Search
Close this search box.

Σχέδιο Περιοχής Πρώην Διυλιστηρίων στην Αστική Περιοχή των Δήμων Λάρνακας και Λιβαδιών

Το Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην Αστική Περιοχή των Δήμων Λαρνακας και Λιβαδιών έχει δημοσιευτεί στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας την Παρασκευή 14 Αυγούστου 2020.

Το εν λόγω Σχέδιο περιέχει στοιχεία και πολιτικές που συμπορεύονται σε μεγάλο βαθμό με τα οράματα και τη στρατηγική του Δήμου Λάρνακας και ως ένα πολύ θετικό βήμα σε σχέση με την ανάπτυξης της περιοχής.

Συγκριμένα, εισάγει μοντέρνες μεθόδους ενεργής πολεοδομίας όπως αστικό αναδασμό, οικογειτονιές, πολυλειτουργικότητα και προωθεί την αειφορία, τη βιώσιμη κινητικότητα και την κυκλική οικονομία κάτω από την ομπρέλα της ολοκληρωμένης Αστικής Αναζωογόνησης που περικλείει περιβαλλοντικές, κοινωνικές, οικονομικές, πολεοδομικές, αρχιτεκτονικές, πολιτιστικές και άλλες παραμέτρους.

Το Σχέδιο Περιοχής καθορίζει περιοχές ανάπτυξης με τις πιο κάτω χρήσεις:

(α) Κεντρικός Πολυλειτουργικός Πυρήνας (ΚΠΠ):  Επιτρέπεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων
(β) Ζώνη Ειδικών Αστικών Αναπτύξεων (ΖΕΑΑ): Επιτρέπεται ένα ευρύ φάσμα χρήσεων
(γ) Ζώνη Τουρισμού και Οικογειτονιών: Τουριστικές και Οικιστικές χρήσεις
(δ) Ζώνη Αθλητισμού – Ψυχαγωγίας
(ε) Οικιστικές Περιοχές και Οικογειτονιές
(στ) Άξονες και Κέντρα Εμπορικής Δραστηριότητας
(ζ) Περιοχή Εξειδικευμένων Αναπτύξεων

Η πυκνότητα ανάπτυξης και οι πολεοδομικοί συντελεστές στηρίζονται στο πρότυπο της πυραμίδας που επιτρέπει ψηλότερους συντελεστές δόμησης στο κέντρο της περιοχής ΚΠΠ με κλιμακωτή μείωση προς τη θάλασσα.

Το σχέδιο προτείνει καινοτόμα έργα μεταξύ των οποίων:
–       Δημιουργία Αστικής Πλατείας στα όρια της επαφής της ΚΠΠ με τον παραλιακό δρόμο Λάρνακας – Δεκέλειας.
–       Δημιουργία επίχωσης με μορφή εκτεταμένου δημόσιου γραμμικού πάρκου σε όλο το παραλιακό μέτωπο (αρχιτεκτονικός διαγωνισμός).
–       Δημιουργία πολυλειτουργικού/περιβαλλοντικού άξονα στην οδό Ψηλορείτη (αλέα).
–       Αναδιαμόρφωση της κοίτης του ποταμού Αρχαγγέλου Καμίτση και όλων των καναλιών.
–       Δημιουργία οικογειτονιών.
–       Δημιουργία κηπούπολης (Αρκολείβαδα).

Τα έργα προτεραιότητας χωρίζονται σε 3 φάσεις.

Α. Έργα άμεσης προτεραιότητας

            (α) Επίχωση / θωράκιση / παραλιακή προκυμαία.

            (β) Διαμόρφωση / συμπλήρωση οδικού δικτύου.

Β. Έργα προτεραιότητας

            (α) Αναδιαμόρφωση κοίτης ποταμού Αρχάγγελου Καμίτση.

            (β) Διαμόρφωση παραλιακού δρόμου.

            (γ) Διαμόρφωση οδού Ψηλορείτη.

Γ. Άλλα έργα

            (α) Ανάδειξη – διαμόρφωση υδατορεμάτων.

(β) Δίκτυο πεζοδρόμων / ποδηλατοδρόμων-σύνδεση με λίμνη Ορόκλινης και πόλη.

Σχέδιο Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων στην Αστική Περιοχή των Δήμων Λαρνακας και Λιβαδιών στην παρούσα φάση βρίσκεται στη διαδικασία μελέτης του από το Δημοτικό Συμβούλιο Λάρνακας, το οποίο αφού το μελετήσει διεξοδικά, θα επανέρθει με επιπρόσθετες εισηγήσεις.
Τόσο η μετακίνηση των Υγρών Καυσίμων, που έχει επιτευχθεί, όσο και η δημοσίευση του Σχεδίου Περιοχής πρώην Διυλιστηρίων αποτελούν άκρως θετικές εξελίξεις τις οποίες ο Δήμος Λάρνακας χαιρετίζει.  Αποτελεί διαβεβαίωση ότι η διαδικασία αυτή είναι χωρίς επιστροφή. Παρόλα αυτά, μας ανησυχεί ιδιαίτερα η καθυστέρηση της μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου και της μετακίνησης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης ασφάλτου.
Για τα λόγω έχουν τροχοδρομηθεί διάφορες ενέργειες με αρχή την συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 31 Αυγούστου 2020, κατά την οποία θα συζητηθούν αυτά τα δύο θέματα. Επίσης, εντός Σεπτεμβρίου 2020 ο Δήμος Λάρνακας θα επανέρθει με ενημέρωση και εισηγήσεις για την πορεία επίτευξης του μεγάλου στόχου της πόλης και επαρχίας Λάρνακας που είναι η μετακίνηση όλων των επικίνδυνων εγκαταστάσεων από το Παραλιακό Μέτωπο της Λάρνακας. 

       

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!