Πρόθυμος για την χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων το συντομότερο δυνατό και όχι μήνες εμφανίστηκε ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών προκειμένου να πάρει μπροστά η αμερικανική οικονομία, ακόμα και εάν οι άνθρωποι συνεχίζουν να πεθαίνουν.
Ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε στις ΗΠΑ χθες, για πρώτη φορά μέσα σε μία μέρα, κατά 100, με αποτέλεσμα ο συνολικός αριθμός να φτάνει τους 557 με 44.000 κρούσματα να έχουν επιβεβαιωθεί, αλλά ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε πως «δεν μπορούμε να αφήσουμε το φάρμακο να είναι χειρότερο από το ίδιο το πρόβλημα».
«Θα δούμε τι θα συμβεί» είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο κατά την οποία εξέφρασε την ανησυχία του για τις συνέπειες της πανδημίας στην οικονομία της χώρας αλλά αρνήθηκε επανειλημμένα να απαντήσει εάν θα ακούσει τις αρχές δημόσιας υγείας στην περίπτωση που τον συμβούλευσαν να διατηρήσει τα περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας, ακόμη και με κόστος για την οικονομία.
Όμως, υπεραμύνθηκε της άποψης ότι μια κατεστραμμένη αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να δημιουργήσει «περισσότερο θάνατο» από τους δυνητικούς θανάτους λόγω του ιού συσχετίζοντας παράλληλα την οικονομική κρίση με το άγχος, την κατάθλιψη και την αυτοκτονία.
«Η χώρα μας δεν χτίστηκε για να κλείσει» πρόσθεσε και επέλεξε να επικεντρωθεί σε πολιτείες όπου έχουν καταγραφεί λίγα κρούσματα μέχρι στιγμής, όπως η Νεμπράσκα, η Αϊόβα και το Αϊντάχο.
Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης, αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επαίνεσαν τους Αμερικανούς για την «ανιδιοτέλεια» τους και τις θυσίες να μείνουν στο σπίτι ή να παραγγέλλουν ντελίβερι αντί να πηγαίνουν σε εστιατόριο, ώστε να επιβραδυνθεί η εξάπλωση του Covid-19.
Σύμβουλοι του Τραμπ αναφέρθηκαν στους υφιστάμενους περιορισμούς ως μια «πρόκληση 15 ημερών» και δεσμεύτηκαν να επανεξετάσουν την ανάγκη για τα δραστικά μέτρα μέσα σε μια μόνο εβδομάδα.
Ο πρόεδρος επέμεινε ότι αναμένει η ζωή να επανέλθει στο «φυσιολογικό» πολύ σύντομα και όχι σε τρεις ή τέσσερις μήνες, ενώ όταν ρωτήθηκε εάν συμφωνεί μαζί του για το ζήτημα της οικονομίας ο Άνθονι Φάουσι, ο καθηγητής που έχει γίνει το δημόσιο πρόσωπο της αμερικανικής επιστημονικής κοινότητας κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά δεν ήταν παρών στον Λευκό Οικό, απάντησε αρνητικά.
Νωρίτερα, με σειρά αναρτήσεων στο Twitter τάχθηκε υπέρ της χαλάρωσης και όχι υπέρ της αυστηροποίησης των μέτρων. «Πρέπει να ισοπεδώσουμε την καμπύλη (της μετάδοσης), ΟΧΙ την οικονομία», έγραψε. Και παρά το γεγονός ότι κυβερνήτες μεγάλων πολιτειών, όπως της Νέας Υόρκης και της Καλιφόρνια, επέλεξαν την επιβολή περιοριστικών μέτρων, ο ένοικος του Λευκού Οίκου απέκλεισε το ενδεχόμενο εφαρμογής τέτοιου καθεστώτος σε όλη την χώρα.
Πηγή: //www.efsyn.gr