Search
Close this search box.

Εμανουέλ Μακρόν: Με το λόγο του κερδίζει δημοτικότητα και τις καρδιές των Γάλλων

“Ο ρόλος μου είναι να κατευνάζω τα πνεύματα”, αλλά και “να προστατεύω” δικαιώματα όπως η ελευθερία της έκφρασης στη Γαλλία, εξηγεί ο αρχηγός του γαλλικού κράτους στη μακρά συνέντευξη που παραχώρησε στο δίκτυο Αλ-Τζαζίρα, διάρκειας σχεδόν μιας ώρας, η οποία μεταγλωττίστηκε στα αραβικά, από το δίκτυο του Κατάρ, το οποίο έχει μεγάλη τηλεθέαση στη Μέση Ανατολή και στις χώρες του Μαγρέμπ.
Ανάμεσα σε άλλα στη συνέντευξη στο Αλ-Τζαζίρα, κανάλι το οποίο έχει μεγάλη τηλεθέαση στον μουσουλμανικό κόσμο όπου αυξάνονται οι διαδηλώσεις κατά των σκίτσων, ο Μακρόν είπε:

“Kαταλαβαίνω ότι μουσουλμάνοι μπορεί να σοκαρίστηκαν από τα σκίτσα του Μωάμεθ, ωστόσο αυτά δεν δικαιολογούν τη βία”.

“Οι αντιδράσεις του μουσουλμανικού κόσμου οφείλονταν σε πολλά ψέματα και στο γεγονός ότι οι άνθρωποι θεώρησαν ότι εγώ ήμουν υπέρ αυτών των σκίτσων. Εγώ είμαι υπέρ της δυνατότητας ο καθένας να μπορεί να γράφει, να σκέφτεται και να σχεδιάζει ελεύθερα στην χώρα μου γιατί θεωρώ ότι αυτό σημαντικό, ότι είναι ένα δικαίωμα, ότι είναι οι ελευθερίες μας”.

“Αυτό δεν σημαίνει ότι υποστηρίζω προσωπικά όλα όσα λέγονται, όλα όσα σχεδιάζονται σε σκίτσα”.

Τόνισε ότι θέλει “να ηρεμήσουν τα πράγματα” και ότι δεν θέλησε να “παραιτηθεί γιατί θα ήταν αντισυνταγματικό και θα ήταν μια φρικτή απώλεια κυριαρχίας για εμάς”, επιπλέον τόνισε ότι δεν υπήρχε “στιγματισμός” του μουσουλμανικού κόσμου στη Γαλλία.

“Μερικές φορές κάνουν τη γελοιογραφία ξένων ηγετών, όχι της χώρας όπου ζουν γιατί εκεί έχουν σπάσει τα χέρια των γελοιογράφων ή των σκιτσογράφων, γιατί μερικές φορές έχουν σκοτώσει δημοσιογράφους ή τους έχουν βάλει στη φυλακή. Αυτό δεν ισχύει για τη Γαλλία “.

Όσον αφορά τον Ερντογάν είπε πως είχε “πολεμοχαρή συμπεριφορά προς τους συμμάχους του ΝΑΤΟ” προσθέτοντας ότι ο ίδιος επιθυμεί τα πράγματα να κατευνάσουν αλλά “ο Τούρκος πρόεδρος θα πρέπει να σεβαστεί τη Γαλλία, να σεβαστεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, να σεβαστεί τις αξίες της, να μην λέει ψέματα, να μην εκστομίζει ύβρεις”.
“Αλλά επίσης λέω σε πολλούς ηγέτες, στη Γαλλία ο Τύπος είναι ελεύθερος”, τόνισε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι “σε πολλές χώρες που έχουν ζητήσει μποϊκοτάζ (των γαλλικών προϊόντων) , δεν υπάρχει πλέον ελευθερία Τύπου, δηλαδή, δεν υπάρχει πλέον δυνατότητα για σκίτσα αλλά όχι μόνο του προφήτη ή του Θεού ή του Μωυσή, αλλά των ίδιων των ηγετών της χώρας”.

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν εξέφρασε επίσης λύπη για τις “παρεξηγήσεις” και τη “χειραγώγηση” γύρω από τις δηλώσεις του για τα σκίτσα του Μωάμεθ “μερικές φορές από πολιτικούς και θρησκευτικούς ηγέτες” που θεωρεί ότι βρίσκονται πίσω από τις διαδηλώσεις εναντίον της Γαλλίας.

—————————————————–

“Θα συνεχίσουμε, καθηγητά
Θα συνεχίσουμε αυτό τον αγώνα για την ελευθερία
θα συνεχίσουμε την υπεράσπιση της δημοκρατίας της οποίας έχετε γίνει το πρόσωπο….”

«Στη Γαλλία κύριε καθηγητά, τα φώτα δεν θα σβήνουν ποτέ»
Πριν μία βδομάδα μετά τα γεγογότα στη Νίκαια η Γαλλία απέτισε φόρο τιμής στον Σαμουέλ Πατί. Στον 47χρόνο που αποκεφαλίστηκε στη μέση του δρόμου από ακραίους ισλαμιστές. Στον Σάμουελ Πετί απονεμήθηκε η ύψιστη διάκριση της Γαλλίας, το μετάλλιο της «Λεγεώνας της Τιμής». Φίλοι, συνάδελφοι και μαθητές του διάβασαν κείμενα που αγαπούσε ο αδικοχαμένος καθηγητής.
Οι μαθητές του σημείωσαν πως ο Πατί τους ενθάρρυνε να σχηματίζουν δική τους άποψη για τα πράγματα και να είναι ανεξάρτητοι. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως η Γαλλία δεν θα υποταχθεί στον φόβο.
Οι μαθητές του σημείωσαν πως ο Πατί τους ενθάρρυνε να σχηματίζουν δική τους άποψη για τα πράγματα και να είναι ανεξάρτητοι. Ο Εμανουέλ Μακρόν υποστήριξε πως η Γαλλία δεν θα υποταχθεί στον φόβο.
«Ο Σαμουέλ Πατί έγινε το πρόσωπο της γαλλικής δημοκρατίας. Πλέον συμβολίζει την δύναμη μας και την αποφασιστικότητα μας να νικήσουμε τους τρομοκράτες και τους ακραίους Ισλαμιστές. Στη χώρα μας, ο φανατισμός δεν χωράει. Είμαστε μια κοινωνία ελεύθερων πολιτών και έτσι θα συνεχίσουμε να ζούμε. Δεν θα εγκαταλείψουμε τα σκίτσα, τις καρικατούρες και τα σχέδια. Ακόμη κι αν κάποιοι υποχωρούν, στη Γαλλία κύριε καθηγητά, τα φώτα δεν θα σβήνουν ποτέ» τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!