Search
Close this search box.

H υποχρεωτική μάσκα σε παιδάκια προδημοτικής και δημοτικού…..

SkalaTimes Team

Οι οδηγίες του ΠΟΥ και της UNICEF για μάσκα στα παιδιά, οι αντιδράσεις οργανωμένων συνόλων από το χώρο της εκπαίδευσης για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας της Κύπρου για υποχρεωτική μάσκα σε όλα τα παιδιά με την έναρξη της νέα σχολικής χρονιάς, όλα αυτά στο πιο κάτω άρθρο.

Οδηγίες για τη χρήση προστατευτικής μάσκας προσώπου από τα παιδιά εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Όπως ανακοίνωσε, τις οδηγίες συνέταξε ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ και της UNICEF.
Οι επιστήμονες εξέτασαν όλα τα διαθέσιμα στοιχεία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19 και τις πιθανότητες μόλυνσης των παιδιών.
Έλαβαν επίσης υπ’ όψιν επίσης τα διαθέσιμα στοιχεία για τη χρήση μάσκας από τα παιδιά. Τέλος, βασίστηκαν σε παράγοντες όπως οι ψυχοκοινωνικές ανάγκες των παιδιών και η ανάπτυξή τους.
Με βάση όλους αυτούς τους παράγοντες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF συνιστούν τα εξής:

Για τα παιδιά 5 ετών και κάτω
Δεν χρειάζεται να φορούν μάσκα. Η σύσταση αυτή βασίζεται κυρίως στην ασφάλεια και την ικανότητα των παιδιών να χρησιμοποιούν μάσκα με ελάχιστη βοήθεια.
Αν οι τοπικές Αρχές έχουν αποφασίσει κάτι διαφορετικό, τα μικρά παιδιά πρέπει να βρίσκονται διαρκώς υπό την επίβλεψη ενός ενήλικα όσο φορούν τη μάσκα. Το ίδιο πρέπει να γίνεται και όταν το μικρό παιδί χρειάζεται να φορά μάσκα επειδή, π.χ., κατοικεί με πάσχοντα από τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός.

“Mέχρι στιγμής η αποτελεσματικότητα και ο αντίκτυπος από τις μάσκες στα παιδιά κατά τη διάρκεια παιχνιδιού και φυσικής δραστηριότητας δεν έχουν μελετηθεί”, αναφέρουν ανάμεσα σε άλλα ο ΠΟΥ και η UNICEF

Για τα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών
Η απόφαση για τη μάσκα πρέπει να βασίζεται σε ορισμένες προϋποθέσεις. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι:

  • Να έχει ο κορωνοϊός μεγάλη διασπορά στον τόπο κατοικίας τους
  • Να έχουν τα παιδιά την ικανότητα να χρησιμοποιούν σωστά και με ασφάλεια τη μάσκα
  • Να έχουν πρόσβαση σε μάσκες και τη δυνατότητα να τις αλλάζουν όποτε είναι απαραίτητο (π.χ. στο σχολείο).
  • Να υπάρχει επαρκής επίβλεψη από ενήλικες και οδηγίες για την ασφαλή χρήση της μάσκας
  • Να έχει αξιολογηθεί ο πιθανός αντίκτυπος της μάσκας στη μάθηση και την ψυχοκοινωνική ανάπτυξη, σε συνεργασία με τους δασκάλους, τους γονείς και/ή τους παιδιάτρους
  • Να έχουν αξιολογηθεί οι αλληλεπιδράσεις και οι επαφές των παιδιών με ευπαθείς ομάδες (π.χ. ηλικιωμένους, χρονίως πάσχοντες)

Για τα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω
Πρέπει να φορούν μάσκα υπό τις ίδιες συνθήκες με τους ενήλικες. Η μάσκα είναι απαραίτητη ιδίως:
Όταν δεν υπάρχει εγγύηση για απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου από άλλα άτομα και όταν ο νέος κορωνοϊός έχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα

Τι είδους μάσκα συνιστάται στα παιδιά

  • Τα παιδιά με καλή γενική κατάσταση υγείας μπορούν να φορούν μη ιατρική ή υφασμάτινη μάσκα. Η υφασμάτινη μάσκα πρέπει να έχει το σωστό μέγεθος. Αυτό σημαίνει ότι θα καλύπτει επαρκώς το στόμα, τη μύτη και το πιγούνι του παιδιού.
  • Τα παιδιά με υποκείμενα προβλήματα υγείας (π.χ. κυστική ίνωση, καρκίνο, ανοσοκαταστολή) πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα.

