Μετά από αρκετά χρόνια σπουδών στην Γερμανία, η Ηλιάνα Στρούθου επιστρέφει στη πόλη της τη Λάρνακα για να εργαστεί στο τομέα που σπούδασε και αγαπά. Στην ιατρική και συγκεκριμένα στην Πλαστική Χειρουργική. Για βάση της επέλεξε τη Λάρνακα και το ιατρείο της βρίσκεται στη καρδιά της πόλης. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης το SkalaTimes κουβεντιάζει με την Δρ Ηλιάνα Στρούθου.
Της Γιώτας Δημητρίου
Hλίανα ποιοι ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να ακολουθήσεις το μονοπάτι της ιατρικής;
Από πολύ μικρή ηλικία φανταζόμουν τον εαυτό μου με την λευκή ρόμπα στο ρόλο του ιατρού….Ακόμη και στις επισκέψεις στον παιδίατρο ήθελα να παίζω με το στηθοσκόπιο του. Τώρα από που προέκυψε το «μικρόβιο» αυτό από τόσο μικρή ηλικία, δύσκολο να το απαντήσω, καθώς είμαι η πρώτη στο οικογενειακό μου περιβάλλον που ακολούθησε το δρόμο αυτό. Το σίγουρο είναι ότι ούτε στιγμή δεν σκέφτηκα να ακολουθήσω κάτι άλλο, ακόμη και όταν η μητέρα μου προσπαθούσε να με πείσει να αλλάξω γνώμη…. Δασκάλα με ήθελε!
Τόσα χρόνια στο εξωτερικό και συγκεκριμένα στην Γερμανία, τι είναι αυτό που κράτησες;
Η Γερμανία για μένα ήταν διπλό σχολείο.Το ένα ήταν η σχολή της Ιατρικής, το άλλο το σχολείο της ζωής! Εκεί έμαθα τι θα πει πειθαρχία, τι θα πει να πρέπει να παλεύεις για να κερδίσεις έστω και ένα μικρό λιθαράκι που ίσως βοηθήσει στη επίτευξη του στόχου σου. Έμαθα να βασίζομαι μόνο στις δικές μου δυνάμεις, να είμαι αυστηρή με τον ίδιο μου τον εαυτό, όταν πρέπει. Έμαθα να μην λυγίζω, ακόμη και αν όλα γύρω μου είναι αρνητικά!
Έμαθα τι θα πει οργάνωση, τι θα πει σεβασμός προς τις νομοθεσίες. Έμαθα να σέβομαι τον κάθε συνάνθρωπο ανεξαρτήτως καταγωγής. Εξάλλου ξέρω τι θα πει ρατσισμός μιας και τον έζησα από πρώτο χέρι.
Πώς και πού;
Τα πρώτα χρόνια στην Γερμανία ένιωσα έντονα το αίσθημα του ρατσισμού. Οι Γερμανοί τότε, ιδιαίτερα στη πρώην ανατολική Γερμανία που βρισκόμουν εγώ, δεν ήταν έτοιμοι να δεχτούν τους ξένους ως μέρος της κοινότητας τους. Τόσο στο δρόμο αλλά και μέσα στο πανεπιστήμιο η αντιμετώπιση τα πρώτα χρόνια δεν ήταν η επιθυμητή. Δεν θα ξεχάσω ποτέ μου τον καθηγητή Βιολογίας ο οποίος γνώριζε τα ονόματα όλων των φοιτητών. Εγώ ήμουν «η κυρία με τα μαύρα μαλλιά»…Στη συνέχεια φυσικά με την πάροδο των χρόνων η κατάσταση άλλαξε μιας και ο αριθμός των ξένων φοιτητών αλλά και κατοίκων στις πόλεις της πρώην Ανατολικής Γερμανίας αυξήθηκε δραματικά, κάτι βεβαίως το οποίο συνείσφερε θετικά στην οικονομία της χώρας.
Πόσο δύσκολο ήταν να προσαρμοστείς ξανά στα Κυπριακά δεδομένα;
Αρκετά δύσκολο καθώς επέστρεψα και κάνω το νέο μου ξεκίνημα εδώ μέσα σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Οπως γνωρίζεις άνοιξα το ιατρείο μου λίγο πριν αρχίσουν τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορωνοϊου. Ομως έχω δύο πολύ δυνατά όπλα προσαρμογής, το ένα είναι η υπόσχεση που έδωσα στον πατέρα μου πριν «φύγει» και το άλλο η αγάπη μου για τον τόπο μου. Είμαι ευχαριστημένη που αυτή η συγκυρία μου έδωσε την δυνατότητα άμεσα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου για το κοινό καλό, αφού καλέστηκα και εργάστηκα στο νοσοκομείο της πόλης μας τώρα με τις αυξημένες ανάγκες λόγω της πανδημίας.
Επέλεξες το γραφειο/ιατρείο σου να το ανοίξεις στη πόλη σου τη Λάρνακα, που βρίσκεται;
Επέλεξα ως βάση μου την Λάρνακα, μιας και είναι η πόλη στην οποία μεγάλωσα. Το ιατρείο στην Λάρνακα βρίσκεται στην Λεωφόρο Αρτέμιδος 23.
