Search
Close this search box.

Επιστολή Προέδρου ΕΚΟ προς Υπουργό Εξωτερικών Βρετανίας

SkalaTimes

Καταδίκη απόφασης για Αγία Σοφία ζητά από το Λονδίνο
η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία (ΕΚΟ) Ηνωμένου Βασιλείου

O Πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας (ΕΚΟ) Λονδίνου, Χρίστος Καραολής, απέστειλε επιστολή στον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Dominic Raab σχετικά με την απαράδεκτη στάση των Τούρκων όσον αφορά την Αγιά Σοφιά.

Η επιστολή την οποία εξασφάλισε το SkalaTimes, έγραφε ανάμεσα σε άλλα:

«Σας γράφω εκ μέρους της Εθνικής Ομοσπονδίας Κυπρίων στο Ηνωμένο Βασίλειο, την αναγνωρισμένη φωνή και αντιπροσωπευτικό σώμα των 300.000 Κύπριων της Αγγλίας.
Τους τελευταίους μήνες, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει δείξει απίστευτη αποφασιστικότητα και αξιοθαύμαστο συλλογικό πνεύμα εν καιρώ πανδημίας COVID-19. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η Βρετανία έχει λάβει επίσης μέτρα για να αποδείξει με φιλοδοξία το θετικό και εποικοδομητικό ρόλο της στον κόσμο, εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε αντίθεση, η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει την ίδια περίοδο για να προωθήσει τη διχοτόμηση και να αποσταθεροποιήσει τη Περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου».

«Η νεότερη πράξη υπερεθνικισμού και λαϊκισμού του Προέδρου Ερντογάν είναι μια προσβολή σε όλους εκείνους που πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη στην Τουρκία και στην ευρύτερη περιοχή. Είτε στην Τουρκία, είτε στην Κύπρο ή σε όλη τη Μέση Ανατολή, η Τουρκία έχει συστηματικά υπονομεύσει την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων διαφορετικών πίστεων και υποβάθρων», αναφέρει ο κ. Καραολής.

«Η πρόσφατη απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης να μετατρέψει την Αγία Σοφία από μουσείο σε τζαμί είναι τραγική και λάθος. Η Αγία Σοφία είναι μια από τις πιο εξέχουσες, ιστορικές εκκλησίες των Χριστιανών Ορθόδοξων και συνεχίζει να έχει σημαντική πολιτιστική και θρησκευτική σημασία για πολλούς Ορθόδοξους Χριστιανούς. Η απόφαση αυτή έχει δυσαρεστήσει και πονέσει εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, όχι μόνο ορθόδοξους Χριστιανούς και αντιμετωπίστηκε με ευρεία καταδίκη. Η Αγία Σοφία είναι ένας ιερός χώρος του πλανήτη μας, πολιτιστική κληρονομιά και είναι ένα από τα πιο εμβληματικά κτίρια στον παγκόσμιο πολιτισμό. Αυτό είναι ένα γεγονός που αναγνωρίζεται και από την ίδια της UNESCO αφού είναι μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO. Ο Πάπας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης της Κωνσταντινούπολης, οι πρόεδροι των εκκλησιών kai στην Αγγλία, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Mike Pompeo, η UNESCO και πολλοί ηγέτες της κοινωνίας των πολιτών στην Τουρκία, όλοι έχουν επικρίνει αυτήν την απόφαση των τουρκικών αρχών. Ο πρώτος νομπελίστας Τούρκος κ. Orhan Pamuk, είπε: «Υπάρχουν εκατομμύρια κοσμικοί Τούρκοι σαν εμένα που καταδικάζουν αυτή την απόφαση, αλλά οι φωνές τους δεν ακούγονται».

«Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί είναι μια ανοιχτή πρόκληση για την UNESCO και τον παγκόσμιο πολιτισμό που αναγνωρίζει τη μοναδική αξία και καθολικότητα αυτού του μνημείου. Ο τελευταίος λαϊκισμός του Προέδρου Erdogan αποτελεί προσβολή για όλους εκείνους που πιστεύουν στην ειρηνική συνύπαρξη με την Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή. Είτε στην Τουρκία, είτε στην Κύπρο, είτε σε όλη τη Μέση Ανατολή. Η Τουρκία υπονόμευε σταθερά την ειρηνική συνύπαρξη ανθρώπων διαφορετικών θρησκειών και υπόβαθρων. Ως μουσείο, η Αγία Σοφία ήταν ένα μνημείο για όλη την ανθρωπότητα, ανεξάρτητα από τη θρησκευτική πίστη και ένα ισχυρό σύμβολο ειρηνικής συνύπαρξης. Αυτή η τελευταία κίνηση είναι ένα ακόμη ορόσημο στην Τουρκία, μια παλινδρόμηση σε αυταρχικό και μισαλλόδοξο κράτος».

«Είναι πολύ ανησυχητικό να βλέπουμε αυτό να συμβαίνει τον 21ο αιώνα και η διεθνής κοινότητα πρέπει υπερασπιστεί τα δικαιώματα όλων των διωγμένων θρησκευτικών ομάδων».

«Προτρέπω την κυβέρνηση της Βρετανίας να υιοθετήσει μια ισχυρή και βασική στάση ενάντια στην απόφαση μετατροπής της Αγίας Σοφίας από μουσείο σε τζαμί» τόνισε στην επιστολή του ο κ. Καραολής.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Γιώργος Κουκουμάς: Το μήνυμα της αυριανής εκδήλωσης είναι να υπερασπιστούμε το κράτος δικαίου και το συμφέρον αυτού του λαού που πληρώνει τα σκάνδαλα των εκατομμυρίων και της συγκάλυψης τους

Στις δημοκρατίες κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να κρίνει να κατακρίνει και να διαδηλώνει ενάντια σε αποφάσεις της δικαστικής εξουσίας, τους ίδιους τους δικαστές που ασκούν

Γιος Οδυσσέα Μιχαηλίδη: «Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης που έχεις»

«Ο καθένας ας ζήσει με τις επιλογές του, αν και πιστεύω πραγματικά πως δεν θα μπορέσουν ποτέ να βρουν έστω και τη μισή ησυχία συνείδησης

Σκέφτεται το 2028 ο Οδυσσέας αλλά δεν θα ιδρύσει κόμμα ή κίνηση – Μελετά σοβαρά το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΕΔΑΔ

Τι θα πράξει τελικά ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης; Θα εμπλακεί στην πολιτική; Θα ιδρύσει πολιτική κίνηση ή κόμμα; Θα κατέλθει υποψήφιος με κάποιο κόμμα στις βουλευτικές; Θα

Ομιλία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κας Αντωνίας Θεοδοσίου στην εκδήλωση «Γυναίκα, Περιβάλλον και Κλιματική Αλλαγή»

Η τριπλή πλανητική κρίση –κλιματική αλλαγή, απώλεια βιοποικιλότητας και ρύπανση – δεν αποτελεί μόνο περιβαλλοντικό ζήτημα, αλλά μια εξαιρετικά σοβαρή κρίση της ανθρωπότητας, η οποία

error: Content is protected !!