Search
Close this search box.

Νίκος Αντωνιάδης εκλογές ΗΠΑ: “Ο κρυφός ψηφοφόρος που μπορεί να φέρει την ανατροπή έχει όνομα, λέγεται ρατσισμός”

Το SkalaTimes ζήτησε από τον καθηγητή Πολιτικού Marketing στο Πανεπιστήμιο St Johns της Νέας Υόρκης, κύριο Νίκο Αντωνιάδη, να μας μιλήσει για τις επικείμενες εκλογές στην Αμερική, λίγες μέρες πριν οι ΗΠΑ αποφασίσουν ποιον θα εκλέξουν στην 59η εκλογική αναμέτρηση για Πρόεδρο της χώρας. Την Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2020 η Αμερική θα αποφασίσει Biden ή Trump.
Ο καθηγητής Νίκος Αντωνιάδης μας αναλύει το προεκλογικό σκηνικό, λίγα εικοσιτετράωρα πριν η Αμερική αποφασίσει για το μέλλον της.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κάποιοι κάνουν λόγο για “εμφύλιο χωρίς όπλα” στις ΗΠΑ με όλα αυτά που συμβαίνουν και με τις επικείμενες εκλογές σε λίγες μέρες. Πως το σχολιάζεις;
Σε ευχαριστώ για αυτή την ερώτηση, γιατί μου δίνεις την ευκαιρία μέσα από την απάντηση να θίξω μέρος της ακαδημαϊκής μου μελέτης, που έκανα για λογαριασμό του Πανεπιστημίου μου πριν από λίγο καιρό. Όπως έχεις ήδη αναφέρει, (και σ’ ευχαριστώ γι’ αυτό), σε προηγούμενη δημοσίευση του περιοδικού σας, είναι η πρώτη φορά που διδάσκεται το πολιτικό marketing στη Νέα Υόρκη και στο Saint Johns και από τα πρώτα στις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι για το οποίο τους ευχαριστώ γιατί είναι μεγάλη τιμή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο λοιπόν, είχα διεξάγει μία έρευνα συσχετισμών. Ξέρετε, πέραν των δημοσκοπήσεων που γίνονται και οι οποίες δημοσκοπήσεις θα πρέπει να βασίζονται πάνω σε ανά πολιτεία, (διότι εδώ υπάρχει το σύστημα των εκλεκτόρων), είχα προχωρήσει στην εξής μελέτη μαζί με τους φοιτητές μου: Η μελέτη και η έρευνα επικεντρώθηκε στα βασικά προβλήματα που απασχολούν τους αμερικανούς. Δηλαδή, οικονομία, υγεία, κορονοϊός, ρατσισμός και κάποια άλλα βασικά. Με βάση το μοντέλο που ανέδειξα πέρσι στο πανεπιστήμιο, το οποίο είχε βραβευτεί, εξέτασα αυτό το μοντέλο της δημιουργίας της ενημέρωσης και της υποστήριξης. Μελετήσαμε κάθε έναν από τους υποψήφιους ξεχωριστά, σε σχέση πάντα με τα μεγάλα προβλήματα και προχωρήσαμε σε συσχετισμούς.
Ακουστέ λοιπόν ποιο είναι το εκπληκτικό. Σχεδόν κανένα από τα προβλήματα τα οποία έχω αναφέρει δεν δείχνει ότι σχετίζεται με έναν εκ των δύο υποψηφίων. Δηλαδή φαίνεται ότι κανένα από τα προβλήματα δεν έχουν θίξει ή δεν έχουν οποιαδήποτε πρόταση τα επιτελεία των δύο υποψηφίων…..

