Search
Close this search box.

Δρ Μόνικα Μιχαηλίδου Παιδίατρος: «Ο κορωνοϊός ήρθε και μας εκπαιδεύει ταχύτατα σε πολλούς τομείς»

Mε αφορμή το νέο περιστατικό βρέφους που νοσηλεύεται με κοκκύτη στο Μακάρειο Νοσοκομείο, το SkalaTimes κουβεντιάζει με τη γνωστή παιδίατρο της πόλης μας Δρ Μόνικα Μιχαηλίδου, σε μια συνέντευξη γύρω από διάφορα ζητήματα που αφορούν τα παιδιά μας, η Δρ Μιχαηλίδου μας μιλά και για το αντιεμβολιαστικό κίνημα και ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «Ως επαγγελματίας υγείας αλλά ειδικά ως παιδίατρος που είναι η κατ’εξοχήν ειδικότητα της πρόληψης τηρώ με ζήλο και αφοσίωση το εμβολιαστικό σχήμα για τα παιδιά που φροντίζω».

SkalaTimes

Γιατρέ στο προσωπικό σας λογαριασμό στο facebook σχολιάσατε το περιστατικό του βρέφους που νοσηλεύεται με κοκκύτη στο Μακάρειο και έχετε γράψει «Να υιοθετηθεί άμεσα καθολικό πρωτόκολλο για τους εμβολιασμούς της εγκύου και στην Κύπρου.Εμβόλιο κοκκύτη και εμβόλιο γρίππης». Αλήθεια, ποια η θέση σας ως παιδίατρος γύρω από το θέμα του μη εμβολιασμού που έχει γίνει «μόδα»;
Η εξάπλωση του αντιεμβολιαστικού κινήματος ανά τον κόσμο τα τελευταία 15 χρόνια έχει οδηγήσει σε θάνατο χιλιάδες παιδιά με πρόσφατες καταγραφές τις επιδημίες ιλαρά στις ευρωπαικές χώρες. Εκατομμύρια θανάτοι καταγράφονται βέβαια ανά τον κόσμο και από ελλειπείς εμβολιασμούς,(αρνητές, πολέμους, φτώχια) και από όλα τα υπόλοιπα εμβολιαζόμενα νοσήματα.
Το θέμα του εμβολιασμού είναι θέμα δημόσιας υγείας, πέρα απο την ατομική υγεία που προάγεται στους ασθενεις μας.
Δεν θα έπρεπε να επαφίεται η επιλογή αυτή στους γονείς εφόσον δεν έχουν την απαραίτητη γνώση για να κατανοούν την αναγκαιότητα και την χρησιμότητα ενός εμβολίου. Κάποιες χώρες έχουν ήδη νομοθετήσει για το θέμα, με σκοπό την προστασία της δημόσιας υγείας εκδίδοντας ψηλά πρόστιμα στους γονείς που αρνούνται τον εμβολιασμό στα παιδιά τους. Ως επαγγελματίας υγείας, αλλά ειδικά ως παιδίατρος που είναι η κατ’εξοχήν ειδικότητα της πρόληψης, τηρώ με ζήλο και αφοσίωση το εμβολιαστικό σχήμα για τα παιδιά που φροντίζω.

Πώς αντιμετωπίζετε τους γονείς που έρχονται στο ιατρείο σας και είναι κατά του εμβολιασμού;
Οι περισσότεροι γονείς θα έλεγα ότι απλά είναι προβληματισμένοι. Αφιερώνοντας λίγο χρόνο για συζήτηση βλέπω ότι συνήθως κατανοούν και μετά εμβολιάζουν τα παιδιά τους νιώθοντας ασφάλεια και σιγουριά.

Όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊου λένε πως δεν επηρεάζει παιδιά, ωστόσο τι συμβουλή θα δίνατε στους γονείς;
Ο κορωνοϊός ήρθε και μας εκπαιδεύει ταχύτατα σε πολλούς τομείς.
Ενώ γνωρίζουμε ότι σε παιδιά κάτω των 10 ετών παρουσιάζει μια ήπια εικόνα, εντούτοις στα βρέφη μπορεί να είναι πολύ βαρύτερη η εικόνα.
Επίσης κάθε μέρα μαθαίνουμε τα πολλά του “πρόσωπα”.  Οι γονείς πρέπει να έχουν επικοινωνία (τηλεφωνική) με τον παιδίατρο για όποιο σύμπτωμα παρουσιάσει το παιδί τους και να ακολουθήσουν τις οδηγίες του γιατρού τους.

Αρκετοί γονείς με τη παραμικρή αιτία δίνουν φάρμακα στα παιδιά τους και συχνά το δικαιολογούν με τη φράση «για να μην γίνει χειρότερα», ποια η δικιά σας φιλοσοφία;
Τα φάρμακα έχουν την θέση τους. Οι γονείς θα ΠΡΕΠΕΙ να δίνουν τα φάρμακα που συνιστά ο παιδίατρος. Η πολυφαρμακία δεν ενθαρρύνεται στην σύγχρονη ιατρική, πόσο μάλλον στην παιδιατρική όπου οι φαρμακευτικές ουσίες ενδεχομένως να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στον οργανισμό ενός παιδιού που διαπλάθεται με γοργούς ρυθμούς.

Υπάρχουν παιδιά που είτε για ψυχολογικούς ή άλλους λόγους μειώνεται η όρεξη τους και τρώνε ελάχιστα ή και περιορισμένα είδη φαγητού. Ως παιδίατρος τι συμβουλή δίνετε σε γονείς που έχουν να αντιμετωπίσουν αυτό το θέμα;
Οι γονείς (και γιαγιάδες, παππούδες) πρέπει να γνωρίζουν ότι αν πιέζουν ένα παιδι για να φάει θα έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Ο παιδίατρος θα πρέπει αφου αξιολογήσει το παιδι να κρίνει εαν πρόκειται για παθολογική κατάσταση που επηρεάζει την όρεξη του παιδιού και μετά να αναζητήσουν έαν υπάρχουν ψυχολογικοί στρεσσογόνοι παράγοντες στο περιβάλλον του παιδιού. Μιά επίσκεψη σε παιδοδιατροφολόγο θα βοηθούσε σε δύσκολες περιπτώσεις.

Γιατρέ η καλή ή όχι ψυχολογία ενός παιδιού μπορεί να επηρεάσει την σωματική του υγεία;
Απόλυτα. Γνωρίζουμε ότι παιδιά που βιώνουν άγχος και κατάθλιψη έχουν αποδυναμωμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτά τα παδιά είναι παιδιά που αρρωστούν πολύ εύκολα, έχουν κακή διατροφή και είναι παραμελημένα συναισθηματικά από τους γονείς τους. Όλα τα πιο πάνω είναι αλληλένδετα.
Επίσης η σωματική ανάπτυξη αυτών των παιδιών επηρεάζεται αρνητικά.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

error: Content is protected !!