Search
Close this search box.

Ένα περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό στολίδι στο Λονδίνο

SkalaTimes Team

Η αρχιτεκτονική εταιρεία Sheppard Robson, που ιδρύθηκε το 1938, παρουσίασε, πριν λίγους μήνες το Citicape House. Ένα κτήριο μικτής χρήσης, στο Λονδίνο, που θα έχει το «μεγαλύτερο τείχος στην Ευρώπη» με σκοπό να βελτιώσει την ποιότητα του τοπικού αέρα, της ατμόσφαιρας και να βοηθήσει περιβαλλοτικά την περιοχή. Το Citicape House θα καλύπτεται από μια πρόσοψη 400.000 φυτών που αναμένεται να «συλλάβουν πάνω από οκτώ τόνους άνθρακα και να παράγουν έξι τόνους οξυγόνου» ετησίως.

Ο Dan Burr, συνεργάτης του αρχιτεκτονικού γραφείου είπε ότι : « Σε μια περιοχή τόσο γνωστή και κεντρική, υπήρχε η βαθιά επιθυμία να προστεθούν φρέσκες προοπτικές ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε θέματα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Αντί να έχουμε έναν απομονωμένο χώρο πρασίνου, νιώσαμε ότι χρειαζόταν μια προσέγγιση που θα το ενσωμάτωνε στην ίδια την πόλη και θα είχε μεγάλη επίδραση στις τοπικές περιβαλλοντικές συνθήκες, «ζωντανεύοντας» την περιοχή, αρθρώνοντας παράλληλα ένα ξεκάθαρο αρχιτεκτονικό statement».
Οι εκπρόσωποι του αρχιτεκτονικού γραφείου δήλωσαν πως για την ανέγερση αυτού του μοναδικού δημιουργήματος θα χρειαστεί να κατεδαφιστεί το υπάρχον, το οποίο χτίστηκε πριν από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αξίζει να σημειωθεί πως το κτήριο θα έχει ενσωματωμένο μηχανισμό συλλογής βρόχινου νερού για να ποτίζεται ο πράσινος τοίχος και να μειώνεται η πίεση στην υπάρχουσα εσωτερική δομή του κτηρίου.

Sadiq Khan

Σε μια πόλη όπως το Λονδίνο που ο ομολογουμένως δραστήριος και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένος δήμαρχος Sadiq Khan προσπαθεί εδώ και χρόνια να κάνει τη Βρετανική πρωτεύουσα τη πρώτη πόλη της Ευρώπης που θα είναι National Park City, μπορούμε να πούμε πως το Λονδίνο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, σε μια χώρα όπως τη δική μας (που μοιάζει με γειτονιά του Λονδίνου) που ακόμη δεν καταφέραμε να πρασινίσουμε επιθυμητά της πόλεις και τα χωριά μας.

Λαμβάνονται υπόψη οι περιβαλλοντικές ευαισθησίες του κάθε αρχιτέκτονα κάθε φορά που ο Δήμος Λάρνακας προκηρύσσει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς;
Έχει σημασία για τον Δήμο της πόλης μας το πράσινο, το περιβάλλον και η αισθητική της πόλης;
Πέρα από τα μεγάλα έργα, τα «μικρά» που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών και το περιβάλλον είναι πρωταρχικής σημασίας.
Η πραγματική ανάπτυξη μιας πόλης είναι το περιβάλλον, ο πολιτισμός και η αισθητική της. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχουν σημασία και για τον νυν Δημοτικό Συμβούλιο και Δήμαρχο της Λάρνακας μας.


Όσον αφορά στο περιβαλλοντικό αρχιτεκτονικό έργο της εταιρείας Sheppard Robson, μακάρι να είναι η αρχή για πολλά τέτοια έργα στην Ευρώπη, και γιατί όχι (είμαστε αισιόδοξοι) και στη χώρα ή και πόλη μας.

Photo Credits for the building: Sheppard Robson

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

3η Παγκόσμια Θέση για το Γυμνάσιο Αραδίππου

Tο Τμήμα Ταχυδρομικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, έχει

Ανακοίνωση της Υπηρεσίας Προστασίας Καταναλωτή αναφορικά με την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων

Η Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή επιθυμεί να ενημερώσει τους καταναλωτές για τις υποχρεώσεις/δικαιώματα που προκύπτουν από την πρόωρη εξόφληση στεγαστικών δανείων. Σημειώνεται ότι καθοριστικό ρόλο διαδραματίζει

Ομιλία της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων κ. Αννίτας Δημητρίου στα εγκαίνια της έκθεσης της Βουλής «Κύπρος 1974, η μνήμη είναι η μόνη πατρίδα των ανθρώπων»

Κρατική Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης – ΣΠΕΛ Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 – 6.30 μ.μ. Σεβαστό Ιερατείο, Εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, Έντιμε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Πρώην Πρόεδροι

error: Content is protected !!