Search
Close this search box.

Νεόφυτος Φακοντής: «Για τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ρώσους επιχειρηματίες»

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης, Νεόφυτος Φακοντής, κουβεντιάζει με το SkalaTimes για την “μετά lockdown” εποχή, για τα νέα της Ορόκλινης και τα όσα έφερε η πανδημία. Ανάμεσα σε άλλα ο Πρόεδρος τονίζει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές για το παραλιακό μέτωπο Λάρνακας Δεκέλειας (περιοχή Ορόκλινης).
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη, μέσα από την οποία συζητήθηκαν διάφορα θέματα με επίκεντρο την περιοχή της Ορόκλινης.

Της Γιώτας Δημητρίου

Πρόεδρε η πανδημία του κορωνοϊου πως επηρέασε την κοινότητα της Ορόκλινης;
Η πανδημία του κορωνοϊου, όπως επηρέασε τους πάντες, έτσι επηρέασε και την κοινότητα της Ορόκλινης. Αναπόφευκτα επηρέασε τις δραστηρικότητες των ανθρώπων, την λειτουργία του Κοινοτικού Συμβουλίου, τις επιχειρήσεις κτλ. Πήραμε έγκαιρα μέτρα, πάντα μέσα στα πλαίσια των αποφάσεων της κυβέρνησης. Το Κοινοτικό Συμβούλιο ήταν κλειστό για τον κόσμο, μέχρι τις 4 Μαΐου, όμως το προσωπικό εργαζόταν σε συνθήκες ασφάλειας και πρόληψης, εναλλάξ με κάποιο ωράριο, ενώ οι εργάτες δούλευαν κανονικά διότι έπρεπε να παράξουμε έργο, έπρεπε να ψεκάσουμε, να καθαρίσουμε χόρτα, να κλαδεύσουμε, να καθαρίσουμε τους δρόμους, πάντα βέβαια μέσα στα σωστά μέτρα ασφάλειας.
Με την ευκαιρία που μου δίνεται, μέσω της συνέντευξης αυτής, θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς το προσωπικό του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης που μέσα στην πανδημία, με όλες τις πιθανές ανησυχίες, εργάστηκαν για να προσφέρουν τις σωστές υπηρεσίες στον κόσμο.

Όσον αφορά τα οικονομικά προβλήματα που έφερε η πανδημία, το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης πώς έχει επηρεαστεί;
Σίγουρα, η πανδημία έφερε και κάποια οικονομικά προβλήματα, από την μη λειτουργία ξενοδοχειακών μονάδων και άλλων επιχειρήσεων.
Αξίζει όμως να αναφέρω ότι εν μέσω πανδημίας και λόγω του Πάσχα, η κοινότητα της Ορόκλινης προσέφερε σε 110 οικογένειες κουπόνια των 50ευρώ για να αγοράσουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης. Σε ανθρώπους που ήταν ανήκαν στις ευπαθείς ομάδες, είτε είχαν χάσει τις δουλειές τους κτλ.
Επίσης η κοινότητα θα αποφασίσει σε σύσκεψη του κοινοτικού συμβουλίου για λήψη κάποιων μέτρων έτσι ώστε να στηρίξουμε τις τοπικές επιχειρήσεις της περιοχής μας (πχ ξενοδοχειακές μονάδες) ίσως μέσα από μειώσεις φορολογιών κτλ.

H βοηθός Αρχισυντάκτρια του SkalaTimes Χριστίνα Δημητρίου με τον Πρόεδρο κ. Φακοντή

