Search
Close this search box.

Αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ – Ταξιάρχες / Μεγάλη Γιορτή της Ορθοδοξίας σήμερα 8 Νοεμβρίου

Φωτογραφία από τον Εσπερινό χθες στο Κίτι

Επικεφαλής των αγγελικών δυνάμεων είναι οι αρχάγγελοι Μιχαήλ και Γαβριήλ.
Τον Μιχαήλ συναντάμε στην Παλαιά Διαθήκη. π.χ. όταν ο Αβραάμ μέλλει να θυσιάσει τον Ισαάκ, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία, στον Λώτ, για να τον σώσει όταν ο Θεός αποφάσισε να καταστρέψει τα Γόμορα, στον Πατριάρχη Ιακώβ, στον μάντη Βαρλαάμ και άλλου.
Επίσης ο Μιχαήλ, ήταν αυτός που οδήγησε το λαό του Ισραήλ στη φυγή από την Αίγυπτο. Τον Γαβριήλ συναντάμε στην Καινή Διαθήκη, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και άλλου.
Στην μνήμη, λοιπόν, των αποστολών και του έργου πού επιτελούν οι άγγελοι, η Εκκλησία όρισε τη γιορτή της 8ης Νοεμβρίου.

Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ ΟΡΟΚΛΙΝΗ
Στους πρόποδες του βουνού που υψώνεται στα βόρεια του χωριού, βρίσκεται κτισμένη η παλιά εκκλησία, που είναι αφιερωμένη στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Κτίστηκε τον 17ον αιώνα και είναι κτίσμα Βυζαντινού Ρυθμού. Είναι μικρή εκκλησία και δεν έχει την άνεση να χωρέσει περισσότερο από 50 – 100 πιστούς. Από μαρτυρία, στο τέμπλο, η εκκλησία δέχθηκε και δεύτερο κτίσμα το 1867. Προεκτάθηκε δυτικά του οικοδομήματος, για να γίνει και ως ενοριακός ναός της περιοχής, φέροντας ορθογώνιου τύπου κατασκευή. Εξωτερικά, είναι πετρόκτιση, από πέτρα του βουνού. Κατά την προέκταση και ανακαίνιση που έγινε στη εκκλησία το 1867, το τέμπλο με μοναδικό σκάλισμα στο είδος του και με έξοδα των κατοίκων του χωριού, επιχρυσώθηκε. Με πολλή ευλάβεια και προθυμία, μέσα από την φτώχεια τους, οι κάτοικοι προσέφεραν χρήματα και επιχρύσωσαν το τέμπλο της εκκλησίας τους. Οι δε εικόνες επιζωγραφίστηκαν ξανά. Σήμερα όμως το φαινόμενο αυτό δεν υπάρχει. Επισκιάστηκε. Πριν από 50 χρόνια προσπάθησαν να διατηρήσουν το επιχρύσωμα αυτό απαλείφοντας με χρυσομπογιά το τέμπλο. Αλλοιώθηκε η γνησιότητα του φαινομένου.
Παλιά αρχαία αγιογραφία που αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό εκκλησιαστικό στοιχείο στο χώρο του ναού, είναι η αφιερωμένη εικόνα του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, που είναι τοποθετημένη και αυτή στο εικονοστάσι του ναού.
Το 1994 – 1995 με έξοδα της εκκλησίας ο ναός συντηρήθηκε και πάλι. Η εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ λειτουργείται αρκετές φορές τον χρόνο. Αν και έκτισαν νεότερη εκκλησία πρόσφατα, οι κάτοικοί της, δεν την έχουν εγκαταλείψει.
Η νεότερη εκκλησία του Αρχαγγέλου Μιχαήλ κτίστηκε την δεκαετία του 1980. Η οικοδόμηση άρχισε το 1984 και οι εργασίες ολοκληρώθηκαν το 1986. Η νεότερη κεντρική εκκλησία είναι κτισμένη στο κέντρο του χωριού. Αρχιτεκτονικά είναι κτίσμα ρυθμού Σταυροειδή βασιλικού μετά τρούλου. Εξωτερικά είναι κτισμένη από χυτό τσιμέντο και επένδυση πουρόπετρας. Εσωτερικά το εικονοστάσι είναι από ξύλο οξιάς σκαλιστό, μοντέρνας κατασκευής, καθώς και οι άγιες εικόνες που το αγκαλιάζουν, όλες καινούργιου τύπου κατασκευής. Ο γυναικωνίτης άνετος με ημικύκλιο σχέδιο και αμφιθεατρικού τύπου τοποθετημένα τα καθίσματα.
Ο Αρχάγγελος Μιχαήλ γιορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου και 8 Νοεμβρίου. Γιορτάζεται πανηγυρικά και μαζεύεται αρκετός κόσμος, όπου γίνεται και η λιτάνευση της Άγιας εικόνας του.

