Search
Close this search box.

Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Ανακοίνωση του Γραφείου Επιτρόπου Εθελοντισμού και ΜΚΟ για την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη εορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Ιουνίου.  Η σχετική απόφαση πάρθηκε κατά τη 58η Παγκόσμια Σύνοδο Υγείας, το Μάιο 2005.
Το σλόγκαν της φετινής εκστρατείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι «Δώσε αίμα, κάνε τον κόσμο ένα πιο υγιές μέρος».  Η θεματική για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα είναι «Το ασφαλές αίμα σώζει ζωές».  Ο ΠΟΥ εστιάζει στη συμβολή των εθελοντών αιμοδοτών στη βελτίωση της υγείας των άλλων μελών της κοινότητας.  Οι αιμοδοσίες είναι αναγκαίες σε όλο τον κόσμο, για να διασφαλίζεται η επάρκεια ασφαλούς αίματος και παραγώγων του, τόσο σε κανονικές όσο και επείγουσες καταστάσεις.  Γι’ αυτό, ο ΠΟΥ καλεί περισσότερους ανθρώπους να γίνουν εθελοντές αιμοδότες σε τακτική βάση, σώζοντας έτσι πολύτιμες ζωές.
Το ασφαλές αίμα μπορεί να παρατείνει τη ζωή ασθενών με χρόνιες παθήσεις, αλλά και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής τους.  Είναι, επίσης, απαραίτητο σε πολύπλοκες επεμβάσεις, καθώς και για την περίθαλψη τραυματιών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης (φυσικές καταστροφές, ατυχήματα, ένοπλες συγκρούσεις κ.ά.).  Το αίμα διαδραματίζει ουσιώδη ρόλο και στις γεννήσεις, τόσο για τις μητέρες, όσο και για τα νεογνά.
Δυστυχώς, όμως, η πρόσβαση σε ασφαλές αίμα εξακολουθεί να αποτελεί προνόμιο των λίγων. Οι περισσότερες χώρες χαμηλού ή μεσαίου εισοδήματος πασχίζουν για την εξασφάλιση αίματος, καθότι οι αιμοδοσίες είναι περιορισμένες και ο εξοπλισμός για έλεγχο του αίματος σχεδόν ανύπαρκτος.  Διεθνώς, 42% του αίματος συλλέγεται σε χώρες υψηλού εισοδήματος, οι οποίες φιλοξενούν μόλις το 16% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Η αιμοδοσία θεωρείται από πολλούς η υπέρτατη μορφή εθελοντισμού. Ο εθελοντής αιμοδότης προσφέρει βοήθεια, χωρίς κανένα αντάλλαγμα.  Η εθελοντική προσφορά αίματος αποδεικνύει έμπρακτα το ενδιαφέρον για το συνάνθρωπό μας, καθώς το αίμα δεν μπορεί να παρασκευαστεί σε κανένα εργοστάσιο, αλλά παράγεται μόνο από τον ανθρώπινο οργανισμό.
Κάτι που τιμά την Κύπρο είναι ότι έχει δημιουργήσει μια πολύ καλή παράδοση στην οργανωμένη εθελοντική αιμοδοσία.  Είναι μια από τις λίγες χώρες που καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους σε αίμα μέσω εθελοντικής προσφοράς.  Σύμφωνα με στοιχεία του Κέντρου Αίματος του Υπουργείου Υγείας (2019), οι χιλιάδες εθελοντές αιμοδότες καλύπτουν πλήρως τις ανάγκες για αίμα, κατατάσσοντας την Κύπρο στις 62 χώρες παγκοσμίως με πλήρη επάρκεια αίματος από εθελοντική, μη αμειβόμενη αιμοδοσία.  Ως χώρα κατέχουμε την πρωτιά μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κόσμου, ως προς στο ποσοστό των αιμοδοτών, που φτάνει το 9% του πληθυσμού.
Το Γραφείο του Επιτρόπου Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων συγχαίρει πρώτιστα όλους τους εθελοντές αιμοδότες για τον αλτρουισμό και την ατόφια αλληλεγγύη τους προς το συνάνθρωπο.  Παράλληλα, ευχαριστεί όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, από τον κρατικό και τον ιδιωτικό τομέα, αλλά και τις ΜΚΟ.  Χωρίς τη συμβολή τους, δεν θα είχαμε επαρκές και ασφαλές αίμα για όλους στην Κύπρο, ακόμη και κατά τη δύσκολη περίοδο έκτακτης ανάγκης, που δημιούργησε η πανδημία COVID-19.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους εθελοντές αιμοδότες κατά την φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη – 14 Ιουνίου

