Search
Close this search box.

ΕΤΕΚ: Επιτακτική ανάγκη ελέγχου αναπτύξεων

Πρόκληση για την κοινή γνώμη οι μεγάλες αναπτύξεις που ανεγείρονται χωρίς άδεια

Η περίπτωση της παράνομης ανέγερσης δύο επιπρόσθετων ορόφων σε ξενοδοχειακή μονάδα της μικτής τουριστικής ανάπτυξης «Sun City Spa Resort & Residences» στη Σωτήρα, επαναβεβαιώνει τις θεμελιώδεις αδυναμίες του υφιστάμενου συστήματος.

Αν και το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως, με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα, φαίνεται πως προχώρησε στην κατάθεση εισήγησης για απόρριψη της ιεραρχικής προσφυγής του επιχειρηματία ανάπτυξης γης και στην επιβολή μέτρων αποκατάστασης της νομιμότητας, η περίπτωση της εν λόγω ανάπτυξης δεν μπορεί παρά να προβληματίσει. 

Η ατολμία και η έλλειψη πραγματικής βούλησης για την αποτροπή της παρανομίας δεν είναι πρωτοφανής. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως και με παρόμοια περίπτωση παράνομης ανέγερσης ορόφου σε ξενοδοχειακή μονάδα στο Δήμο Πόλης Χρυσοχούς το 2017, η αρμόδια τοπική αρχή, δεν προχώρησε στη λήψη δραστικών μέτρων. Τα πιο πάνω εντείνονται από το
γεγονός πως οι εν λόγω αναπτύξεις υλοποιούνται σε περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής αξίας ενώ, για την πιο πρόσφατη επικρέμεται και ο κίνδυνος επιβολής κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Επιμελητήριο προειδοποιεί εδώ και χρόνια για τη χρεωκοπία του υφιστάμενου συστήματος αδειοδότησης και ελέγχου της ανάπτυξης, το οποίο όπως διαφαίνεται δεν μπορεί να υπηρετήσει την αποστολή του.

Είναι αρκετές οι περιπτώσεις στις οποίες γινόμαστε μάρτυρες της αδυναμίας
επιβολής έγκαιρων μέτρων από τις αρμόδιες αρχές για αποκατάσταση της
νομιμότητας, όπως την επιβολή διοικητικών προστίμων στις περιπτώσεις
όπου διαπιστώνονται παρανομίες, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις παράνομες
κατασκευαστικές εργασίες προχωρούν με την ανοχή αλλά και ευλογίες των
τοπικών αρχών, προς εξυπηρέτηση ιδιωτικών συμφερόντων.

Το θέμα αυτό θα πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα, εάν αναλογιστούμε τις
συνέπειες αυτής της προσέγγισης στην περίπτωση που τον πλήρη έλεγχο
της ανάπτυξης θα είχαν οι τοπικές αρχές.

Ταυτόχρονα όμως, η έλλειψη ενός μηχανισμού που θα διασφαλίζει την
ανάληψη ευθύνης από τις αρμόδιες αρχές σε περιπτώσεις όπου η εξέταση
αιτήσεων αδειοδότησης δεν ολοκληρώνεται εντός ενός λογικού χρονικού
διαστήματος, εντείνει τα υπάρχοντα προβλήματα της μη συμμόρφωσης των
αιτητών με τη νομοθεσία.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!