Search
Close this search box.

Ανδρέας Πασιουρτίδης: “Κορυφαία προτεραιότητα η στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων”

Ο βουλευτής Λάρνακας, ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Ανδρέας Πασιουρτίδης, ένας νέος άνθρωπος, οικογενειάρχης, νομικός, ο οποίος ζει στη Λάρνακα και την αγαπά ιδιαίτερα, μίλησε στο SkalaTimes για ένα από τα βασικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η πόλη μας (και όχι μόνο), για τη κρίση που έφερε η πανδημία ειδικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πώς θα επιβιώσει το εμπορικό κέντρο της Λάρνακας, ποιο θα είναι το αύριο; Ο κύριος Πασιουρτίδης απάντησε σε όλα τα ερωτήματα μας.
Ανάμεσα σε άλλα ο Βουλευτής Λάρνακας τονίζει: “θα πρέπει η Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταλάβουν ότι αυτή είναι η δουλειά μας σε περιόδους κρίσης, να προστατεύσουμε τον κόσμο, τους ευάλωτους και αυτούς που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Επαναλαμβάνω, αυτό δε σημαίνει ότι προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες θα αντιστρέψουμε το βάρος και θα το σηκώσει όλο το βάρος μια συγκεκριμένη τάξη ή μια συγκεκριμένη ομάδα. Όμως, προφανώς υπάρχουν ομάδες και τάξεις που μπορεί να αντέχουν λίγο παραπάνω από κάποιες άλλες και πρέπει να γίνεται μια ισορροπημένη κατανομή βαρών και να παρέχεται στοχευμένη βοήθεια”.

Της Γιώτας Δημητρίου

Κύριε Πασιουρτίδη οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις περνούσαν μια οικονομική κρίση πριν την πανδημία (και σαν κατάλοιπο της κρίσης του 2013) και με την πανδημία βρέθηκαν σε ακόμη πιο δεινή θέση. Τι θα γίνει;
Αν δεν παρθούν μέτρα στοχευμένα, άμεσα και δραστικά θεωρώ ότι πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις της πόλης μας δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν. Ήδη έχει ξεκινήσει μία μαζική κατάρρευση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παγκύπρια, αλλά και στην πόλη μας, στην Λάρνακα, αν κάποιος κάνει ένα περίπατο μέσα στην πόλη θα παρατηρήσει ότι πολλά καταστήματα έχουν αδειάσει. Και δεν μιλάμε για καταστήματα σε περίχωρα ή σε άγνωστους δρόμους, μιλάμε για καταστήματα μέσα στο ίδιο το κέντρο της πόλης, μιλάμε για το εμπορικό κέντρο της πόλης, που φαίνεται να έχει πληγεί αρκετά από την πανδημία.
Εμείς ως ΑΚΕΛ θέλουμε να κάνουμε προτάσεις, αλλά από την άλλη πρέπει και οι προτάσεις να βρίσκουν ανταπόκριση από αυτούς που έχουν το ταμείο, από αυτούς που παίρνουν τις εκτελεστικές αποφάσεις, για να μπορέσουν οι προτάσεις μας να συμβάλουν στο να επιβιώσουν οι επιχειρήσεις.
Κατανοώ απόλυτα ότι σε μία κρίση δεν μπορείς να βγεις 100% αλώβητος. Πρέπει ωστόσο να περιορίσουμε τις ζημιές και τις απώλειες. Αυτό αντιλαμβάνεστε είναι πρωτίστως δουλειά της κυβέρνησης, αλλά βεβαίως και της Βουλής σε κάποιες περιπτώσεις. Αυτό όμως που έχω ξαναπεί, είναι ότι η Βουλή δεν μπορεί να αυξήσει τον προϋπολογισμό του κράτους, αυτό είναι αντισυνταγματικό. Οποιοδήποτε πακέτο οικονομικής βοήθειας μπορεί να έρθει, πρέπει να έρθει από την εκτελεστική εξουσία μέσω του προϋπολογισμού, δεν υπάρχει άλλος τρόπος.

