Search
Close this search box.

Κουβεντιάζοντας με βιβλιοπωλεία της Λάρνακας….Βιβλιοπωλείο Bibliocosmos

Το SkalaTimes κουβεντιάζει με αγαπημένα Σκαλιώτικα βιβλιοπωλεία, με βιβλιοπωλεία της πόλης μας.
Πιο κάτω κουβεντιάζουμε με τον Αλέξη Δημητρίου ιδιοκτήτη του βιβλιοπωλείου
Bibliocosmos που βρίσκεται στην Λεωφόρο Φανερωμένης.

SkalaTimes

Πόσα χρόνια υπάρχει το βιβλιοπωλείο σας και τι είναι αυτό που το χαρακτηρίζει;
Το βιβλιοπωλείο Bibliocosmos άνοιξε τον Απρίλη του 2009 στην οδό Κοδρικτώνος στο κέντρο της πόλης και τον Ιανουάριο του 2013 μεταφερθήκαμε στον δικό μας χώρο στην Λεωφόρο Φανερωμένης 189. Στο βιβλιοπωλείο διαθέτουμε βιβλία καινούρια σε όλα τα θέματα, και υπάρχει και χώρος με παλαιές και σπάνιες εκδόσεις . Εκτός από τα βιβλία προσφέρουμε υπηρεσία φωτοτυπιών και φυσικά διαθέτουμε χαρτικά και γραφική ύλη.

Ποια είναι η αγαπημένη σας γωνιά στο βιβλιοπωλείο σας;
Μου είναι  πολύ δύσκολο να ξεχωρίσω κάποιο συγκεκριμένο χώρο αφού εγώ έχω διαρρυθμίσει τους χώρους του βιβλιοπωλείου. Οπότε θα πρέπει να σκεφτώ την συγκεκριμένη ερώτηση σαν πελάτης. Αν λοιπόν εισερχόμουν στο βιβλιοπωλείο σαν πελάτης που δεν έχει ξαναέρθει στο Bibliocosmos θα πήγαινα πρώτα στο τμήμα της ιστορίας, καθώς είναι και η σπουδή μου, και τμήμα ενδιαφέροντος μου. Σίγουρα όμως θα επισκεπτόμουν όλους τους χώρους (δεν έχω πάει ποτέ μου σε βιβλιοπωλείο και να μην περπατήσω σε όλους τους διαδρόμους) και πιστεύω πως ο αγαπημένος μου χώρος θα γινόταν ο χώρος που έχω τις παλιές και σπάνιες εκδόσεις.

Τι βιβλία διαβάζει συνήθως ο κόσμος που έρχεται σε εσάς; (Δηλαδή τι αγοράζει συνήθως;)
Το κοινό δεν μπορεί να περιοριστεί και να ταυτιστεί σε συγκεκριμένη κατηγορία ενδιαφέροντος βιβλίων. Υπάρχουν πελάτες για όλα τα θέματα. Υπάρχουν οι σταθεροί πελάτες που διαβάζουν πολύ (μυθιστορήματα, ιστορικά, ψυχολογία) και φυσικά υπάρχει ενδιαφέρον για παιδικά βιβλία (ευτυχώς). Είναι επίσης και οι συλλέκτες που ψάχνουν συγκεκριμένα πράγματα. Γενικά θα έλεγα ότι γνωρίζεις ενδιαφέροντα άτομα μέσω της δουλειάς αυτής.  