Η ιατρική μάσκα γενικώς συνιστάται σε όσους διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μορφής της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Και αυτό ισχύει για όλες τις ηλικίες, τονίζουν οι δύο οργανισμοί.

Η χρήση μάσκας από παιδιά με προβλήματα υγείας ή ανάπτυξης
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η UNICEF τονίζουν πως η μάσκα δεν πρέπει να είναι υποχρεωτική για τα παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές ή αναπηρίες. Κάθε περίπτωση πρέπει να εξετάζεται ξεχωριστά από τους γονείς, τους κηδεμόνες, τους δασκάλους και/ή τους παιδιάτρους.
Ειδικά τα παιδιά με σοβαρή νοητική ή αναπνευστική διαταραχή, που δυσκολεύονται να αντέξουν τη μάσκα, δεν πρέπει να τη φορούν.
Τα παιδιά με προβλήματα υγείας (π.χ. καρκίνο, κυστική ίνωση) που εξασθενούν το ανοσοποιητικό πρέπει να φορούν ιατρική μάσκα σε συνεννόηση με τον θεράποντα ιατρό τους.

Πότε συνιστώνται ασπίδες προσώπου
Μερικά παιδιά μπορεί να αδυνατούν να φορέσουν μάσκες εξαιτίας αναπηριών ή σε ειδικά μαθήματα, όπως π.χ. όταν ο δάσκαλος πρέπει να βλέπει το στόμα τους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μία εναλλακτική λύση είναι οι ασπίδες προσώπου. Ωστόσο αυτές δεν είναι τόσο αποτελεσματικές όσο ο μάσκες.

Αν ληφθεί απόφαση να χρησιμοποιηθεί από το παιδί ασπίδα προσώπου πρέπει:

  • Να καλύπτει ολόκληρο το πρόσωπο
  • Να τυλίγεται γύρω από το κεφάλι, στα πλάγιά του
  • Να εκτείνεται έως κάτω από το πιγούνι

Εν όσω το παιδί φορά την ασπίδα, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικό για να αποφευχθούν ατυχήματα που μπορεί να σπάσουν την ασπίδα, τραυματίζοντας το παιδί.

Τι ισχύει για την άθληση
Τα παιδιά δεν πρέπει να φορούν μάσκα όταν ασχολούνται με δραστηριότητες, όπως τρέξιμοάλματα ή παιχνίδι στον παιδότοπο. Όταν, όμως, διοργανώνονται τέτοιου είδους δραστηριότητες για παιδιά, είναι σημαντικό να λαμβάνονται τα άλλα μέτρα προστασίας:

  • Τήρηση απόστασης τουλάχιστον 1 μέτρου από τα άλλα παιδιά
  • Περιορισμός του αριθμού των παιδιών που παίζουν μαζί
  • Παροχή πρόσβασης σε εγκαταστάσεις πλυσίματος των χεριών
  • Συχνό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών

Τι πρέπει να προσέχουν τα παιδιά όταν βάζουν τη μάσκα

  • Να απολυμαίνουν τα χέρια τους με αλκοολούχο διάλυμα επί 20 δευτερόλεπτα ή να τα σαπουνίζουν επί 40 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό πριν τις φορέσουν
  • Να μην αγγίζουν ποτέ με τα χέρια τους το πρόσθιο τμήμα τους
  • Να την βγάζουν από τα πλαϊνά λάστιχα
  • Να την αποθηκεύουν σε σακουλάκι ή κουτί, όταν την αφαιρούν
  • Να μην μοιράζονται την μάσκα τους με τους συμμαθητές τους