Το κονδύλι που μπορεί να έρθει μέσω του προϋπολογισμού, πως μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις;
Κοιτάξετε, ήδη δόθηκαν κάποια λεφτά όπως ήταν το ειδικό ανεργιακό επίδομα για εκείνους που δεν εργάζονταν, ήρθε η εφάπαξ επιδότηση η οποία επ’ ουδενί δεν επαρκούσε για να καλύψει τα έξοδα του κόσμου. Αναλογιστείτε απλά ότι η πλειοψηφία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων δεν είναι πάνω από πέντε άτομα ή πάνω από 10 άτομα. Πόσα έχουν πάρει; Πέντε χιλιάδες ευρώ; Μα ένα κατάστημα στο εμπορικό κέντρο έχει ενοίκιο 4-5 χιλιάδες ευρώ, άρα με μία εφάπαξ επιδότηση βγάζεις το ενοίκιο ενός μήνα! Μα το πρόβλημα της πανδημίας δεν ήταν για ένα μήνα, ήταν για οκτώ ολόκληρους μήνες! Και ακόμα συνεχίζεται.
Έχουμε κάνει προτάσεις ως ΑΚΕΛ. Έχουμε κάνει προτάσεις κάποιεςαπό τις οποίες ήδη έχουν ψηφιστεί….

Όπως;
Όπως η αναστολή των εξώσεων και για να είμαστε δίκαιοι η πρώτη αναστολή των εξώσεων ήρθε από την ίδια την κυβέρνηση, τώρα όμως που θέλουμε να την επεκτείνουμε μέχρι το Δεκέμβρη, για ακόμη τρεις μήνες, έχει αναπέμψει το νόμο ο πρόεδρος.

Γιατί;
Έχει πει πως είναι αντισυνταγματικός γιατί επεμβαίνει στην ελευθερία του συμβάλλεσθαι, επεμβαίνει στην διάκριση των εξουσιών διότι δεσμεύει το δικαστήριο να μην εκδίδει διατάγματα έξωσης και ότι δεν υφίστανται πλέον οι έκτακτες συνθήκες που ίσχυαν προηγουμένως. Η συνταγματικότητα όμως αγαπητή Γιώτα δεν είναι και δεν μπορεί να είναι αλα καρτ! Μπορώ να αναφέρω πολλές περιπτώσεις που ίδια αυτή η κυβέρνηση του κύριου Αναστασιάδη επενέβη στα συνταγματικά δικαιώματα.

Να πούμε μερικές περιπτώσεις;
Κούρεμα, εκποιήσεις express, κ.α. Αυτά όλα είναι κατοχυρωμένα συνταγματικά δικαιώματα κι αυτά είναι ελευθερία του συμβάλλεσθαι….

