Search
Close this search box.

Δελτίο Τύπου Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β

Δελτίο Τύπου

Το εναπομένοντα ελεύθερο, πολιορκημένο κομμάτι της Αμμοχώστου άνοιξε από τους παράνομους Τούρκους κατακτητές. Μία μαχαιριά και μια θανάσιμη πληγή στην καρδιά και στην ψυχή των Βαρωσιωτών. Σαράντα έξι (46) χρόνια μετά, μια πόλη τυλιγμένη στα συρματοπλέγματα, μια πόλη αιχμάλωτη να καρτερά τη δικαίωση, να περιμένει τους κατοίκους της να επιστρέψουν και να την αναστήσουν. Mε αφορμή την 60 η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου ο Σύνδεσμος Αμμοχώστου Ηνωμένου Βασιλείου και ο πρόεδρος του  Δρ. Βασίλης Μαύρου σε συνεργασία με το Hellenic TV παρουσίασαν βαρυσήμαντες δηλώσεις  Βρετανών βουλευτών, Λόρδων αλλά και από πρεσβείες στο ΗΒ που εξέφρασαν την απογοήτευσή τους για τις δυσοίωνες εξελίξεις στην Αμμόχωστο, καλώντας τη διεθνή κοινότητα να λάβει μέτρα και να επιβάλει κυρώσεις στην επεκτατική και αδίστακτη πολιτική της Τουρκίας.

O Πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Η.Β Δρ. Βασίλης Μαύρος

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αμμοχώστου Μ.Β. δρ Βασίλης Μαύρου έθεσε με την ομιλία του το πλαίσιο της εκδήλωσης, κάνοντας μια συνοπτική ιστορική αναδρομή στα γεγονότα που οδήγησαν στην ανεξαρτησία και εκείνα που την ακολούθησαν. Μεταξύ άλλων ανέφερε: “Η Βρετανία πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο ως εγγυήτρια δύναμη για την Ανεξαρτησία, την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Κύπρου μετά από πολλά χρόνια αποικιοκρατικού ζυγού. Το μήνυμα στην Αγγλική Βουλή αλλά και στα υπόλοιπα διεθνή κέντρα αποφάσεων είναι ότι ζητούμε επιτακτικά την αποχώρηση των Τουρκικών δυνάμεων κατοχής από τους κατεχόμενους τόπους μας, την επιστροφή των προσφύγων στα
σπίτια και τις περιουσίες τους κάτω από την νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνθήκες ασφάλειας και ειρήνης”.
Ο δρ. Βασίλης Μαύρου αναφέρθηκε ειδικά στις τελευταίες παράνομες ενέργειες της
Τουρκίας στην Αμμόχωστο και τόνισε ότι πρέπει επιτέλους η υποστήριξη και η καταδίκη  να γίνει πράξη, με ουσιαστικές κυρώσεις ενάντια στην Τουρκία.
Ο δήμαρχος Αμμοχώστου Κύριος Σίμος Ιωάννου δήλωσε ότι το αίσθημα των Αμμοχωστιανών και ολόκληρου του Κυπριακού Λαού προκάλεσε η πρόσφατη φιέστα του Ταγίπ Ερντογάν και του εκλεκτού του την ηγεσία των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ. Υπήρξε μια άνευ προηγουμένου προκλητική ενέργεια όπου παράνομα άνοιξαν μέρος της παραλίας της Πόλης μας αλλά και άλλους δρόμους της περίκλειστης πόλης.
Ο Δήμος Αμμοχώστου, απερίφραστα καταδίκασε αυτήν την ενέργεια και σημείωσε ότι όλοι οι Βαρωσιώτες φωνάζουν με όλη τη δύναμη της ψυχής τους  ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και όχι στους εγκάθετους της Άγκυρας.
Ο βουλευτής των συντηρητικών Sir Roger Gale και πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής για την Κύπρο, θεωρεί απαράδεκτο η Τουρκία, ως ενα μέλος του  συμβουλίου της Ευρώπης, παραβιάζει συνεχώς τη διεθνή νομιμότητα καλώντας την να αναθεωρήσει και να εφαρμόσει τα ψηφίσματα των ΗΕ.
Ο πρέσβης της Βουλγαρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο κύριος Marin Raykov επεσήμανε ότι όλες οι διαφορές θα πρέπει να επιλύονται σε πλαίσιο ειρηνικών διαλόγων πάντα εναρμονισμένες με το διεθνές δίκαιο. Τόνισε δε ότι η χώρα του παραμένει προσηλωμένη με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2ας  και της 16ης  Οκτωβρίου 2020 δηλώνοντας την πλήρη της αλληλεγγύη  στην Δημοκρατία της Κύπρου. Το καθεστώς της Αμμοχώστου είναι ένα σημαντικό μέρος των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφάλειας των Ηνωμένων Εθνών 550 και 789 και θα πρέπει να γίνουν απόλυτός σεβαστά.