Νίκο φαντάζομαι ότι βγαίνει ένα προεκλογικό πρόγραμμα του κάθε υποψηφίου, μέσα σ’ αυτό δεν υπήρχαν οι προτάσεις για τα σοβαρά αυτά προβλήματα;
Έρευνα που είχα διεξάγει πέρσι για το πανεπιστήμιο και είχαμε πάρει δείγμα από το Los Άντζελες, είχε δείξει ότι ενώ ο κόσμος ζητά δημιουργία, ενημέρωση και υποστήριξη, τρία βασικά στοιχεία του μοντέλου που σας έχω αναφέρει, εντούτοις οι πολιτικοί από την άλλη θεωρούν ότι ναι μεν δημιουργούν και υποστηρίζουν, αλλά δεν επιβεβαιώνεται η ενημέρωση. Κατεπέκταση τι σημαίνει αυτό; Νομίζουν ότι το κάνουν, αλλά δε ενημερώνουν σωστά, το μήνυμα δε φτάνει ποτέ στον κόσμο.
Και αυτή είναι μια παρουσίαση την οποία θα έκανα πέρσι στο καποδιστριακό στην Αθήνα, αλλά αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού.
Οι δημοσκοπήσεις είναι ένα εργαλείο, αυτοί όμως οι συσχετισμοί, και θα επανέλθω στο προηγούμενο σημείο, έδειξαν ότι σε κανένα σχεδόν πρόβλημα δεν αγγίζουν οι δύο υποψήφιοι τον Αμερικανικό λαό. Εκτός από ένα. Το ρατσισμό. Τι σημαίνει αυτό; Και τι σημαίνει αυτός ο συσχετισμός; Ναι με φαίνεται ένα προβάδισμα στον Biden, ναι μεν υπερισχύει σε πολλές πολιτείες, τις πλείστες, Υπάρχει όμως η κρυφή ψήφος η οποία έχει να κάνει με τον ρατσισμό. Ξέρετε, ένας o οποίος είναι ρατσιστής δε βγαίνει να το φωνάζει ότι είναι ρατσιστής. Όλοι αυτοί που θέλουν να φύγουν οι ξένοι και να μείνουν στη χώρα μόνοι οι Αμερικανοί, κτλ, κρατούν την ψηφο τους κρυφή. Και σ’ αυτό το κομμάτι υπερισχύει ο Trump! Εν κατακλείδι, ο εμφύλιος πόλεμος που πολύ σωστά έχεις αναφέρει ξεκινάει και τελειώνει εδώ. Δεν έχει να κάνει ούτε με τον κορονοϊό, ούτε με την οικονομία…

Είναι συγκλονιστικό αυτό που λες, διότι αυτό σημαίνει ότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο η ρητορική μίσους του Trump, ούτε οι διαδηλώσεις “black lives matters”, αλλά κάτι πιο βαθιά ριζωμένο μέσα στον αμερικανικό λαό….
Βεβαίως! Μα γιατί ο Trump βγήκε όταν ήθελε να βάλει τον τοίχο στο Μεξικό; Γιατί έχει δημιουργήσει μπλοκάρισμα των αδειών για υπηκοότητες στις ΗΠΑ; Αυτή τη στιγμή που μιλαμε έχουν πάγοποιηθεί οι αιτήσεις για βίζα, για πολιτικόγράφήσεις στις ΗΠΑ κτλ.

Για να κερδίσει λες όλους αυτούς που στηρίζουν τις ρατσιστικές του τάσεις….
Φυσικά! Αντιλαμβάνεστε ότι αυτή τη στιγμή 500 οικογένειες ψάχνουν τα παιδιά τους; Θυμάστε όταν τους χώρισε; 500 σχεδόν οικογένειες ψάχνουν τα παιδιά τους! Παιδιά ψάχνουν τους γονείς τους, χάθηκαν. Όλα αυτά που οδηγούν; Σε αυτό το συσχετισμό που έχει καταδείξει η μελέτη που σας έχω αναφέρει.

Συγκλονιστικό, να βασίζει τη νίκη του στο ρατσισμό…
Κοιτάξετε, είναι το σημείο που θα γύρει την πλάστιγγα υπέρ του Trump. Ναι μεν προηγείται ο Biden, αλλά υπάρχει αυτό το στοιχείο και ενδέχεται ανατροπή.

Άρα την ανατροπή θα την φέρει ο κρυφός ψηφοφόρος….
Ναι, αλλά αυτός ο κρυφός ψηφοφόρος έχει όνομα, λέγεται ρατσισμός.