Σ’ αυτή την περίπτωση που θεώρησε ότι θέλει να προστατεύσει το κεφάλαιο επικαλέστηκε τα συνταγματικά δικαιώματα η κυβέρνηση;
Κοιτάξετε, στο ΑΚΕΛ είμαστε ναι μεν ένα αριστερό κόμμα, αλλά αντιλαμβανόμαστε ότι εν έτη 2020 δεν μπορεί να σηκώνει το βάρος μια κοινωνική ομάδα μόνον, δεν απαιτούμε σε καμία περίπτωση οι ιδιοκτήτες να επωμιστούν όλο το βάρος των ενοικίων, δεν απαιτούμε το κράτος να επωμιστεί όλο το βάρος των ενοικίων, αυτό που απαιτούμε είναι να μην επωμίζεται όλο το βάρος ο ενοικιαστής.
Διότι είναι απλά μαθηματικά: αν πριν την πανδημία έμπαινε μέσα στο σπίτι σου εισόδημα 100 και είχες έξοδα 100, μπορούσες να επιβιώσεις. Αν τώρα τα έσοδα που μπαίνουν λόγω πανδημίας είναι 50 και τα έξοδα σου παραμένουν 100, ε τότε δε βγαίνουν τα νούμερα και ούτε τα μαθηματικά.
Εμείς ως ΑΚΕΛ τι έχουμε ζητήσει; Ζητήσαμε να μείνουμε στην αναστολή των εξώσεων αφού δεν έχουν αλλάξει τα δεδομένα, αφού μπορεί να είναι και χειρότερη τώρα η κατάσταση, να παραμείνει ακόμα τρεις μήνες η αναστολή. Δε ζητάμε αναστολή επ’ αόριστο. Ζητάμε αναστολή ακόμη τρεις μήνες για να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση της πανδημίας. Η αναπομπή απορρίφθηκε πλειοψηφικά. Ο συναγερμός την ενέκρινε, τώρα έχει πάει πίσω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας και πρέπει να υπογράψει και να δημοσιεύσει το νόμο, εκτός κι αν αποφασίσει να κάνει αναφορά τον νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο για να αποφασίσει αν είναι αντισυνταγματικός. Αν το κάνει αυτό, τότε η ουσία του νόμου χάθηκε, θα περάσει το χρονικό διάστημα μέχρι το Δεκέμβρη που ήταν η πρόταση οπόταν πάει περίπατο το σκεπτικό της πρότασης μας με αποτέλεσμα να λαβωθούν περαιτέρω οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Με την αναστολή εκποιήσεων τι γίνεται;
Ενώ δεν πέρασε Νομοθετικά, αλλά με τη σύμφωνη γνώμη των τραπεζών όταν ξεκίνησε η πανδημία, οι οποίες το δέχτηκαν και δεν έκαναν εκποιήσεις, εντούτοις από την αρχή του Σεπτέμβρη ξεκίνησαν πάλι τις διαδικασίες. Στέλνουν επιστολές κτλ.
Μπορεί να είναι επιφυλακτικές οι Τράπεζες όσον αφορά τις πρώτες κατοικίες, αλλά αντιλαμβάνεστε τι σημαίνει για ένα μικρό καταστηματάρχη να πρέπει να διαχειριστεί εν καιρώ πανδημίας και εν μέσω όλης αυτής της κρίσης μια διαδικασία εκποιήσεως, που πλέον δεν χρειάζεται καν να την διατάξει το Δικαστήριο, διότι με τις υφιστάμενες διαδικασίες και την υφιστάμενη νομοθεσία δε χρειάζεται καν να πας στο δικαστήριο πλέον, αντιλαμβάνεστε πόσο εκτεθειμένος θα είναι! Αν δεν αφήσεις τον άλλον να αναπνεύσει πώς θα επιβιώσει; Ακόμα μία πρόταση μας που είναι κατατεθειμένη, αφορά ακριβώς την αναστολή των εκποιήσεων πρώτης κατοικίας και μικρής επαγγελματικής στέγης μέχρι 31/03/2021. Η εν λόγω πρόταση συζητείται στη Βουλή, αλλά βρίσκει εμπόδιο την άρνηση των τραπεζών και της ίδιας της κυβέρνησης. Ελπίζω να σχηματιστεί πλειοψηφία και να υπερψηφιστεί, αν και θεωρώ αυτονόητο ότι και αυτή θα αναπεμφθεί από τον ΠτΔ, απλά θα πρέπει η Κυβέρνηση και τα υπόλοιπα κόμματα να καταλάβουν ότι αυτή είναι η δουλειά μας σε περιόδους κρίσης να προστατεύσουμε τον κόσμο, τους ευάλωτους και αυτούς που μας έχουν πραγματικά ανάγκη. Επαναλαμβάνω αυτό δε σημαίνει ότι προστατεύοντας τις ευάλωτες ομάδες θα αντιστρέψουμε το βάρος και θα το σηκώσει όλο το βάρος μια συγκεκριμένη τάξη ή μια συγκεκριμένη ομάδα. Όμως, προφανώς υπάρχουν ομάδες και τάξεις που μπορεί να αντέχουν λίγο παραπάνω από κάποιες άλλες και πρέπει να γίνεται μια ισορροπημένη κατανομή βαρών και να παρέχεται στοχευμένη βοήθεια.

