Search
Close this search box.

Άθως Καζαντζής: «Πιο μπροστά θα πάμε μόνο αν θέσουμε ψηλά στην ατζέντα και τον πολιτισμό»

Ο Άθως Καζαντζής, επικεφαλής της Δημοτικής Ομάδας ΑΚΕΛ, μιλάει στο SkalaTimes ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του Δήμου Λάρνακας, για τα σχέδια στήριξης ντόπιων καλλιτεχνών, για τα θέματα πολιτισμού στη Λάρνακα, αλλά και για την φετινή ακύρωση της Πανήγυρις του Κατακλυσμού. Ανάμεσα σε άλλα ο κ. Καζαντζής τονίζει: «Είμαστε πάντα ανοικτοί σε εισηγήσεις, προτάσεις, που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την ανάδειξη των καλλιτεχνών της πόλης μας, αλλά και στην ανάδειξη του πολιτισμού στη πόλη μας. Η Λάρνακα έχει παράδοση στον πολιτισμό».

SkalaTimes

Ως Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών μιλήστε μας λίγο για την απόφαση του Δημοτικού́ Συμβουλίου για σχέδια στήριξης ντόπιων καλλιτεχνών…
Καταρχάς να ευχαριστήσω το SkalaTimes για την ευκαιρία που μου δίνεται να μιλήσω για τα σχέδια στήριξης ντόπιων καλλιτεχνών. Πριν απαντήσω στην ερώτηση σας θα ήθελα να τονίσω ότι το θέμα «Πολιτισμός» είναι ψηλά στην ατζέντα του Δήμου Λάρνακας.
Όσον αφορά στην ερώτηση σας: Μετά τα μέτρα που έχουν επιβληθεί, λόγω πανδημίας, έχουν ακυρωθεί ή αναβληθεί όλες σχεδόν οι πολιτιστικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, κάτι που αναπόφευκτα επηρέασε πολλούς καλλιτέχνες της πόλης μας και όχι μόνο,  όπως πχ κάποιους που θα λάμβαναν μέρος στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του Κατακλυσμού.
To Δημοτικό Συμβούλιο στην τελευταία του συνεδρία αποφάσισε, όπως οι πολιτιστικές Υπηρεσίες και η Πολιτιστική Επιτροπή να επεξεργαστούν ένα σχέδιο επανεκκίνησης των πολιτιστικών εκδηλώσεων με στόχο την στήριξη της κυπριακής δημιουργίας, με την συμμετοχή καλλιτεχνών- δημιουργών που ζουν μόνιμα στην Κύπρο.
Η Επιτροπή Πολιτισμού θα συνεδρίασει στις επόμενες μέρες για να συζητήσει εισηγήσεις  και προτάσεις για να γίνει εφικτή η επανέναρξη των  Εκδηλώσεων, σύμφωνα πάντοτέ με τους κανονισμούς ασφάλειας και υγείας που θα διέπουν και επιτρέπουν την πραγματοποίηση τέτοιων  Πολιτιστικών  Εκδηλώσεων.

Είναι η πρώτη φορά́ που αναβάλλεται η μεγάλη γιορτή́ του κατακλυσμού́, τι σημαίνει αυτό́ για τον πολιτισμό́ στη πόλη και πως θα το «αναπληρώσει» αυτό́ το Φεστιβάλ ο Δήμος Λάρνακας;
Είναι μεγάλο το πλήγμα για την Λάρνακα, δεν πρόκειται για ένα απλό Φεστιβάλ. Είναι μια παράδοση για τη Λάρνακα που πάει πίσω πολλά χρόνια. Δεν σου κρύβω πως ήταν με θλίψη και βαρετή καρδιά που πήραμε αυτή την απόφαση, όμως αντιλαμβάνεστε πως προέχει πρώτα η υγεία και ασφάλεια των πολιτών.
Ως Δήμος Λάρνακας το έχουμε αποδείξει και μέσα από άλλες  αποφάσεις μας ότι αυτό είναι για εμάς το πρωτεύων.
Για την Λάρνακα το πανηγύρι του Κατακλυσμού είναι η μεγαλύτερη Πολιτιστική εκδήλωση της Πόλης και ανάδειξη της πολιτιστικής μας παράδοσης. Χιλιάδες κόσμος για  15 ημέρες, ίσως και περισσότερο περνά από το παραλιακό μέτωπο της Πόλης , τις  φοινικούδες μας, όπως είναι γνωστό Παγκύπρια,  κάθε νύκτα.
Η ‘’αναπλήρωση’’ του είναι αδύνατη. Θα προσπαθήσουμε όμως ακριβώς μέσα από την στήριξη των κύπριων καλλιτεχνών- δημιουργών να γίνουν κάποιες εκδηλώσεις στο παραλιακό μέτωπο, όπως και όσο μας το επιτρέπουν οι συνθήκες, τα μέτρα.

