πλανήτη, οι αγορές στο εν λόγω σύστημα που ζούμε σήμερα, αντέδρασαν κάθε άλλο παρά ανθρώπινα. Συγκεκριμένα: Οι τιμές των προστατευτικών στολών που χρησιμοποιούνται από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό αυξήθηκαν κατά 100%. Οι τιμές των χειρουργικών μασκών αυξήθηκαν έξι φορές. Το κόστος των αναπνευστήρων N95 τριπλασιάστηκε.
Απάνθρωπο; Έτσι λειτουργεί, εδώ και χρόνια, το εν λόγω σύστημα στο οποίο ζούμε.

Art student Gregory Borlein prepares his graffito with the inscription “The Corona Virus is a Wake up Call an our Chance to built a new and loving Society” on a wall in the slaughterhouse district in Munich, Germany, Saturday, March 14, 2020. (Peter Kneffel/dpa via AP)

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!