Του
Ανδρέα Τταουξή
Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας (ΔΗΣΥ)
Αρχικά, θεωρώ απαράδεκτο, άτοπο και ηλίθιο, να συνδέουμε άμεσα την πυρκαγιά με το θέμα των “κουνουπιών”, και μάλιστα κάποιοι να το δικαιολογούν και να το υπερασπίζονται. Ειδικά όταν πρόκειται το πιο πιθανό, για μία κακόβουλη ενέργεια, ποινικό παράπτωμα, το οποίο ρίσκαρε ζωές ανθρώπων, περιουσίες και σπίτια, έκαψε σημαντικό μέρος μίας περιοχής φυσικής ομορφιάς, και αν δεν ήμασταν τυχεροί λόγω των ανέμων και της υπερπροσπάθειας κάποιων ανθρώπων της Πυροσβεστικής, του Δήμου, του Τμήματος Δασών, της Επαρχιακής Διοίκησης, της Πολιτικής Άμυνας, του Ταμείου Θύρας, του ΣΑΛ και της ΑΗΚ, το πιο πιθανό να χάναμε τον κύριο “πνεύμονα” της πόλης της Λάρνακας και όχι μόνο. Ολόκληρο το πράσινο περίγυρο των Αλυκών, μαζί με το πάρκο του Παττιχείου, το οποίο κάθε άλλο πάρα ξερόχορτα δεν είναι!
Τα “κουνούπια” και όλα τα υπόλοιπα έντομα που αναπαράγονται κατά εκατομμύρια στην περιοχή, είναι ένα φυσικό φαινόμενο που υπήρχε πάντα, και θα υπάρχει. Δεν είναι μόνο στη Λάρνακα, και δεν αναπαράγονται μόνο στις αλυκές. Γεννήθηκα και μεγάλωσα πολύ κοντά και το ζω κάθε χρόνο. Όταν υπάρχει έντονη βροχόπτωση, πάντα δημιουργείται αυτό το πρόβλημα πολύ έντονα, και είναι όντως πολύ ενοχλητικό για κατοίκους και επισκέπτες. Πέρα από τα στάσιμα νερά που δημιουργούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει έντονη βλάστηση, αυτά σε συνδυασμό, κάνουν το πρόβλημα τεράστιο. Γι’ αυτό, πρέπει να γίνετε σωστός προγραμματισμός για ψεκασμούς και καθάρισμα όλων των χόρτων σε όλα τα οικόπεδα και σπίτια ολόκληρης της Λάρνακας και όχι μόνο. Γίνονται έντονες προσπάθειες, τουλάχιστον από πλευράς του Δήμου, το ξέρω από πρώτο χέρι (δεν θα αναφερθώ σε σχεδιασμούς, λεπτομέρειες και προβλήματα τώρα), δυστυχώς, όντως υπάρχει περιθώριο μεγάλης βελτίωσης και αυτό φαίνεται στο αποτέλεσμα. Η κριτική πρέπει να γίνεται, και γίνεται έντονα και από τον υποφαινόμενο, όμως μέσα στα πλαίσια της λογικής!
Τα εμπλεκόμενα τμήματα είναι πολλά και αρκετή η γραφειοκρατία. Ταυτόχρονα, όσο αφορά την συγκεκριμένη περιοχή, πρόκειται για προστατευόμενη από διεθνή συμβάσεις, η οποία χρειάζεται ειδικό χειρισμό (για παράδειγμα, όταν διαμαρτυρόμαστε για την αναποτελεσματικότητα του βιολογικού ψεκασμού, να ξέρουμε πως κάτι αντίθετο, θα έβρισκε τα Φλαμίνγκο κατά δεκάδες νεκρά στην επόμενη επίσκεψη, άρα ας σκεφτόμαστε και τις αλυσιδωτές συνέπειες).
Όσο αφορά την ανάδειξη της περιοχής και τα μέτρα προστασίας που πρέπει να παρθούν, είναι κάτι που το απαιτούμε και πρέπει να γίνει άμεσα. Η ευθυνοφοβία και εμμονές κάποιων, θέτουν κάθε χρόνο σε κίνδυνο την περιοχή του βιοτόπου των Αλυκών Λάρνακας και όχι μόνο. Για παράδειγμα, πάγιο αίτημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, είναι να μεγαλώσει κατά ένα μέτρο το Μονοπάτι της Φύσης, ούτως ώστε να γίνουν δίοδοι για τα Πυροσβεστικά Οχήματα.
Από την πυρκαγιά το Σάββατο, κάηκαν ακακίες και διάφορα είδη δέντρων και θάμνων του βιότοπου, ενώ μια έκταση περίπου δέκα εκταρίων κατά μήκος του Μονοπατιού της Φύσης έγινε στάχτη. Από καθαρή τύχη, δεν κινδύνεψαν σπίτια της κατοικημένης περιοχής που υπάρχει κατά μήκος, ενώ μπροστά υπάρχει σταθμός βενζίνης. Ευτυχώς, ο άνεμος είχε αντίθετη κατεύθυνση. Η οικολογική ζημιά δεν είναι μεγάλη και θα επανέλθει γρήγορα μέσα στους αμέσως επόμενους χειμώνες.
Επί τη ευκαιρία θέλω να αναδείξω ξανά ως γενικότερη επιβεβλημένη ανάγκη, την ανάδειξη και παράλληλα την προστασία του συνόλου περιοχής. Το σύμπλεγμα Αλυκών της Λάρνακας, είναι ένας από τους σημαντικότερους υδροβιότοπους για υδρόβια πτηνά στην Ευρώπη. Ο συνδυασμός με το πάρκο του “Τεκκέ” και το πάρκο του Παττιχείου, διαμορφώνει μια από τις πιο όμορφες φυσικές περιοχές της Κύπρου και όχι μόνο.
Κατά καιρούς, ειπώθηκαν πολλά ως τρόποι προστασίας του φυσικού της περιοχής, αναδεικνύοντας την παράλληλα σε ντόπιους και ξένους επισκέπτες, χωρίς όμως να επηρεάζεται το οικοσύστημα και τα πτηνά. Τα λόγια δεν έχουν καρποφορήσει ακόμη, η γραφειοκρατία, η πολλαπλή διοίκηση, οι εμμονές κάποιων δεν άφησαν τίποτε να γίνει, ούτε τα πιο απλά (π.χ. παρατηρητήρια).
Πρέπει να προχωρήσουμε άμεσα, με αποφάσεις για έργα προστασίας και ανάδειξης ολόκληρης της περιοχής! Τα ωφέλη θα είναι πολλαπλά για την Λάρνακα.