Search
Close this search box.

Coronavirus: Το εμβόλιο της Οξφόρδης γεννά ελπίδες

Ένα εμβόλιο κατά του κοροναϊού που αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης στη Βρετανία φαίνεται να είναι ασφαλές και να προκαλεί ανοσοαπόκριση.
Μελέτες που αφορούσαν 1.077 άτομα έδειξαν ότι η ένεση τους οδήγησε στην παραγωγή αντισωμάτων και Τ-κυττάρων που μπορούν να καταπολεμήσουν τον κορωνοϊό.
Τα ευρήματα είναι πολύ ελπιδοφόρα, αλλά είναι ακόμη πολύ νωρίς για να μάθουμε αν αυτό είναι αρκετό για να προσφέρει προστασία. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε εξέλιξη μεγαλύτερες δοκιμές.

Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ήδη παραγγείλει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου.

Πώς λειτουργεί το εμβόλιο;
Το εμβόλιο – που ονομάζεται ChAdOx1 nCoV-19 – αναπτύσσεται με πρωτοφανή ταχύτητα.
Κατασκευάζεται από έναν γενετικά τροποποιημένο ιό που προκαλεί το κοινό κρυολόγημα στους χιμπατζήδες. Έχει τροποποιηθεί σε μεγάλο βαθμό, πρώτον, ώστε να μην προκαλεί λοιμώξεις σε ανθρώπους, αλλά και να το κάνει να μοιάζει περισσότερο με κοροναϊό. Οι επιστήμονες το έκαναν μεταφέροντας τις γενετικές οδηγίες για την «ακίδα πρωτεΐνης» του κορανοϊού – το κρίσιμο εργαλείο που χρησιμοποιεί για να εισβάλει στα κύτταρα μας – στο εμβόλιο που ανέπτυξαν. Αυτό σημαίνει ότι το εμβόλιο μοιάζει με τον κορανοϊό και το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να μάθει πώς να επιτίθεται σε αυτό.

Τι είναι τα αντισώματα και τα Τ-κύτταρα;
Μεγάλο μέρος της εστίασης στον κοροναϊό μέχρι στιγμής αφορά τα αντισώματα, αλλά αυτά είναι μόνο ένα μέρος της ανοσοποιητικής μας άμυνας. Τα αντισώματα είναι μικρές πρωτεΐνες που παράγονται από το ανοσοποιητικό σύστημα και κολλούν στην επιφάνεια των ιών. Τα εξουδετερωτικά αντισώματα μπορούν να απενεργοποιήσουν τον κορωνοϊό.
Τα Τ-κύτταρα, ένας τύπος λευκών αιμοσφαιρίων, βοηθούν στον συντονισμό του ανοσοποιητικού συστήματος και είναι σε θέση να εντοπίσουν ποια από τα κύτταρα του σώματος έχουν μολυνθεί και να τα καταστρέψουν.

Ο καθηγητής Andrew Pollard, από την ερευνητική ομάδα της Οξφόρδης είπε στο BBC: «Είμαστε πραγματικά ευχαριστημένοι με τα αποτελέσματα που δημοσιεύθηκαν σήμερα καθώς βλέπουμε εξουδετερωτικά αντισώματα και Τ-κύτταρα.Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και πιστεύουμε ότι ο τύπος απόκρισης που μπορεί να σχετίζεται με την προστασία. “Αλλά το βασικό ερώτημα που όλοι θέλουν να γνωρίζουν είναι ότι λειτουργεί το εμβόλιο και προσφέρει προστασία…. είμαστε σε ένα παιχνίδι αναμονής. Δεν γνωρίζουμε το επίπεδο που απαιτείται για την προστασία, αλλά μπορούμε να μεγιστοποιήσουμε τις απαντήσεις με μια δεύτερη δόση”, δήλωσε ο καθηγητής Pollard στο BBC.

Είναι ασφαλές;
Ναι, αλλά υπάρχουν παρενέργειες. Δεν υπήρχαν επικίνδυνες παρενέργειες από τη λήψη του εμβολίου, ωστόσο, το 70% των ατόμων στη δοκιμή εμφάνισαν πυρετό ή πονοκέφαλο. Οι ερευνητές λένε ότι αυτό θα μπορούσε να αντιμετωπιστεί με παρακεταμόλη. Η καθηγήτρια Sarah Gilbert, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει: “Πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά πριν μπορέσουμε να επιβεβαιώσουμε εάν το εμβόλιό μας θα βοηθήσει στη διαχείριση της πανδημίας Covid-19, αλλά αυτά τα πρώτα αποτελέσματα είναι θετικά”.

Πηγή : BBC

Ολόκληρο το ρεπορτάζ του BBC: https://www.bbc.com/news/uk-53469839

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Αμερικανός αναλυτής: Αν δεν κερδίσει η Χάρις θα οφείλεται στο ότι δεν την ψήφισαν όσες γυναίκες αναμενόταν

Ο αναλυτής εκλογικής συμπεριφοράς, Τιμ Μαλόι, παραχώρησε συνέντευξη στο ΕΡΤ για την επόμενη ημέρα των αμερικανικών εκλογών. Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου

error: Content is protected !!