Ο βουλευτής του Εργατικού κόμματος Geraint Davies  ο οποίος πρόσφατα προώθησε και επικύρωσε ψήφισμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης υπερ της Αμμοχώστου τονίζει ότι το άνοιγμα των Βαρωσίων παραβιάζει τη διεθνή νομιμότητα. Καταδικάζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις επισημαίνει ότι η επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της Αμμοχώστου κάτω από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας  είναι η μόνη κίνηση που θα βοηθήσει την ειρηνική επίλυση του κυπριακού ακριβώς όπως επισημαίνεται και από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής δημοκρατίας στο Ηνωμένος Βασίλειο Ανδρέας Κακούρης στις δηλώσεις του αναφέρθηκε στην 60στή επέτειο της ανακήρυξης της κυπριακής δημοκρατίας καθώς και στις πρόσφατες παράνομες δραστηριότητες της Τουρκίας στην περιοχή των Βαρωσίων.
Ο πρέσβης της Ελλάδος στο Ηνωμένο Βασίλειο Iωάννης Ραπτάκης, μίλησε για τις προκλήσεις και τα διλήμματα που αντιμετωπίζει η Κύπρος και η διεθνής κοινότητα έναντι της Τουρκίας. Παράλληλα αναφέρθηκε στις διαρκείς παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των χιλιάδων Ελληνοκυπρίων εκτοπισμένων που έχουν στερηθεί βίαια τις περιουσίες τους.
Η Βαρώνη Massey of Darween εξέφρασε την ολόψυχη υποστήριξή της για τo δίκαιo αίτημα του Κυπριακού λαού στον αγώνα του ενάντια στην αδικία της συνεχούς τουρκικής εισβολής και κατοχής σχεδόν του μισού νησιού της Κύπρου. Η βαρόνη αναφέρθηκε επίσης στην άδικη απόφαση της Τουρκίας να ανοίξει την Αμμόχωστο, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιήσει την πόλη για τους δικούς της σκοπούς. Αυτή η μονομερής δράση της Τουρκίας είναι ενάντια στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο και συγκεκριμένα την πόλη της Αμμοχώστου, όπως το 550 ( 1982) και 789 (1994).
Η Βαρώνη Nicholson του Winterbourne καταδίκασε την παράνομη κατοχή του Βορειότερου τμήματος της Κύπρου από την Τουρκία. Καταδίκασε τις παράνομες και μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας στο άνοιγμα του παραλιακού τμήματος της πόλης της Αμμοχώστου με την πρόθεση, καθώς δήλωσε ότι η πόλη της Αμμοχώστου θα κατοικείται από παράνομους εποίκους από την Τουρκία θέτοντας σε κίνδυνο μια προσπάθεια για  ειρηνική λύση στο πρόβλημα.
Ο πρόεδρος  της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας  Κύπριων Αποδήμων  Ανδρέας Παπαευριπίδης χαρακτηρίζει καταδικαστέο το παράνομο άνοιγμα της παραλιακής περιοχής των Βαρωσίων, τονίζοντας ότι έπρεπε η πόλη να επιστραφεί άμεσα. Αυτή η εξέλιξη αποτελεί ταφόπλακα για τη λύση.
Ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής χαρακτήρισε προσβολή για όλους τους Κύπριους το παράνομο άνοιγμα των Βαρωσίων, τονίζοντας ότι η Τουρκία πρέπει οπωσδήποτε να αντιστρέψει τις κινήσεις της.
Ο Λόρδος Navnit Dholakia Αναπληρωτής ηγέτης των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών δήλωσε ότι η Κύπρος είναι μια όμορφη χώρα και ότι έχει επισκεφτεί το νησί τουλάχιστον δύο φορές και ότι αγαπά τους ανθρώπους και τον πολιτισμό του. Ανέφερε επίσης ότι η Κύπρος υπήρξε χωρισμένη χώρα από το στρατιωτικό πραξικόπημα και ταυτόχρονα με την Τούρκικη εισβολή το βορειότερο τμήμα της Κύπρου καταλαμβάνεται. Και ότι η σκέψη του και η προσευχή του είναι να υπάρξει ένας ουσιαστικός διάλογος που θα ενώνει το νησί και θα φέρει ειρήνη και ευημερία σε όλους τους ανθρώπους του.
Ο Κύπριος βουλευτής στο Ηνωμένο Βασίλειο των εργατικών Πάμπος Χαραλάμπους, καταδικάζει την Τουρκία για τις παράνομες δραστηριότητες καλώντας τη Βρετανία να ασκήσει πίεση για επανέναρξη των συνομιλιών για μια ειρηνική βιώσιμη λύση.