—————————————

Γ.Γ Οργάνωσης Δασκάλων: «Δεν ξέρω πως η Κυβέρνηση και η επιδημιολογική ομάδα προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση».
 Να αναφέρουμε ότι αντιδράσεις έχει προκαλέσει σε οργανωμένα σύνολα εκπαιδευτικών και όχι μόνο, η απόφαση του Υπουργείου Παιδείας για χρήση μάσκας στα παιδιά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ιδιαίτερα δε σε παιδιά της προδημοτικής και του δημοτικού.
Σε δηλώσεις του στο AlphaNewsLive, ο Γενικός Γραμματέας της οργάνωσης των δασκάλων, Χάρης Χαραλάμπους ανέφερε :”Δεν μπορώ να φανταστώ πως θα εργαστούν οι εκπαιδευτικοί με τα παιδιά στις τάξεις τον Σεπτέμβριο με τις κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια.  Θεωρώ ότι θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου και με πολλούς κινδύνους. Δεν ξέρω πως η Κυβέρνηση και η επιδημιολογική ομάδα προχώρησε σε μια τέτοια απόφαση παρόλο που ο Υπουργός Παιδείας μας διαβεβαίωνε μέχρι και προχθές ότι για τα παιδιά δεν τίθεται θέμα να χρησιμοποιήσουν μάσκες σε αυτές τις ηλικίες, η μόνη συζήτηση που γινόταν είναι εάν οι εκπαιδευτικοί θα χρησιμοποιούσαν μάσκες ή όχι. Παρόλο που εμείς επιμέναμε ότι οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να χρησιμοποιούν τις μάσκες μόνο στις περιπτώσεις που αναγκάζονται λόγω εργασίας τους να πλησιάσουν πολύ κάποια παιδιά».
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, πρόσθεσε πως αν δεν αναθεωρηθεί τις επόμενες μέρες η απόφαση για το εν λόγω μέτρο θα δημιουργήσει προβλήματα στην εκπαιδευτική διαδικασία.
«Φανταστείτε 25 παιδάκια με μάσκες και ο εκπαιδευτικός με μάσκες, πως θα επικοινωνούν και πως θα αντέξουν για έξι ολόκληρες ώρες μέσα σε τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες».


Αντίθεση με την απόφαση εξέφρασαν και οι Οργανωμένοι Γονείς
Την αντίθεσή τους με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας αναφορικά με την υποχρεωτική χρήση μάσκας από το σύνολο της μαθητικής κοινότητας, εξέφρασαν και οι Οργανωμένοι Γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης. 
Σωτήρης Χριστοφή – Οργανωμένοι Γονείς Δημοτικής Εκπαίδευσης: «Τα μικρά παιδιά ιδιαίτερα στο δημοτικό σχολείο είναι αδιανόητο και αδύνατο να μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να έχουν στο προσωπάκι τους αυτή τη μάσκα από τις 07:45 έως τις 13:05 που σχολούν. Αντιλαμβάνεστε πόσο δύσκολο είναι σε τάξεις – θερμοκήπια όπως είναι αυτή τη στιγμή τα σχολεία μας».

Αμερική, Νέα Υόρκη: Δυο φορές τη βδομάδα σχολείο τα παιδιά, τις υπόλοιπες μέρες διαδικτυακά τα μαθήματα
Να αναφέρουμε ότι στην Αμερική και συγκεκριμένα στην Νέα Υόρκη, όπως μας έχει δηλώσει συνδημότισσα μας η οποία εργάζεται στο χώρο της εκπαίδευσης στην Νέα Υόρκη: «Tα παιδιά θα πηγαίνουν 2 μέρες τη βδομάδα σχολείο και τις υπόλοιπες θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους διαδικτυακά. Το 50% της τάξης θα πηγαίνει 2 μέρες την βδομάδα, το άλλο 50% τις άλλες δύο μέρες και για τις μέρες που δεν θα βρίσκονται στην τάξη τα παιδιά, θα παρακολουθούν τα μαθήματα τους online».
Σε αυτή την περίπτωση τα παιδιά θα αναγκάζονται να φορούν τη μάσκα μόνο 2 φορές τη βδομάδα και όχι 5 φορές τη βδομάδα για 6 ώρες.

Γ.Γ Οργάνωσης Δασκάλων: “Θεωρώ ότι θα υπάρξουν τεράστιες δυσκολίες στην εφαρμογή του μέτρου και με πολλούς κινδύνους”

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!