Λίγες ημέρες πριν τις εκλογές περισσότεροι από 53 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν ήδη ψηφίσει, αριθμός ρεκόρ, σύμφωνα με το Elections Project του πανεπιστημίου της Florida. Θα έχουμε περισσότερες ψήφους σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση σε σχέση με τις τελευταίες εκλογές του 2016;
Καταρχή σήμερα που μιλάμε 29 Οκτωβρίου 2020, ο αριθμός έχει πάει στα σχεδόν 75 εκατομμύρια. Αυτός ο αριθμός είναι το 50% μέχρι στιγμής όλων όσων έχουν ψηφίσει το 2016.
Άρα αντιλαμβάνεστε ότι ήδη υπάρχει μια τεράστια ανακατανομή των ψηφοφόρων και μείωση αισθητά της αποχής. Για να καταλάβετε τι γίνεται εδώ, για να μπορείς να να πας να ψηφίσεις πρέπει να σταθείς στη γραμμή. Για το Early Voting κατά μέσον όρο πρέπει να περιμένεις 2 ώρες στην ουρά, αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μεγάλη απήχηση σ’ αυτές τις εκλογές και μεγάλη κινητοποίηση. Και σίγουρα ναι πιστεύω ότι θα είναι κατά παρασάγγας πολύ πιο ψηλοί οι αριθμοί των ψηφοφόρων από τις τελευταίες εκλογές του 2016.

Βλέπουμε και τους διάσημους να παροτρύνουν τον κόσμο να πάει να ψηφίσει, έχω την εντύπωση ότι είναι περισσότεροι από το 2016, αυτό έχει να κάνει και με τους εχθρούς που δημιούργησε ο Trump;
Όχι τόσο. Αυτό που συμβαίνει αγαπητή μου Γιώτα, και είναι ένα από τα μαθήματα που διδάσκω στο πολιτικό μάρκετινγκ είναι η απήχηση που έχουν οι Celebrities και οι influencers στις πολιτικές μάχες. Σίγουρα σε επίπεδο εταιρειών έχει ήδη αποδειχθεί ότι έχει αποτέλεσμα.
Αυτό που λέμε και διδάσκουμε και εργαζόμαστε πάνω σε αυτό με συγκεκριμένα παραδείγματα, είχε ξεκινήσει ο Obama από το 2008 και μετά περισσότερο το 2012 και το 2016. Αυτή τη στιγμή τι γίνεται με τους διάσημους και τους influencers; Επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό τους αναποφάσιστους. Ειδικά τους νέους.
Δηλαδή όλοι αυτοί που βγαίνουν και λένε “εμένα δε με ενδιαφέρει δεν θα ψηφίσω”, μόλις δουν μία διάσημη όπως πχ την Jennifer Aniston, (η οποία αν θυμάστε καλά μόλις μπήκε στο instagram απέκτησε εκατομμύρια ακόλουθους σε λίγες μόνο ώρες), τότε ναι, ένας νέος, ένας αναποφάσιστος, ένας απ’ αυτούς που λένε ότι δεν τους ενδιαφέρει, ενδέχεται σε μεγάλο βαθμό να επηρεαστεί και να πάει να ψηφίσει.

Περισσότερα από 270 εκατομμύρια δολάρια «χάρισαν» οι τράπεζες και οι λοιποί δανειστές στον Trump από το 2010, σύμφωνα με τα φορολογικά αρχεία του προέδρου, αναφέρουν οι New York Times. Αυτή η “νέα αποκάλυψη” των New York Times πιστεύεις θα επηρεάσει το αποτέλεσμα;
Θα απαντήσω με ένα στοιχείο το οποίο είναι πολύ απλό να καταλάβουμε όλοι οι πολιτικοί όσο κι αν στεναχωρήσει κάποιους η απάντηση μου. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε την ψυχρή λογική του πως αντιδρά ο κόσμος. Σίγουρα αν μιλήσουμε για political correctness αυτό το πράγμα δεν θα έπρεπε να είναι αποδεκτό. Αν είναι δυνατόν να μην πληρώνεις στο κράτος το οποίο εσύ διοικείς! Να μην έχεις ανοιχτά τα χαρτιά σου! Αυτό παρεπιπτόντως είναι κάτι το οποίο έχω ζητήσει και από κύπριους πολιτικούς και όμως αρνούνται να το κάνουν.

