Search
Close this search box.

O Δήμαρχος Ανδρέας Βύρας απαντά στις ανησυχίες των πολιτών σχετικά με τις κεραίες 5G

Πιο κάτω η απάντηση του Δημάρχου στα ερωτήματα των πολιτών τα οποία έθεσαν μέσω επίσημης επιστολής, όσον αφορά τις κεραίες με τις οποίες γέμισε η πόλη, κατά πόσο έχουν σχέση ή όχι με 5G.

Τα ερωτήματα των πολιτών ήταν τα εξής:
1. Είναι εις γνώση σας οι εν λόγω κεραίες;
2. Ποιες εταιρείες τις έχουν τοποθετήσει και πόσες τέτοιες υπάρχουν στη πόλη μας;
3. Πρόκειται για κεραίες 5G;
4. Είναι εις γνώση σας οι περιβαλλοντικές μετρήσεις ακτινοβολίας;
5. Ποιες είναι οι μετρήσεις;
6. Οι εν λόγω κεραίες έχουν αδειοδοτήσεις (πολεοδομική ή οικοδομική); Aν όχι, δεν πρέπει να κατέβουν κάτω από το Δήμο Λάρνακας;
7. Αληθεύει ότι αρκετές εγκαταστάσεις κεραιών είναι χωρίς ηλεκτροδότηση και παράνομα αντλούν ηλεκτρισμό από ιδιοκτήτες κτηρίων σε συνεννόηση μαζί τους, με ενδεχόμενο βραχυκυκλώματος κτλ;

Η απάντηση του Δημάρχου Ανδρέα Βύρα:

Η εγκατάσταση και λειτουργία των κεραιών κινητής τηλεφωνίας θεσμοθετείται από νομοθεσίες του Κράτους, το οποίο έχει κατανείμει τις αρμοδιότητες ως ακολούθως:

(α)   Ο καθορισμός τεχνικών ορίων έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία ανατέθηκε στο Υπουργείο Υγείας.

(β)   Ο έλεγχος λειτουργίας των σταθμών ραδιοεπικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένου και του ελέγχου συμμόρφωσης με τα εθνικά όρια έκθεσης, ανατέθηκε στο Τμήμα Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών(Τ.Η.Ε.) που είναι η αρμόδια αρχή για εξουσιοδότηση χρήσης ραδιοσυχνοτήτων .

(γ)   Ο πολεοδομικός έλεγχος ανατέθηκε στις Πολεοδομικές Αρχές και αφορά σε θέματα χωροθέτησης και ένταξης στο δομημένο και φυσικό περιβάλλον και δεν περιλαμβάνει έλεγχο έκθεσης σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία.

(δ)   Ο έλεγχος και η έκδοση της Άδειας Οικοδομής επικεντρώνεται στη διασφάλιση της ασφάλειας και της στατικής επάρκειας της κατασκευής και διεξάγεται από τις Οικοδομικές Αρχές.

Με βάση τα πιο πάνω, ο Δήμος Λάρνακας ως Πολεοδομική και Οικοδομική Αρχή, έχει ευθύνη μόνο για τον πολεοδομικό και οικοδομικό έλεγχο για κεραίες κινητής τηλεφωνίας και δεν έχει αρμοδιότητα για έλεγχο ηλεκτρομαγνητικών πεδίων.

Με βάση το Γενικό Διάταγμα Ανάπτυξης του περί Πολεοδομίας και Χωροταξίας Νόμου δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια για τις πιο κάτω περιπτώσεις:

  1. Όταν ο σταθμός ανεγείρεται σε οροφή οικοδομής με ύψος ίσο ή μεγαλύτερο του μεγίστου επιτρεπόμενου, και

α. δεν υπάρχει εγκατεστημένος άλλος σταθμός και

β. εάν οι όροφοι είναι πέραν των 2 , και

  • το ύψος του πύργου / ιστού δεν υπερβαίνει τα 9μ. και
  • το δωμάτιο του εξοπλισμού δεν υπερβαίνει τα 6τ.μ. και ύψος 3μ.

γ. εάν οι όροφοι είναι μέχρι και 2, και

  • το ύψος του πύργου / ιστού δεν υπερβαίνει τα 6μ. και
  • το δωμάτιο του εξοπλισμού δεν υπερβαίνει τα 6τ.μ. και ύψος 3μ.

2. Όταν ο σταθμός ανεγείρεται σε μη καθορισμένη περιοχή ανάπτυξης και το ύψος του ιστού δεν υπερβαίνει τα 25μ.

