Search
Close this search box.

Το δίσεκτο 2020

Σκίτσο του διάσημου ΑΡΚΑ

«Δίσεκτο ονομάζεται το έτος στο οποίο προσμετράται μια παραπάνω ημέρα, με σκοπό τη διόρθωση σφαλμάτων που προκαλούνται από τον μη ακριβή υπολογισμό της διάρκειας της ημέρας, πλήρους περιστροφής της Γης, στη μέτρηση του ηλιακού έτους.

Με το σύστημα μέτρησης του χρόνου που χρησιμοποιείται σήμερα στον Δυτικό κόσμο (Γρηγοριανό ημερολόγιο), κάθε έτος διαρκεί 365 ημέρες και 6 ώρες ή περίπου 1/4 της ημέρας, για την ακρίβεια 365,242199 ημέρες, με αποτέλεσμα κάθε τέσσερα έτη να δημιουργείται σφάλμα της τάξεως της μιας πλήρους ημέρας. Έτσι, στο ίδιο σύστημα έχει καθιερωθεί να προστίθεται μια ημέρα στο έτος ανά τέσσερα έτη (εκτός από τα έτη που διαιρούνται με το εκατό αλλά όχι και με το τετρακόσια και εκτός από τα έτη που διαιρούνται και με το εκατό και με το τέσσερις χιλιάδες), ώστε το σφάλμα των έξι ωρών να απορροφάται. Η ημέρα που προστέθηκε αρχικά ήταν η έκτη ημέρα πριν από τις καλένδες του Μαρτίου, η bis sextus ή bisextus, δηλ. η έκτη ημέρα που καταμετριόταν δυο φορές, απ΄ όπου και η ονομασία «δίσεκτο» (δις + έκτο) έτος.

Ο ακόλουθος ψευδοκώδικας καθορίζει αν ένα έτος είναι δίσεκτο έτος ή συνηθισμένο έτος στο Γρηγοριανό ημερολόγιο (και στο προληπτικό Γρηγοριανό ημερολόγιο πριν το 1582). Η μεταβλητή έτος που ελέγχεται είναι ο ακέραιος που αναπαριστά τον αριθμό του έτους στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

if (έτος δεν είναι διαιρετό με 4) then (είναι ένα συνηθισμένο έτος)

else if (έτος δεν είναι διαιρετό με 100) then (είναι ένα δίσεκτο έτος)

else if (έτος δεν είναι διαιρετό με 400) then (είναι ένα συνηθισμένο έτος)

else (είναι ένα δίσεκτο έτος)

Ο αλγόριθμος εφαρμόζεται στα έτη πριν από το 1 του προληπτικού Γρηγοριανού ημερολογίου, αλλά μόνο αν το έτος εκφράζεται με αρίθμηση αστρονομικού έτους. Δεν είναι έγκυρος για σημειογραφία BC ή BCE. Ο αλγόριθμος δεν είναι απαραίτητα έγκυρος για έτη στο Ιουλιανό ημερολόγιο, όπως τα έτη πριν το 1752 στην Βρετανική Αυτοκρατορία. Το έτος 1700 ήταν δίσεκτο έτος στο Ιουλιανό ημερολόγιο, αλλά όχι στο Γρηγοριανό ημερολόγιο.

Το έτος με τις 366 μέρες λέγεται δίσεκτο. Οι σχετικές δεισιδαιμονίες ήταν πολλές και παλιές και όπως έδειξε ο λαογράφος Ν. Πολίτης αρκετές εμφανίζονταν όχι μόνο σε ελληνικές περιοχές, αλλά και στην Ιταλία. Κατά τα δίσεκτα χρόνια, που θεωρούνταν κακότυχα, έπρεπε να αποφεύγονται οι γάμοι και το φύτεμα των αμπελιών. Η χρήση της έκφρασης «δίσεχτοι χρόνοι» επεκτάθηκε και πέραν των συγκεκριμένων ετών, ως γενικότερη αναφορά σε εποχές πολλών συμφορών και δεινών».

Από Wikipedia το πιο πάνω.

Ευχαριστούμε το 2020 που μέχρι στιγμής μας έκανε να εμπεδώσουμε τι έστι δίσεκτο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γ.Γεωργίου στον Άστρα: Αδειάζει την κυβέρνηση η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κόστος ενέργειας στην Κύπρο

Αδειάζει την κυβέρνηση η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το κόστος ενέργειας και τις ψηλές τιμές του ηλεκτρισμού στην Κύπρο, επισήμανε στον ΑΣΤΡΑ ο ευρωβουλευτής

Τα Δέντρα της Ελπίδας – Μια Εκδήλωση με μήνυμα από τον Πολιτιστικό Όμιλο Τερσεφάνου

Πολιτιστικός Όμιλος ΤερσεφάνουΜε μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η δράση μας “Τα Δέντρα της Ελπίδας”, μια πρωτοβουλία γεμάτη συμβολισμό και προσφορά. Μαζί, φυτέψαμε δέντρα που θα ριζώσουν

Ακόμη ξέρουμε πως η ακροδεξιά και οι νεοναζιστές εργάζονται με ύπουλο τρόπο και με παλιές τεχνικές, ακόμη νομίζετε πως είναι “ακίνδυνοι” και πως πασκίζουν για το καλό του τόπου!

Της Γιώτας ΔημητρίουΑρχοσυντάκτρια SkalaTimesΌταν εμείς ξέραμε πως ο ναζισμός προωθούσε και σοσιαλιστικές ιδέες οι οποίες έρχονταν σε αντίθεση με το καπιταλιστικό σύστημα, όπως δημόσιο έλεγχο

error: Content is protected !!