Ένα περιστατικό που έχει να κάνει με βιβλίο-πελάτη το οποίο θυμάστε;
Είναι πολλά τα περιστατικά που θυμάμαι. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω πολλά, αλλά θα επικεντρωθώ σε ένα. Το 2011 μία κοπέλα μου ζήτησε να αναζητήσω ένα βιβλίο που προσπαθούσε να εντοπίσει ανεπιτυχώς. Μου ανέφερε ότι θα έφευγε για το εξωτερικό επειδή σπούδαζε και μου έδωσε το e-mail της για να επικοινωνήσω μαζί της αν τυχόν εντόπιζα κάποια στιγμή το συγκεκριμένο βιβλίο. Δυστυχώς, δεν μπόρεσα να το εντοπίσω πουθενά, καθώς ακόμα και ο εκδότης του είχε κλείσει. Ρώτησα ακόμα και σε Ελλαδικά παλαιοβιβλιοπωλεία που συνεργάζομαι, αλλά δυστυχώς πήρα μόνο αρνητικές απαντήσεις. Λίγους μήνες μετά σ’ ένα ταξίδι μου στην Αθήνα, εντελώς τυχαία είδα το βιβλίο εκείνο σε ένα πάγκο ενός παλαιοβιβλιοπωλείου και μάλιστα στις προσφορές! Το αγόρασα αμέσως και στην επιστροφή μου στην Λάρνακα, έστειλα e-mail της κοπέλας, η οποία μάλλον είχε πλέον αλλάξει e-mail και ουσιαστικά δεν πήρα ποτέ απάντηση. Κράτησα το βιβλίο ελπίζοντας πως κάποια μέρα θα ερχόταν στο βιβλιοπωλείο ξανά και θα της το έδινα. Δεν ήρθε. Εγώ στο μεταξύ δύο χρόνια μετά μετακόμισα στο νέο μου χώρο στην Λεωφόρο Φανερωμένης, όμως εξακολούθησα να έχω το βιβλίο στα κρατημένα. Μία μέρα λοιπόν (δύο χρόνια μετά από την αρχική της επίσκεψη) μπήκε μια κοπέλα στο βιβλιοπωλείο. Όταν άρχισε να μου μιλά εγώ δεν κατάλαβα ότι ήταν εκείνη και μάλλον ούτε αυτή πως ήταν στο ίδιο βιβλιοπωλείο απλά σε άλλο χώρο. Ξαφνικά σταμάτησε να μιλά και με ρώτησε αν ήμουν εγώ που είχα το βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης. Της είπα ότι ήμουν εγώ. Θυμήθηκε το βιβλίο και σαν με ρωτούσε αν είχα καταφέρει να το εντοπίσω εγώ το πήρα από τα κρατημένα και της το έδωσα. Η χαρά της ήταν απερίγραπτη. Δεν δέχθηκα να με πληρώσει, παρά την επιμονή της, και την επόμενη μέρα εμφανίστηκε στο βιβλιοπωλείο κρατώντας ένα δώρο που θεώρησε (ορθά) πως έκφραζε μέρος του βιβλιοπωλείου μου. Καταπληκτική εμπειρία και καταπληκτικό δώρο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο προτέρημα του βιβλιοπωλείου σας;
Δεν θα έλεγα ότι υπάρχει κάτι συγκεκριμένο ούτε και θα μπορούσα να πω ότι εγώ κάνω κάτι καλύτερο από τους υπόλοιπους. Θεωρώ πώς όλοι οι ιδιοκτήτες βιβλιοπωλείων προσπαθούν ο καθένας να έχει κάτι διαφορετικό από τους άλλους και κάθε βιβλιοπωλείο είναι γνωστό για συγκεκριμένα πράγματα. Ναι, τα πλείστα προϊόντα είναι ίδια ή και παρόμοια και όλοι παραγγέλνουμε ότι δεν έχουμε άμεσα για να εξυπηρετήσουμε τους πελάτες μας, όμως σίγουρα όλοι μας ξεχωρίζουν και μας θυμούνται για συγκεκριμένα πράγματα. Αν υπάρχει κάποιο προτέρημα, τότε νομίζω θα το συμπεράνει ο πελάτης που θα εισέλθει στο χώρο. Εγώ δεν μπορώ να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο.

Τι σημαίνει να είσαι ιδιοκτήτης βιβλιοπωλείου;
Όταν κάνεις μια δουλειά που θα ήθελες να κάνεις, τότε είναι η καλύτερη δουλειά. Αυτό ισχύει σε οποιοδήποτε επάγγελμα. Είμαι τυχερός που κάνω κάτι που πραγματικά μου αρέσει.