Και με τα σχολεία Ορόκλινης είχατε εργαστεί Πρόεδρε…
Ναι, διότι το κοινοτικό συμβούλιο λειτουργεί και ως σχολική εφορία. Είχαμε απολυμάνει, ψεκάσει, κλαδέψει, φέραμε ειδική εταιρεία και έκανε απολύμανση μία μέρα πριν ανοίξουν τα σχολεία, σε όλους τους χώρους (εξωτερικούς, εσωτερικούς), προμηθεύσαμε με γάντια και μάσκες τόσο το προσωπικό του σχολείου, όσο και τις αίθουσες διδασκαλίας, όπου τοποθετήσαμε και μάσκες και γάντια.
Πρέπει να πω ότι το ίδιο κάναμε σε όλη τη κοινότητα, απολυμάναμε και ψεκάσαμε σε πάρκα, χώρους στάσεων λεωφορείων, ψεκάζουμε συχνά τη λίμνη, κάποιες πισίνες που βρίσκονται σε σπίτια των οποίων οι ιδιοκτήτες βρίσκονται στο εξωτερικό, κτλ.

Έχουν μείνει πίσω κάποια έργα, λόγω πανδημία;
Κοιτάξετε σύμφωνα με την απόφαση της κυβέρνησης δε μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, επιπλέον κάποια δαπάνες έχουν πάρει αναστολή εκτέλεσης, όπως  πχ ο παραλιακός δρόμος Λάρνακας – Δεκέλειας.
Όμως θα ήθελα να εκφράσω δημόσια τις ευχαριστίες μου προς τον Υπουργό Εσωτερικών (και τον νυν και τον προηγούμενο) και κατεπέκταση προς την κυβέρνηση, διότι εν μέσω πανδημίας διατέθηκε ένα μεγάλο ποσό που αγγίζει σχεδόν το μισό εκατομμύριο, για να αντικαταστήσουμε τους λαμπτήρες οδικού φωτισμού με LED κάτι το οποίο θα επιφέρει μία μείωση 58-59 τοις εκατό στο κόστος.
Έχουμε προχωρήσει αρκετά, εργάζονται τα συνεργεία της ΑΗΚ, πιστεύω ότι σε 15-20 μέρες θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες. Η κοινότητα μας είναι ίσως η μεγαλύτερη κοινότητα σε πληθυσμό, στη Κύπρο, αλλά και σε αριθμό λαμπτήρων (περίπου διόμιση χιλιάδες).
Για να το πετύχουμε αυτό (διότι σε άλλες κοινότητες/δήμους έχουν παγοποιηθεί οι ενέργειες) προλάβαμε έγκαιρα και υπογράψαμε τα συμβόλαια με την ΑΗΚ πριν από την πανδημία και καταβάλαμε και την πρώτη δόση της προκαταβολής, των 165 χιλιάδων ευρώ που μας έστειλε η κυβέρνηση. Έτσι, επειδή εμείς είχαμε ήδη προχωρήσει, η κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για να ολοκληρώσουμε τις εργασίες. Όσες κοινότητες δεν προχώρησαν σε αυτή τη διαδικασία, έχουν ανασταλεί οι αντικαταστάσεις λαμπτήρων.

Ο παραλιακός πεζόδρομος έχει ολοκληρωθεί….
Ναι, έχει ολοκληρωθεί, αλλά λόγω πανδημίας δεν έχει γίνει κάποια άλλη εργασία για να αποκατασταθεί πλήρως ο παραλιακός πεζόδρομος. Έχουμε πάρει διαβεβαιώσεις από τους αρχιτέκτονες και την εταιρεία ότι θα εργαστούν για να απομακρύνουν τα μπάζα, τα υλικά, τα γραφεία τους κτλ, θα τοποθετήσουν τις απαγορευτικές πινακίδες εκεί που πρέπει να μπουν.
Να αναφέρω ότι στον παλιό παραλιακό δρόμο, εμείς ως Κοινοτικό Συμβούλιο έχουμε αποκαταστήσει ένα κομμάτι του πεζόδρομου -περίπου 180 μέτρα- (εκεί στο palm beach) το οποίο είχε διαβρωθεί λόγω της θάλασσας, επίσης στο συγκεκριμένο σημείο δεν υπήρχε φωτισμός και θα τοποθετηθεί σύντομα.

