Search
Close this search box.

“Annion by xrusa kortari” αγάπη και μεράκι για κάθε τι παλιό και vintage…

H Χρύσα Κορταρη αγαπά το παλιό έπιπλο, την αναπαλαίωση και το vintage, αυτή η αγάπη και κλίση της όπως φάνηκε στη πορεία, έγινε η επαγγελματική της ενασχόληση. Μέσω του διαδικτυακού της καταστήματος Annion by Xrusa Kortari, μπορεί να διαμένει στην Αραδίππου, αλλά, εργάζεται με κόσμο από όλη τη Κύπρο και όχι μόνο.
Στη πιο κάτω κουβέντα μας, η Χρύσα μας μιλά για τη δική της πορεία στο μαγικό κόσμο των αντίκων και του vintage και φυσικά μας ξεναγεί (με λόγια) στο Annion by Xrusa Kortari και στη δική του φιλοσοφία.

SkalaTimes

Χρύσα η ιδέα του διαδικτυακού σου καταστήματος πώς προέκυψε;
Ζούμε σε μια εποχή όπου οι ανάγκες και οι απαιτήσεις αυξάνουν και πληθαίνουν. Ωστόσο θα σου πω ότι η γέννηση γενικότερα, της ιδέας του ‘Annion’, προέκυψε σε μια δύσκολη καμπή της ζωής μου, όπου επιστρέφοντας, από μια κουραστική μέρα, στο σπίτι ήθελα να ασχοληθώ με κάτι το οποίο θα με εκτόνωνε και συνάμα θα με ευχαριστούσε. Ως εκ τούτου, τα βράδια απασχολούμουν με τα δικά μου έπιπλα, μιας και επιζητούσα αλλαγή σε όλα τα επίπεδα και παράλληλα του χώρου στον οποίο διέμενα και διαμένω, ενώ σιγά-σιγά κι αφότου ολοκλήρωνα μερικά από τα έργα μου οι φίλοι που με επισκέπτονταν μου έλεγαν ότι έχω κλίση σε αυτό. Η πρώτη δουλειά που θυμάμαι ότι ανέλαβα σε πιο επαγγελματικό επίπεδο ήταν από έναν φίλο πριν από δυο περίπου χρόνια, ο οποίος έχει γκαράζ αυτοκινήτων στο Καλό Χωριό και ήθελε γουστόζικα κομμάτια σε προσιτή τιμή (αφού όπως προανάφερα μιλάμε για ένα γκαράζ αυτοκινήτων). Θυμάμαι ότι ήθελα πάση θυσία να μείνω εντός προϋπολογισμού χωρίς ωστόσο να κάνω εκπτώσεις στην ποιότητα. Τελικά το αποτέλεσμα βγήκε φαντασμαγορικό! Ολοκληρώνοντας την εργασία μου έκανα ορισμένες λήψεις και τις ανέβασα στο Facebook. Κι από εκεί ξεκίνησαν όλα… (όσον αφορά το κομμάτι του «επίπλου»). Λίγες μέρες αργότερα, με υποδέχτηκε στο σπίτι της μια κυρία η οποία με είχε καλέσει για να δω ένα έπιπλο. Επρόκειτο για ένα κομμάτι ορόσημο για την οικογένεια που απαιτούσε πραγματικά πολλές ώρες δουλειάς αφού οι φθορές του χρόνου ήταν πάμπολλες σε αυτό. Αφότου κλείσαμε την συμφωνία διψούσα για την στιγμή που θα ξεκινούσα να επεμβαίνω στο έπιπλο και περισσότερο για τις αντιδράσεις της οικογένειας όταν θα το παρέδιδα, μιας και το δέσιμο, ιδιαίτερα δε του συζύγου, ήταν πολύ έντονο και δεν υπήρχαν περιθώρια «πειραματισμού». Εν τέλει,το έπιπλο από την γωνία του σπιτιού που το μαζέψαμε, σήμερα κατέχει μια δεσπόζουσα θέση στο σαλόνι του σπιτιού τους και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη γι’ αυτό…Με τον ίδιο τρόπο ανέβηκαν φωτογραφίες και βίντεο στο οποίο φαινόταν το πριν και το μετά και η μια δουλειά έφερνε την άλλη…