Δηλαδή;
Αρνήθηκαν να ανοίξουν τα χαρτιά τους προς τον κόσμο. Εγώ πιστεύω και θεωρώ πως ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να έχεις στο πρόγραμμα σου είναι το να δημοσιοποιείς τα οικονομικά σου στοιχεία. Από τη στιγμή που παίρνεις την απόφαση να κατέβεις ως υποψήφιος, άρα κατεπέκταση να εκπροσωπήσεις μία μερίδα του κόσμου, τότε οφείλεις να έχεις ανοιχτά τα χαρτιά σου. Ο κόσμος αξίζει σεβασμό.
Που καταλήγω; Μια τέτοια κίνηση όπως αυτή που ανέφερες μπορεί πολίτικα να μην είναι ορθή, αλλά δεν τον ενδιαφέρει τον κόσμο. Ο κόσμος έχει τόσα πολλά προβλήματα που αγγίζουν τον ίδιο, τόσα πολλά προβλήματα να αντιμετωπίσει αυτή τη στιγμή,τον κόσμο δεν τον ενδιαφέρει τι έκανε ο Trump, τον νοιάζει τι κάνει ο Trump για τον ίδιο τον κόσμο!
Επιπλέον, Γιώτα θα σου πω ένα παράδειγμα που λέω και σένα φίλο μου που έχει ελληνική καφετέρια εδώ στη Νέα Υόρκη. Για να καταλάβουμε πιο απλά το πολιτικό μάρκετινγκ. Λέω στο φίλο μου: “δε σε διαφέρει τι κάνει η καφετέρια απέναντι, σε ενδιαφέρει εσύ ως καφετέρια τι κάνεις για να ενδυναμώσεις τα δικά σου θετικά στοιχεία”. Το ίδιο κι ένας υποψήφιος πρέπει να βλέπει πως θα ενδυναμώσει τα δικά του καλά στοιχεία και όχι τα αρνητικά του απέναντι.
Το τι έκανε ο Biden ή ο Trump ή ο Αναστασιάδης ή ο Άντρος Κυπριανού δεν τον ενδιαφέρει και τόσο τον κόσμο, τον κόσμο τον ενδιαφέρει περισσότερο τι έχουν κάνει αυτοί οι πολιτικοί για τον ίδιο τον κόσμο, για τα θέματα, για τα προβλήματα που αφορούν τον ίδιο τον κόσμο άμεσα.
Κατεπέκταση για να απαντήσω την ερώτηση σου, όχι αυτή η “αποκάλυψη” δεν θα επηρεάσει τους ψηφοφόρους. Ο κόσμος δεν θα νιώσει ότι το γεγονός ότι ο Trump απέκρυβε τους φόρους θα επηρεάσει τον ίδιο τον κόσμο. Δεν είναι άμεση απειλή για τον κόσμο, δεν θεωρείται άμεση απειλή για τον ψηφοφόρο. Ο κόσμος επηρεάζεται και επηρεάζει την ψήφο του όταν νιώσει άμεσα την απειλή. Αυτό λοιπόν που ανέφερες δεν είναι άμεση απειλή. Είναι έμμεση απειλή.

