Search
Close this search box.

Η Κύπρος θέλει να καθιερωθεί στον παγκόσμιο χάρτη του αστροτουρισμού

Αξιοποίηση των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών του νησιού, που επιτρέπουν και αστροπαρατήρηση από ξένους περιηγητές, επιχειρεί η Κύπρος, μέσω ανάπτυξης του αστροτουρισμού και περαιτέρω εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος, όταν με το καλό το επιτρέψει η πανδημία. Και μάλιστα με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση.
Στόχος του έργου είναι η χώρα μας να καθιερωθεί μέσω πιλοτικών, στην αρχή, ενεργειών στον παγκόσμιο χάρτη του αστροτουρισμού, ως ένας από τους καλύτερους προορισμούς. Στο πλαίσιο υλοποίησης του έργου, που θα διαρκέσει τρία χρόνια περίπου, θα επιλεγούν για πιστοποίηση ως Dark Sky συγκεκριμένες τοποθεσίες για αστροπαρατήρηση και θα αναπτυχθούν αστροπάρκα και αστροχωριά. Στους στόχους του έργου είναι μεταξύ άλλων η ανάπτυξη, ενίσχυση και διατήρηση μιας κατηγορίας ειδικού ενδιαφέροντος τουρισμού στην Κύπρο, που θα συμβάλει σημαντικά στην προώθηση του συνολικού τουριστικού προϊόντος που προσφέρει σήμερα η χώρα, ωφελώντας έτσι την οικονομική ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα του νησιού και συμβάλλοντας στην καλύτερη ποιότητα ζωής. Ενόψει των πιο πάνω, θα διεξαχθεί έρευνα για τη δημιουργία ενός βιώσιμου προϊόντος αστροτουρισμού. Έρευνα θα γίνει και για την επιλογή του καταλληλότερου κινητού εξοπλισμού αστρονομίας, που θα επιτρέψει την ανάπτυξη μιας αξιόλογης υποδομής αστροτουρισμού.

Υποδομή για τ’ άστρα
Στο πλαίσιο του έργου σχεδιάζονται μια σειρά δράσεων, με σημαντικότερη ίσως την πιστοποίηση επιλεγμένων περιοχών ως Dark Sky, δηλαδή περιοχών ιδανικών για αστροπαρατήρηση, που θα διαθέτουν μάλιστα την αντίστοιχη πιστοποίηση. Συγκεκριμένα, θα υπάρξει πιστοποίηση Dark Sky για τις επιλεγμένες τοποθεσίες των Astro-Parks και των Astro-Villages (θα επιδιωχθεί να δοθούν μέχρι 6 πιστοποιήσεις Dark Sky). Για τους σκοπούς του έργου θα δημιουργηθεί πιλοτικό αστροπάρκο (Astro-Park), με στόχο να το επισκεφθούν 500 άτομα, πιλοτικό αστροχωριό (Astro-Village), στο οποίο θα φιλοξενηθούν 32 εμπειροι ερασιτέχνες αστρονόμοι και πιλοτική αστροκατασκήνωση (Astro-Camp), για φιλοξενία μαθητών.

Ολόκληρο το άρθρο στον “Φ”:
https://www.philenews.com/oikonomia/kypros/article/1055895/psachnoyme-toyristes-ga-t-astra

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!