Τι μπορεί να βρει κανείς στο Annion by Xrusa Kortari;
Στο «Annion by Xrusa Kortari» πέραν από το κομμάτι της αναπαλαίωσης του επίπλου λειτουργεί και ένα ξεχωριστό αν θες τμήμα, εκείνο της αντίκας. Αν και το «Annion by Xrusa Kortari» λειτουργεί αποκλειστικά και μόνο διαδικτυακά δεν υστερεί σε τίποτα απ’ όλα όσα μπορεί κανείς να συναντήσει σε ένα αντίστοιχο παλαιοπωλείο ή μια αντικερί της γειτονιάς. Αντιθέτως μπορώ να πω! Από παλαιά κυπριακά ερμάρια μέχρι μικροέπιπλα, ποδήλατα, τρίκυκλα, επιτραπέζια ρολόγια, γραφομηχανές, λάμπες πετρελαίου, φωτιστικά, λαμιτζάνες, γουδοχέρια, φωτογραφικές μηχανές, μπρούντζινα διακοσμητικά και πορσελάνινες συλλογές, όλα μοναδικά στο είδος τους, στις καλύτερες τιμές της αγοράς! Όσοι με γνωρίζουν ξέρουν ότι η φιλοσοφία μου παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια.. «Ένα και μοναδικό κομμάτι», φράση την οποία αναφέρω συχνά-πυκνά στην σελίδα μου ακριβώς επειδή εκτιμώ την αποκλειστικότητα του κάθε κομματιού σε κάθε σπίτι μεμονωμένα κι αφενός επειδή δεν επιθυμώ την παρέλαση πανομοιότυπων προϊόντων από σπίτι σε σπίτι.

Εσύ κάνεις τις αναπαλαιώσεις; Πως είναι ως διαδικασία; 
Εννοείται!! Άλλωστε τι νόημα θα είχε αν τις έκανε κάποιος άλλος; Είναι όπως το μεγάλωμα ενός παιδιού… Αυτό είναι το «Annion» για εμένα. Είναι το δεύτερο παιδί μου, μετά την κόρη μου Άννα. Εξού και το όνομα «Αnnion». Είναι η εκτόνωση μου, το πάθος μου, η ώρα της ξεκούρασης μου! Όπως λέει και ο πελεκάνος μου, ο άνθρωπος που με στήριξε και με στηρίζει ακόμη, ο κύριος Κώστας, το ξύλο δεν σου μιλάει, αλλά όση περισσότερη στοργή του δείχνεις τόσο περισσότερο ομορφαίνει. Είναι η στιγμή που εγώ και τα ξύλα γινόμαστε ένα… Πολλές φορές πιάνω τον εαυτό μου να κοιτάει αποσβολωμένα ένα έπιπλο και η σκέψη μου τρέχει στην τελική εικόνα και το χέρι πάει μόνο του. Για ορισμένους είναι πραγματικά ακατόρθωτο να φανταστούν το τελικό αποτέλεσμα οπόταν αναλαμβάνω δράση μέχρι να αντιληφθώ ότι είναι σίγουροι για το τι θέλουν κι όχι τι πιστεύουν ότι θέλουν. Και θα σου εξηγήσω τι εννοώ… Πολλοί πελάτες μου στέλνουν μηνύματα και φωτογραφίες από ένα έπιπλο το οποίο επιθυμούν να αλλάξουν ώστε να συζητήσουμε για το πώς φαντάζονται το εν λόγω κομμάτι. Όταν ο πελάτης δεν είναι βέβαιος για το τι θέλει να κάνει, ζητάω και μια γενικότερη εικόνα του χώρου ώστε να μπορέσω να προβώ σε προτάσεις, ίσως και αντίθετες από αυτό που θεωρεί ο ίδιος ότι θα είναι αρεστό. Αυτό είναι κάτι που το ζητάω σχεδόν πάντοτε για να είμαι ειλικρινής επειδή πολλοί πέφτουμε στην παγίδα ότι το κάθε τι είτε πρέπει να συνδυάζεται μεταξύ του, με αποτέλεσμα να κυριαρχεί μια μουντάδα στον χώρο είτε καταφεύγουμε στην υπερβολή χρωμάτων και στυλ με αντίθετα αποτελέσματα. Ως εκ τούτου, υπάρχει μια προεργασία που απαιτεί πίστωση χρόνου σε δύο σταθμά. Το σίγουρο του πελάτη, που εξήγησα πιο πάνω και τον χρόνο αποπεράτωσης της κάθε δουλειάς, που εναπόκειται αποκλειστικά στις απαιτήσεις του κάθε επίπλου μεμονωμένα. Εμμένω πολύ στην ικανοποίηση του πελάτη παρά του ότι θα μπορούσα να συμφωνήσω με όσα επιθυμεί χωρίς περαιτέρω συζητήσεις και για ορισμένους χάσιμο χρόνου. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που καθιστά πιστεύω το μικροκατάστημα μου ως ένα προορισμό που οι περισσότεροι έχουν επισκεφθεί και συνάμα εμπιστευτεί τα έπιπλα τους περισσότερες από μια φορά!