Πριν δύο βδομάδες με μια μεγάλη διαδήλωση στην Washington οι φεμινιστικές οργανώσεις είπαν «όχι» στον Trump και κάλεσαν τις Αμερικανίδες να τον καταψηφίσουν στις εκλογές του Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις ο Trump χάνει την υποστήριξη σημαντικής μερίδων ψηφοφόρων, δηλαδή των λευκών γυναικών των προαστίων. Σε αυτό τον φεμινιστικό αγώνα κατά του Trump είναι και διάσημες γυναίκες του Hollywood. Θα παίξει ρόλο αυτό στο εκλογικό αποτέλεσμα πιστεύεις;
Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, να σε διορθώσω Γιώτα μου, χάνει την στήριξη των λευκών γυναικών με μόρφωση, να το διευκρινήσουμε αυτό, με μόρφωση. (White educated women).
Όπως και στην Κύπρο, έτσι και εδώ, υπάρχουν αντιδράσεις όσον αφορά τη μάσκα κτλ, στο θέμα κορονοϊού υπερισχύει ο Biden.
Σε θέματα οικονομίας υπερισχύει ο Trump.
Όπως έχω αναφέρει και προηγουμένως σχετικά με τις ισορροπίες και σύμφωνα με ένα στοιχείο που έχει δώσει το ABC πριν λίγες μέρες μόνο το 3% φαίνεται ότι δεν έχουν ακόμη αποφασίσει τι θα ψηφίσουν.
Αυτό που εννοώ είναι ότι δεν θα επηρεάσει πολύ. Όμως, αυτό το στοιχείο που αναφέρεις με τις φεμινιστικές οργανώσεις μπορώ να το συνδέσω με το θέμα των διακρίσεων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο κόσμος γενικά εδώ έχει ξεσπάσει, διότι αντιλαμβάνεστε, κακά τα ψέματα, καταπιεζόμαστε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό, λόγω των νέων δεδομένων που έχει φέρει ο κορονοϊός. Το να πρέπει να φοράω τη μάσκα για να βγω έξω για φαγητό, το να πρέπει να φοράω τη μάσκα στο μάθημα, στη δουλειά για τόσες ώρες, αντιλαμβάνεστε αυτό έχει κάνει τον κόσμο να σκάσει. Αυτή η κατάσταση είναι από το Φλεβάρη, έχουμε σκάσει. Διδάσκω στο πανεπιστήμιο ολόκληρη μέρα με τη μάσκα. Ξέρετε, υπάρχουν φορές που νιώθω πως δεν αναπνέω.
Αυτό που θέλω να πω είναι πως οι ρυθμοί εδώ είναι πολύ γρήγοροι, τα νέα δεδομένα έχουν φέρει τον κόσμο σε μία κατάσταση που νιώθει πως έχει σκάσει! Αυτό το βλέπει ο Trump και πατάει τον κόσμο εκεί που πονεί. Όλο αυτό το θέατρο “πήγα στην κλινική και βγήκα σε δύο μέρες, μη φοβάστε, δείτε με εμένα”, νομίζω καταλαβαίνετε…
Το φεμινιστικό που αναφέρεις έχει σχέση και με το ρατσιστικό και με τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Πολύ περιληπτικά: Αν εκλεγεί ο Biden τι θα σημαίνει σε Αμερικανικό και Παγκόσμιο επίπεδο; Αν εκλεγεί και πάλι ο Trump;
Kαταρχάς να ενημερώσω ότι και με συναδέλφους δημοσιογράφους που συζητάω εδώ στην Αμερική και γενικά με αρκετό κόσμο, φοβόμαστε ένα σημείο σε περίπτωση που εκλεγεί ο Biden…. Την μη αναγνώριση του αποτελέσματος από τον Trump, διότι κάτι τέτοιο θα μας οδηγήσει σε πολλά δύσβατα μονοπάτια. Άρα, ας ευχηθούμε πως θα είναι ξεκάθαρο το αποτέλεσμα και δεν θα τίθεται αμφισβήτησης.

Σε περίπτωση που αμφισβητηθεί το αποτέλεσμα τι μπορεί να σημαίνει αυτό;
Καταρχάς υπάρχει η Επιστολική ψήφος, πολλοί ψήφισαν μέσω ταχυδρομείου ή e-mail το ότι ο Trump βγήκε και είπε να προσέχουμε για τυχόν νοθείες του αποτελέσματος θεωρώ πως ήταν προπομπός αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων.

