Search
Close this search box.

Θέσεις και εισηγήσεις Δημοτικών Ομάδων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ για την κρίση της πανδημίας στη Λάρνακα

Οι δύο μεγάλες δημοτικές ομάδες του Δήμου Λάρνακας, ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ κατέθεσαν τις δικές τους εισηγήσεις και θέσεις για την κρίση της πανδημίας που φέρνει τη πόλη μας σε νέα δεδομένα και δυσκολίες.
Πιο κάτω οι θέσεις και εισηγήσεις των δύο Δημοτικών Ομάδων. Υπενθυμίζουμε ότι Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΔΗΣΥ είναι ο κ. Πάμπος Γαβριήλ και Επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ ο κ. Άθως Καζαντζής.

SkalaTimes

ΔΗΣΥ
Λόγω της οικονομικής κρίσης, συνεπακόλουθο της πανδημίας του ιού COVID-19, κρίνουμε απαραίτητο, ο Δήμος να υποστηρίξει δημότες και επιχειρήσεις, με συγκεκριμένα οικονομικά μέτρα. Ως εκ τούτου, στην αυριανή Ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρνακας, ως Δημοτική Ομάδα ΔΗΣΥ, θα κάνουμε τις πιο κάτω εισηγήσεις.

Συγκεκριμένα,
1. Ευάλωτες ομάδες συνδημοτών μας και οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα
που λόγω της οικονομικής κρίσης, αποδεδειγμένα, επηρεάστηκαν εισοδηματικά (π.χ αιτήθηκαν για χορήγηση επιδόματος, βάσει των μέτρων της Κυβέρνησης), να τους γίνει μείωση στα σκύβαλα ανάλογα με την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που θα καθορίσει η Πολιτεία (π.χ. σε περίπτωση που η διάρκεια των μέτρων είναι για δύο μήνες να γίνει μείωση κατά 2/12).
2. Εμπορευόμενοι / Επιχειρηματίες/ενοίκια υποστατικών/ενοίκια/ δικαιώματα χρήσης υπαίθριων χώρων εστίασης:
α. Μείωση ανάλογα με την διάρκεια των περιοριστικών μέτρων που επηρεάζουν την κανονική λειτουργία των επιχειρήσεών τους ( π.χ. σε περίπτωση που η διάρκεια των μέτρων είναι για δύο μήνες, οι υποχρεώσεις τους για επαγγ/κούς φόρους και τέλη σκυβάλων, να μειωθούν κατά 2/12)
β. Όσον αφορά γενικότερα, τα ενοίκια των υποστατικών που ανήκουν στον Δήμο, εισηγούμαστε να ακολουθηθεί η οποιαδήποτε απόφαση λάβει η πολιτεία για την μείωση των ενοικίων των διαφόρων υποστατικών, με τα ανάλογα κριτήρια.
γ. Τα δικαιώματα χρήσης των υπαίθριων χώρων εστίασης, πλακόστρωτων κλπ, να μειωθούν επίσης κατά 2/12 ή ανάλογα με συνέχιση των περιοριστικών μέτρων.
3. Πρόνοια στον Προϋπολογισμό για αγορά υγειονομικού υλικού: Να συμπεριληφθεί στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό, κονδύλι για την αγορά υγειονομικού υλικού, για την συνέχιση απολυμάνσεων των δημόσιων χώρων, καθώς επίσης και την αγορά αναλώσιμου υγειονομικού υλικού, το οποίο προληπτικά να διατεθεί, στα μέλη του προσωπικού αλλά και τους δημότες μας.

Οι πιο πάνω προτάσεις δεν είναι περιοριστικές, αλλά θεωρούμε ότι είναι οι ελάχιστες που μπορούμε να εισηγηθούμε. Θα πρέπει όλα τα μέτρα να παρθούν στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων του Δήμου μας, ενώ θα πρέπει, οι δήμοι στο σύνολο τους, να υποστηριχθούν από το κράτος.

Στις δύσκολες στιγμές, οι αντοχές όλων μας είναι υπό δοκιμασία. Εδώ θα φανεί η αξία μας.

