Search
Close this search box.

Εμβόλιο κορωνοϊου, ευχή ή κατάρα;

Στο SkalaTimes από την αρχή της πανδημίας, αλλά ιδιαίτερα τον τελευταίο μήνα λαμβάνουμε μηνύματα από φίλους και αναγνώστες σχετικά με το εμβόλιο του κορωνοϊου. Αρκετοί φίλοι μας στέλνουν βιντεάκια, αλλά και κείμενα που τονίζουν τα “κακά” που θα φέρει το εμβόλιο του κορωνοϊου στην ανθρωπότητα.
Ως δημοσιογράφοι δεν έχουμε την επιστημονική γνώση για να πούμε ότι γνωρίζουμε τα πάντα περί εμβολίου, ως δημοσιογράφοι όμως έχουμε υποχρέωση να αναμεταδίδουμε ανακοινώσεις που προέρχονται από ειδικούς, να δημοσιεύουμε ειδήσεις που γνωρίζουμε την πηγή και την εγκυρότητα της.
Είναι αλήθεια πως μέσα στον κυκεώνα της πληροφόρησης και παραπληροφόρησης, ειδικά των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης έχουν λεχθεί πολλά για το εμβόλιο, αρκετά μάλιστα μέσα στο πλαίσιο των θεωριών συνωμοσίας.

Πιο κάτω το SkalaTimes αναδημοσιεύει από το Βρετανικό BBC ένα κείμενο με ερωτήματα γύρω από το εμβόλιο του κορωνοϊου, ερωτήματα που μας απασχολούν όλους.

Πώς ξέρουμε ότι ένα εμβόλιο είναι ασφαλές;
Αυτή είναι η πρώτη και πιο σημαντική ερώτηση που κάνουν οι επιστήμονες όταν αρχίζουν να σχεδιάζουν και να δοκιμάζουν ένα νέο εμβόλιο ή θεραπεία.
Οι δοκιμές ασφαλείας ξεκινούν στο εργαστήριο, με δοκιμές και έρευνα σε κύτταρα και ζώα, προτού προχωρήσουν σε μελέτες σε ανθρώπους.
Σύμφωνα με το πρωτόκολλο η έρευνα ξεκινάει με μικρά βήματα και σταδιακά, ώστε να διαπιστωθούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα ασφάλειας.

Ποιος ο ρόλος των κλινικών δοκιμών;
Εφόσον τα δεδομένα ασφαλείας από τα εργαστήρια είναι καλά, οι επιστήμονες μπορούν να ελέγξουν ότι το εμβόλιο ή η θεραπεία είναι επίσης αποτελεσματικά.
Αυτό περιλαμβάνει δοκιμές σε μεγάλο αριθμό εθελοντών.
Οι μισοί λαμβάνουν το εμβόλιο και οι άλλοι μισοί ψεύτικο ή εικονικό φάρμακο (placebo). Οι ερευνητές και οι συμμετέχοντες δεν ενημερώνονται σε ποια ομάδα είναι ποιο μέχρι την ανάλυση των αποτελεσμάτων, για να αποφευχθεί η προκατάληψη.
Όλες οι μελέτες και τα ευρήματα ελέγχονται και επαληθεύονται ανεξάρτητα.
Οι δοκιμές εμβολίων Covid έχουν αναπτυχθεί αρκετά γρήγορα, πράγμα που ανησυχεί πολλούς, ωστόσο δεν έχουν παραλείψει κανένα από αυτά τα βήματα.
Η δοκιμή εμβολίων της Οξφόρδης, AstraZeneca, τέθηκε εθελοντικά σε αναμονή σε ένα στάδιο για να διερευνήσει γιατί ένας συμμετέχων – από τις πολλές χιλιάδες – είχε πεθάνει. Επανεκκινήθηκε μόλις κατέστη σαφές ότι δεν σχετίζεται με το εμβόλιο.

Ποιος εγκρίνει εμβόλια ή θεραπείες;
Η έγκριση θα δοθεί για ένα εμβόλιο μόνο εάν ο κυβερνητικός ρυθμιστής (η Ρυθμιστική Υπηρεσία φαρμάκων και υγειονομικής περίθαλψης ή MHRA) είναι σίγουρος ότι είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό.
Μετά την έγκριση, οι έλεγχοι συνεχίζουν να διασφαλίζουν ότι δεν υπάρχουν περαιτέρω παρενέργειες ή μακροπρόθεσμοι κίνδυνοι.
Εάν κάποιος υποψιάζεται ότι έχει παρενέργειες από τον εμβολιασμό, μπορεί να το αναφέρει στο MHRA.