Πιστεύετε πως αξιοποιούνται επαρκώς οι ντόπιοι καλλιτέχνες; Τι άλλο θα μπορούσε να γίνει;
Μπορούν να γίνουν περισσότερα και θέλουμε να γίνουμε περισσότερα. Η Πολιτιστική Επιτροπή μέσα από επαφές που θα έχει με ντόπιους καλλιτέχνες θα επεξεργαστεί σχέδιο για περισσότερη αξιοποίηση τους.
Είναι γνωστό πως ο Πολιτισμός γενικά έχει πληγεί, όπως επίσης και οι καλλιτέχνες- δημιουργοί  έχουν περιέλθει σε δυσχερή θέση και χρειάζονται την στήριξη μας. Απαιτείται η εκπόνηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος στήριξης γενικά των ανθρώπων του πολιτισμού. Ως Δήμος Λάρνακας τα τελευταία χρόνια έχουμε δώσει περισσότερη σημασία στους ντόπιους καλλιτέχνες γιατί η πόλη μας διαθέτει ταλαντούχους ανθρώπους των τεχνών και των γραμμάτων, που μας κάνουν περήφανους μέσα από τα έργα και τη δράση τους. Ως πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτιστικών του Δήμου Λάρνακας πιστεύω πως ναι μεν έχουν γίνει αρκετά, αλλά έχουμε αρκετή δουλειά, ακόμα,  να κάνουμε.
Θέλω να πω μέσα από τη συνέντευξη, αφού μου δίνεται η ευκαιρία, πως είμαστε πάντα ανοικτοί σε εισηγήσεις, προτάσεις, που θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο την ανάδειξη των καλλιτεχνών της πόλης μας, αλλά και την ανάδειξη του πολιτισμού στη πόλη μας. Η Λάρνακα μας έχει παράδοση στον πολιτισμό….

Τι εννοείτε;
Μια αρχαία πόλη με τόσα σημαντικά μνημεία και παράλληλα με τόσους ταλαντούχους ανθρώπους του πολιτισμού, σίγουρα είναι μια πόλη με παράδοση στον πολιτισμό.

Τι θεωρείτε ως σημαντικό πολιτιστικό επίτευγμα τα τελευταία 3-4 χρονιά στη Λάρνακα;
Τα τελευταία χρονιά και με την Εκλογή του Νέου Δημάρχου κ. Ανδρέα Βύρα και του Δημοτικού Συμβουλίου, είχαμε ως στόχο την αναβάθμιση των θεσμικών μας εκδηλώσεων, όπως ο κατακλυσμός , το καλλιτεχνικό φεστιβάλ του καλοκαιριού, τα Ανθεστήρια,  κ.α.  αλλά και να μεταφέρουμε τις εκδηλώσεις μας στις συνοικίες της πόλεις, στόχος που επιτεύχθηκε με μεγάλη επιτυχία. Δώσαμε στήριξη σε νέους καλλιτέχνες και δημιουργούς για να προβάλουν το Έργο τους. Αυτή η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέσα στις νέες συνθήκες που έχουμε να αντιμετωπίσουμε.