Η Πρεσβεία της Αυστρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο σε μήνυμα της υποστήριξε ότι παραμένει προσηλωμένη με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της 2 ας  και της 16 ης  Οκτωβρίου 2020 δηλώνοντας την πλήρη της αλληλεγγύη  στην Δημοκρατία της Κύπρου.
Η Πρεσβεία της Τσεχίας στο Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Μεσόγειο (Τουρκία, ζήτημα Αμμοχώστου) που εγκρίθηκαν στις 1-3 Οκτωβρίου 2020 στις Βρυξέλλες, από τους αρχηγούς των κρατών. Η Δημοκρατία της Τσεχίας επιμένει ότι πρέπει η Τουρκία να συμμορφωθεί με όλες τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την εισβολή στο βορειότερο τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ο Βρετανός βουλευτής του εργατικού κόμματος Fabian Hamilton,  καταδικάζει τις παράνομες μονομερείς ενέργειες της τουρκικής πλευράς με στόχο τον εποικισμό της που βρίσκονται εκτός του πλαισίου των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο. Παράλληλα, ο κ. Fabian υπογραμμίζει τον καταλυτικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Βρετανία, ασκώντας την επιρροή της για να διασφαλιστούν τα ψηφίσματα των ΗΕ  και να πάψει η  Τουρκία τις παράνομες ενέργειες.
O Βρετανός βουλευτής του εργατικού κόμματος Jeremy Corbyn, εκφράζει τη συμπαράστασή του στους πρόσφυγες της Αμμοχώστου για τις πρόσφατες εξελίξεις, που συνιστούν κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και υποστηρίζει τα ψηφίσματα των ηνωμένων εθνών για επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες και επανένωση της Κύπρου.
Ο λόρδος Πέντρι δήλωσε ότι ο ίδιος πιστεύει ότι η Τουρκική εισβολή σε ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής επικράτειας ήταν μια σκανδαλώδης πράξη το 1974. Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην πόλη της Αμμοχώστου και τις καταδικαστέες παράνομες κινήσεις των Τούρκων. Ο ίδιος είναι έτοιμος να δώσει την δική του υποστήριξη  σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία η οποία μπορεί να βοηθήσει στην αποκατάσταση της νόμιμης επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας τη στιγμή της εισβολής.
Απαράδεκτες και τραγικές χαρακτηρίζει ο βουλευτής των συντηρητικών Mike Wood, τις πρόσφατες εξελίξεις με το παράνομο άνοιγμα της Αμμοχώστου. Ο βουλευτής Wood τονίζει ότι οι πρόσφυγες πρέπει να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Η Τουρκία να σταματήσει να παραβιάζει τα ψηφίσματα των ΗΕ και να εφαρμόσει τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο από την Τουρκία.
Ο βουλευτής των συντηρητικών Bob Blackman, αναφερόμενος στις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας που αποσκοπούν σταδιακά στον πλήρη εποικισμό της πόλης της Αμμοχώστου, τονίζει ότι επιβάλλεται να εφαρμοστούν τα ψηφίσματα των ΗΕ για την επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους του. Αναφέρεται στις εκλογές του ψευδοκράτους και την αλλαγή πολιτικής εις βάρος προηγουμένων αποφάσεων και ταυτόχρονα στο ρόλο της Αγγλίας, να  ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να συμμορφωθεί με τις αρχές και τις αξίες της διεθνούς νομιμότητας.
Καταστροφικές επιπτώσεις στις διπλωματικές προσπάθειες για την επίλυση του κυπριακού χαρακτηρίζει η βουλευτής Catherine West τις πρόσφατες εξελίξεις με το παράνομο άνοιγμα περιοχής της Αμμοχώστου. Είναι μια κρίσιμη στιγμή για το Βαρώσι και την Αμμόχωστο, επισημαίνει, τονίζοντας ότι τέτοιες ενέργειες δυναμιτίζουν προοπτικές για ειρηνική λύση ειδικά όταν δεν συμβαδίζουν με τα ψηφίσματα με των ΗΕ.
Ο βουλευτής των συντηρητικών Mike Frier δήλωσε ότι γνωρίζει ότι τα γεγονότα του 1974 εξακολουθούν να σκιάζουν την Κύπρο. Και ότι ήταν από καιρό η πεποίθηση της βρετανικής κυβέρνησης ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης αυτών των ζητημάτων είναι μέσω μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης στο νησί, διαβεβαιώνοντας ταυτόχρονα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει προσηλωμένο σε αυτό το ιδανικό.