Το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας γιορτάζει τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, σε πρωτόγνωρες συνθήκες, υπό το φως μιας πανδημίας που δοκιμάζει τις αντοχές της κοινωνίας και των συστημάτων υγείας παγκόσμια.
Η 14η Ιουνίου έχει καθιερωθεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, τον Ερυθρό Σταυρό και την Ερυθρά Ημισέληνο σαν η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη. Ο στόχος της ημέρας αυτής είναι διπλός: Από τη μια, η έκφραση ενός μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους αιμοδότες μας, που με περίσσεια κοινωνική ευαισθησία και αλτρουισμό προσφέρουν το πιο πολύτιμο δώρο. Από την άλλη, σηματοδοτεί την προσπάθειά μας για προσέλκυση νέων αιμοδοτών και την αύξηση του αριθμού των τακτικών εθελοντών αιμοδοτών μας.
Η Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη του 2020 δεν θα εορταστεί με όμορφες  εκδηλώσεις, βραβεύσεις αιμοδοτών και οργανωμένων συνόλων και μεγάλες συναυλίες, όπως συνηθίσαμε τα τελευταία χρόνια. Η φετινή όμως χρονιά θα  αποτελέσει την πιο λαμπρή Παγκόσμια Ημέρα Αιμοδότη, που θα μας φωτίζει, θα μας δείχνει το δρόμο και που σίγουρα θα μείνει ανεξίτηλα στη μνήμη μας.
Είναι η χρονιά:

– Που με μια μονοκονδυλιά ακυρώθηκαν όλα τα προγράμματα αιμοδοσίας,

– Που μέσα σε μια νύχτα μετακινήσαμε τους Σταθμούς Αιμοδοσίας εκτός των  νοσοκομείων σε αίθουσες εκκλησιών και πολιτιστικών κέντρων,

– Που μέσα σε λίγες ημέρες έπρεπε να αλλάξουμε όλο τον σχεδιασμό μας,

– Που μέσα σε λίγες ώρες έπρεπε να αλλάξουμε τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας,

– Που το προσωπικό του Κέντρου Αίματος φόρεσε τις μάσκες, τα γάντια και τις ασπίδες προσώπου και στάθηκε αγέρωχο στο καθήκον του.

Είναι η χρονιά που μαζί τα καταφέραμε:

– Γιατί εσείς οι αιμοδότες μας, υψώσατε το ανάστημά σας απέναντι στην πανδημία,

– Γιατί, το «Μένουμε σπίτι» το κάνατε «Μένουμε σπίτι… Βγαίνουμε μόνο για να δώσουμε αίμα»,

– Γιατί, στέλνατε μήνυμα στο 8998 και πατούσατε την επιλογή 1 και παρά τις φυσιολογικές ανησυχίες σας, ερχόσασταν για αιμοδοσία,

– Γιατί δεν επιτρέψατε να κινδυνέψει καμιά ζωή από έλλειψη αίματος και δεν αφήσατε την αλυσίδα μετάγγισης να σπάσει.

Οι εκδηλώσεις, οι συναυλίες και  οι βραβεύσεις μπορούν να περιμένουν για αργότερα. Φέτος, σηκωνόμαστε όλοι όρθιοι και χειροκροτούμε παρατεταμένα τους αιμοδότες μας.

Φίλε Αιμοδότη,
Σε ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας γιατί: «Το δώρο ζωής που έχεις προσφέρει έχει φτάσει στον προορισμό του. Το αίμα που έχεις χαρίσει έχει μεταγγιστεί. Το Κέντρο Αίματος του Υπουργείου Υγείας και οι ασθενείς μας σε ευχαριστούμε».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!