Άρα το κόμμα σας έχει κάνει προσπάθειες και έχει καταθέσει προτάσεις για να προστατεύσει τις ευάλωτες ομάδες και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις τώρα εν καιρώ πανδημίας. Πιστεύετε ότι γνωρίζει ο κόσμος, οι καταστηματάρχες, τι κάνει το κάθε κόμμα μέσα στη Βουλή για τα δικαιώματα του και για να τους βοηθήσει;
Προσπαθούμε να τα δημοσιεύουμε, πέρα από τα ανακοινωθέντα που βγαίνουν καθημερινά για οποιοδήποτε θέμα πάρουμε πρωτοβουλία κεντρικά, εδώ ως Λάρνακα έχουμε πολλές φορές πάρει πρωτοβουλίες ως επαρχιακή επιτροπή και σαν ΑΚΕΛ Λάρνακας και έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Υπενθυμίζω ότι πριν λίγο καιρό, εν καιρώ πανδημίας, όταν υπήρξε μια χαλάρωση των μέτρων ήρθε ο ίδιος ο Γ.Γ του κόμματος μας στην Λάρνακα και περιοδεύσαμε μαζί του μέσα στην πόλη, έτσι ώστε να μιλήσουμε με τον κόσμο, να αφουγκραστούμε τις ανησυχίες του, να ακούσουμε τις εισηγήσεις του και να δούμε από κοντά τα οποιαδήποτε προβλήματα. Κάναμε περιοδεία μέσα στο εμπορικό κέντρο της Λάρνακας.
Επιπλέον, να το αναφέρω αφού το έφερε η κουβέντα, υπήρχε προγραμματισμένη ανοικτή συζήτηση με τους ιδιοκτήτες μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με καταστηματάρχες και με ιδιοκτήτες κέντρων αναψυχής που επίσης έχουν πληγεί από την πανδημία, για να ακούσουμε τις απόψεις, τα προβλήματα και τις εισηγήσεις τους και να δούμε κατά πόσον μπορούμε να βγούμε με καινούργιες νομοθετικές πρωτοβουλίες ή κάποιες άλλες καλές πρωτοβουλίες που θα μπορούσαμε να πάρουμε. Δυστυχώς τα νέα μέτρα που πάρθηκαν δε μας επέτρεψαν να πραγματοποιήσουμε αυτή την ανοικτή συζήτηση και μας έχουν αναγκάσει να την αναβάλουμε και περιμένουμε να μειωθούν τα κρούσματα, ας ελπίσουμε το συντομότερο, για να μπορέσουμε να κάνουμε αυτή την ανοικτή συζήτηση σε στυλ ημερίδας για να μας βοηθήσει και εμάς να καταλάβουμε καλύτερα πως βιώνει αυτή την κρίση καθημερινά ο καταστηματάρχης, ο οποιοσδήποτε έχει πληγεί, ο μικροεπιχειρηματίας και να βρούμε ουσιαστικές λύσεις που θα βοηθήσουν.
Ξέρετε, είναι διαφορετικό να ακούς πώς ξεκινά τη μέρα του ο άλλος ποια προβλήματα και τί άγχος έχει να αντιμετωπίσει, τί πρόβλημα αντιμετωπίζει η επιχείρηση του και κατ’ επέκταση η οικογένεια του. Διότι ας μην ξεχνάμε ο καταστηματάρχης αυτό το εισόδημα που παίρνει είναι για την οικογένειά του. Πολλοί δε συνειδητοποιούν ότι με το κλείσιμο ενός καταστήματος χάνεται ένα εισόδημα σε μία οικογένεια και δεν μιλάμε μόνο για την οικογένειά του ιδιοκτήτη αλλά και για τις οικογένειές αυτών που εργάζονται στο κατάστημα. Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για μία κατάσταση ντόμινο διότι με το κλείσιμο ενός καταστήματος μπορεί να επηρεαστούν μέχρι και πέντε -δέκα οικογένειες.
Επιπλέον πρέπει να αναφέρω ότι ζητάμε από την αρχή της πανδημίας να έρθει ένα ολιστικό σχέδιο για τα ενοίκια. Δεν είναι δουλειά μας να πούμε τί θα κάνει η κυβέρνηση ή το κράτος αλλά υπάρχουν παραδείγματα στην Ευρώπη από τα οποία μπορούμε να πάρουμε μαθήματα.
Π.χ Ελλάδα: Στην Ελλάδα έχουν πει όσες επιχειρήσεις και όσα νοικοκυριά και όσοι εργαζόμενοι εντάχθηκαν στα σχέδια επιδότησης του υπουργείου εργασίας θα μπορούσαν να κάνουν αίτηση για να επιδοτηθεί το ενοίκιο τους και έχουν πει πως θα πληρώνει το ένα τρίτο το κράτος, το ένα τρίτο ο ιδιοκτήτης και το ένα τρίτο ο ενοικιαστής. Δε λέω ότι πρέπει να κάνουμε το ίδιο, αυτό που λέω είναι ότι είναι μια καλή αφετηρία για να το σκεφτούμε.
Αυτό που λέμε εμείς ως ΑΚΕΛ είναι ότι χωρίς να υπάρξει παρέμβαση για το θέμα των ενοικίων, το Γενάρη σταματάει η αναστολή δόσεων, έχουν ήδη ξεκινήσει οι εκποιήσεις, αντιλαμβάνεστε ότι θα πρόκειται για μία χιονοστιβάδα βαρών που θα έρθουν να βρουν τον κόσμο που θεωρώ ότι θα είναι πολύ δύσκολο να μπορέσει να τα διαχειριστεί όλα. Πρέπει να βρούμε λύσεις, να πάρουμε αποφάσεις να βοηθήσουμε τον κόσμο.
Την περασμένη βδομάδα στην επιτροπή εμπορίου εγγράψαμε και συζητήσαμε θέμα ειδικά για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, είναι κι αυτό ένα κομμάτι που πρέπει να δούμε. Υπενθυμίζω ότι η Κύπρος είναι ίσως η μοναδική χώρα που η τράπεζα για να δώσει δάνειο σε επιχειρηματία ή εταιρεία τον αναγκάζει να δεσμευτεί και με προσωπικές εγγυήσεις ή να υποθηκεύσει την κατοικία του, άρα αντιλαμβάνεστε ένα μη εξυπηρετούμενο δάνειο θα έχει αντίκτυπο και στο νοικοκυριό το ίδιο και όχι μόνο στην επιχείρηση. Άρα όλα συνδέονται και λύνοντας το ένα θέμα μπορείς να λύσεις και το άλλο.

