SkalaTimes Team
Στην Αγγλία η πανδημία του κορωνοϊου επηρέασε ολόκληρη τη χώρα και έχει βεβαίως επηρεάσει και το τομέα της δημοσιογραφίας.
Το BBC ανακοίνωσε ήδη από τις αρχές του μήνα ότι θα απολύσει περίπου το 16,5%, δηλαδή 450 εργαζομένους, των δημοσιογράφων που εργάζονται στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς του στην Αγγλία, ώστε να εξοικονομήσει πόρους ύψους 25 εκατ. στερλινών μέχρι το 2022.
Η Εθνική Ενωση Δημοσιογράφων τονίζει ότι οι απολύσεις αυτές θα πλήξουν σοβαρά «την ικανότητα του BBC να αντιπροσωπεύει όλα τα μέρη της χώρας και να παράγει υψηλής ποιότητας τοπικά νέα και ερευνητική δημοσιογραφία».
Τον Ιούνιο η βρετανική δημόσια ραδιοτηλεόραση είχε ανακοινώσει 150 απολύσεις στους περιφερειακούς σταθμούς σε Σκωτία, Ουαλλία και Βόρεια Ιρλανδία.
Την ίδια ώρα η γνωστή βρετανική εφημερίδα “Guardian” ανακοίνωσε ότι θα καταργήσει έως και 180 θέσεις εργασίας, οι 70 εκ των οποίων αφορούν δημοσιογράφους, λόγω του «οικονομικού σοκ» που έχει φέρει στη χώρα η πανδημία του κορωνοϊού.
Η αρχισυντάκτρια Κάθριν Βίνερ και γενική διευθύντρια του εκδοτικού ομίλου Guardian Media Group, Ανέτ Τόμας, είπε ότι «η πανδημία προκάλεσε σημαντική οικονομική ζημία, που ενδέχεται να οδηγήσει σε κύκλο εργασιών μικρότερο των 25 εκατομμυρίων λιρών (27,6 εκατ. ευρώ) στον ετήσιο προϋπολογισμό».
Τα Βρετανικά ΜΜΕ των οποίων οι διαφημίσεις έχουν μειωθεί λόγω πανδημίας φαίνεται να γονατίζουν και να αφήνουν άνεργους εκατοντάδες δημοσιογράφους.
Στις 7 Ιουλίου, ο εκδοτικός όμιλος Reach (ιδιοκτήτης των ταμπλόιντ Daily Mirror και Daily Express) ανακοίνωσε ότι καταργεί το 12% των θέσεων εργασίας, αυτό μεταφράζεται σε περίπου 550 απολύσεις εργαζομένων.
Σε ένα κόσμο που η δημοσιογραφία περνούσε έτσι κι αλλιώς την δική της κρίση, σε ένα κόσμο που τα sites σε πολλές περιπτώσεις διοικούνται, οδηγούνται και «λειτουργούν» με μη δημοσιογράφους, με ανθρώπους που έχουν φορέσει αυθαίρετα το τίτλο του δημοσιογράφου, (λες και αν μπεις σε μια τάξη σχολείου είσαι αυτόματα δάσκαλος), σε ένα τέτοιο κόσμο που το κερασάκι στην τούρτα είναι η προπαγάνδα και οι φυλακίσεις (ή άλλες τιμωρίες) δημοσιογράφων που υπηρετούν το επάγγελμα με γνώμονα το κοινό καλό φτάνοντας στα όρια αυτοθυσίας, σε ένα τέτοιο πλαίσιο λοιπόν οι απολύσεις δημοσιογράφων μόνο λύπη προκαλούν, σε συναδέλφους και μη.