Μαζί θα τα καταφέρουμε!
Δημοτική Ομάδα ΔΗΣΥ

ΑΚΕΛ
Προς Δήμαρχο & Δημοτικό Συμβούλιο Δήμου Λάρνακας Αγαπητοί Συνάδελφοι, Η Δημοτική Ομάδα του ΑΚΕΛ εύχεται σε όλους σας υγεία . Βιώνουμε πρωτόγνωρες στιγμές τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και Παγκόσμια. Η πανδημία εξαιτίας του Κορωνιού συνεχίζεται και καταγράφεται ως μια μελανή σελίδα στην παγκόσμια ιστορία με χιλιάδες νεκρούς. Εξαιτίας αυτής της πανδημίας αρκετοί συμπολίτες μας βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική κατάσταση και χρειάζονται την δική μας στήριξη. Ο Δήμος Λάρνακας , ως τοπική αυτοδιοίκησης, είναι σημαντικό να προσφέρει μέσα στις δυνατότητες του και αυτά που πηγάζουν από τις αρμοδιότητες του ότι είναι δυνατόν για να αποτρέψει τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Ως Δημοτική Ομάδα μελετώντας μέχρι τώρα την κατάσταση που επικρατεί, αλλά και την οικονομική έκθεση του Δημοτικού Ταμεία , θεωρούμε σημαντικό να σημειώσουμε και να εισηγηθούμε τα πιο κάτω:
1. Μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι σημαντικό να διασφαλιστεί η υγεία και Ασφάλεια του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού, αλλά και των δημοτών μας γενικότερα. Πρέπει να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα προστασίας για το προσωπικό, αλλά και να συνεχιστούν οι απολυμάνσεις σε δημοτικούς και δημόσιους χώρους.
2. Σημαντικός παράγοντας επιτυχίας των μέτρων είναι η διασφάλιση της βιώσιμης λειτουργίας της δημοτικής Υπηρεσίας, αλλά και η οικονομική δυνατότητα λειτουργίας των βασικών υπηρεσιών , λόγω των οικονομικών επιπτώσεων που έχει φέρει η πανδημία λόγω Κορωνιού που θα διαρκέσει στους επόμενους μήνες.
3. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε το εργατοϋπαλληλικό προσωπικό εντός και εκτός των γραφείων , που με κίνδυνο την υγεία τους αργάζονται καθημερινά για την στήριξη των δημοτών , αλλά και την διατήρηση της πόλης καθαρή και υγιή, χωρίς προβλήματα στα θέματα υγειονομείου, καθαριότητας και αποκομιδής σκυβάλων, που αυτές τις μέρες είναι σημαντικά για όλους.
4. Σημαντική στήριξη δίνουμε στο Δήμαρχο Ανδρέα Βύρα που καθημερινά βρίσκεται δίπλα από το προσωπικό του Δήμου και εργάζεται για την υλοποίηση όλων των θεμάτων που αφορούν την υγεία και ασφάλεια της πόλης, τον ευχαριστούμε.
5. Στηρίζουμε την προσπάθεια του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου, που από την πρώτη στιγμή βρίσκεται δίπλα από τις οικογένειες των άπορων συμπολιτών μας , στηρίζοντας τους με τρόφιμα , φάρμακα και άλλα είδη που είναι διαθέσιμα. Eδώ να συγχαρούμε την Πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Κοινωνικής πρόνοιας για το σημαντικό έργο στήριξης του Κοινωνικού Παντοπωλείου, όπως και τους άλλου συναδέλφους που με τον δικό τους τρόπο ο καθένας δίνει την δική του βοήθεια. Επίσης να συγχαρούμε τους εθελοντές που συνδράμουν σε αυτή την προσπάθεια.
