Search
Close this search box.

Aυξημένα τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Κείμενο: Γιώτα Δημητρίου
Φωτογραφία : FB Page Quantum World: Awaken Your Mind

Οι καταγγελίες για περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας έχουν αυξηθεί λόγω της καραντίνας και του περιορισμού στο σπίτι. Την περασμένη βδομάδα σε δηλώσεις της στον ΑΣΤΡΑ η Άντρη Αντρονίκου είπε ότι από τις 9 Μαρτίου μέχρι το τέλος του μήνα, έγιναν 2.075 κλήσεις στον σύνδεσμο για την αντιμετώπιση της βίας στην οικογένεια.
Πρόσθεσε ότι μπόρεσαν να ανταποκριθούν μόνο στις 921 κλήσεις και από αυτές οι 230 αφορούσαν βία στην οικογένεια.
Τόνισε ότι σε περιόδους διακοπών πάντα αυξάνονται οι περιπτώσεις βίας, αλλά τώρα λόγω της πανδημίας και της καραντίνας οι καταγγελίες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Έκτακτη σύγκλιση τηλεδιάσκεψης της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Αντρών και Γυναικών ζήτησε η βουλευτής Σκεύη Κουκουμα
Γραπτή Δήλωση της Σκεύης Κουκουμά:
Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΑΚΕΛ έχει ζητήσει την σύγκλιση έκτακτης τηλεδιάσκεψης μεταξύ των μελών της Επιτροπής, του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας τάξης καθώς και του Συμβουλίου Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια για την συζήτηση του ζητήματος της ενδοοικογενειακής βίας και της αύξησης των περιστατικών σε συνθήκες κατ’ οίκον περιορισμού.
Σύμφωνα με το ΣΠΑΒΟ μόνο για τον μήνα Μάρτιο η γραμμή βοήθειας δέχθηκε 2075 κλήσεις ενώ σε διάστημα 23 ημερών 15 περιπτώσεις ζήτησαν την μεταφορά τους σε χώρους φιλοξενίας ενώ υπήρξαν άλλα 12 αιτήματα για ατομική συμβουλευτική. Επιπλέον καθημερινά καταγράφονταν περίπου 10 αναφορές για βία στην οικογένεια κάτι που μεταφράζεται σε αύξηση κατά 47% των περιστατικών. Ιδιαίτερο προβληματισμό επίσης προκαλεί η αναφορά ότι από τις 2075 κλήσεις προς την γραμμή βοήθειας, δεν απαντήθηκαν περισσότερες από 1000 κλήσεις λόγω πληρότητας των γραμμών.
Στόχος της συζήτησης είναι η ενημέρωση για τα μέτρα που λαμβάνονται από μέρους της Κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα αλλά και για να κατατεθούν προτάσεις για αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του προβλήματος.

ΓΑΛΛΙΑ
Το φαινόμενο αύξησης ενδοοικογενειακής βίας δεν είναι μόνο τοπικό, αλλά δυστυχώς παγκόσμιο, συμβαίνει σε πολλές χώρες. Στη Γαλλία, οι αναφορές για ενδοοικογενειακή βία αυξήθηκαν πάνω από 30% κατά τις πρώτες ημέρες της καραντίνας. Η μεγαλύτερη αύξηση σημειώνεται στη γαλλική πρωτεύουσα.
«Πολλές κυβερνήσεις έχουν κινητοποιηθεί για να ανταποκριθούν σε αυτή την αυξανόμενη απειλή. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως εδώ στη Γαλλία, τα φαρμακεία αποτελούν σημείο συνάντησης. Τα θύματα μπορούν να χρησιμοποιούν την κωδική λέξη, μάσκα 19 για να ζητήσουν βοήθεια. Και για εκείνους που δεν μπορούν να φύγουν από το σπίτι, υπηρεσία sms επιτρέπει στα θύματα να ζητήσουν βοήθεια σιωπηλά», μεταδίδει ο Ράιν Τόμσον από τη Λυών.
Η γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Μαρσέιγ πήρε μια αξιέπαινη πρωτοβουλία για να στηρίξει τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας. Όπως ήδη έχει ανακοινώσει, παραχωρεί στέγη σε όσες γυναίκες (μαζί με τα παιδιά τους) ζουν στη Μασσαλία κι έχουν υποστεί ενδοοικογενειακή ή σεξουαλική βία.
Οι Μασσαλοί παραχώρησαν τις αθλητικές εγκαταστάσεις της ομάδας, που το τελευταίο διάστημα είναι ανενεργές (λόγω lockdown) στις γυναίκες που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα στα σπίτια τους κι αναζητούν ένα μέρος διαφυγής.
Ηδη σύμφωνα με το RMC, δώδεκα γυναίκες και τα παιδιά τους έχουν εγκατασταθεί στο προπονητικό κέντρο της Μαρσέιγ, που επίσης φροντίζει και για τη σίτισή τους, ενώ οι υπάλληλοι του συλλόγου συγκέντρωσαν ρούχα, παιχνίδια και βιβλία που έχουν μοιραστεί στα παιδιά που φιλοξενούνται στο Robert Louis-Dreyfus.

Η ενδοοικογενειακή βία αφορά ως επί το πλείστο γυναίκες. Το πρόβλημα της ενδοοικογενειακής βίας δεν σταμάτησε ποτέ να υπάρχει, οι θλιβεροί αριθμοί και στατιστικές αποδεικνύουν πως η ανθρωπότητα μέχρι στιγμής έχει αποτύχει στο να καταφέρει να μηδενίσει ή έστω να περιορίσει τον εφιάλτη αυτό που λαβώνει οικογένειες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οδηγεί και σε δολοφονίες. Συγκεκριμένα, στην Ιταλία και Ισπανία, τις δυο χώρες που έχουν χτυπηθεί σκληρά από την πανδημία του κορωνοϊου, έχουν αναφερθεί θάνατοι από ενδοιοικογενειακή βία κατά τη διάρκεια καραντίνας. 

Η Δανία έχει ορίσει ξενοδοχεία στα οποία μπορούν θύματα ενδοοικογενειακής να μείνουν δωρεάν. Αυτού του είδους η προστασία θα έπρεπε να προσφέρετε σε όλες τις χώρες κράτη μέλη της Ε.Ε.

Το SkalaTimes ετοιμάζει ειδικό ρεπορτάζ για το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας, με τη βοήθεια ειδικών.

Γραμμή βοήθειας για ενδοοικογενειακή βία: 1440
Σχετική ιστοσελίδα:
https://domviolence.org.cy/1440-2/

———————————–

Παλαίοτερη συνέντευξη της Σκεύης Κουκουμά στο SkalaTimes με θέμα τη βία κατά των γυναικών:
https://www.skalatimes.com/2013/03/13/%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%8d%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%ac/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!