Search
Close this search box.

Kαληνύχτα Πολιτισμέ στην Κύπρο

Eurostat: Ελλάδα και Κύπρος είχαν τις χαμηλότερες πολιτιστικές δαπάνες στην ΕΕ


SkalaTimes

Και ενώ το επίδομα καλλιτεχνών που επηρεάστηκαν από την πανδημία (lockdown) αργεί και ο καλλιτεχνικός κόσμος το αναμένει (κάποιοι με απελπισία, αφού έχουν μείνει εντελώς χωρίς δουλειά), οι νέες στατιστικές του Eurostar έρχονται να επιβεβαιώσουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε, ότι σε αυτό τον τόπο ο πολιτισμός βρίσκεται στο περιθώριο. (Γι αυτό και η καθυστέρηση στο επίδομα καλλιτεχνών….Ποιος να ασχοληθεί τώρα με δαύτους; Περιττοί κι αυτοί όπως και ο πολιτισμός. Ε;)

Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat για το 2018 στις δύο τελευταίες θέσεις του πίνακα κατάταξης πολιτιστικών δαπανών των Κρατών Μελών της ΕΕ, ως ποσοστό των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης βρίσκονται η Ελλάδα και η Κύπρος!

«Το 2018, το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) διατέθηκε σε πολιτιστικές υπηρεσίες (μη συμπεριλαμβανομένων των ραδιοτηλεοπτικών και εκδοτικών υπηρεσιών). Αυτό το μερίδιο παρέμεινε σχετικά σταθερό με την πάροδο του χρόνου, αντιπροσωπεύοντας το 1,0% των συνολικών δαπανών της γενικής κυβέρνησης κάθε χρόνο από το 2013 έως το 2018.
Ωστόσο, υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ. Το 2018, η Λετονία κατέγραψε το μεγαλύτερο μερίδιο πολιτιστικών υπηρεσιών στις δαπάνες γενικής κυβέρνησης (2,8%), ακολουθούμενη από την Ουγγαρία (2,7%) και την Εσθονία (2,4%).
Το χαμηλότερο μερίδιο καταγράφηκε στην Ελλάδα (0,3%), και ακολουθεί η Κύπρος (0,5%), η Ιταλία και η Πορτογαλία (από 0,6%).
Υπήρξαν γενικά σχετικά μικρές αλλαγές που αναφέρθηκαν στην πλειονότητα των κρατών μελών της ΕΕ μεταξύ του 2013 και του 2018. Η κύρια εξαίρεση ήταν η Ουγγαρία, όπου το μερίδιο των πολιτιστικών υπηρεσιών στις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης αυξήθηκε από 1,5% σε 2,7%.
Μάλιστα όπως φάνηκε και από τις κινητοποιήσεις που έγιναν σε αρκετές χώρες της ΕΕ κατά την διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, ακόμη και οι εργαζόμενοι στους τομείς του πολιτισμού βρίσκονται σε δεύτερη μοίρα από τις κυβερνήσεις τους. Σε Ελλάδα και Κύπρο το κίνημα #SupportArtWorkers ζητήσε τους τελευταίους μήνες την στήριξη από τις κυβερνήσεις προς τους εργαζόμενους αφού δεν είχαν κανένα εισόδημα ενώ έλαβαν τελικά ένα πενιχρό επίδομα για στήριξη».

Support Art Workers? (Που γράφαμε και στα Facebook…)
Α μπα! Δεν νομίζω! Στην Κύπρο η κυβέρνηση μπορεί μόνο να κάνει “support” τράπεζες, clubs στην Αγία Νάπα και μεγαλοεπιχειρηματίες. Ο πολιτισμός στην Κύπρο είναι περιττός! Μπορεί να κοιμηθεί στον ωραίο Μεσαίωνα που ζούμε.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!