Κάποια άλλα έργα που αξίζει να αναφέρουμε κύριε Πρόεδρε;
Αυτό το διάστημα προχωράμε στην δημιουργία τριών νέων χώρων στάθμευσης στην κοινότητα μας  (ένα στο συνοικισμό και δύο στο γήπεδο).

Κάποιοι χώροι στάθμευσης στο παραλιακό μέτωπο;
Έχουμε ήδη 280 περίπου θέσεις για χώρο στάθμευσης επισκεπτών οι οποίες, να τονίσω, είναι δωρεάν. Στη δε κοινότητα έχουμε χώρους στάθμευσης για 300 περίπου αυτοκίνητα, που επίσης είναι δωρεάν.

Κάποια άλλα έργα οι εργασίες που αξίζει να αναφέρουμε;
Ξεκίνησαν πριν λίγες μέρες οι εργασίες για επιδιόρθωση όλων των αγροτικών δρόμων της κοινότητας μας που συνδέουν την κοινότητα μας με χωράφια ή κάποιες εξοχικές κατοικίες. Ευελπιστούμε ότι τον άλλο μήνα θα ξεκινήσουμε ασφαλτοστρώσεις δρόμων (μια δαπάνη 160 χιλιάδων ευρώ από τον προϋπολογισμό τον δικό μας και της Επαρχιακής Διοίκησης).
Παράλληλα συνεχίζουμε την κατασκευή των πεζοδρομίων στον παραλιακό δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας, στο σημείο όπου δεν θα κατασκευαστεί ο νέος δρόμος. Σε συνεργασία με τα δημόσια έργα. Θέλω να τονίσω ότι δεν είναι με δαπάνη των δημοσίων έργων, αλλά του κοινοτικού συμβουλίου.
Όσο αφορά στη κοινότητα θα βγούμε σε προσφορές για την κατασκευή ή διόρθωση πεζοδρομίων. Μιλάμε για μια δαπάνη που θα φτάσει τις 90 χιλιάδες ευρώ.

Το πρώην Michaels (νυν Solar) πότε θα λειτουργήσει;
Αναμένουμε τον επόμενο μήνα, μέσα στον Ιούνιο. Περιμένουμε τον ιδιοκτήτη να έρθει από το εξωτερικό (λόγω του ότι είναι κλειστά τα αεροδρόμια δεν κατάφερε να έρθει) για να υπογράψουμε ένα συμβόλαιο για την ανακατασκευή του πεζοδρόμου μπροστά από το ξενοδοχείο και δίπλα από το ξενοδοχείο.(Μέσα στα πλαίσια αντισταθμιστικών μέτρων).
Επίσης το Radisson θα βοηθήσει στην ανακατασκευή του πεζοδρόμου μπροστά από το Radisson, θα τοποθετηθεί και νέος φωτισμός, πρόκειται για μια μεγάλη δαπάνη που ενδέχεται να κοστίσει και ένα εκατομμύριο και είναι μέσα στα αντισταθμιστικά που θα προσφέρει το ξενοδοχείο. Σεπτέμβριο-Οκτώβριο αναμένεται να ανοίξει και το Radisson.

To SkalaTimes (Αρχισυντάκτρια και Βοηθός Αρχισυντάκτρια) με τον κ. Φακοντή

H αναπόφευκτη οικονομική κρίση που έχει φέρει η πανδημία έχει επηρεάσει τη κοινότητα σας;
Μπορώ να πω όχι, τουλάχιστον όσον αφορά στις πωλήσεις διαμερισμάτων, οικιών και οικοπέδων. Αυτό το διάστημα τρεις νέες πολυκατοικίες περιμένουν τις άδειες για να ξεκινήσουν.
Θα σας εξομολογηθώ κάτι, για τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας Δεκέλειας (που είναι περιοχή Ορόκλινης) υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από Ρώσους επιχειρηματίες για αγορά γης, ή για αγορά ξενοδοχείων. Έχουν επικοινωνήσει μαζί μας εκπρόσωποι Ρώσων επιχειρηματιών από Πάφο και Λεμεσό. Εμείς ως Κοινοτικό Συμβούλιο θέλουμε τέτοιες αναπτύξεις γιατί θα ανοίξουν θέσεις εργασίας, θα σημαίνουν επιπρόσθετα έσοδα για το Κοινοτικό Συμβούλιο (φορολογίες κτλ), είναι κάτι που φυσικά επιθυμούμε.