6. Συγχαίρουμε το Ανοικτό σχολείο του Δήμου που μαζί με εθελοντές προσφέρει διαδικτυακά εναλλακτικές δραστηριότητες σε όλους που μένουν στο σπίτι, όπως γυμναστική, ρομποτική, μαγειρική κ.α. , καθώς επίσης και την γραμμή ψυχολογικής στήριξης μέσω εκπαιδευτικής ψυχολόγου.
7. Σημαντική η δημιουργία του διαδικτυακού Πολιτιστικού Παραθύρου, που θ α δώσει την δυνατότητα σε λογοτέχνες, ανθρώπους των γραμμάτων και των τεχνών, όπως και καλλιτέχνες τραγουδιστές να κάνουν την δική τους πολιτιστική παρέμβαση συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια #μένουμε σπίτι# δημιουργίας έτσι ενός καλύτερου κλίματος στους συνδημότες μας .
8. Είναι σημαντικό να συνεχίσει η επιστημονική ενημέρωση των δημοτών μας μέσω των διαδικτυακών μέσων που έχει ο Δήμος
9. Αυτή την περίοδο και τους επόμενους μήνες είναι σημαντικό να γίνει οικονομική περισυλλογή και σωστή διαχείριση των οικονομικών μας και ιδιαίτερα της ρευστότητας του Δήμου, ζητώντας και την στήριξη του Κράτους . Αυτό θα μας βοηθήσει να αξιολογήσουμε σε κάποιο στάδιο την δυνατότητα μας να στηρίξουμε τους συνδημότες μας, στοχευμένα με εκπτώσεις σε Δημοτικές φορολογίες (π.χ. Σκύβαλα κ.α.), αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις να επαναδραστηριοποιήσουν τις επιχειρήσεις τους.( ενοίκια, χρήσεις χώρων κ.α.)
10.Μέσα στο πνεύμα αυτής της περισυλλογής εισηγούμαστε την ακύρωση μέχρι τον Σεπτέμβρη όλων των μεγάλων θεσμικών πολιτιστικών εκδηλώσεων. (κατακλυσμός, καλλιτεχνικό φεστιβάλ κ.α.) . Τα περιοριστικά μέτρα πιθανόν να αρθούν πιο γρήγορα , όμως θεωρούμε λάθος να ξεκινήσουμε σε σύντομο χρονικό διάστημα εκδηλώσεις με αρκετές χιλιάδες κόσμο.
11.Η ηλεκτρονική διεκπεραίωση των υπηρεσιών του δήμου θα πρέπει να μπει στην προτεραιότητα μας για να γίνει δυνατή η σωστή λειτουργία τις παροχής υπηρεσιών στου πολίτες. Διαδικασίες και ενέργειες , με μέτρα προστασίας, που να δίνουν την δυνατότητα στου δημότες να εξυπηρετούνται από τις υπηρεσίες του Δήμου.
12.Στη περίοδο αυτή θεωρούμε σημαντικό κανένας να μην χάσει την θέση εργασίας του. Είναι σημαντικό να συνεχίσει να εργάζεται το έκτακτο προσωπικό γιατί είναι σημαντικός παράγοντας για τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ως Δήμος, επίσης στο θέμα των σχολικών τροχονόμων που η εργοδότηση τους είναι, ως αυτοεργοδοτούμενοι εάν είναι δύσκολη η συνέχιση των αποδοχών τους να γίνει συνεννόηση με την Σχολική Εφορεία για να πληρωθούν έστω το 50% των απολαβών τους.

Κλείνοντας αυτή την παρέμβαση μας θέλουμε ως Δημοτική ομάδα ΑΚΕΛ –Αριστερά Νέες Δυνάμεις ,να ευχαριστήσουμε και αυτούς που βρίσκονται αυτή την στιγμή στην πρώτη γραμμή, γιατρούς ,νοσηλευτές και άλλους και να δώσουμε και εμείς με την σειρά μας ένα μεγάλο χειροκρότημα για την τεράστια προσπάθεια που κάνουν.

Ευχόμαστε σε όλους υγεία και υπομονή.

#μένουμε σπίτι # #όλοι μαζί μπορούμε# Λάρνακα,

Μετά τιμής, Δημοτική Ομάδα ΑΚΕΛ Δήμος Λάρνακας    

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!