Παράλληλα διατηρώ Ιατρείο στο European Institute of Plastic Surgery στην οδό Κλημέντος 38 στην Λευκωσία, σε συνεργασία με τον αξιόλογο συνάδελφο Δρ. Δημήτρη Σταύρου.
Τι υπηρεσίες προσφέρει ένα γραφείο πλαστικού χειρούργου;
Η πλαστική χειρουργική στην Κύπρο παραμένει δυστυχώς μία «παρεξηγημένη» ειδικότητα. Στο άκουσμα της, σκέφτονται όλοι την αισθητική χειρουργική και κοσμετολογία, τα οποία αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι της ειδικότητας μας. Πλαστικός, θα πει πλάθω, θα πει δίνω μορφή και αυτό περιγράφει απόλυτα και το φάσμα της ειδικότητας μας με ένα τεράστιο εύρος επεμβάσεων όπως την αποκατάσταση μετά από ατύχημα, μετά από αφαίρεση όγκων σε ολόκληρο το σώμα, την αποκατάσταση μαστού, την αποκατάσταση δυσμορφιών με τις οποίες γεννιέται κανείς (συγγενείς ανωμαλίες), την αποκατάσταση του εγκαύματος, την χειρουργική των καρκίνων του δέρματος (όπως μελάνωμα), της άκρας χειρός, την μικροχειρουργική. Γι΄ αυτόν ίσως το λόγο είναι ίσως και η πιο γοητευτική χειρουργική ειδικότητα.
O πλήρης τίτλος της ειδικότητας είναι πλαστική, επανορθωτική και αισθητική χειρουργική. Δύο επιθετικοί προσδιορισμοί που είναι άρρηκτα δεμένοι μεταξύ τους και όχι τυχαία. Δεν υπάρχει επέμβαση αποκατάστασης χωρίς στοιχείο αισθητικής και το αντίθετο.
Σε ποιο τομέα ήταν η διατριβή σου;
Η διατριβή μου έγινε σε συνεργασία με το Κέντρο Παχυσαρκίας του Πανεπιστημίου της Λειψίας. Καλέστηκα να μελετήσω την μεταβολική αντίδραση διαφόρων αδιποκινών στο λίπος πριν και μετά επεμβάσεις βαριατρικής χειρουργικής σε 1184 ασθενείς. Στο τέλος της εργαστηριακής έρευνας ανάλυσα στατιστικά την μεταβολική αντίδραση της οστικής μορφογενικής πρωτεΐνης
Σε τι είδους επεμβάσεις ειδικεύεσαι;
Είχαν την τύχη να εκπαιδευτώ σε ολόκληρο το φάσμα της πλαστικής, επανορθωτικής και αισθητικής χειρουργικής, κάτι το οποίο μου δίνει την δυνατότητα να προσφέρω στον ασθενή την κατάλληλη θεραπεία με βάση της ανάγκες του. Φυσικό είναι με την πάροδο των χρόνων να δημιουργείται μια ιδιαίτερη προτίμηση και από εμάς τους ίδιους τους χειρουργούς ως προς τις επεμβάσεις που θέλουμε να ασχοληθούμε περισσότερο. Εμένα προσωπικά με κέρδισε περισσότερο η χειρουργική στήθους (αισθητική και αποκατάσταση), όσο και η γλυπτική προσώπου και σώματος.
Συμβαίνει κάποτε κάποιες γυναίκες (ακόμη και νεαρές) να το παρακάνουν είτε με ενέσιμα και botox (βλέπουμε φουσκωμένα χείλη που δεν μοιάζουν φυσιολογικά) αν έρθει κοντά σου ένα τέτοιο άτομο που νιώθεις ότι το έχει «παρακάνει» πως θα αντιδράσεις;
Δυστυχώς στις μέρες μας τα social media και ιδιαίτερα το instagram αποτελούν για εμένα προσωπικά την χειρότερη πηγή πληροφόρησης όσο αφορά αισθητικές επεμβάσεις. Από τη μία μεν οι επαγγελματίες υγείας θέλουν να προβάλουν την δουλειά τους βομβαρδίζοντας πληθώρα ασθενών καθημερινά, πολλές φορές με μη επιστημονικά αποδεδειγμένες μεθόδους, από την άλλη όμως γνωστές και μη Influencers μετά από αποτυχημένες και αισθητικά λανθασμένες παρεμβάσεις δημιουργούν λανθασμένα πρότυπα και ανάγκες ιδιαίτερα σε νεαρές κοπέλες.
Συναντώντας λοιπόν ασθενείς που είτε έχουν προβεί ήδη σε αισθητικές επεμβάσεις οι οποίες ξεπερνούν για μένα τα όρια του αισθητικά επιτρεπτού αποτελέσματος, ή επιθυμούν κατα εμένα υπερβολές, προσπαθώ να τις συμβουλεύσω και να τις καθοδηγήσω στην σωστή κατεύθυνση.
Έχω μάθει πλέον να λέω και όχι, να αρνούμαι να προβώ σε αισθητική παρέμβαση ακόμη και εάν ο /η ασθενής επιμένει.
