Search
Close this search box.

ETEK : Ανησυχία για τις παλιές οικοδομές, ειδικά αυτές που σχεδιάστηκαν πριν την εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού

Το Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου – ΕΤΕΚ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια προς τις οικογένειες των θυμάτων του φονικού σεισμού στη Σάμο και τη Σμύρνη.

Η μεγάλη ένταση του σεισμού και τα καταστροφικά του αποτελέσματα μας υπογραμμίζουν για πολλοστή φορά το καθήκον μας ως τεχνικός σύμβουλος της πολιτείας για την προστασία των πολιτών του τόπου μας στην απευχόμενη περίπτωση σεισμού.

Οι αυστηροί κώδικες αντισεισμικού σχεδιασμού που εφαρμόζονται στη χώρα μας θεωρούμε ότι διασφαλίζουν την επάρκεια των νέων οικοδομών. Η ανησυχία του Επιμελητηρίου εστιάζεται στις παλιές οικοδομές, ειδικά αυτές που σχεδιάστηκαν πριν την εφαρμογή του αντισεισμικού κανονισμού λόγω της μεγάλης ηλικίας τους και του γεγονότος ότι δεν υπάρχει κουλτούρα συντήρησης των οικοδομών στη χώρα μας.

Με αφορμή τον πρόσφατο σεισμό στο Αιγαίο, το ΕΤΕΚ επαναλαμβάνει την αναγκαιότητα νομοθετικής ρύθμισης της τακτικής επιθεώρηση των κτιρίων και της κδοσης σχετικού πιστοποιητικού επιθεώρησης το οποίο αποτελεί το καλύτερο προληπτικό μέτρο αποφυγής παρόμοιων καταστροφικών συνεπειών.

Επιπρόσθετα, καλούμε την πολιτεία να βρει τους τρόπους να επιδοτήσει άμεσα την αντισεισμική αναβάθμιση των οικοδομών σε συνδυασμό με την ενεργειακή τους αναβάθμιση. Τα τελευταία χρόνια έχουν διατεθεί τεράστια ποσά, από Ευρωπαϊκά κονδύλια για την ενεργειακή αναβάθμιση οικοδομών στη χώρα μας, χωρίς να διασφαλίζεται παράλληλα και η αντισεισμική τους επάρκεια. Θα μπορούσε ένα μέρος των κονδυλίων αυτών μαζί με εθνικά κονδύλια, αλλά και με την παροχή διάφορων κινήτρων, το κράτος να προωθήσει την αντισεισμική αναβάθμιση των οικοδομών

Επιστημονικό Τεχνικό Επιμελητήριο Κύπρου
31 Οκτωβρίου 2020

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!