Search
Close this search box.

Κορωνοϊός και διαφθορά αναδεικνύουν την ανάγκη νέων πρακτικών ψηφοφορίας

Σε πρώτο στάδιο μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα
υιοθέτησης της επιστολικής και πρόωρης ψήφου

του Νίκου Γεωργίου
Επαρχιακός Γραμματέας ΔΗΣΥ Αμμοχώστου, Δημοτικός Σύμβουλος Λάρνακας, Νομικός

Ο παράγοντας αποχή είχε καταλυτική συμβολή στις τελευταίες εκλογικές αναμετρήσεις. Στο ερώτημα, όμως, γιατί ο εκλογέας απέχει, η απάντηση δεν είναι μονοδιάστατη. Οι λόγοι μπορεί να είναι κοινωνικοοικονομικοί, θεσμικοί, να σχετίζονται με τη σημασία της αναμέτρησης, μέχρι και με την ημέρα και ώρα της διεξαγωγής των εκλογών.

Είναι συγκλίνουσα άποψη, ωστόσο, ότι τα φαινόμενα διαφθοράς προκαλούν κρίση εμπιστοσύνης προς την πολιτική, τους θεσμούς και τα πρόσωπα, αυξάνοντας τα ποσοστά αποχής. Εάν προσθέσουμε στην εξίσωση την παράμετρο Covid-19 και μαζί τους κανόνες κοινωνικής αποστασιοποίησης, τον φόβο και την ανασφάλεια που νιώθουν οι πολίτες και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες, τότε είναι σαφές πως το πρόβλημα διογκώνεται ακόμη περισσότερο.

Συνεπώς, τα νέα δεδομένα επιβάλλουν να σκεφτούμε νέους, δημιουργικούς τρόπους, ώστε να καταστήσουμε τη συμμετοχική διαδικασία ευκολότερη και ασφαλέστερη. Στο τραπέζι πρέπει να μπουν νέες ιδέες, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος ελέγχου και μείωσης της διαφθοράς, πέρα από την ενδυνάμωση του νομοθετικού πλαισίου, είναι η συμμετοχή στα κοινά και όχι η απαξίωση της πολιτικής και των κέντρων λήψης αποφάσεων.

Σε πρώτο στάδιο μπορούμε να διερευνήσουμε την πιθανότητα υιοθέτησης της επιστολικής και πρόωρης ψήφου, κατόπιν μελέτης και διαβούλευσης και με τις απαραίτητες ασφαλιστικές δικλείδες και νομοθετικές ρυθμίσεις. Παράλληλα, να αρχίσουμε τη συζήτηση για εφαρμογή της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας στο μέλλον.

Ασφαλώς, χρειάζεται μελέτη, σωστή αξιολόγηση και αξιοποίηση εμπειρογνωμόνων. Πάνω απ’ όλα όμως χρειάζεται καλή θέληση και διάθεση για αλλαγή. Πρόκειται, άλλωστε, για μέτρα που εφαρμόζονται ήδη σε αρκετές χώρες όπως για παράδειγμα οι ΗΠΑ, ο Καναδάς, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Σουηδία, η Νορβηγία, η Ελβετία, η Γαλλία και η Γερμανία.

Η επιστολική ψήφος, αντί της αυτοπρόσωπης προσέλευσης στην κάλπη προβλέπει εναλλακτική άσκηση των εκλογικών δικαιωμάτων, μέσω επιστολής ή άλλων τεχνολογικών μέσων. Προσφέρει την ευκαιρία σε απόδημους, άτομα με αναπηρίες και ψηφοφόρους που για διάφορους λόγους αδυνατούν να προσέλθουν στις κάλπες, να συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία. Η πρόωρη ψηφοφορία, η οποία φέτος στις ΗΠΑ καταρρίπτει όλα τα ρεκόρ συμμετοχής, προσφέρει το δικαίωμα στους πολίτες να ψηφίσουν νωρίτερα και εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος. Στην παρούσα συγκυρία παρέχει, ακόμη, την ευκαιρία στους ψηφοφόρους να αποφύγουν τον συνωστισμό την ημέρα των εκλογών, μεσούσης της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στις ΗΠΑ, πάντως, για τις Προεδρικές Εκλογές της 3ης Νοεμβρίου, ψήφισαν σχεδόν 70 εκατομμύρια πολίτες μέσω της επιστολικής ή της πρόωρης ψήφου, ενώ το 2016 συμμετείχαν στη διαδικασία εκ των προτέρων, διά ζώσης ή επιστολικά, 57 εκατομμύρια Αμερικανοί.

Ας ανοίξει η συζήτηση, λοιπόν. Πρόκειται για μια μεταρρύθμιση που θα βοηθήσει τους πολίτες, το πολιτικό σύστημα και κατ’ επέκταση τη Δημοκρατία μας. Η κατάσταση, όπως διαμορφώνεται δεν επιτρέπει εφησυχασμό, η ανάγκη για κάθαρση είναι πιο επιτακτική από ποτέ άλλοτε. Η συμμετοχή στις εκλογικές διαδικασίες είναι αυτή που μπορεί να οδηγήσει μπροστά τον τόπο.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Πιλοτική Εφαρμογή Προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου Σχολείου Μέσης Εκπαίδευσης

Η Διεύθυνση Μέσης Γενικής Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΑΝ), μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, προχωρεί στην πιλοτική εφαρμογή προγράμματος Προαιρετικού Ολοήμερου

error: Content is protected !!