Search
Close this search box.

Η Κύπρος αποχαιρετά έναν εξαίρετο νομικό, μια λαμπρή προσωπικότητα

SkalaTimes

Απεβίωσε ο πρώην Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης σε ηλικία 77 ετών. Η είδηση του θανάτου του, την οποία γνωστοποίησε ο Κρις Τριανταφυλλίδης με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, σκόρπισε θλίψη.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΝΙΚΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ
«Με μεγάλη θλίψη πληροφορήθηκα τον θάνατο του αγαπητού μου φίλου Αλέκου Μαρκίδη. Ο Αλέκος Μαρκίδης έγραψε μια δική του μοναδική ιστορία ως Νομικός, Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας, Βουλευτής και πολιτικός. Άριστος νομικός χαρακτηριζόταν από τη βαθιά γνώση, επιμέλεια και εντιμότητα του, αλλά και την μαχητικότητα του.Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του Ερμιόνη και τους οικείους του. Ελαφρύ να είναι το χώμα που θα τον σκεπάσει».

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΕΩΣ ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΑΒΒΙΔΗΣ
«’Eκλεισε’ σήμερα ένα μεγάλο κεφάλαιο της νομικής επιστήμης της Κύπρου. Είχα την ευκαιρία και την τιμή να γνωρίσω προσωπικά τον Αλέκο Μαρκίδη και να εκτιμήσω την απαράμιλλη νομική σκέψη του, τη νομική ευρυμάθεια, το ήθος και την ευγένειά του. Καλό ταξίδι φίλε Αλέκο».
 
ΓΕΝΙΚΟΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΚΛΗΡΙΔΗΣ
«Ο Αλέκος Μαρκίδης άφησε τη δική του σφραγίδα και προέβηκε στη δική του προσφορά στη Νομική επιστήμη, στη Νομική Υπηρεσία καθώς επίσης και στα πολιτικά πράγματα της χώρας μας. Αιωνία ας είναι η μνήμη του».
 
ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΛΛΟΥΡΗΣ
«Ένας σπάνιος πολιτικός , ένας διακεκριμένος νομικός κι ένας φίλος, ο Αλέκος Μαρκίδης, έφυγε από τη ζωή. Εκφράζουμε τη βαθιά μας θλίψη και τα ειλικρινή μας συλλυπητήρια στην αγαπητή Νόνη».

ΤΑΚΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΑΚΕΛ
«Μέγα το πένθος και αναντικατάστατη η απώλεια του Αλέκου Μαρκίδη. Ένας γενναίος άνθρωπος που αντιστάθηκε στη δημαγωγία και στάθηκε αντιμέτωπος στην πατριδοκαπηλία. Σε κρίσιμες ώρες της Κύπρου βρέθηκε στην πρωτοπορία των αγώνων με καθαρότητα λόγου, με βάθος γνώσης και ωριμότητα σκέψης. Πάλεψε για το “Ναι” στο Δημοψήφισμα του 2004 και συνέχισε, στα χρόνια που ακολούθησαν, με σταθερότητα και επιμονή τις προσπάθειές του για την επανένωση του λαού και του τόπου. Ασθενής με χημειοθεραπεία συνέχιζε τον αγώνα του με παρεμβάσεις που μας μένουν αλησμόνητες. Κληρονομιά ο καθαρός του λόγος, οι θέσεις και οι απόψεις του. Το πένθος για την οικογένειά του αλλά και για όλους τους φίλους του μέγα. Η Κύπρος πενθεί».

ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΛΑΣ
«Οξυδερκής, ευπατρίδης και τολμηρός στο να λέει αλήθειες.
Όσο πικρές και να ήταν.
Από τους πολύ λίγους στην πολιτική που χαρακτηριζόταν από ειλικρινή πατριωτικό ρεαλισμό.
Υπηρέτησε όλους τους ΠτΔ με τους οποίους συνεργάστηκε.
Για ένα και μόνο λόγο. Το πραγματικό καλό της Κύπρου.
Πολύ μεγάλη απώλεια.
Στο καλό αγαπητέ Αλέκο»

——————————————————-

Ο Αλέκος Μαρκίδης διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και βουλευτής.

Γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 23 Ιανουαρίου 1943.
Σπούδασε νομική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και εργάστηκε ως δικηγόρος.

Ήταν νυμφευμένος με την Ερμιόνη Μαρκίδη.
Την περίοδο 1979-1993 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας του ΔΗΣΥ και την περίοδο 1993-1995 ήταν αντιπρόεδρος του κόμματος.

Εκλέχτηκε βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές του 1985 στην Εκλογική Περιφέρεια Λευκωσίας με τον ΔΗΣΥ.Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 1991 με τον συνασπισμό Δημοκρατικός Συναγερμός-Κόμμα Φιλελευθέρων.

Την 1 Φεβρουαρίου 1995 διορίστηκε Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας, θέση στην οποία παρέμεινε έως τις 23 Απριλίου 2003.

Στις προεδρικές εκλογές του 2003 διεκδίκησε το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ο ΔΗΣΥ στήριξε τον τότε πρόεδρο Γλαύκο Κληρίδη ενώ κάποια στελέχη του κόμματος υποστήριξαν τον Αλέκο Μαρκίδη.Πήρε ποσοστό 6,62%.
Μετά τις εκλογές παραιτήθηκε από τη θέση του Γενικού Εισαγγελέα.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!