Ενδέχεται να βγει δηλαδή ο Trump και να πει δεν αναγνωρίζω το νέο αποτέλεσμα; Έχει τέτοιο δικαίωμα;
Ναι, έχει δικαίωμα να το κάνει. Γι’ αυτό έχω πει ο θεός να βάλει το χέρι του να μην υπάρξει ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Κοίταξε, υπάρχει μεγάλος φανατισμός υπέρ του Trump και θα σου πω ότι υπάρχει αρκετός φανατισμός υπέρ του Trump και μέσα στην Παροικιά μας, εδώ στην ομογένεια, στη Νέα Υόρκη. Μεγάλο ποσοστό των ελλήνων της ομογένειας εδώ στη Νέα Υόρκη είναι υποστηρικτές του Trump. Μιλάμε για την συντριπτική πλειοψηφία της ομογένειας.

Συγνώμη κιόλας Νίκο, με όλο το σεβασμό στην ομογενεια εκεί, πως γίνεται ένας άνθρωπος με ξένες ρίζες και καταγωγή να στηρίζει έναν υποψήφιο ο όποιος δεν θέλει τους ξένους;
Γιώτα μου το τι σκέφτεται ο καθένας, και τι συμφέροντα μπορεί να έχει ο καθένας, είναι κάτι που θα μου επιτρέψεις να μην το σχολιάσω. Αυτό είναι κάτι που αφορά τον καθένα προσωπικά. Εγώ σέβομαι την οποιαδήποτε άποψη, φτάνει να μην υπάρχει ο φανατισμός. Και βεβαίως να μην υπάρχει κάτι ανέντιμο. Δέχομαι όλες τις ιδεολογίες, Όχι όμως τις άκραιες.
Υπάρχουν συνάδελφοι στο πανεπιστήμιο οι οποίοι διδάσκουν πολιτική επιστήμη, και λένε καθαρά στους φοιτητές τους τη θέση τους….και αυτό το γνωρίζω από προσωπική εμπειρία από φοιτητή μου ο όποιος μου είχε πει “ευχαριστούμε που κρατας ισορροπίες, ο καθηγητής της αδερφής μου τους έλεγε ξεκάθαρα πως αν ήμουν στη θέση σας θα έφευγα από τη χώρα, είστε ξένοι εσείς κτλ”. Καθαρά ρατσιστικός λόγος. Καθηγητής! Αυτό που λέω και επαναλαμβάνω είναι πως ο Trump πραγματικά έχει δημιουργήσει μεγάλο φανατισμό και αυτός ο φανατισμός επειδή τους κάνει να σκέφτονται ότι σίγουρα θα εκλεγούν, αυτή η πιθανή απογοήτευση σε περίπτωση εκλογής του Biden, μπορεί να προκαλέσει πολλά αρνητικά…Μιλάμε για την Αμερική με εκατομμύρια κόσμου, δεν ξέρω τι μπορεί να γίνει αν από τα 330 εκατομμύρια οι σχεδόν μισoί βγουν στους δρόμους εξαγριωμένοι για το αποτέλεσμα…..
Είναι πολύ λεπτές οι ισορροπίες και πραγματικά σας μιλώ είναι ένα ενδεχόμενο το οποίο φοβόμαστε και ο θεός να βάλει το χέρι του. Διότι σε περίπτωση αμφισβήτησης των αποτελεσμάτων θα παραλύσει η χώρα.

Τι αλλάζει όμως αν εκλεγεί o Biden;
Το μόνο που θα αλλάξει αισθητά θεωρώ, αν δεν υπάρξουν αντιδράσεις, θα υπάρξει ηρεμία. Αυτή τη στιγμή υπάρχει φανατισμός κάτι που δεν υπήρχε πριν. Κατεπέκταση το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που θα κερδίσει η χώρα σε περίπτωση εκλογής του Biden θα είναι η ηρεμία. Σε παγκόσμιο επίπεδο πάλι θα πω την ηρεμία. Σε παγκόσμιο επίπεδο όσον φορά την Τουρκία, τα οποία προσωπικά συμφέροντα είχε ο Trump, αν και εφόσον συνεχίσει η Τουρκία με αυτό τον τρόπο, ευελπιστώ ότι ο κύριος Biden θα μπορέσει τουλάχιστον κάποια στιγμή να χτυπήσει το χέρι και να αντιδράσει.
Διότι αντιλαμβάνεστε δεν είναι μόνο θέμα αν αρέσει ή όχι η Τουρκία στις ΗΠΑ, είναι και θέμα συμφερόντων της Αμερικής.

