Search
Close this search box.

Ανησυχία για την “αμερικανική βοήθεια για την ασφάλεια” προς την Κύπρο…

Της Γιώτας Δημητρίου
Αρχισυντάκτρια
SkalaTimes

To SkalaTimes δεν είναι πολιτικό περιοδικό, είναι ένα διαδικτυακό περιοδικό με 80% ύλη από τη πόλη και επαρχία Λάρνακας και 20% από την υπόλοιπη Κύπρο και το εξωτερικό. Mε θέματα κοινωνικά, ακτιβισμού και πολιτισμού, συνεντεύξεις και με ενδιαφέρουσες στήλες από εξαιρετικούς επαγγελματίες (ψυχολόγους, λογοθεραπευτές, συγγραφείς, εκπαιδευτικούς, κ.α).

Ωστόσο,  όταν μια ανακοίνωση αναφέρεται σε «Πρόγραμμα Διεθνούς Στρατιωτικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΙΜΕΤ) για τον κυπριακό στρατό από την αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο» κάποιοι από εμάς δεν μπορούμε να μην νιώσουμε μια κάποια ανησυχία.

Η σχετική λοιπόν ανακοίνωση λέει ότι το πρόγραμμα θα αρχίσει από το αμερικανικό οικονομικό έτος 2021, αφού πρώτα το κονδύλι εγκριθεί από το Κογκρέσο.
«Το πρόγραμμα IMET αποτελεί βασικό συστατικό της αμερικανικής βοήθειας για την ασφάλεια, προωθώντας περιφερειακές δυνατότητες σταθερότητας και άμυνας, μέσω επαγγελματικής στρατιωτικής εκπαίδευσης και κατάρτισης». Το IMET παρέχει στους εκπαιδευόμενος «συμμαχικών και φιλικών εθνών» πολύτιμη εκπαίδευση και στρατιωτικές πρακτικές στα πρότυπα των ΗΠΑ. Η αμερικανική πρεσβεία στην Κύπρο συνεχίζει στην ανακοίνωση της«το ΙΜΕΤ χρησιμεύει ως αποτελεσματικό μέσο για την ενίσχυση των στρατιωτικών συνεργασιών και των διεθνών συνασπισμών που υπερασπίζονται τα συμφέροντά μας για την εθνική ασφάλεια».
Στην ανακοίνωση, υπογραμμίζεται πως το πρόγραμμα συνάδει με τη Στρατηγική της Ανατολικής Μεσογείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία χαρακτηρίζεται ως ένας «σημαντικός εταίρος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

Που έχουν ανακατευτεί οι ΗΠΑ και δεν αιματοκύλησαν τις χώρες; Που βρέθηκε πετρέλαιο και δεν επεμβήκανε οι Αμερικανοί με τον άλφα ή βήτα τρόπο; Που πήγε «Αμερικανική βοήθεια» και τελικά δεν είδαμε το έργο του πολέμου;
Από τα γνωστά γεγονότα στη Γουατεμάλα, μέχρι τη Χιλή και από τη Χιλή στη Μέση Ανατολή και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη, (για να μην αναφέρω τον ρόλο των ΗΠΑ στο 1974 έτσι όπως το γράφει ο Παύλος Τζερμιάς στα βιβλία του «Ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας»), η πολιτική ιστορία των ΗΠΑ έχει γραφτεί από την CIA (και όχι από τον εκάστοτε Πρόεδρο των ΗΠΑ) και σε πολλές περιπτώσεις έχει γραφτεί με αίμα, δόλο και γεγονότα που θυμίζουν σενάριο χολυγουντιανής ταινίας -που θα μπορούσε κάλλιστα να πρωταγωνιστεί ο Mat Damon.
Μόνο που δεν είναι μυθοπλασία, είναι ιστορικά πλέον γεγονότα που δεν υπάρχουν μόνο σε βιβλία και άρθρα αμερικανικών εφημερίδων, αλλά και σε επίσημα αρχεία που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο.
Για παράδειγμα η έκθεση “CIA Activities in Chile” (Δραστηριότητες της CIA στη Χιλή) ήταν διαθέσιμη στο διαδίκτυο στο Αρχείο Εθνικής Ασφάλειας, (National Security Archive) όταν ήμουν εγώ φοιτήτρια: www.gwu.edu/nsarchiv/news/20000919/index.html.

Δεν θα γράψω για την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ που ο κάθε ένας μπορεί αν θέλει να μελετήσει και να μάθει.
Θα γράψω μόνο ότι εμένα προσωπικά με ανησυχεί ιδιαίτερα «η στρατιωτική βοήθεια» των ΗΠΑ προς τη χώρα μου. Και αν η χώρα μου γίνει «εταίρος» των ΗΠΑ στην περιοχή, πολύ φοβάμαι πως μόνο καλό δεν μπορεί να σημαίνει αυτό.

Πριν αρκετά χρόνια (λίγο μετά την 11η Σεπτεμβρίου) η αείμνηστη και σπουδαία Susan Sontag σε άρθρο της στους New York Times είχε γράψει για την αποσύνδεση που υπάρχει στον αμερικανικό ψυχισμό ανάμεσα στις τραγωδίες της 11ηςΣεπτεμβρίου και στο ρόλο της χώρας τους μέσα στο κόσμο. «Οι Αμερικανοί, όπως και οι ηγέτες τους, θα προτιμούσαν απλούστατα να μην εξετάσουν τις παλιές και τωρινές πράξεις της χώρας τους, αναζητώντας εκεί κάποιες πιθανές εξηγήσεις για τις τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των ΗΠΑ. Προτιμούν να δεχθούν τυφλά ότι όλες οι μυστικές και φανερές στρατιωτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν από τις ένοπλες δυνάμεις και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας στο εξωτερικό από το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο μέχρι σήμερα, είχαν και θα εξακολουθήσουν να έχουν, ως μοναδικό στόχο τους να προωθήσουν τα ύψιστα ιδανικά της Αμερικής και να εδραιώσουν τη δημοκρατία στον κόσμο, πράγμα που καθιστά τη χώρα αλώβητη από επικρίσεις ή δικαιολογημένες αντεπιθέσεις. Μακάρι να ήταν αλήθεια αυτό»!

——————————————————————

Y.Γ1 H Kύπρος γνωρίζει με νεκρούς, αγνοούμενους, πρόσφυγες, πόνο, δράμα, τραγωδία, μοιρασμένη πατρίδα, τι σημαίνει πόλεμος και ιμπεριαλισμός, δεν μπορεί να γίνει συνεργός σε κανένα πόλεμο και ιμπεριαλιστικά παιχνίδια των ΗΠΑ ή της οποιασδήποτε χώρας.

Υ.Γ2 Το ΑΚΕΛ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, το ίδιο οφείλουν να κάνουν όλα τα κόμματα, να δούμε αν μη τι άλλο που στέκονται σε αυτό το σημαντικό θέμα.
To ΑΚΕΛ ανάμεσα σε άλλα τονίζει: «Η Κύπρος έχει συμφέρον να είναι γέφυρα ειρήνης για τους λαούς της Ανατολικής Μεσογείου και όχι στρατιωτικό προγεφύρωμα των όποιων ξένων δυνάμεων, πόσω δε μάλλον δυνάμεων που ευθύνονται για αιματοχυσίες σε κάθε γωνιά της γης».

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!