Search
Close this search box.

Δεν έφτανε το Brexit τώρα στο Λονδίνο τρέμουν και το «Brovid»

Τέσσερις μήνες πριν λήξει η μεταβατική περίοδος για την έξοδο της χώρας από την ΕΕ, όλοι μιλούν για τις πιθανές (καταστροφικές) επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit εάν αυτό συνδυαστεί με μια νέα έξαρση του κοροναϊού.
Τον περασμένο Φεβρουάριο, ο Μπόρις Τζόνσον απαγόρευσε στους υπουργούς του και στα στελέχη της δημόσιας διοίκησης να χρησιμοποιούν τη λέξη «Brexit». Δίνοντας ο ίδιος το παράδειγμα τρεις ημέρες μετά την έξοδο της χώρας του από την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο βρετανός πρωθυπουργός αποκάλεσε το Brexit «B-word». Η στόχευσή του ήταν προφανής: να το θέσει διά παντός εκτός ατζέντας. Τα κατάφερε; Μάλλον όχι.
Απομένουν λιγότεροι από τέσσερις μήνες ώσπου να λήξει η μεταβατική περίοδος – οπότε η Βρετανία θα αποχωρήσει και ουσιαστικά από την ευρωπαϊκή οικογένεια -, με την απειλή του no deal να είναι πιο ορατή από ποτέ και το Brexit να βρίσκεται καθημερινά στην επικαιρότητα.
Αν σε αυτό προστεθεί μια δεύτερη απειλή, αυτή του κορωνοϊού (ο οποίος είναι υπαίτιος για 41.500 θανάτους και ήδη πλήττει τη βρετανική οικονομία), δεν προκαλεί έκπληξη η εμφάνιση στον δημόσιο λόγο ενός νέου συμμείγματος: του Brovid.
Ο όρος προέρχεται από τη σύμφυρση του Brexit με τον COVID-19 και αναφέρεται στις πιθανές (καταστροφικές) επιπτώσεις ενός άτακτου Brexit εάν αυτό συνδυαστεί με μια νέα έξαρση του κοροναϊού.
Από την εμβληματική εκπομπή «Today του BBC Radio 4 έως την «Evening Standard» και τον «New European», όλο και περισσότεροι στη Βρετανία μιλούν για το Brovid. Το πόσο θα αντέξει στον χρόνο ο νεολογισμός θα εξαρτηθεί από την πορεία των δύο συνθετικών του: πόσο κακό θα είναι το Brexit και πόσο μεγάλο θα είναι – αν υπάρξει – το δεύτερο κύμα κορωνοϊού.
Οι οιωνοί, πάντως, δεν είναι καλοί: οι διαπραγματεύσεις Βρετανίας – ΕΕ για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας δεν προχώρησαν το καλοκαίρι. Οι Βρυξέλλες εξακολουθούν να ζητούν από το Λονδίνο να ευθυγραμμιστεί με το κοινοτικό ρυθμιστικό πλαίσιο ως αντάλλαγμα για την απρόσκοπτη πρόσβασή του στην αγορά της ΕΕ.
Ο Τζόνσον, όμως, το αποκλείει στο όνομα της «εθνικής κυριαρχίας». Επιπλέον, εξαιτίας του κορωνοϊού, το έλλειμμα φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τις 350 δισ. στερλίνες, ενώ ήδη έχουν χαθεί περίπου 750.000 θέσεις εργασίας.
Αν το Brovid οφείλει (κατά το ήμισυ) την ύπαρξή του στο Brexit, λίγοι γνωρίζουν ότι το ίδιο το Brexit έχει τις ρίζες του… στην Ελλάδα. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει ο «πατέρας» του όρου Brexit, Ντένις ΜακΣέιν.
«Τον Ιανουάριο του 2012 επινόησα τη λέξη “Brexit” σε άρθρο μου στην εφημερίδα “Yorkshire Post”, έχοντας διαβάσει αμέτρητα άρθρα στον αγγλικό Τύπο για το Grexit. Εγραψα τότε ότι δεν πίστευα ότι το Grexit θα συνέβαινε. Αντιθέτως, συνέχισα, το Brexit θα μπορούσε να γίνει εάν η Βρετανία διεξήγαγε ένα λαϊκιστικό δημοψήφισμα όπου θα υπερίσχυε το “Οχι” μέσα από μια “σύμπραξη” της εθνικιστικής Δεξιάς και της αντιευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι ελπίδες μου για την Ελλάδα επιβεβαιώθηκαν, το ίδιο και οι φόβοι μου για το Brexit» δηλώνει στα «ΝΕΑ» ο ΜακΣέιν, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Ευρώπης στην κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ.
Οσο για το Brovid, είναι ήδη εδώ μου λέει. «Σήμερα είμαστε μάρτυρες μιας μείξης: της οικονομικής καταστροφής που προκαλεί ο κορωνοϊός με εκείνη που προκαλεί το Brexit». Δηλαδή; «Εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες θανάτους, ο COVID-19 έχει οδηγήσει στη συρρίκνωση της οικονομίας κατά 20%.
Παράλληλα, το Brexit του Τζόνσον σημαίνει ότι χιλιάδες επιχειρήσεις θα χάσουν την πρόσβασή τους στην ευρωπαϊκή αγορά κι εγώ θα πρέπει να βγάλω βίζα για να ταξιδέψω για επαγγελματικούς λόγους στη Γαλλία, τη Γερμανία ή την Ελλάδα» τονίζει ο ΜακΣέιν.
Το Brexit είναι, πια, δρόμος χωρίς γυρισμό. Το Brovid, όμως, μπορεί να αποτραπεί; «Ο COVID-19 είναι ένας ιός, αλλά το Brexit είναι ανθρωπογενές. Είναι απολύτως εφικτό να φύγουμε διατηρώντας μια σχέση ανοιχτού εμπορίου και μεταφορών με την ΕΕ. Με λίγη τύχη, θα βρούμε το εμβόλιο για τον κορωνοϊό. Αλλά ποιος μπορεί να μας εμβολιάσει κατά ενός ακραίου Brexit; Εναπόκειται στα λογικά στελέχη των Συντηρητικών να κάνουν συμβιβασμούς που θα αποτρέψουν την καταστροφή του Brovid».

Πηγή: https://www.tanea.gr/

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Κλάπηκαν 12 δέντρα από τη πρόσφατη δεντροφύτευση του Δήμου Αραδίππου / Έγινε καταγγελία στην Αστυνομία

Ο Δήμαρχος Αραδίππου, κ. Χριστόδουλος Πάρτου, συμμετείχε πρόσφατα στην δενδροφύτευση που έγινε από την Επιτροπή Περιβάλλοντος μαζί με την εθελοντική ομάδα από το προσωπικό της

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα εξακολουθεί να παίρνει μηδέν αντισταθμιστικά μέτρα από το αεροδρόμιο Λάρνακας

To κράτος θα δώσει €30 εκατ. στην εταιρεία των Αεροδρομίων Hermes,για τις επιπτώσεις που είχε η εταιρεία από κορωνοίο και πόλεμο στην Ουκρανία… Η Λάρνακα

error: Content is protected !!