Εκκλησία Αρχαγγέλου Μιχαήλ ΚΙΤΙ
Στο κέντρο της διαμορφωμένης και πλακόστρωτης πλατείας στο χωριό Κίτι της Λάρνακας βρίσκεται κτισμένος μικρός Ναός αφιερωμένος στον Αρχάγγελο Μιχαήλ. Πρόκειται για μονόκλιτη και καμαροσκέπαστη Βασιλική Βυζαντινού ρυθμού που στην στέγη φέρει κεραμίδια.
Ο μονόκλιτος Ναός είναι κτισμένος εξ ολοκλήρου με ακανόνιστη πέτρα. Με πέτρα είναι διαμορφωμένο και το καμπαναριό, που είναι τοποθετημένο πάνω από την ανατολική γωνία του νότιου τοίχους και αποτελεί συνέχεια του εξωτερικού τοίχου στήριξης.
Βόρεια του Ναού υπάρχει παμπάλαιο θαλερό και πανύψηλο κυπαρίσσι, το μοναδικό ίσως παλαιό δένδρο που διεσώθη και βρίσκεται μέσα στην πανέμορφη πλατεία που οι αρχές της κοινότητας έχουν διαμορφώσει με σκοπό τον εξωραϊσμό του παραδοσιακού κένρου της φιλοπρόοδης κοινότητας Κιτίου.
Το εξωκλήσι είναι σχεδόν πάντα ανοικτό.
Χθες το απόγευμα τελέστηκε ο εσπερινός για τη μεγάλη Γιορτή με πλήθος κόσμου, το ίδιο και σήμερα το πρωί στη θεία λειτουργία.

Φωτογραφία από τον Εσπερινό χθες στο Κίτι

Επίσημος εορτασμός Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Αεροπορική Βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο, ο επίσημος εορτασμός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ, προστάτη της Πολεμικής Αεροπορίας.
Στον εορτασμό παρευρέθηκαν ο Υπουργός Άμυνας κ. Χαράλαμπος Πετρίδης, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημόκριτος Ζερβάκης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής κ. Μαρίνος Σιζόπουλος και ολιγομελής αντιπροσωπεία στελεχών της Εθνικής Φρουράς.
Ο κ. Πετρίδης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι το προσωπικό της αεροπορίας μάς κάνει περήφανους, με το υψηλό αίσθημα ευθύνης και τον επαγγελματισμό του. Επίσης, πρόσθεσε, ότι η στρατηγική των αμυντικών συμμαχιών που υλοποιούμε καθιστά το ρόλο της αεροπορίας όλο και πιο σημαντικό.
Τηρώντας όλα τα μέτρα που προβλέπονται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα για προστασία από τον κορωνοϊό, ο εορτασμός φέτος πραγματοποιήθηκε χωρίς την παρουσία κοινού.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, τρία σμήνη ελικοπτέρων AW-139, Mi-35 και Gazelle, θα πραγματοποιήσουν πτήσεις σε ολόκληρη την ελεύθερη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας.


Πρόγραμμα Πτήσεων Ελικοπτέρων
Λεμεσός (Μόλος): 11:25 – 11:40
Λάρνακα (Φοινικούδες): 11:40 – 11:55
Επ. Αμμοχώστου (Πρωταράς): 11:55 – 12:10
Πάφος (Λιμανάκι): 15:05 – 15:20
Πόλη Χρυσοχούς: 15:15 – 15:30
Λευκωσία: 15:40 – 16:10

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!