Search
Close this search box.

Ανακοίνωση ΠΣΕ για την 21 Σεπτεμβρίου

Με την ευκαιρία της 21ης Σεπτεμβρίου, Διεθνούς Μέρας Ειρήνης το Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης εκφράζει τη μεγάλη του ανησυχία για το ξέσπασμα πολέμων και τη συνέχιση τους σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάποιοι πόλεμοι μαίνονται εδώ και αρκετά χρόνια και δημιουργούν προϋποθέσεις για ευρύτερες και πιο καταστροφικές συρράξεις με απρόβλεπτες συνέπειες για όλη την ανθρωπότητα.
Εμείς λέμε φτάνει πια πόλεμοι! Όχι άλλες εκατόμβες νεκρών. Όχι σε άλλους πρόσφυγες, όχι σε άλλους πνιγμούς στις θάλασσες. Όχι στο φασισμό που αναβιώνει λόγω και της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.
Κατά το διάστημα του θέρους του 2020 η διεθνής κατάσταση και οι αντιπαραθέσεις έχουν επιδεινωθεί και ενταθεί σε εξαιρετικά επικίνδυνο βαθμό, γεγονός που δεν μπορεί να αφήσει αδιάφορους τους λαούς, που παρακολουθούν με δέος τις εξελίξεις. Τα γεγονότα μας οδηγούν προς μια διεθνή αναρχία, με την πρωτοβουλία και επικεφαλής τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την Ε.Ε., την Ιαπωνία, τον Καναδά, την Αυστραλία και κάποιες άλλες χώρες, οι οποίες παραβιάζουν συνεχώς το Διεθνές Δίκαιο και το στάτους κβό, που διατήρησε την παγκόσμια ειρήνη για 75 χρόνια, μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, την ίδρυση του ΟΗΕ και την επικράτηση μιας παγκόσμιας ισορροπίας, που διατηρήθηκε μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980-1990.
Οι ευθύνες του ΝΑΤΟ και του ιμπεριαλισμού είναι ασήκωτες, καθώς επιδιώκεται μέσω των πολέμων η επαναχάραξη των συνόρων, το ξαναμοίρασμα των λαών, ο έλεγχος της παραγωγής ενέργειας και της διοχέτευσης του πετρελαίου και του φυσικού αερίου μέσω αγωγών. Προκειμένου να διατηρήσουν και να επεκτείνουν την κυριαρχία τους, σφαγιάζουν ολόκληρους λαούς (Λιβύη, Ιρακ, Συρία, Αφγανιστάν, Υεμένη και αλλού) και τιμωρούν με κυρώσεις και αποκλεισμούς όσους είναι εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων τους. Ο Στόχος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων είναι να μεγιστοποιήσουν τα κέρδη μιας χούφτας πολυεθνικών εταιρειών. Την ίδια ώρα παρακολουθούμε τις ανησυχητικές εξελίξεις στη Συρία, στη Παλαιστίνη, στη Λιβύη.
Σήμερα, με τα υπάρχοντα όπλα, ένας νέος πόλεμος ανάλογος με τους μεγάλους παγκόσμιους πολέμους που σημάδεψαν τον 20ο αιώνα θα σήμαινε την καταστροφή της Ανθρωπότητας όπως τη γνωρίζουμε. Στο πλαίσιο αυτό, η έγκριση, της 7ης Ιουλίου, της Συνθήκης για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για τη διαπραγμάτευση ενός νομικά δεσμευτικού μέσου για την απαγόρευση των πυρηνικών όπλων, που οδηγεί στην πλήρη εξάλειψή τους, έχει μεγάλη σημασία – αντανακλά την προσδοκία των λαών, του παγκόσμιου κινήματος της ειρήνης και τις προσπάθειες των μη πυρηνικών κρατών, για έναν κόσμο απαλλαγμένο από πυρηνικά όπλα.
Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης (ΠΣΕ) με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Ειρήνης, απαιτούμε τον τερματισμό όλων των ιμπεριαλιστικών πολέμων, την απαγόρευση όλων των πυρηνικών και άλλων όπλων μαζικής καταστροφής, την κατάργηση όλων των ξένων στρατιωτικών βάσεων. Απαιτούμε από την κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως σταματήσει όλες τις στρατιωτικές συμφωνίες με τις ΗΠΑ, το Ισραήλ τη Γαλλία και άλλες ιμπεριαλιστικές χώρες, οι οποίες αυξάνουν την στρατιωτικοποίηση της Κύπρου και να επικεντρωθεί στη διαδικασία επανέναρξης των διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος.
Εμείς επιθυμούμε και παλεύουμε για επικράτηση της ειρήνης παντού. Καλούμε το λαό μας να συστρατευθεί με το φιλειρηνικό κίνημα και να αγωνιστεί ώστε να εξοστρακίσουμε τους πολέμους από τη ζωή μας. Να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις ώστε οι νέες γενιές να ζήσουν ειρηνικά και ευτυχισμένα.
Δυστυχώς, η Διεθνής Μέρα Ειρήνης βρίσκει για ακόμη μια χρονιά την πατρίδα μας μοιρασμένη και υπό κατοχή. Ως Παγκύπριο Συμβούλιο Ειρήνης θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας για λύση και επανένωση της πατρίδας και του λαού μας. Στη βάση της Δικοινοτικής Διζωνικής Ομοσπονδίας και των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο χωρίς ξένους στρατούς και βάσεις για μια Κύπρο γέφυρα ειρήνης, όπου ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι θα είναι αφέντες στον τόπο τους.

Αξίζει να συνεχίζουμε τον αγώνα για μια Κύπρο της ειρήνης και της κοινωνικής προόδου.
Ας αγωνιστούμε για ειρήνη και δικαιοσύνη στην Κύπρο και στον κόσμο!

21 Σεπτεμβρίου 2020
Η Γραμματεία του ΠΣΕ

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με Καταστηματάρχες και Κατοίκους για την Ανάπλαση της Πλατείας Ακροπόλεως και Πλατείας Αλκής

Ο Δήμος Λάρνακας ενημερώνει ότι την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, διεξήχθη συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας κ. Ανδρέα Βύρα με καταστηματάρχες και κατοίκους της περιοχής στον

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ Λάρνακας μετά από συνάντηση στη Στέγη Ηλικιωμένων «Άγιος Γεώργιος»

Αξιοποίηση του κενού χώρου Στέγης που προέκυψε ένεκα της μεταφοράς ασυνόδευτων ανήλικων για φιλοξενία ηλικιωμένων Με αφορμή τα γεγονότα με τους ασυνόδευτους ανήλικους, πραγματοποιήθηκε συνάντηση

Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Κάθε χρόνο, στις 21 Σεπτεμβρίου, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, για να θυμόμαστε πως σαν πολίτες έχουμε χρέος και ευθύνη να κρατάμε τις

Πολιτιστικό Ημερολόγιο Λάρνακας

Κινηματογράφος, street food, συναυλίες και άλλες υπέροχες προτάσεις για τις εξόδους σας στην Λάρνακα. Εσείς που θα πάτε; ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ  Δευτέρα 23/9/2024  Ώρα: 8:30 μ.μ. ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ

error: Content is protected !!