Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας ανακοινώνει ότι βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη η διερεύνηση σχετικά με τις συνθήκες θανάτου του αλιέα με ψαροντούφεκο που συνέβη την Κυριακή 16 Αυγούστου 2020, στις ακτές μας. Επειδή σημειώθηκαν εκτιμήσεις ότι ο άτυχος αλιέας δεν έφερε σημαδούρα,το Υφυπουργείο διευκρινίζει ότι κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί. Δεν έχει, επίσης, επιβεβαιωθεί αν έφερε αρχικά σημαδούρα η οποία του διέφυγε κατά τη διάρκεια της κολύμβησης. Περισσότερες λεπτομέρειες αναμένονται εντός των επόμενων ημερών. Πρέπει να σημειωθεί ότι ατυχήματα με θύματα χρήστες ψαροντούφεκου έχουν ξανασυμβεί ακόμα και με αλιείς που είχαν τη σημαδούρα με την κατάλληλη σημαία.
Υπενθυμίζεται στο κοινό ότι η χρήση σημαδούρας είναι όρος που θέτει το Τμήμα Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών για την έκδοση Άδειας Ερασιτεχνικής Αλιείας με Ψαροντούφεκο, και η σχετική σύσταση υπάρχει και στην ιστοσελίδα του Υφυπουργείου. Σημειώνεται ότι ο συγκεκριμένος αλιέας κατείχε τέτοια Άδεια.
Σύμφωνα με τους όρους του Τμήματος Αλιείας: «Οι υποβρύχιοι αλιείς υποχρεούνται να φέρουν έναν επιπλέοντα σημαντήρα (σημαδούρα) ανά ομάδα, πλαστικό, χρώματος κίτρινου, πορτοκαλί ή κόκκινου, ο οποίος να φέρει ιστό με κόκκινο σημαιάκι με λευκή διαγώνια γραμμή και ο οποίος να είναι ορατός με κανονικές συνθήκες από απόσταση τριακοσίων (300) τουλάχιστον μέτρων. Εάν ο αδειούχος υποβρύχιος αλιέας συνοδεύεται από πλωτό μέσο, η σημαία αυτή πρέπει να είναι στερεωμένη σε εμφανές σημείο πάνω στο μέσο αυτό. Τα μέλη της ομάδας θα πρέπει να κινούνται εντός ακτίνας 50 μέτρων από το σημαντήρα ή το πλωτό μέσο».
Τονίζεται ότι το πιο πάνω αφορά όλους τους αλιείς, μεμονωμένους ή σε ομάδες, επιφανείας ή υποβρύχιους, με φιάλες αέρα ή χωρίς.