Υπήρχε μια συζήτηση πριν την πανδημία κατά πόσον το καινούργιο mall της Λάρνακας θα επηρέαζε το εμπορικό κέντρο. Φαίνεται ότι το mall προχωράει και θα είναι έτοιμο αρχές του νέου χρόνου Φλεβάρη-Μάρτη. Τί θα γίνει με τα καταστήματα του εμπορικού κέντρου;
Δε σου κρύβω πως αυτό είναι ένα θέμα που μας έχει προβληματίσει πολύ και εξακολουθεί να μας προβληματίζει. Είναι κατανοητό όταν συγκεντρώνονται επιχειρήσεις και ειδικά διεθνή μονοπώλια σε ένα συγκεκριμένο χώρο, ο κόσμος πηγαίνει προς τα εκεί. Πρέπει να πούμε όμως ότι και ως Δήμος Λάρνακας, ο δήμαρχος, έχει πάρει πολλά μέτρα αναβάθμισης του εμπορικού κέντρου ακριβώς για να δώσει μία ώθηση σε αυτό.
Ωστόσο, επειδή δε μ’ αρέσει να κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου, η αλήθεια είναι ότι δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο, την εξέλιξη και την ανάπτυξη. Άλλωστε δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης, αντιλαμβάνεστε ότι τα mall στο εξωτερικό υπάρχουν εδώ και 40-50 χρόνια, από τις αρχές της δεκαετίας του 80, που έχουν ξεκινήσει σε όλες τις πόλεις της Ευρώπης της Αμερικής και ούτω καθεξής.
Αντιλαμβάνεστε ότι και νομικά να το πάρουμε το θέμα όταν πληροί τις προϋποθέσεις ένα mall δεν μπορείς να μην του δώσεις άδεια, δεν μπορείς να το αρνηθείς στον επιχειρηματία να αναπτύξει την περιοχή και να την κάνει Εμπορικό Κέντρο, εφόσον πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις της νομοθεσίας. Άρα θεωρώ ότι εκείνο που δεν μπορείς να αποτρέψεις και πρέπει να ζήσεις μαζί του πρέπει να βρεις τρόπο να το αφομοιώσεις όσο καλύτερα γίνεται, μη προκαλώντας αρνητικές παρενέργειες σε όσους επηρεάζονται.
Αντιλαμβανόμαστε ότι το Εμπορικό Κέντρο (Mall) θα τραβήξει μια μεγάλη μερίδα του κόσμου για συγκεκριμένους λόγους, όμως εγώ θεωρώ ότι η Λάρνακα, ειδικά το κέντρο της, είναι ένα κέντρο το οποίο μπορεί να προσελκύσει κόσμο, έχει γίνει πανέμορφο, αναπτύσσεται, έχει γεμίσει με χώρους αναψυχής, καφετέριες, κτλ. έχουν γίνει αρκετά βελτιωτικά έργα τα οποία ελκύουν τον κόσμο να κατέβει κάτω στο εμπορικό κέντρο. Εγώ προσωπικά για να είμαι ειλικρινής μου αρέσει και επιδιώκω να περπατώ κάτω στο εμπορικό κέντρο της πόλης μας, είτε για να αγοράσω κάτι, είτε για να περπατήσω, είτε για να πάω να πιω τον καφέ μου. Θεωρώ επίσης ότι αν χρειαστεί να γίνουν κι άλλα έργα τα οποία θα βοηθήσουν περαιτέρω το εμπορικό κέντρο της πόλης για να μπορέσει να γίνει ανταγωνιστικό με το mall θα πρέπει να συμβάλουμε όλοι έτσι ώστε να υλοποιηθούν αυτά τα έργα.