Η πλειονότητα των σταθμών ραδιοεπικοινωνίας που τοποθετούνται στην πόλη αφορά κεραίες / ιστούς με ύψους μικρότερο των 9μ. για τις οποίες δεν απαιτείται η εξασφάλιση πολεοδομικής άδειας. Επίσης με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία η τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας επιτρέπεται σε όλες τις πολεοδομικές ζώνες υπό προϋποθέσεις.

Ο Δήμος Λάρνακας, ως Οικοδομική Αρχή εξετάζει μόνο την στατική επάρκεια της κατασκευής και τίποτε άλλο, όπως εξάλλου καθορίζει το Διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών με βάση τον περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμο, ΚΔΠ 307/2009, όπου στην παράγραφο 6(1) καθορίζει ότι «νοείται ότι ο έλεγχος που ασκείται από την Αρμόδια Αρχή με βάση τον παρόντα νόμο περιορίζεται σε θέματα που εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος νόμου και δεν επεκτείνονται σε θέματα που εμπίπτουν στις διατάξεις άλλων εξειδικευμένων νομοθεσιών».

Οι υφιστάμενες διαδικασίες δεν προνοούν τη διαβούλευση με το Τ.Η.Ε. στις περιπτώσεις που δεν απαιτείται πολεοδομική άδεια.  Παρόλα ταύτα, ο Δήμος σε όλες τις περιπτώσεις απευθύνεται γραπτώς στο Τ.Η.Ε. για απόψεις σε σχέση με οποιαδήποτε αίτηση για εγκατάσταση κεραίας κινητής τηλεφωνίας.

Οι ανησυχίες των δημοτών για την εκπομπή ακτινοβολίας από τις κεραίες, η οποία πιθανόν να επηρεάζει την υγεία είναι γνωστές και ποικίλες και ο έλεγχος της ακτινοβολίας εμπίπτει στις αρμοδιότητες του Τ.Η.Ε. Σύμφωνα με σχετική ενημέρωση του Διευθυντή του Τμήματος Τ.Η.Ε. γίνονται μετρήσεις της εκπεμπόμενης ακτινοβολίας για κάθε κεραία τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και ελέγχεται αν αυτή είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια. Με βάση τις μέχρι σήμερα μετρήσεις η εκπεμπόμενη ακτινοβολία βρίσκεται πολύ πιο κάτω από τα Εθνικά όρια έκθεσης. 

Σε ότι αφορά την εγκατάσταση κεραιών τύπου 5G, σας ενημερώνω ότι καμία αίτηση δεν έχει υποβληθεί μέχρι σήμερα στο Δήμο που να αφορά κεραία τέτοιου τύπου.  Σχετική είναι και η πρόσφατη δημόσια δήλωση του Διευθυντή του Τ.Η.Ε.

Σε σχέση με τις υφιστάμενες κεραίες τις οποίες αναφέρετε στην επιστολή σας, θα ελεγχθεί κατά πόσο έχουν εξασφαλίσει τις απαιτούμενες άδειες και θα σας ενημερώσουμε το συντομότερο δυνατό.

Σας ενημερώνω ότι στο πρόσφατο παρελθόν, ο Δήμος έχει εκδώσει ανασταλτικά διατάγματα για κεραίες που είχαν τοποθετηθεί χωρίς την εξασφάλιση των αδειών και οι οποίες έχουν αφαιρεθεί.

Σας επιβεβαιώνω επίσης ότι ο Δήμος Λάρνακας είναι αυστηρά προσηλωμένος στη εφαρμογή της νομοθεσίας και κάθε προσπάθεια για εγκατάσταση οποιασδήποτε κεραίας κινητής τηλεφωνίας οποιουδήποτε τύπου χωρίς την εκ των προτέρων εξασφάλιση των απαιτούμενων αδειών, θα αντιμετωπίζεται με άμεσο διάταγμα αναστολής εργασιών και σχετική απομάκρυνση της κεραίας.

Τέλος αναφέρω ότι για οποιαδήποτε απόφαση ληφθεί από τα αρμόδια Κυβερνητικά Τμήματα σε σχέση με την παραχώρηση συχνοτήτων και έγκριση δικτύων 5G, η θέση του Δήμου Λάρνακας και της Ένωσης Δήμων είναι όπως η απόφαση να βασίζεται σε απτά επιστημονικά στοιχεία και μελέτες έτσι ώστε να καθησυχαστούν οι οποιεσδήποτε ανησυχίες των Δημοτών και των αρχών.

Με εκτίμηση
Ανδρέας Βύρας

Δήμαρχος
Κοινοποίηση:
Αν. Δημοτικό Γραμματέα
Δημοτικό Μηχανικό

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!