Search
Close this search box.

«Πολιτισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid 19. Επιπτώσεις- προοπτικές» παρέμβαση της ηθοποιού Βαλεντίνας Σοφοκλέους

SkalaTimes


Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε στην Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία η εκδήλωση «Πολιτισμός στην εποχή της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας του Covid 19. Επιπτώσεις- προοπτικές». Την εκδήλωση διοργάνωσε η Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ στην ΕΕΑ/ΒΠΑ και η Συνομοσπονδιακή Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο (GUE/NGL).

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι απασχολούμενοι στον χώρο του Πολιτισμού, τους πρώτους μήνες της πανδημίας του Covid 19, απώλεσαν το 80% του κύκλου εργασιών τους. Λαμβάνοντας υπόψη, ότι οι ευρωπαϊκοί Τομείς Πολιτισμού και Δημιουργίας αντιπροσωπεύουν το 4% του ευρωπαϊκού ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος (ΑΕΠ) και πάνω από 7,4 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στην Ευρώπη των 27, εύκολα μπορεί κάποιος να υπολογίσει το μέγεθος των επιπτώσεων στο σύνολο πλέον της οικονομικής και κοινωνικής ζωής των κρατών στην ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, η πείρα από την μέχρι τώρα πολιτική αντιμετώπιση του πολιτισμού από τις κυβερνήσεις δεν μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον, αφού ο πολιτισμός δεν ήταν ποτέ στις προτεραιότητές τους. Οι προτάσεις για τον Προϋπολογισμό του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες ούτε του Πολιτιστικού Τομέα ούτε του Κοινοβουλίου. Ειδικότερα στην Κύπρο, η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη, αφού επιπρόσθετα με τους διαρκώς μειωμένους προϋπολογισμούς των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, τα όποια μέτρα λήφθηκαν, ήρθαν αργοπορημένα, ήταν ανεπαρκή και στις πλείστες περιπτώσεις αναποτελεσματικά.

Πιο κάτω η παρεμβαση της συνδημότισσας μας ηθοποιού Βαλεντίνας Σοφοκλέους.
Mια παρέμβαση που εκφράζει τον περισσότερο κόσμο του πολιτισμού, αν όχι όλους.