Τα πολιτιστικά́ μνημεία της πόλης και η ανάδειξη του αρχαίου Λιμανιού́ της, πως μπορούν να βοηθήσουν την Λάρνακα περαιτέρω;
Μετά την αποπεράτωση των γηπέδων Τένις, που ο Δήμος έχει συμβάλει σημαντικά, ανοίγει ο Δρόμος για την ανάδειξη του αρχείου Λιμανιού της Πόλης, ένα σημαντικό αρχαιολογικό μνημείο τεράστιας πολιτιστικής σημασίας για την πόλη της Λάρνακας. Σημαντική εξέλιξη και για την Ανάπτυξη του Τουρισμού της Πόλης. Επίσης μετά την ανάδειξη του Αρχαίου Λιμανιού, θεωρώ ότι η εισήγηση μας ως Δημοτική Ομάδα για ενοποίηση και ανάδειξη όλων των αρχαιολογικών χώρων στην περιοχή Χρυσοπολίτισσας, θα βοηθήσει σημαντικά την Πόλη σε πολλούς τομείς.
Ο Δήμος Λάρνακας μέσα από τις πολιτιστικές του εκδηλώσεις αναδεικνύει και τα πολιτιστικά και αρχαιολογικά μνημεία του. Να σημειώσω ότι στο καλοκαιρινό μας καλλιτεχνικό φεστιβάλ, που είναι παγκόσμια γνωστό με  διεθνή αναγνώριση και πολυβραβευμένο, διοργανώνουμε πολιτιστικές εκδηλώσεις στους αρχαιολογικούς  μας χώρους με μεγάλη επιτυχία.

Για σας τι σημαίνει πολιτισμός και τι θα θέλατε να δείτε να γίνεται στη πόλη μας όσον αφορά́ στα πολιτιστικά;
Πολιτισμός για μένα είναι η διέξοδος για τα τεράστια και καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο  Άνθρωπος. Το λέω και το εννοώ πως χωρίς τον πολιτισμό θα αφανιστούμε ως ανθρωπότητα.
Μέσα από τα περιοριστικά μέτρα που είχαν επιβληθεί και την ‘’καραντίνα’’ , αυτοί που βγήκαν μπροστά για να δώσουν λύσεις στους ανθρώπους, μετά τους επιστήμονες, Νοσηλευτές και γενικά όλους τους συντελεστές Υγείας, ήταν οι άνθρωποι του πολιτισμού που μέσα από τα διαδίκτυα και τα ΜΜΕ, ενθάρρυναν και στήριξαν την όλη προσπάθεια με μεγάλη επιτυχία.
Οφείλουμε , όπως και στους συντελεστές Υγείας ένα μεγάλο χειροκρότημα. Οφείλουμε να στηρίξουμε αυτούς του ανθρώπους και ιδιαίτερα τους νέους καλλιτέχνες- δημιουργούς.
Τα τελευταία χρόνια άρχισαν να δραστηριοποιούνται, στην πόλη μας,  αρκετοί νέοι καλλιτέχνες – δημιουργοί, βραβευμένοι,  στις τέχνες, στη εικαστική δημιουργία, στη συγγραφική δραστηριότητα και σε άλλους τομείς πολιτισμού, νέοι ανθρώπου που χρειάζονται στήριξη.
Η Τοπική αυτοδιοίκησή οφείλει να στηρίξει τον πολιτισμό , με την βοήθεια και του κράτους.
Ως Δήμος Λάρνακας και η πολιτιστική Επιτροπή θα είναι δίπλα από τους καλλιτέχνες δημιουργούς όπου μας το ζητήσουν και πάντοτε θα είμαστε ανοικτοί για συζητήσεις, εισηγήσεις.

Τέλος το μήνυμα σας στους αναγνώστες του SkalaTimes;
Η Λάρνακα μας, όλοι μαζί ενωμένοι και με σωστό προγραμματισμό, μπορεί να πάει ακόμη πιο μπροστά. Και πιο μπροστά θα πάμε μόνο αν θέσουμε ψηλά στην ατζέντα και τον πολιτισμό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!