Η ανάπτυξη Λιμανιού Μαρίνας θα βοηθήσει περαιτέρω το εμπορικό κέντρο και την πόλη ολόκληρη, πιστεύετε;
Ναι, πολλοί κάνουν το λάθος και νομίζουν ότι η ανάπτυξη αυτή θα βοηθήσει μόνο την περιοχή εκεί, Λιμάνι-Μαρίνα. Αυτό είναι λάθος. Η τεράστια αυτή ανάπτυξη θα βοηθήσει ολόκληρη την πόλη και ολόκληρη τη χώρα. Αντιλαμβάνεστε όταν ανοίγονται θέσεις εργασίας σε αυτή την καινούργια ανάπτυξη και δημιουργώντας παράλληλα και υποδομές σύγχρονες, θα ευνοηθεί ολόκληρη η πόλη.
Η Λάρνακα έχει τεράστια προοπτική ανάπτυξης. Χρειαζόμαστε αναπτύξεις που δεν θα είναι «αναπτύξεις αρπαχτής», αλλά θα έχουν μακροπρόθεσμο πλάνο να δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας και να φέρουν εισόδημα στη Λάρνακα που θα μείνει στη Λάρνακα. Βέβαια είναι πολύ θετικό ότι συγκεκριμένες αναπτύξεις βοηθούν το ΑΕΠ ολόκληρης της χώρας, διότι δεν είμαστε αποκλεισμένοι από την υπόλοιπη Κύπρο, εμείς θέλουμε να ευημερεί όλος ο τόπος, η Λάρνακα, η επαρχία Λάρνακας, αλλά και όλο το νησί.
Είναι θετική η ανάπτυξη αλλά πάντα, και αυτό είναι πάγια θέση του κόμματος μας, οι αναπτύξεις πρέπει να γίνονται τηρώντας όλους τους κανόνες και τις νομοθεσίες είτε αφορούν περιβαλλοντικά θέματα, είτε κοινωνική πολιτική, είτε δημόσια υγεία, είτε αφορά παροχή δικαιωμάτων στην κοινωνία, η οποία επηρεάζεται στην καθημερινότητα της από την όποια ανάπτυξη, άρα όλα είναι θέμα ισορροπίας.
Αν μπορέσουμε να κρατήσουμε την ισορροπία και να έχουμε μια σωστή ανάπτυξη προχωράμε μπροστά. Εάν η ζυγαριά όμως γέρνει μόνο προς τη μία πλευρά είσαι καταδικασμένος να αποτύχεις.
Δεν θα ήθελα η Λάρνακα να αλλάξει το χαρακτήρα της θεωρώ ότι η πόλη μας είναι η ιδανική πόλη για να ζήσεις για πολλούς λόγους. Μικρές αποστάσεις, ασφάλεια, οικογενειακό κλίμα. Μας θεωρώ μια σύγχρονη μικρή πόλη και αν κάποιος έχει να διαλέξει πού να ζήσει, τότε του λέω ότι με κλειστά μάτια θα πρέπει να διαλέξει τη Λάρνακα. Και το λέω αυτό ενώ έχω ζήσει Ελλάδα, Αγγλία, εργάστηκα Λευκωσία, έχω δει και μεγαλύτερες πόλεις έχω δει και μικρότερες πόλεις έζησα και σε μεσαία σε μέγεθος πόλη όπως είναι το Μπρίστολ της Αγγλίας και πραγματικά τη Λάρνακα δεν την αλλάζω με τίποτα και δεν το λέω μόνο συναισθηματικά επειδή εδώ έχω μεγαλώσει, αλλά επειδή θεωρώ πως η Λάρνακα μπορεί να προσφέρει όλα εκείνα τα οποία ζητά κάποιος από μία μικρή σύγχρονη πόλη.

Ως νέος άνθρωπος νομίζω θα συμφωνήσετε ότι το βιοτικό επίπεδο της Λάρνακας είναι χαμηλότερο σε σχέση με τις υπόλοιπες πόλεις του νησιού. Τι θα μπορούσε να γίνει έτσι ώστε να ανέβει το βιοτικό επίπεδο της πόλης μας;
Νομίζω η απάντηση είναι απλή, εκσυγχρονισμός των υποδομών, επενδύσεις και αναπτύξεις. Θεωρώ ότι αυτό είναι κάτι που γίνεται. Μπορεί να γίνεται με αργά και σταθερά βήματα, αλλά είναι κάτι που γίνεται. Σκεφτείτε την ανάπτυξη του λιμανιού Μαρίνας που θα κοστίσει ένα δις σε ορίζοντα δεκαπενταετίας τι θα προσφέρει σε αυτή την πόλη. Διότι αντιλαμβάνεστε πως όσο περισσότερα χρήματα διακινούνται στην πόλη τόσο πιο εύκολο είναι να ανέβει το βιοτικό επίπεδο.
Το μέλλον της Λάρνακας μόνο πάνω μπορεί να πάει, δεδομένου ότι θα δουλέψουμε και θα το αξιοποιήσουμε σωστά. Θεωρώ ότι, γνωρίζοντας αυτά που έρχονται, θα ανέβει κι άλλο το βιοτικό επίπεδο της πόλης μας.