Πού βρίσκεις τα παλιά και τα vintage έπιπλα;
Από παντού! Μπορεί να περνάω με το αμάξι από κάπου, σε ανυποψίαστη φάση, και το μάτι μου να βολιδοσκοπήσει ένα έπιπλο, μια καρέκλα, το οτιδήποτε που θα μου κεντρίσει το ενδιαφέρον και να κατέβω επί τόπου να διαπραγματευτώ την πώληση του. Ρομαντικά και γουστόζικα μικροέπιπλα έχω φέρει πολλές φορές από Γαλλία και Ιταλία, καθώς επίσης και πολλές αντίκες και βιντάζ κομμάτια!

Τι απαιτεί μια τέτοια δουλειά;
Χρόνο, χρόνο, χρόνο…και υπομονή! Αυτά τα δύο είναι τα επικρατέστερα. Επειδή μιλάμε για διαδικτυακό κατάστημα, όπου η οθόνη ενός υπολογιστή είναι η κύρια βιτρίνα φανταστείτε πόσο χρονοβόρο καθίσταται να προβληθεί ένα έπιπλο ή ένα κομμάτι ώστε την ίδια στιγμή να είναι αφενός περιποιημένο και ετοιμοπαράδοτο κι αφετέρου να ελκύει εκείνον που το κοιτάει από την οθόνη του υπολογιστή ή κινητού του αντίστοιχα. Δεν είναι όλα διορθωμένα και αψεγάδιαστα άλλωστε, επομένως η όποια παρέμβαση προϋποθέτει χρόνο. Απαιτείται επιπλέον να είσαι καλός ακροατής διότι μόνο τότε θα καταλάβεις τι προσδοκά να δει ο άλλος σε αυτό που σου εμπιστεύεται αλλά και χρόνο από το που θα βρεις ωραία κομμάτια (έπιπλα, αντίκες κλπ) μέχρι τις λήψεις και την δημοσίευση του φωτογραφικού υλικού σου.

Η αναπαλαίωση επίπλων είναι πιστεύεις μια τάση της εποχής ή κάτι διαχρονικό για τους λάτρεις του είδους;
Τα τελευταία χρόνια η ιδεολογία του παλαιού μπήκε για τα καλά στην ζωή μας, από τα έπιπλα μέχρι και τα διακοσμητικά που θα βάλουμε στο σπιτικό ή ακόμη και την επιχείρηση μας. Για τους λάτρεις του είδους κάτι τέτοιο σίγουρα αποτελεί διαχρονική και όχι παροδική αξία, συνήθως στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Όσον αφορά τις νεότερες γενεές, οι οποίες ομολογώ ότι έχουν αγκαλιάσει αυτή την φιλοσοφία, πολύ φοβούμαι ότι στην επόμενη μεταβολή της μόδας θα εγκαταλειφθεί κάθε δεσμός σε ό,τι αφορά την τωρινή τους τάση. Κι αυτό επειδή ζούμε σε μια εποχή όπου βαδίζουμε με ό,τι πουλάει.. Δυστυχώς…
Μπορεί κάποιος από το εξωτερικό να κάνει παραγγελία στο Annion by Xrusa Kortari;
Η αλήθεια είναι ότι αυτό έχει πέσει πολλές φορές ως θέμα στο τραπέζι. Η επέκταση μιας μικροεπιχείρησης, και ιδιαίτερα του “Annion by xrusa kortari” στο εξωτερικό θα σήμαινε πολλά για εμένα. Αυτό το οποίο με προβληματίζει ωστόσο είναι το κόστος αποστολής το οποίο βαράει και η κατάσταση στην οποία θα φτάσει στον παραλήπτη το κάθε προϊόν. Μιλάμε για εύθραυστα κομμάτια τα οποία απαιτούν ειδικούς χειρισμούς. Ακόμη και όταν είναι να αποστείλω κάτι εντός Κύπρου έχω έγνοια για το πώς θα το παραλάβει ο πελάτης μου, γι’ αυτό παροτρύνω όσους παραγγέλνουν να παραλαμβάνουν νωρίς ώστε να μην μένουν μέρες στα διάφορα σημεία μεταφορών. Για τους υπήκοούς του εξωτερικού, οι οποίοι έρχονται στην Κύπρο Χριστούγεννα, Πάσχα, Καλοκαίρια ή άλλες περιόδους, το καλύτερο που μπορώ να κάνω είναι να προ-κρατήσω όσα προϊόντα επιθυμούν και να τα παραλάβουν κατά την άφιξη τους στην Κύπρο. Μια άλλη εξυπηρέτηση, την οποία μετά χαράς μπορώ να παρέχω σε όσους ζούνε στο εξωτερικό είναι η προετοιμασία δώρων για όσους πρόκειται να επισκεφθούν εδώ, μιας και οι αεροπορικές εταιρείες δεν επιτρέπουν μεγάλο όγκο κιλών πλέον στους ταξιδιώτες, είτε δωράκια που επιθυμούν να χαρίσουν χωρίς απαραίτητα να πρέπει να έρθουν οι ίδιοι, με παράδοση είτε στο αεροδρόμιο κατά την άφιξη τους είτε μέσω αποστολών στα σπίτια που θέλουν να τα στείλουν αντίστοιχα.