Τι θα μπορούσαμε να κάνουμε ως Λάρνακα για να ενδυναμώσουμε την αγάπη του κόσμου προς τα βιβλία;
Καλή ερώτηση. Το πρώτο που έρχεται στο μυαλό μου είναι έκθεση βιβλίου όπου τα παιδιά θα μπορούσαν να έρθουν σε επαφή με τα βιβλία. Όμως δεν είναι τόσο απλή η απάντηση και θα την γενικεύσω, χωρίς να αναφέρω κάτι συγκεκριμένο για την Λάρνακα, αφού θεωρώ ότι όλα ξεκινούν από το σπίτι και σε νεαρή ηλικία. Όταν οι ίδιοι οι γονείς βαριούνται ή δεν έχουν το ενδιαφέρον να διαβάσουν ένα παραμύθι στα παιδιά τους (ή γενικά θεωρούν ασήμαντα τα βιβλία) τότε τα παιδιά δεν μαθαίνουν να μεγαλώνουν διαβάζοντας βιβλία και συνεπώς δεν έχουν ενδιαφέρον για τα βιβλία (μπορεί φυσικά να αποκτήσουν ένα τέτοιο ενδιαφέρον αργότερα, όμως οι βάσεις πρέπει να μπαίνουν νωρίς). Διαβάζοντας βιβλία στα παιδιά, ή και παιδιά που διαβάζουν μόνα τους βιβλία όχι μόνο μαθαίνουν να έχουν πλούσιο λεξιλόγιο αλλά δουλεύουν και περιεργάζονται και την φαντασία τους διαβάζοντας μια ωραία περιπέτεια ή κάτι που τους ενδιαφέρει. Επίσης ο τρόπος που τους διαβάζει κάποιος είναι σημαντικός. Αν απλά είναι μια μονότονη απαγγελία ενός παραμυθιού, τότε δεν θα έχουμε καταφέρει κάτι. Πρέπει το βιβλίο να διαβαστεί με ενθουσιασμό, και παραστατικά, ώστε να τραβήξει το ενδιαφέρον του παιδιού. Επίσης, ίσως θα ήταν καλό να  δοκιμάσουμε να προωθήσουμε βιβλία που είναι στα ενδιαφέροντα κάποιου παιδιού. Όταν κάτι είναι υποχρεωτικό και δεν ενδιαφέρει κάποιον, τότε η αντίδραση θα είναι αρνητική. Προτείνετε σε ένα παιδί κάτι άλλο εκτός από τα κοινότυπα βιβλία που προτείνουν τα τελευταία 20-30 χρόνια (που παραμένουν τα ίδια). Δεν μπορούν να μας αρέσουν όλους τα ίδια. Αφήστε τον άλλο να εξερευνήσει κάτι που τον ενδιαφέρει. Έτσι, ίσως και να ενδιαφερθεί να δοκιμάσει να διαβάσει και δεύτερο και τρίτο βιβλίο.  Επικεντρώνω την απάντησή μου στην παιδική ηλικία καθώς θεωρώ πως είναι σημαντική ως προς την εμπέδωση της συνήθειας να αγαπήσει κάποιος το βιβλίο και να διαβάζει. Υπάρχουν και άτομα που μπορεί να  ‘ανακαλύψουν’ το βιβλίο σε προχωρημένη ηλικία. Αλλά οι βάσεις πρέπει να μπουν νωρίς. Όταν γίνεται κάτι με αγάπη, και διαβάζεται σωστά, τότε εξιτάρεται και η φαντασία και το ενδιαφέρον των παιδιών. Τότε θα θέλουν να τους διαβάσετε και άλλα βιβλία. Αυτά τα παιδιά όταν μάθουν να διαβάσουν μόνα τους, πιστεύω πως θα συνεχίζουν την αγάπη τους προς τα βιβλία και όταν μεγαλώσουν.

Facebook Page: https://www.facebook.com/Biblio-Cosmos-1621893448075035/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Το ΕΛΑΜ Λάρνακας διαφωνεί στην μεταφορά του Δημαρχείου στο χώρο του Παλιού Νοσοκομείου Λάρνακας και εξηγεί το γιατί μέσα από μία ανακοίνωση του

Ανακοίνωση Δημοτικής Ομάδας ΕΛΑΜ Λάρνακας για τη μεταφορά του Δημαρχείου στο χώρου του παλιού νοσοκομείου ΛάρνακαςΗ Δημοτική Ομάδα του ΕΛΑΜ Δήμου Λάρνακας, απαντά στις τοποθετήσεις

error: Content is protected !!