Τι περιέχουν τα εμβόλια Covid;
Υπάρχουν πολλά διαφορετικά εμβόλια Covid σε εξέλιξη.
Ορισμένα περιέχουν τον ίδιο τον πανδημικό ιό σε εξασθενημένη μορφή.
Το εμβόλιο της AstraZeneca χρησιμοποιεί έναν μεταλλαγμένο ιό που μοιάζει αρκετά με τον Sars-CoV-2, τον ιό που προκαλεί την Covid-19.
Τα εμβόλια των Pfizer – BioNTech και Moderna χρησιμοποιούν κομμάτια γενετικού κώδικα για να προκαλέσουν ανοσοαπόκριση και ονομάζονται εμβόλια mRNA. Αυτά δεν μεταβάλλουν τα ανθρώπινα κύτταρα. Παρουσιάζουν μόνο στο σώμα οδηγίες για την ανοσία στον Covid.
Ορισμένα εμβόλια Covid περιέχουν πρωτεΐνες από τον κορωνοϊό.
Τα εμβόλια περιέχουν μερικές φορές άλλα συστατικά, όπως το αλουμίνιο, που καθιστούν το εμβόλιο σταθερό ή πιο αποτελεσματικό.

Θα με κάνει ένα εμβόλιο άρρωστο;
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οποιοδήποτε από αυτά τα συστατικά προκαλεί βλάβη όταν χρησιμοποιείται σε τόσο μικρές ποσότητες.
Τα εμβόλια δεν σας μεταφέρουν την ασθένεια. Αντ ‘αυτού, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματός σας ώστε να αναγνωρίζει και να καταπολεμά τη μόλυνση.
Μερικοί άνθρωποι υποφέρουν από ήπια συμπτώματα, όπως μυϊκοί πόνοι ή λίγο θερμοκρασία, μετά τον εμβολιασμό.
Αυτή δεν είναι η ίδια η ασθένεια, αλλά η αντίδραση του σώματος στο εμβόλιο.
Οι αλλεργικές αντιδράσεις στα εμβόλια είναι σπάνιες. Σε οποιοδήποτε εγκεκριμένο εμβόλιο, αναφέρονται τα συστατικά.
Να γνωρίζετε ότι ιστορίες κατά των εμβολίων που διαδίδονται στο διαδίκτυο μέσω των κοινωνικών μέσων, κατά πάσα πιθανότητα δεν βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία.

Είναι ασφαλές για κάποιον που είχε νοσήσει από κορωνοϊό να κάνει το εμβόλιο;
Εάν εγκριθεί ένα εμβόλιο Covid, είναι πιθανό στους ανθρώπους που είχαν νοσήσει να χορηγηθεί το εμβόλιο. Αυτό συμβαίνει επειδή η φυσική ανοσία μπορεί να μην είναι μακροχρόνια και η ανοσοποίηση θα μπορούσε να προσφέρει περισσότερη προστασία.

Πόσο φιλικά προς τα ζώα είναι τα εμβόλια;
Ορισμένα εμβόλια, όπως το εμβόλιο με έρπητα ζωστήρα και το εμβόλιο ρινικής γρίπης των παιδιών, μπορεί να περιέχουν ζελατίνη χοιρινού κρέατος.
Επίσης, ορισμένα εμβόλια καλλιεργούνται σε αυγά κότας ή σε κύτταρα από έμβρυα κοτόπουλου.
Υπάρχουν εκατοντάδες εμβόλια Covid σε εξέλιξη. Δεν έχουμε ακόμη λεπτομέρειες για κάθε συστατικό, αλλά πολλά από τα εμβόλια Covid αναμένεται να είναι φιλικά προς χορτοφάγους ή vegan.

Εάν εμβολιαστούν όλοι οι άλλοι, χρειάζεται να εμβολιαστώ και εγώ;
Υπάρχουν συντριπτικά επιστημονικά στοιχεία ότι ο εμβολιασμός είναι η καλύτερη άμυνα κατά των σοβαρών λοιμώξεων.
Τα εμβόλια Covid φαίνεται να προστατεύουν τους ανθρώπους από το να αρρωσταίνουν σοβαρά.
Οι πρώτες δόσεις που θα είναι διαθέσιμες πιθανότατα θα χορηγηθούν σε άτομα με υψηλότερη ανάγκη, όπως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς, που θα μπορούσαν να νοσήσουν σοβαρότερα.
Δεν είναι ακόμη σαφές πόσα εμβόλια θα μπορούσαν να χρειαστούν ώστε να διακοπεί τελείως η διάδοση του Covid από άτομο σε άτομο.
Ο εμβολιασμός αρκετών ατόμων θα μπορούσε, όμως, να εξουδετερώσει την ασθένεια.
 

Πηγή: BBC ( https://www.bbc.com/news/health-55056016 )

Share:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Συνάντηση Βουλευτή Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομου Αλαμπρίτη με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, Σοφία Ζαχαράκη

Σε ανάρτηση του ο Βουλευτής Λάρνακας (ΔΗΣΥ) Πρόδρομος Αλαμπρίτης ενημέρωσε πως πραγματοποίησε συνάντηση με την Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας της Ελλάδας, κ. Σοφία Ζαχαράκη.

error: Content is protected !!