Επίσης ότι είναι κάθετα ενάντια στο άνοιγμα της Αμμοχώστου καθώς ομαλοποιεί την κατοχή της Βόρειας Κύπρου και δεν κάνει τίποτα για να προωθήσει μια δίκαιη και διαρκή λύση για την Κύπρο. Αναφέρθηκε δε στην Υπουργό για την Ευρώπη, Wendy Morton, που και αυτή εξέφρασε ανησυχίες για αυτό το επεισόδιο της Αμμοχώστου αλλά και για τη συνεχιζόμενη αστάθεια με την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και συνεχίζει να παροτρύνει όλες τις εμπλεκόμενες χώρες να αποσυρθούν και να ξεκινήσουν διάλογο.
Η Βρεττανή βουλευτής των Εργατικών Feryal Clark, τονίζει ότι πρέπει να επιτευχθεί σταθερότητα στην περιοχή και οποιαδήποτε ενέργεια για την Αμμόχωστο πρέπει να συμβαδίζει με τα ψηφίσματα των ΗΕ. Η κα. Clark υπογραμμίζει παράλληλα ότι είναι ζωτικής σημασίας ο νεοεκλεγείς κατοχικός ηγέτης να έρθει σε ουσιαστικό διάλογο με την κυπριακή δημοκρατία και οι Κύπριοι Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να αποφασίσουν για το μέλλον τους, μακριά από παρεμβάσεις.
Ο Λόρδος Σμιθ του Φίνσμπερι υπογράμμισε ότι σε πρόσφατη ερώτηση του προς το Υπουργείο
Εξωτερικών σχετικά με τι κινήσεις έχουν γίνει προς την κυβέρνηση της Τουρκίας για το άνοιγμα της Αμμοχώστου στην Κύπρο; και ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν για να διασφαλίσουν την τήρηση των ψηφισμάτων 550, 789 του ΟΗΕ. Και ότι έλαβε την επιβεβαίωση ότι το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να υποστηρίζει σθεναρά τις πολυάριθμες αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλύπτουν το ζήτημα της Αμμοχώστου.
Ο βουλευτής των εργατικών Steve McCabe τονίζει ότι 46 χρόνια είναι πολλά και η Αμμόχωστος πρέπει να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της και ότι ήρθε η ώρα η Τουρκία να συμμορφωθεί με τα ψηφίσματα των ΗΕ.
Ο βουλευτής των Εργατικών Dan Carden εξέφρασε την υποστήριξή του για την Κυπριακή Κυβέρνηση και τις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού και δήλωσε ότι από την δική του μεριά του θα ασκήσει πιέσεις στην Βρετανική κυβέρνηση για να επανεξετάσει την στάση της σε αυτή την κατάφορη αδικία ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο.
Ο πρώην βουλευτής του Εργατικού κόμματος Sir Alan Meal και μεγάλος φίλος της Κύπρου τονίζει ότι το παράνομο άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου αποτελεί ντροπή για την διεθνή κοινότητα , ενώ τονίζει το σημαντικό ρόλο που πρέπει να διαδραματίσει η Βρετανία για να πάψουν αυτές οι παράνομες δραστηριότητες. 
Η βουλευτής των Συντηρητικών Theresa Villiers  και μεγάλη φίλη της Κύπρου επ’ αφορμή της επετείου για τα 60 χρόνια από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μαζί με ομάδα βουλευτών επισημαίνουν στον Ντόμινικ Ράαμπ ότι πρέπει να προτρέψει τις δύο πλευρές να κάνουν όλες τις προσπάθειες που μπορούν για να επιτύχουν μία λύση. Και ότι στον παρελθόν, εδραιωμένες απόψεις στην Άγκυρα έχουν αποδειχθεί σημαντικό εμπόδιο. Επίσης η Theresa Villiers είπε ότι υπάρχει και μεγάλη ανησυχία από την τουρκική εισβολή στην ΑΟΖ της Κύπρου και επίσης από τις απειλές που έχει κάνει να επιτρέψει την ανάπτυξη στην Αμμόχωστο σε γη που ανήκει σε εξορισμένους Ελληνοκύπριους και στην οποία δεν μπορούν να επιστρέψουν.
Θερμό χαιρετισμό απηύθυνε ο πολιτικός εκπρόσωπος της Πρεσβείας της Αρμενίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Αραμ Αραρατυάν, ο οποίος τόνισε τους στενούς δεσμούς των δύο κρατών της Κύπρου και της Αρμενίας και υποστήριξε με θέρμη τα δίκαια αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας καλώντας την Τουρκία να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και να αναστείλει όλες τις δραστηριότητες που απειλούν την σταθερότητα και την ειρήνη στην ανατολική μεσόγειο.
Ο κοινοβουλευτικός Πρόεδρος των Συντηρητικών Φίλων της Κύπρου βουλευτής βορείου Λονδίνου Μάθιου Όφορντ χαρακτήρισε τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου «μεγάλο στίγμα στην ιστορία της Ευρώπης», σημειώνοντας ότι  έθεσε ερώτημα προς τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών για τα βήματα που λαμβάνονται για την επανένωση της Κύπρου.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!