Ποιος πρέπει να είναι ο στόχος κάθε καλού πλαστικού χειρούργου κατά την άποψη σου;
Να ενημερώνει αναλυτικά τον ασθενή για τις πραγματικές του ανάγκες, τις πιθανές μεθόδους επίλυσης του προβλήματος του, αναφέροντας πάντα τα υπέρ αλλά και τις πιθανές επιπλοκές κάθε μεθόδου και να μπορεί να τον καθοδηγεί στις σωστές αποφάσεις. Καλός ιατρός είναι επίσης αυτός που γνωρίζει τα όρια των δυνατοτήτων του και σεβόμενος τον ασθενή του, τον καθοδηγεί στα χέρια κάποιου συνάδελφου ο οποίος να είναι ίσως καλύτερα εκπαιδευμένος σε συγκεκριμένες επεμβάσεις. Όπως έχω αναφέρει η πλαστική χειρουργική καλύπτει ένα τεράστιο φάσμα επεμβάσεων και κανείς δεν μπορεί να είναι τόσο έμπειρος σε όλα τα είδη επεμβάσεων.
Τι πρέπει να κάνει ο ασθενής πριν την επίσκεψη και πώς επιλέγει πλαστικό χειρουργό;
Αρχικά ο ασθενής πρέπει να μελετήσει καλά το υπόβαθρο των υποψήφιων πλαστικών χειρουργών, που έχουν πραγματικά εκπαιδευτεί και δουλέψει και από ποιους έχουν εκπαιδευτεί.
Στην συνέχεια θα πρέπει να επισκεφτούν προσωπικά τους υποψήφιους να θέσουν στοχευμένα τα ερωτήματα τους, αναμένοντας τις απαντήσεις που θα εμπνεύσουν το αίσθημα σιγουριάς και ασφάλειας.
Σημαντικό στοιχείο για μένα είναι να επίσης γνώση του μέτρου αισθητικής που κατέχει ο υποψήφιος πλαστικός. Για παράδειγμα εάν το προσωπικό μέτρο αισθητικής του ίδιου του επαγγελματία υγείας δεν συνάδει με αυτό του ασθενή, τότε καλό θα ήταν ο ασθενής να αποτανθεί κάπου αλλού. Μια ματιά στο επαγγελματικό και προσωπικό περιβάλλον του ιατρού είναι αρκετό για να σχηματίσουμε μια πρώτη εικόνα.
Και μια συμβουλή αν μου επιτρέπεται: Εξετάστε την πιστότητα των τίτλων σπουδών και οποιαδήποτε πληροφορία που μπορεί να χρησιμοποιεί ένας επαγγελματίας προς εντυπωσιασμό! Ερευνήστε! Είναι δικαίωμα σας και υποχρέωση απέναντι στην προστασία της υγείας σας!
Η πλαστική χειρουργική αφορά μόνο τις γυναίκες ή και τους άνδρες;
Η πλαστική χειρουργική αφορά και τα δύο φύλα. Δυστυχώς στην Κύπρο υπάρχει ακόμη μια προκατάληψη από πλευράς ανδρών όσο αφορά την ειδικότητα μας.
Μην ξεχνάμε όμως ότι υπάρχουν και επεμβάσεις συγκεκριμένα για άνδρες όπως στην περίπτωση γυναικομαστίας.
Δικαίωμα στην ομορφιά έχουμε πάντως όλοι!
Δρ Ηλιάνα Στρούθου, τα δικά σου προσωπικά όνειρα αλλά και επαγγελματικά ποια είναι;
Ως γυναίκα φυσικά και είναι όνειρο μου μια ευτυχισμένη οικογένεια.
Ως επαγγελματίας όνειρο και στόχος μου είναι να εξελίσσομαι ώστε να προσφέρω το καλύτερο των δυνατοτήτων μου στους ανθρώπους.
Το βάρος βέβαια αυτή τη στιγμή έχει δωθεί στο επαγγελματικό κομμάτι.
Τι θα ήθελες να δεις να αλλάζει στη Λάρνακα μας;
Η Λάρνακα δυστυχώς παρέμενε για πάρα πολλά χρόνια ως η παραμελημένη πόλη της Κύπρου. Ευτυχώς σιγά σιγά η κατάσταση αυτή αλλάζει και αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά νέα μέλη της πόλης μας έχουν αρνηθεί να αποδεχτούν την υπάρχουσα κατάσταση και έχουν πάρει πρωτοβουλίες για δημιουργία έργων αναβάθμισης της πόλης μας.
Αυτό που εύχομαι είναι όλοι οι Λαρνακείς να αγαπήσουν επιτέλους την πόλη τους και να συμβάλουν ομαδικά στην ανάπτυξη της.
Τέλος, ποιο είναι το δικό σου προσωπικό μότο ζωής;
Πρόσφερε στο συνάνθρωπο σου όσα περισσότερα μπορείς, ακόμα και αν πιστεύεις ότι είναι πέραν τον δυνάμεων σου.
Με αυτό το μότο με μεγάλωσε ο πατέρας μου!