Για το καλοκαίρι και τις παραλίες, είναι έτοιμη η Ορόκλινη;
Φυσικά! Τα κρεβατάκια έχουν λειτουργήσει. Να υπενθυμίσω ότι στην περιοχή Γιαννάδες (εκεί που είναι το «Χρυσό Ψάρι»), έχουμε τη Γαλάζια Σημαία, είναι οργανωμένη παραλία, με δημόσια λουτρά, αποχωρητήρια, περίπτερο, εστιατόριο.
Έχουμε κάνει απολύμανση με ιδιωτική εταιρεία, τα έχουμε απολυμάνει όλα (ομπρέλες, κρεβατάκια, πύργους ναυαγωσωστών, αποχωρητήρια, ντους, κάγκελα, παιχνιδότοπους, κτλ). Επιπλέον λαμβάνονται όλα τα μέτρα από τις εταιρείες σύμφωνα με τις οδηγίες  (αποστάσεις  4 μέτρα για τα κρεβατάκια, απολύμανση, κτλ).
Να αναφέρω ότι έχουμε μεταφέρει ένα Πύργο Ναυαγωσωστών από το Περίπτερο Ορόκλινης στην παραλία του LeBay Hotel, έχουμε βγει σε προσφορές για να κατασκευάσουμε άλλους δύο καινούριους πύργους ναυαγωσωστών (ένα στο Περίπτερο Ορόκλινης και ένα για να αντικαταστήσουμε τον Πύργο στην περιοχή Γιαννάδες).
Επιπλέον έχουμε δημιουργήσει ένα υπαίθριο αθλητικό πάρκο στο νέο πεζόδρομο (μεταξύ Lebay και περιπτέρου Ορόκλινης) με έντεκα όργανα γυμναστικής.
Τον άλλο μήνα θα λειτουργήσει ακόμη ένα υπαίθριο αθλητικό πάρκο με έντεκα όργανα γυμναστικής κοντά στην Γέφυρα που βρίσκεται το «Χρυσό Ψάρι».
Επίσης, εντός ημερών θα τοποθετηθούν φωτοβολταϊκά σε 12 παιχνιδότοπους της Ορόκλινης (και στον πυρήνα και στο παραλιακό μέτωπο) έτσι ώστε να μπορούν τα παιδιά να ψυχαγωγούνται και το βράδυ.

Πριν κλείσουμε κύριε Πρόεδρε θα ήθελα να ρωτήσω και για το Περίπτερο Ορόκλινης, ακούγονται διάφορα, τι γίνεται;
Υπάρχει μια ιδιαιτερότητα με το παραλιακό «Περίπτερο Ορόκλινης», εδώ και 4-5 χρόνια ο ενοικιαστής που είναι μέσα δεν καταβάλλει τα νενομισμένα ενοίκια στο Κοινοτικό Συμβούλιο. Σε λίγες μέρες θα γίνει η δίκη για την οριστική απόφαση. Από τον δικηγόρο του εναγώμενου μας έχουν γίνει 2-3 εισηγήσεις για να τα βρούμε εξωδίκως, να μας πληρώσει τα λεφτά με κάποιο τρόπο, θα δούμε αν συμφωνήσουμε. Πρόκειται για ένα υπέροχο χώρο. Ο ενοικιαστής με τον οποίο έχουμε τα προβλήματα πιθανότατα θα φύγει και αυτό θα μας δώσει την ευκαιρία ως Κοινοτικό Συμβούλιο να απομακρύνουμε όλες τις παρανομίες που έχουν γίνει στο χώρο, να ανακαινίσουμε το χώρο και να βγούμε σε προσφορές για νέο ενοικιαστή.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!