Search
Close this search box.

Ανδρέας Πασιουρτίδης: Τα καταστήματα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν πνεύμονα της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης μας

SkalaTimes

Σε ανάρτηση του στο προσωπικό του λογαριασμό στο facebook ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης έγραψε:
“Τους τελευταίους μήνες δεκάδες καταστήματα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας κατέβασαν ρολά εξαιτίας της πανδημίας. Η κατάσταση που επικρατεί είναι πολύ δύσκολη και αν το κράτος δεν λάβει εγκαίρως ουσιαστικά μέτρα, θα γίνει χειρότερη. Ιδιαίτερα όταν αρχίσουν να εκδικάζονται εξώσεις και να γίνονται εκποιήσεις.
Τα καταστήματα, οι μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν πνεύμονα της οικονομικής δραστηριότητας της πόλης μας και πηγή εισοδήματος για χιλιάδες εργαζόμενους. Επιβάλλεται να ληφθούν μέτρα χθες, όχι αύριο.
Ήδη τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις όπως:

  1. Εκπόνηση στοχευμένου και αποτελεσματικού σχεδίου από την Κυβέρνηση για το θέμα των ενοικίων.
  2. Αναστολή εξώσεων μέχρι τις 31/12/20.
  3. Αναστολή εκποιήσεων μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι τις 31/3/21.
  4. Επιδότηση της απασχόλησης από το κράτος για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  5. Βιώσιμες αναδιαρθρώσεις από τις Τράπεζες”.

Σε ερώτηση της αρχισυντάκτρια του Skala Times Γιώτας Δημητρίου “που τέθηκαν επί τάπητος συγκεκριμένες προτάσεις”;
Ο κ. Πασιουρτίδης διευκρίνησε:
“Ως ΑΚΕΛ καταθέσαμε πρόταση νόμου για επέκταση αναστολής των εξώσεων στα ενοικιοστασιακά ακίνητα (στα οποία ανήκει η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) μέχρι 31/12/20. Υπερψηφίστηκε από την ολομέλεια, αναπέμφθηκε από τον ΠτΔ και την περασμένη Πέμπτη η αναπομπή απορρίφθηκε κατά πλειοψηφία από τη Βουλή, οπότε αναμένουμε και ελπίζουμε ότι ο ΠτΔ θα υπογράψει και θα δημοσιεύσει το νόμο.
Επίσης καταθέσαμε πρόταση νόμου για αναστολή εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι 31/3/21. Η πρόταση συζητείται στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, αλλά δυστυχώς οι τοποθετήσεις κυβέρνησης και τραπεζών είναι αρνητικές για να την αποδεκτούν. Ελπίζουμε να σχηματιστεί πλειοψηφία από τα κόμματα και να υπερψηφιστεί.
Περαιτέρω, στην Επιτροπή Εμπορίου εχτές συζητήσαμε το θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων με την υπόδειξη προς τις τράπεζες να εξαντλούν κάθε περιθώριο βιώσιμης αναδιάρθρωσης.
Τέλος, από την έναρξη της πανδημίας καθημερινά με ανακοινώσεις και δημόσιες τοποθετήσεις μας καλούμε την Κυβέρνηση να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο που θα επιλύει το θέμα των ενοικίων ολιστικά και χωρίς να επωμίζεται το βάρος μία μόνο κοινωνική ομάδα, είτε μόνο οι ιδιοκτήτες είτε μόνο οι ενοικιαστές (ίσως κάτι παρόμοιο με αυτό που έγινε στην Ελλάδα με καταβολή από 1/3 από πλευράς ιδιοκτήτη, ενοικιαστή και κράτους). Η Βουλή δεν μπορεί να κάνει κάτι τέτοιο διότι αναπόφευκτα θα αυξήσει τα έξοδα του Κράτους κάτι το οποίο είναι αντισυνταγματικό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Διαδήλωση για την απόφαση παύσης του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη “Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της συγκάλυψης”

Κυριακή το απόγευμα έξω από το Προεδρικό!Θα είμαστε όλοι εκεί! Δήλωση Γενικού Γραμματέα Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου Διαδηλώνουμε απέναντι στο σύστημα της διαφθοράς και της

Πατέρας Οδυσσέα Μιχαηλίδη: “Ουαί υμίν, υποκριταί, ότι αρπάξατε τις υψηλές θέσεις της δημόσιας υπηρεσίας, αλλά δεν διαθέτετε αρκετή αντίληψη να δείτε το ευρύτερο συμφέρον της Κύπρου”

Σε μια συγκλονιστική επιστολή προς το philenews, ο κ. Φίλιππος Μιχαηλίδης, πατέρας του Οδυσσέα Μιχαηλίδη, σχολιάζει την απόφαση παύσης του υιού του από το αξίωμα του Γενικού Ελεγκτή. «Είμαι

Στον Γιάννη Διανέλλο η Δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου για την αυριανή εκδήλωση «Larnaka’s Love Letters»

Στην εκπομπή του Γιάννη Διανέλλου Pod Talks φιλοξενήθηκε η Αρχισυντάκτρια του skalatimes δημοσιογράφος Γιώτα Δημητρίου. Ο Γιάννης Διανέλλος μίλησε με την δημοσιογράφο η οποία επιμελείται

error: Content is protected !!