Και σε περίπτωση επανεκλογής του Trump θα συνεχίσουμε με το ίδιο μοτίβο όπως τα τελευταία τέσσερα χρόνια;
Σε χειρότερη ίσως κατάσταση, γιατί θα πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης που αντιλαμβάνεστε τι μπορεί να γίνει…

Θα αναφέρω ένα δυνατό επιχείρημα που έχουν οι υποστηρικτές του Trump. Κατά τη διάρκεια διακυβέρνησης του δεν έχει κάνει τόσους πολέμους στη μέση Ανατολή όσους οι Δημοκρατικοί, ο Obama.Ποια η άποψή σου γι’ αυτό; Αυτό σημαίνει ότι σε περίπτωση εκλογής του Biden μπορεί να δούμε την ίδια εξωτερική πολιτική των πολέμων που είχαμε δει επί καιρό Obama;
Την Τουρκία την έχουμε δει να χορεύει ανενόχλητη, τόσα χρόνια; Επί καιρό Obama είχαμε την Τουρκία να χορεύει τόσο ανενόχλητη στη Μεσόγειο, με τόσο έντονο τρόπο; Όχι! Κατεπέκταση εκείνο που θέλω να πω και να καταλήξω με αυτό το παράδειγμα, όποιος και να είναι πρόεδρος ακόμη και ο Trump που σίγουρα έχει μια διαφορετική προσέγγιση κι έναν πιο εγωκεντρικό χαρακτήρα, το State Department και το Foreign Office είναι αυτοί που καθορίζουν τις πολιτικές.

Στις εκλογές του 2016 ήσουν στο επιτελείο της Hillary Clinton. Για τις εκλογές του 2020 είχες κάποιες προτάσεις για να βρίσκεσαι στο επιτελείο ενός απ΄τους δύο υποψηφίους;
Συγκεκριμένα το 2016 ήταν λίγο μετά που είχα έρθει στις ΗΠΑ και ήθελα πάρα πολύ να ασχοληθώ, για να δω πως δουλεύει το σύστημα στην υπερδύναμη, αντιλαμβάνεστε ήταν και μέρος της όλης μου ακαδημαϊκής έρευνας και των προσπαθειών που έκανα για να φτάσουμε στο σημείο να διδάσκω πολιτικό μάρκετινγκ αυτή τη στιγμή. Η εμπλοκή μου με τις εκλογές στην Αμερική το 2016 ήταν μία τεράστια σχολή.
Τώρα το 2020 επέλεξα να απέχω και ο λόγος είναι πολύ απλός. Ο σεβασμός που υπάρχει από τους πολιτικούς προς τους ακαδημαϊκούς είναι τεράστιος. Προτίμησα παρά να αγγίξω το χέρι μου στο ένα ή στο άλλο επιτελείο, να παραμείνω καθαρά στο ακαδημαϊκό ερευνητικό μου έργο, κάτι το οποίο μου έχει αποδώσει καρπούς εξ ού και η πρόσκληση του περιοδικού “Society” του εκδοτικού οίκου Springer, που πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς στον κόσμο, να μου εγκρίνουν για δημοσίευση συγκεκριμένο μοντέλο που ερεύνησα και παράλληλα με κάλεσαν να ετοιμάσω ειδικό άρθρο σε συμπόσιο, ειδικά για τα δύο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ. Πρόκειται για έναν οδηγό προς τα δύο μεγάλα κόμματα σε σχέση με τον τρόπο επικοινωνίας τους. Αντιλαμβάνεσαι μια τέτοια τιμή είναι πολύ μεγαλύτερη από το να ήμουν στο επιτελείο ενός από τους δύο υποψηφίους. Διότι μέσα από αυτό μπορούν τόσο τα δύο μεγάλα κόμματα, όσο και οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός στον κόσμο, να δουν αυτά τα αποτελέσματα και να βοηθηθούν. Άρα, θεωρώ πολύ μεγαλύτερη τιμή την πρόσκληση να αναμειχθώ έμμεσα στις εκλογές μέσα από έρευνες και μελέτες, παρά ως μέλος ενός επιτελείου.

