«Η κυπριακή TV και δημοσιογραφία χρειάζονται Αναδιάρθρωση»
Η συνδημότισσα μας, δημοσιογράφος, Έλλη Αυξεντίου, ετοιμάζεται να κάνει μια διαφορετική στροφή στην καριέρα της και να βρεθεί μπροστά από τις κάμερες, σε ένα νέο εγχείρημα για τα κυπριακά δεδομένα, σε διαδικτυακό κανάλι.
Το SkalaTimes κουβεντιάζει με την Έλλη, με αφορμή τη νέα της εκπομπή Business Hour στο πρώτο διαδικτυακό κανάλι της Κύπρου.
Φωτογραφίες: Digital Tree
SkalaTimes
Έλλη η δικιά σου σχέση με τη δημοσιογραφία πότε ξεκίνησε ;
Η τηλεόραση Σίγμα , ήταν ο πρώτος μου, επαγγελματικός. «σταθμός», οπου εργάστηκα για δύο χρόνια. Το 2007, αποφάσισα πως θέλω να πετάξω προς Αθήνα, όπου εκεί συνεργάστηκα με αρκετές τηλεοπτικές εκπομπές και ιστοσελίδες. Παράλληλα διατηρώ την επικοινωνία, κάποιων projects, σε μία μεγάλη εταιρεία στην Αθήνα όπου παγοποιήθηκαν για λίγο, λόγω πανδημίας.
Αλήθεια, από τα φοιτητικά σου χρόνια τι κράτησες;
Το πείσμα μου!
Τα χρόνια που εργάστηκες στην παραγωγή μια πολύ πετυχημένης για την εποχή της εκπομπής, του Σίγμα, τι σου άφησαν;
Να μην σταμάταω να εργάζομαι.
Πόσο διαφορετικό ήταν να εργαστείς στην Αθήνα και πως ήταν η πορεία σου εκεί;
Η Αθήνα είναι το άλλο μου σπίτι. Είναι πολύ διαφορετικά τα πράγματα στην Ελλάδα, υπάρχουν εξειδικευμένοι δημοσιογράφοι, σε διάφορους τομείς. Συναντάς περισσότερους επαγγελματίες, παρά το γεγονός ότι κι εκεί η δημοσιογραφία νοσεί.
Είχες την τύχη να βρεθείς δίπλα από σημαντικά ονόματα της τηλεόρασης. (Κορομηλά, Κουτσελίνη, Περρής, Νίκη Γεωργάτου, κ.α).
Τι κερδίζει κανείς όταν βρίσκεται δίπλα από τέτοια ονόματα;
Γενικά, απ´ όλους τους ανθρώπους κάτι κερδίζεις, φτάνει εσύ να θες να κρατήσεις τη θετική πλευρά της κάθε εμπειρίας.
Πόσο δύσκολο ήταν το επάγγελμα του δημοσιογράφου όταν ξεκινούσες και πώς βλέπεις τα πράγματα σήμερα;
Δεν μπορώ να πω ότι δυσκολεύτηκα ιδιαίτερα, γιατί βρήκα αμέσως δουλειά, όταν ξεκίνησα. Στην πορεία τα πράγματα έγιναν λίγο πιο δύσκολα, ιδιαίτερα όταν συνειδητά επέλεξα, ένα διαφορετικό μονοπάτι από αυτό που θα ήταν ίσως πιο εύκολο αλλά πιο μακρινό από εμένα.
Η συνεργασία με τον όμιλο Digital Tree πως προέκυψε;
Ένας από τους λίγους μου, καλούς κι αληθινούς, φίλους, μου είχε μίλησει για τον όμιλο το καλοκαίρι. Η Γωγώ Αλεξανδρινού είχε ήδη αναλάβει τη διοίκηση, του web tv, την οποία γνώριζα προσωπικά. Συζήτησα μαζί της, μου ειπε για το συγκεκριμένο project κι έκανα κι ένα δοκιμαστικό. Λίγες μέρες αργότερα, η Γωγώ, μου πρότεινε να αναλάβω τη συγκεκριμένη εκπομπή. Την οποία κι ευχαριστώ, τόσο για την εμπιστοσύνη της όσο και για όλη τη στήριξη της.
Τι εκπομπή θα κάνεις;
Είναι καθημερινή, 11:05- 12:00, και θα ξετυλίγουμε, μαζί, κομμάτια της οικονομίας, της επικαιρότητας, του επιχειρείν σε κάθε γωνιά της Κύπρου, της Ελλάδας αλλά και διεθνώς!
Τι να αναμένουμε να δούμε στην εκπομπή σου;
Στόχος μας, ως ομάδα, είναι να καταφέρουμε μέσα από την Digital Tv, να κάνουμε το επόμενο βήμα, στην κυπριακή τηλεόραση.
Τι σημαίνει για σένα αυτό το νεο βήμα, να βρεθείς μπροστά από τις κάμερες;Είναι μία νέα πρόκληση, όχι μόνο το να έχω την ευθύνη μιας ολόκληρης εκπομπής αλλά κι όλο το project γενικότερα.
Πόσο ρίσκο εμπεριέχει αυτή η νέα τάση (για τα κυπριακά δεδομένα) η web tv;
Όλα έχουν το ρίσκο τους όπως κι όλα χρειάζονται το χρόνο τους. Η πανδημία όμως, μας απέδειξε όμως πως το διαδίκτυο είναι ένας νέος τρόπος «ζωής». Είναι το παρόν κι ίσως και το μέλλον!
Τι θα ήθελες να πετύχεις μέσα από την εκπομπή σου;
Να μείνω ο εαυτός μου και να καταφέρω να δώσω στον τηλεθεατή, αυτό το «κάτι».
Τι χρειάζεται σήμερα η κυπριακή TV και τι η δημοσιογραφία, κατά τη γνώμη σου;
Αναδιάρθρωση!
Ποιο δημοσιογράφο (με ποια χαρακτηριστικά) θεωρείς καλό;
Σπύρος Χαριτάτος! Είναι αυθεντικός και πολυεργαλείο. Δουλεύει ώρες ατελείωτες, σέβεται το κοινό του και τους συνεργάτες του.
Η τηλεόραση χρειάζεται ένα όμορφο, νέο πρόσωπο για να υπάρξει μια πετυχημένη εκπομπή; Μπορεί να πει κανείς πως μια κυρία στις ΗΠΑ που κατέκτησε την TV δεν έχει και το πιο νέο και όμορφο πρόσωπο…. (Oprah Winfrey). Σε Κύπρο όμως και Ελλάδα, μήπως είναι άλλα τα δεδομένα; Ποια η άποψη σου;
Είναι θέμα κουλτούρας και νοοτρόπιας. Τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα δυστυχώς μέχρι στιγμής, αποδεικνύουμε πως το κοινωνικό μας οικοδόμημα είναι σαθρό. Εμείς συνηθίζουμε να επιλέγουμε πρόσωπα του φαίνεσθαι και όχι του είναι.
Ποιο το μήνυμα σου στους αναγνώστες μας που σκέφτονται αν θα παρακολουθήσουν ή όχι την εκπομπή σου;
Μαζί θα περπατήσουμε αυτό το νέο δρόμο. Βήμα – βήμα. Σεβόμενοι ( όλοι μας) την κάθε άποψη.