Τι θα μπορούσε να κάνει ο Δήμος Λάρνακας έτσι ώστε να βοηθήσει να ανέβει το βιοτικό επίπεδο της πόλης μας;
Νομίζω με το να εκσυγχρονίζουν τις υποδομές, να διορθώνουν τα όσα επηρεάζουν την καθημερινότητα των πολιτών και να βοηθάνε στο να γίνονται αναπτύξεις και να έρχονται επενδυτές στην πόλη μας, έτσι ώστε να ανοίγουν θέσεις εργασίας, αυτό είναι κάτι που μπορεί να βοηθήσει. Επιπλέον ο Δήμος Λάρνακας πρέπει να ασκεί κοινωνική πολιτική με τρόπο ώστε να βοηθά την τοπική κοινωνία και τις επιχειρήσεις της να επιβιώνουν. Ο στόχος του Δήμου Λάρνακας, αλλά και όλων των φορέων θα πρέπει να είναι να μην κλείνουν επιχειρήσεις και να μη φεύγει εργατικό προσωπικό από τη Λάρνακα. Να μένει εργατικό δυναμικό και χρήμα στην πόλη.

Και τέλος το μήνυμά σας στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πόλη και επαρχία Λάρνακας;
Είναι εις γνώση μας πως οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην πόλη και επαρχία Λάρνακας βρίσκονται σε πάρα πολύ δύσκολη θέση. Αυτό είναι δεδομένο. Είναι μία πρωτόγνωρη κατάσταση αυτή η πανδημία, δεν έχουμε ξαναπεράσει κάτι τέτοιο για να μπορούμε να πούμε ότι έχουμε το θέσφατο και ότι έχουμε τις λύσεις για το τί πρέπει να γίνει. Σίγουρα υπάρχουν πράγματα τα οποία είναι πρωτόγνωρα για όλους. Πρέπει να τα χειριστούμε χωρίς να έχουμε την εμπειρία. Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν πρέπει να χάνουμε το κουράγιο και την αισιοδοξία μας. Ξέρουμε ότι υπάρχουν δυσκολίες, θεωρώ ότι θα πρέπει και οι ίδιοι οι καταστηματάρχες να ασκήσουν πιέσεις στα κέντρα λήψεως αποφάσεων για βοήθεια. Ξέρουμε ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα χαμηλά στρώματα μας έχουν ανάγκη σήμερα όσο ποτέ άλλοτε και οφείλουμε να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.
Εμείς ως ΑΚΕΛ Αριστερά νέες δυνάμεις είμαστε δίπλα τους, το έχουμε αποδείξει έμπρακτα και δεν είναι μόνο στα λόγια. Το ΑΚΕΛ ανέκαθεν θεωρεί ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι οικογενειακές επιχειρήσεις, στηρίζουν νοικοκυριά, είναι τα θεμέλια αυτού του τόπου, δεν θέλουμε να χάνονται μικρομεσαίες επιχειρήσεις, είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας. Είναι συνάνθρωποι μας, τους οποίους βλέπουμε καθημερινά. Θέλω να τονίσω ότι για εμάς στο ΑΚΕΛ είναι κορυφαία προτεραιότητα η στήριξη εργαζομένων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Ξέρω ότι δεν μπορούμε να πετύχουμε στο 100% των στόχων μας, ειδικά με αυτήν την πανδημία, αλλά θα πρέπει να στοχεύουμε στο να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες και ζημιές. Δυστυχώς δεν επαφίεται μόνο σε μας ως αντιπολίτευση, χρειάζεται και βοήθεια των υπολοίπων κομμάτων, αλλά πρωτίστως χρειάζεται η βοήθεια της ίδιας της κυβέρνησης. Πρέπει να πω ότι από την αρχή της πανδημίας πολλές εισηγήσεις και προτάσεις του ΑΚΕΛ εισακούστηκαν, άλλες όμως όχι.
Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να βρούμε τα καταλληλότερα μέτρα έτσι ώστε να βοηθήσουμε τον κόσμο. Όμως ξανατονίζω η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει την εκτελεστική εξουσία, αυτή έχει το μαχαίρι έχει και το κρέας και έχει τον κύριο ρόλο να διαδραματίσει σε αυτή την πανδημία.
Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας, δίνουμε τους αγώνες μας εντός και εκτός Βουλής, θεωρούμε ότι οι προτάσεις μας είναι στοχευμένες, είμαστε δίπλα από τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αφουγκραζόμαστε τις ανησυχίες και τα προβλήματα τους, οι προτάσεις μας θεωρούμε ότι μπορούν να λύσουν πολλά προβλήματα (σίγουρα όχι όλα).
Και κλείνοντας θέλω να τονίσω ξανά ότι οποιοσδήποτε έχει εισηγήσεις ή προτάσεις να μας εισηγηθεί η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για να ακούμε τον κόσμο. Μπορεί να μας δει προσωπικά τους βουλευτές του ΑΚΕΛ ή την επαρχιακή γραμματεία του ΑΚΕΛ ή και τα υπόλοιπα τοπικά στελέχη μας και αυτό δεν είναι κάτι το οποίο λέμε τώρα στη συνέντευξη, αυτό είναι γνωστό και το έχουμε αποδείξει όλα αυτά τα χρόνια.
Κλείνοντας Γιώτα θέλω να σου πω ότι κατ’ επιλογή επιλέξαμε να μην κάνουμε κριτική στα μέτρα που λαμβάνονται για αντιμετώπιση της πανδημίας. Δεν είμαστε επιδημιολόγοι, δεν είμαστε ειδικοί και θεωρούμε ότι προέχει το να είμαστε πειθαρχημένοι. Θεωρούμε σωστό να εφαρμόζονται οι αποφάσεις που παίρνουν οι ειδικοί, οι επιδημιολόγοι έτσι ώστε να βγούμε από αυτή την κατάσταση όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Κάτι άλλο που θα θέλατε να πούμε κ. Πασιουρτίδη;
Νομίζω είναι η στιγμή να στηρίξουμε όλοι όσο μπορούμε τις τοπικές επιχειρήσεις, την τοπική αγορά. Αυτό είναι κάτι που δεν πρέπει να κάνουμε μόνο τώρα λόγω της κρίσης της πανδημίας, αυτό είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνεται πάντα, η στήριξη των συνανθρώπων μας τους οποίους βλέπουμε καθημερινά, ζούμε στην ίδια πόλη, στον ίδιο τόπο, νομίζω είναι αυτονόητο. Όμως ειδικά τώρα με την κρίση ναι ας κάνουμε αυτό που έχετε πει κι εσείς στο διαδικτυακό σας περιοδικό “Lets Support Locals”.
Ας στηρίξουμε όλοι, όπως μπορεί ο καθένας, την αγορά της πόλης μας.
Αυτές τις γιορτές, αυτόν τον Δεκέμβρη, ας μην αγοράσουμε ούτε διαδικτυακά, ούτε από άλλες πόλεις, ας επιλέξουμε ο καθένας να στηρίξει όσο μπορεί και όπως μπορεί την τοπική αγορά της πόλης και επαρχίας Λάρνακας.
Θέλω να ευχηθώ καλά Χριστούγεννα σε όλους. Με κουράγιο, αισιοδοξία και δύναμη θα το ξεπεράσουμε κι αυτό.

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Χρύσης Παντελίδης (ΔΗΚΟ): Αν και πλήρης η σχετική Νομοθεσία, στην πράξη κυκλοφορούν χιλιάδες οχήματα που ίσως έχουν ελαττωματικούς αερόσακους

Δήλωση Χρύση Παντελίδη Στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου συζητήσαμε το θέμα τηςανάκλησης ελαττωματικών προϊόντων, όταν αυτά διαπιστώνεται να κυκλοφορούν στην αγορά και ειδικότερα

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο

Πραγματοποιήθηκε σήμερα συνάντηση του Δημάρχου Λάρνακας με εκπροσώπους της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Δημοτικός Γραμματέας κ. Ανδρέας Λουκά, ο

Ανδρέας Πασιουρτίδης: «Για να μην φτάσουμε στην επόμενη καλοκαιρινή περίοδο και να συζητάμε ακόμα την μη ύπαρξη κλιματιστικών στις τάξεις, απέστειλα επιστολή προς την ΑΗΚ»

Με ανάρτηση του στα ΜΚΔ ο Βουλευτής Λάρνακας Ανδρέας Πασιουρτίδης ενημέρωσε πως έχει αποστείλει επιστολή στην ΑΗΚ ζητώντας ενημέρωση για τη διαδικασία αναβάθμισης του ηλεκτρικού

error: Content is protected !!