Τέλος, μια αφελής ερώτηση που δεν περιμένω απάντηση, οι δικές σου προβλέψεις ποιες είναι; Ποιος θα είναι ο νικητής στις 3 Νοεμβρίου, ο Biden ή ο Trump;
Καθόλου αφελής. Αν ερωτηθώ για την δική μου προσωπική άποψη θα την πω ως Νίκος. Αν όμως ρωτηθώ για προβλέψεις σε επαγγελματικό επίπεδο θα μιλήσω βάση των αριθμών και των μελετών που έχω κάνει. Οι μελέτες που έχω αυτή τη στιγμή δείχνουν ότι ο Biden υπερισχύει σε 22 πολιτείες και στην περιφέρεια Washington DC και ξεπερνά το όριο των 270 κατά πέντε (275). Φυσικά προηγείται με μικρότερη διαφορά και σε κάποιες άλλες πολιτείες.
Παρόλα αυτα επανέρχομαι στο θέμα ρατσισμού, αυτό το στοιχείο, αυτή η κρυφή ψήφος, μπορεί να ανατρέψει νούμερα.
Επίσης να υπενθυμίσω ότι δε μετράει απευθείας το τι ψηφίζει ο κόσμος, η Αμερική με βάση την τελευταία καταγραφή, κάτι που αλλάζει κάθε 10 χρόνια, έχει 538 εκλέκτορες.
435 το κοινοβούλιο, 100 το κογκρέσο, συν 3 εκλέκτορες η Washington DC, όλοι είναι 538 εκλέκτορες, κάθε πολιτεία έχει έναν αριθμό, ας πούμε η Νέα Υόρκη έχει 29 η California έχει 55 εκλέκτορες, όποιος από τους δύο έχει περισσότερους ψήφους από τον λαό, έστω και μία παραπάνω, παίρνει τους εκλέκτορες και αυτός που τους παίρνει πρέπει να συμπληρώσει 270. Αυτή τη στιγμή κατά 99% είμαστε στο 269 για τον Biden…

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Απόψε στη Λάρνακα στο Πάρκο Καλλιτεχνών «Μεσόγειος» μια ποιητική βραδιά από τον Πολιτιστικό Όμιλο ΑΡΤΙΟΝ / Είσοδος ελεύθερη

Ο Πολιτιστικός όμιλος Άρτιον Λάρνακας μας προσκαλεί όλους απόψε 18 Σεπτεμβρίου σε μια υπέροχη ποιητική βραδιά με τίτλο ”Ύμνος στο Φεγγάρι”, στις 19:30 στο Πάρκο

Ενδιαφέρεστε για να είστε εσείς ο ιδιοκτήτης καφετέριας εντός του Δημοτικού Πάρκου Σαλίνα στη Λάρνακα;

Διαγωνισμός  για την παραχώρηση άδειας χρήσης της οικοδομής που βρίσκεται εντός του Δημοτικού Πάρκου Salina Λάρνακας για τη λειτουργία Καφετέριας. – Διαγωνισμός Αρ. ΔΛ 17/2024

Ο Δήμος Λάρνακας δέχεται προτάσεις για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών παραστάσεων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χειμώνα

Ο Δήμος Λάρνακας δέχεται προτάσεις για την πραγματοποίηση καλλιτεχνικών παραστάσεων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πολιτιστικού Χειμώνα, που διοργανώνει την περίοδο Οκτώβριο 2024 – Μάρτιο 2025. Οι

error: Content is protected !!