Search
Close this search box.

Μήνυμα της Δρ. Μαρίας Τσιάκα, Facebook & Instagram Live με ασθενείς | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές, 2 Ιουνίου 2020

Μήνυμα της Δρ. Μαρίας Τσιάκα, Facebook & Instagram Live με ασθενείς | Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές, 2 Ιουνίου 2020

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για τις Διατροφικές Διαταραχές (2/6), το Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών αποφάσισε, επιστρατεύοντας τη δύναμη των social media, να διοργανώσει μια ξεχωριστή live συζήτηση.

Με σύνθημα «Μοιράσου την Ιστορία σου» η Δρ. Μαρία Τσιάκα, Πρόεδρος του Κέντρου θα συνομιλήσει με δύο πρώην ασθενείς της, οι οποίες κατάφεραν ν’ αναρρώσουν. Οι δύο γυναίκες, με τη συνδρομή της ειδικού, θα διηγηθούν τις ιστορίες τους, καθώς και θ’ απαντήσουν στις ερωτήσεις που μπορεί να προκύψουν από την πλευρά των θεατών.

Πώς βγαίνει κανείς από το μονοπάτι των διατροφικών διαταραχών, γιατί η νόσος δεν μπορεί να περιμένει και πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της οικογένειας στην αναχαίτισή της;

Ιστορίες Ανάρρωσης
Facebook & Instagram Live
Τρίτη 2 Ιουνίου στις 20:30

Συνδεθείτε:
Μέσω FB στη σελίδα: Ελληνικό Κέντρο Διατροφικών Διαταραχών
Μέσω Instagram στο προφίλ της Δρ. Τσιάκα (Dr. Maria Tsiaka)

#shareyourstory #wedoact

Μήνυμα Δρ. Μαρίας Τσιάκα με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης

Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται μια άνευ προηγουμένου αύξηση, στον νεανικό κι εφηβικό πληθυσμό, των ατόμων που εμφανίζουν διατροφικές διαταραχές. Η επιστημονική κοινότητα κρούει τον κώδωνα για την επικινδυνότητα των συμπτωμάτων, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές οργανικές βλάβες ή ακόμα και σε θάνατο.
Η δυσκολία αναχαίτησης της νόσου συνδέεται άρρηκτα με την νευροβιολογική απορρύθμιση που υφίσταται ο εγκέφαλος λόγω του υποσιτισμού, με αποτέλεσμα την εγκαθίδρυση συμπεριφορών, σκέψεων και συναισθημάτων, τα οποία λειτουργούν υπέρ της διατήρησης της νόσου. Δυστυχώς, πολλές από αυτές τις συμπεριφορές έχουν νομιμοποιηθεί ως απολύτως φυσιολογικές (πχ αντιστάθμισμα θερμίδων μέσω άσκησης ή μείωσης ποσότητας της τροφής, μείωση αμύλου και λιπαρών κτλ).

Τα social media έχουν λειτουργήσει καταλυτικά στην ενίσχυση αυτών των συμπεριφορών, όπως και της αρνητικής εικόνας σώματος, η οποία αναπόφευκτά πυροδοτεί την εφαρμογή ακραίων τεχνικών απώλειας βάρους που συχνά προωθούνται μέσα από συγκεκριμένες διαφημίσεις και εφαρμογές. Ο συνεχής καταιγισμός εικόνων του τέλειου ιδανικού ισχνού μυώδους σώματος παροπλίζει και ανακατευθύνει την νεανική θετική ενέργεια σε νοσηρές καταστάσεις.

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός πως αμέσως μετά την καραντίνα – λόγω COVID-19, Άγγλοι και Αυστραλοί ειδικοί καταγράφουν επιπλέον αύξηση των κρουσμάτων σε εφήβους ηλικίας 12-16 ετών. Κομβικό ρόλο φαίνεται πως παίζουν, τόσο το Τik-Τok, όσο  και το Instagram, τα οποία έχουν γεμίσει από βίντεο και εικόνες με νόστιμα κι υγιεινά πιάτα, ειδικές ασκήσεις για γρήγορο κάψιμο λίπους και, φυσικά, προσωπικές εξομολογήσεις για την έλλειψη αυτοπειθαρχίας απέναντι στην τροφή.
Οι οικογένειες αδυνατούν να διαχειριστούν το μέγεθος των συμπτωμάτων της νόσου, αν κρίνουμε από τα αιτήματα στο κέντρο μας. Γονείς, εν μέσω καραντίνας, απευθύνονταν σ’ εμάς καθώς τα παιδιά τους εμφάνισαν ακραία και σοβαρά συμπτώματα οξείας ανορεξίας ή βουλιμικών επεισοδίων. Η ζωή της ελληνικής οικογένειας μετατρέπεται σε κόλαση, όταν το παιδί νοσεί από κάποια μορφή διατροφικής διαταραχής, αφού το οικογενειακό τραπέζι γίνεται πεδίο μάχης και η οικογένεια δεν γνωρίζει πώς να αντιμετωπίσει επαρκώς την νόσο. Η πεποίθηση ότι πρόκειται για μια φάση που θα περάσει έχει υποδομηθεί, καθώς οι περισσότεροι γονείς αντιλαμβάνονται ότι η νόσος μεταμορφώνει το παιδί τους, κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Η λαίλαπα των διατροφικών διαταραχών  που μαστίζει – πρωτίστως – τους εφήβους δεν μπορεί να αναχαιτιστεί με ευχολόγια, άλλα με δράσεις και πράξεις της ελληνικής πολιτείας και της επιστημονικής κοινότητας. Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση και χρηματοδότηση για την ενημέρωση και εκπαίδευση κρατικών και ιδιωτικών φορέων. Η έγκυρη και άμεση διάγνωση της νόσου θα αναχαιτίσει την χρονιότητά της, σώζοντας χιλιάδες ζωές.
Ώρα για δράση λοιπόν! Οι διατροφικές διαταραχές δεν μπορούν να περιμένουν. Υπάρχει ελπίδα για την πλήρη ανάρρωση. Δεν κλείνουμε τα μάτια στο πρόβλημα, το αντιμετωπίζουμε με σθένος και θάρρος, καθώς πλέον υπάρχουν θεραπευτικά πρωτόκολλα με πολύ υψηλά ποσοστά ανάρρωσης.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αμερικανός αναλυτής: Αν δεν κερδίσει η Χάρις θα οφείλεται στο ότι δεν την ψήφισαν όσες γυναίκες αναμενόταν

Ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, Τιμ Μαλόι, παραχώρησε συνέντευξη στο ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

error: Content is protected !!