“Τον τελευταίο καιρό συζητάμε όλοι, οι άνθρωποι των τεχνών, των γραμμάτων το που πάμε. “Quō vādis”
Η αισθητική μας δε τα τελευταία χρόνια καταβαραθρώνεται καθημερινά από το περιβάλλον που στήνει η επίσημη πλευρά της πολιτείας, η κυβέρνηση δηλαδή.
Ανησυχούμε πολύ εμείς οι άνθρωποι της τέχνης, ανησυχούμε γιατί γι’ αυτούς δεν υπάρχουμε! Και με την ομιλία του ο Άντρος ο Κυπριανού, αλλά και με αυτά που μας είπε ο Νιαζί βλέπουμε ότι δεν υπάρχουμε για αυτούς, και αν υπάρχουμε, ειμαστε λάθος, είμαστε βάρος, είμαστε πρόβλημα! Δεν είμαστε ηθοποιοί, δεν είμαστε ζωγράφοι, δεν είμαστε μουσικοί, δεν είμαστε χορευτές, δεν είμαστε σκηνοθέτες, δεν είμαστε γλύπτες, ποιητές κτλ, είμαστε ένα πρόβλημα!
Γνωρίζουμε καλά, και είναι προς τιμή σας το ότι μας καλέσατε εδώ, ξέρουμε πολύ καλά τις ευαισθησίες του ΑΚΕΛ για την τέχνη και άρα, όχι μόνο βασιζόμαστε πάνω σας αγαπητέ Άνδρο Κυπριανού, αλλά θέλουμε η φωνή σας να διπλασιαστεί και να ενωθεί με τις δικές μας τις φωνές, για να διαχειριστούμε μαζί αυτές τις άσχημες στιγμές.
Θέλουμε να γίνετε εσείς, γιατί εμείς προσωπικά ένας ένας είμαστε πρόσωπα δεν είμαστε φορέας, θέλουμε να γίνεται εσείς ο φορέας που θα μεταβιβάζει τις ιδέες μας, τις απόψεις μας, σ’ αυτούς τους ιθύνοντες που δε μας θεωρούν τίποτα!
Λοιπόν και να πάω στο διά ταύτα, αν και τα πιο πολλά τα ειπατε, αυτα που ηθελα να πω, αλλά θα τα ξαναπώ. Θα τα ξαναπούμε έτσι λίγο τροχάδην γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικά.
Οι όροι εργασίας μας από το 2013 έχουν εξιλεωθεί,
οι συμβάσεις μας μαζί με τις κοινωνικές ασφαλίσεις μας,
ο χαμηλότερος μισθός που είναι ένα δίχτυ προστασίας για τους νέους ανθρώπους εξαφανίστηκε,
η υφαρπαγή – κι αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και πρέπει να το δει και ο Νιαζι αυτό το πράμα αλλά και το ΑΚΕΛ-, η υφαρπαγή των επαναλήψεων, των επαναλήψεων μας, δηλαδή των πνευματικών μας δικαιωμάτων! Έχουν εξαφανιστεί πολλά μηδενικά από τις επιταγές που παίρνουμε όταν επαναλαμβάνεται κάτι στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο, δηλαδή η πνευματική μας ιδιοκτησία. Αυτό πρέπει να το δούμε, ίσως, λέω εγώ, πρέπει να εφεσιβάλουμε πάνω στην υφιστάμενη κατάσταση που υπάρχει, γιατί υπάρχει μια κατάσταση και νομίζω ότι πρέπει να εφεσιβάλουμε, δεν πρέπει να δεχτούμε άλλο τούτο το πράμα, δηλαδή εμείς οι καλλιτέχνες παίρνουμε ένα απειροελάχιστο από τις επαναλήψεις μας πλέον, η εφαρπαγή των μισθών μας, οι μισθοί μας έχουν καταποντιστεί!
Το άλλο που θέλω να δείτε εσείς, είναι να ενθαρύνεται τους κοινοτάρχες, τους δημάρχους, τους ανθρώπους κλειδιά τελοσπάντων, που στηρίζουν την τέχνη, που έχετε μία πρόσβαση εσείς περισσότερη από εμάς , να μην σταματήσουν να στηρίζουν την τέχνη. Ακόμη και σήμερα μέσα σε αυτές τις άσχημες συνθήκες του κορονοϊού και ιδιαίτερα μέσα σε αυτές τις συνθήκες του κορονοϊού.
Επίσης κάτι που έχει αναφέρει ο Νιαζί και συμφωνώ απόλυτα μαζί του, είναι οι πρωτοβουλίες για δικοινοτικές συνεργασίες . Όλοι μαζί οι κύπριοι. Διότι αυτό που έχει γίνει με τον covid 19 από την επίσημη πλευρά, “κλείστε τα οδοφράγματα”, αυτό δείχνει και τις προθέσεις τους όσον αφορά το Κυπριακό. Πιστεύω ότι εμείς οι καλλιτέχνες, που έχουμε ευαισθησίες,, αλλά κι εσείς ως κόμμα, ένα κόμμα που ακόμη θέλει την λύση του κυπριακού, πιστεύω ότι πρέπει να κοιτάξουμε να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για δικοινοτικές συνεργασίες. Δικοινοτικές εκδηλώσεις.
Και αυτό που έχει αναφέρει ο Νιαζί και ο Άνδρος για τα κονδύλια από την Ευρώπη, για τον πολιτισμό, νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό τα κονδύλια.
Αυτά από μένα, σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ που μας καλέσατε και είναι τιμή σας που μας αγαπάτε και μας σέβεστε και δίνετε τόπο και θέση στους ανθρώπους του πολιτισμού, ευχαριστώ”.

Στο πιο κάτω FB Link το σχετικό βίντεο της ομιλίας της γνωστής ηθοποιού:
https://www.facebook.com/messenger_media/?thread_id=100001658776324&attachment_id=704345196875115&message_id=mid.%24cAABa80ApVA575QsFP11s8W0fdVDs

Φωτογραφίες από την εκδήλωση:


Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!