Search
Close this search box.

Τα συν και τα πλην για την ανάπτυξη στις Βρετανικές Βάσεις

Τι προβλέπεται σε βασικά κεφάλαια για την περιοχή Δεκέλειας – Αγίου Νικολάου

Πρόκειται για ένα από τα πρώτα ζητήματα που συζητούνται ανελλιπώς από τους κάτοικους των περιοχών εντός και πέριξ των Βρετανικών Βάσεων στην Κύπρο τις τελευταίες εβδομάδες.  Κάτι φυσιολογικό, αφού για πρώτη φορά από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος των Βάσεων στον τόπο μας, αλλάζει αυτό το καθεστώς σε ό,τι αφορά την αυστηρή απαγόρευση της πολεοδομικής ανάπτυξης. Με τη συμφωνία και τη δημοσίευση της Δήλωσης Πολιτικής στις περιοχές Βρετανικών Βάσεων αίρεται μια αδικία δεκαετιών για χιλιάδες συμπατριώτες μας που ήταν στην ουσία πολίτες δεύτερης κατηγορίας, απλώς και μόνο επειδή έτυχε να διαθέτουν περιουσίες σε εδάφη Βάσεων. Τι ακριβώς αλλάζει όμως με τη δημιουργία των νέων ζωνών;  Εμείς επιλέξαμε να συνοψίσουμε, όσο αυτό ήταν δυνατόν από ένα κείμενο 250 σελίδων, βασικές πρόνοιες που επηρεάζουν τον πολύ κόσμο όπως οι οικιστικές και τουριστικές ζώνες, η πολιτική μεμονωμένης κατοικίας και οι απαγορεύσεις που παραμένουν.

Περιοχή Μελέτης

Η Περιοχή Μελέτης χωρίζεται σε δύο μέρη, τη Δυτική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων WSBA στην επαρχία Λεμεσού και την Ανατολική Περιοχή Κυρίαρχων Βάσεων ESBA στη Δεκέλεια και στην περιοχή Αγίου Νικολάου.

Στην ΕSBA Δεκέλειας εμπίπτουν τμηματικά ή εξ ολοκλήρου τα χωριά Πύλα, Λύση, Πέργαμος, Ξυλοτύμβου, Ορμήδεια, Άχνα, Ξυλοφάγου, Αυγόρου, Λιοπέτρι (πολύ μικρό τμήμα), Αχερίτου, Φρέναρος, Δερύνεια.

Η περιοχή συνορεύει με τις κοινότητες Πύλα, Πέργαμος, Λύση, Ξυλοτύμβου (πολύ μικρό τμήμα), Άχνα, Αυγόρου, Δερύνεια, Φρέναρος, Λιοπέτρι, Ξυλοφάγου όσον αφορά το τμήμα των Τοπικών Αρχών που εμπίπτει εντός των περιοχών που ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία, και Κοντέα, Μακράσυκα, Αχερίτου (υπόλοιπο τμήμα), Δερύνεια (υπόλοιπο τμήμα) και Αμμόχωστο που βρίσκονται εντός των περιοχών υπό τουρκική κατοχή. Η περιοχή μελέτης, που αφορά την περιοχή που καλύπτει το υπό εξέταση Σχέδιο Ανάπτυξης, έχει συνολική έκταση 254,3 τετρ. χλμ., με κατανομή 124,4 τετρ. χλμ. για τη WSBA Ακρωτηρίου και 129,9 τετρ. χλμ. για την ΕSBA Δεκέλειας.

Ποιες κοινότητες και τι παίρνουν σε οικιστικές – τουριστικές ζώνες

Με βάση τις προτάσεις, η Αχερίτου παίρνει 3,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα οικιστικής ζώνης, αλλά στην περιοχή παραμένουν 21,9 τετραγωνικά χιλιόμετρα πλήρως προστατευόμενων στρατιωτικών εγκαταστάσεων χωρίς κανένα περιθώριο ανάπτυξης.

Στην Άχνα δίδονται 1,8 τετ. χλμ οικιστικής περιοχής. Η Δερύνεια δεν κέρδισε στην ουσία τίποτε αφού στην περιοχή Στροβιλιών παραμένουν 2,45 τετρ. χλμ στρατιωτικής περιοχής. Στο Λιοπέτρι προτείνονται 0,06 τετρ. χλμ τουριστικής ζώνης.

Η Πύλα παίρνει 0,08 τ.χ. τουριστικής ζώνης, αλλά παραμένουν 6,42 τ.χ. στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στην κοινότητα Ξυλοφάγου ανοίγει 1 τετραγωνικό χιλιόμετρο οικιστικής ζώνης, αλλά διατηρούνται 5,6 τ.χ. στρατιωτικών εγκαταστάσεων.

Στην Ξυλοτύμπου, η προτεινόμενη οικιστική περιοχή είναι σχεδόν 1,2 τετραγωνικά χιλιόμετρα και διατηρείται στρατιωτική περιοχή 4,53 τ.χ.

Ορμήδεια

Σε ό,τι αφορά την Ορμήδεια αξίζει να γίνει ξεχωριστή αναφορά επειδή αυτό γίνεται και στο ίδιο το κείμενο της Δήλωσης Πολιτικής αναφορικά με την παραλιακή περιοχή. Στο κεφάλαιο 15 με τον τίτλο “Έργα Προτεραιότητας” γίνεται αναφορά στο “Ρυθμιστικό Σχέδιο για το παραλιακό μέτωπο της Ορμήδειας, που εμπίπτει στην Τουριστική Ζώνη Τ3ε”. Η περιοχή που απελευθερώνεται είναι 0,4 τετραγωνικά χιλιόμετρα και όπως αναφέρεται, το Ρυθμιστικό Σχέδιο στοχεύει στην αναζωογόνηση και περιβαλλοντική αναβάθμιση της παραλιακής περιοχής στην οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί οποιαδήποτε ανάπτυξη και αποτελεί μοναδική ευκαιρία για την προώθηση ενός ενιαίου σχεδιασμού και για τη χωροθέτηση τουριστικών αναπτύξεων στην περιοχή.


Στην Ορμήδεια ανοίγει επίσης οικιστική ζώνη έκτασης 1,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, αλλά διατηρείται στρατιωτική περιοχή 2,6 τετρ. χλμ.

Διαβάστε ολόκληρο το ρεπορτάζ στον Διάλογο:
https://dialogos.com.cy/ta-syn-kai-ta-plin-gia-tin-anaptyxi-stis-vretanikes-vaseis/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ευχαριστίες από Δήμο Λάρνακας σε όσους προσέφεραν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Λάρνακας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ Ο Δήμαρχος Λάρνακας, η Επιτροπή Πρόνοιας, Εθελοντισμού και Προσφυγικών Θεμάτων και ο Υπεύθυνος του Κοινωνικού Παντοπωλείου Δήμου Λάρνακας εκφράζουν τις θερμές

error: Content is protected !!