Για σένα τι σημαίνει το παλιό έπιπλο, η αντίκα, το vintage;
Παλαιό έπιπλο κατ’ εμένα είναι οποιοδήποτε έπιπλο ανήκει στην γενεά των παππούδων-γιαγιάδων μας και πιο πριν. Αυτό που φωνάζει από μακριά παλιομοδίτικο τόσο σε στυλ όσο και κατασκευή. Δεν στέκομαι πολύ στην ορολογία και την κατηγοριοποίηση του τύπου αυτό είναι 20ετίας άρα δεν είναι αντίκα είναι βιντάζ κομμάτι, εκτός εάν ο πελάτης αναζητά κάτι πολύ συγκεκριμένο με χρονολογικά πλαίσια. Σαφέστατα, μια αντίκα η οποία φέρει υπογραφές, σφραγίδες, ημερομηνίες και κουβαλάει μια ιστορία πίσω από αυτήν εκτιμάται πολύ περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση, ο πωλητής οφείλει να αναφέρει όλες τις λεπτομέρειες, συνοδευόμενες από αντίστοιχα πιστοποιητικά, όπου και όταν υπάρχουν, ώστε ο αγοραστής να γνωρίζει εκ των προτέρων τι αγοράζει.

Ο Κύπριος κατά τη γνώμη σου αγαπά αυτό το είδος επίπλου;
Ο Κύπριος έχει δείξει ενδιαφέρον σε αυτό τον τομέα τα τελευταία χρόνια, όπως προανέφερα. Και δεν αναφέρομαι σε όλους, για να μην παρεξηγηθώ, αλλά στην μεγαλύτερη μάζα νέων. Το παλαιό πουλάει, εξού και η εμφάνιση πολλών επιχειρήσεων σε βιντάζ στυλ, και όχι μόνον. Όταν αγαπάς κάτι, το θες κοντά σου όμως, αλλιώς σου περνάει εντελώς απαρατήρητο. Εκείνοι που τα έχουν είτε τα κρατάνε και τα αναπαλαιώνουν είτε τα δίνουν και εγκαταλείπουν κάθε ίχνος παλαιού στο χώρο τους. Κατά γενική ομολογία όμως, θεωρώ ότι υπάρχει μια αγάπη προς το παλαιό, η οποία εύχομαι να κρατήσει.

Τέλος, που μπορεί να δει κανείς τα όσα διαθέτεις προς πώληση;
Μπορεί να με βρει από την προσωπική σελίδα μου στο Facebook με το όνομα: “Annion by xrusa kortari”, όπου αναρτώ οτιδήποτε είναι προς πώληση καθώς επίσης και δείγμα των δουλειών μου. Δυστυχώς ακόμη δεν έχω κάποιο website, είμαστε στα σκαριά όμως και σύντομα θα μπορείτε να με βρείτε και από εκεί. Για όσους δεν είναι χρήστες Facebook μπορούν να επικοινωνήσουν μαζί μου είτε με μήνυμα στο κινητό, στο 99255280, είτε μέσω Viber, στον ίδιο αριθμό, επισυνάπτοντας μου φωτογραφίες με αυτό που θέλουν να αλλάξουν είτε να αγοράσουν ώστε να αποφεύγονται οποιεσδήποτε παρεξηγήσεις. Για τους Κύπριους μας στο εξωτερικό ισχύουν τα ίδια μέσα επικοινωνίας. Θα χαρώ να εξυπηρετήσω τον καθένα από εσάς. Σας ευχαριστώ θερμά για την ευκαιρία που μου δώσατε ώστε να μπορέσω να προβάλω μέσω του SkalaTimes το “Annion by xrusa kortari” τόσο στην Κύπρο όσο και το εξωτερικό. Να είστε όλοι καλά!

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!